Виплата аліментів на дітей

  1. Порядок стягнення аліментів
  2. Порядок і правила виплати аліментів на дитину
  3. Способи нарахування аліментів
  4. способи сплати
  5. Терміни виплати аліментів
  6. періодичність виплат
  7. Звільнення від сплати аліментів на неповнолітніх дітей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У нашому суспільстві, як і раніше вважається нормою - традиційна сім'я, в якій обоє батьків, батько і мати, разом виховують і матеріально забезпечують дітей, піклуються про душевний і фізичний розвиток, про здоров'я і освіту. Таким сім'ям немає необхідності демонструвати норми російського сімейного законодавства - вони самі виконують їх - неусвідомлено, але свідомо і добровільно.

Але, на жаль, в сучасному суспільстві нерідко трапляється і по-іншому. Шлюби розпадаються, зростає відсоток неблагополучних сімей, діти часто залишаються під опікою одного з батьків, в той час як другий знімає з себе будь-яку відповідальність перед близькими. Сімейне законодавство покликане захистити найслабшу, вразливу прошарок суспільства - неповнолітніх дітей. З цією метою Закон про виплату аліментів на дитину (V розділ СК РФ) передбачено порядок стягнення та виплати аліментів батьками - дітям.

Порядок стягнення аліментів

Перш за все, слід сказати, що обоє батьків, незалежно від того, перебувають вони в подружніх стосунках чи ні, зобов'язані утримувати дітей. Всі витрати на утримання дітей повинні порівну ділитися між батьком і матір'ю. Якщо ж один або обидва батьки не виконують зобов'язання добровільно, застосовуються заходи примусового стягнення грошових коштів.

Отже, стягнення аліментів може відбуватися ...

  • За добровільної домовленості між батьком і матір'ю, оформленої письмовим, нотаріально посвідченим договором;
  • За рішенням суду (за наказом суду).
У нашому суспільстві, як і раніше вважається нормою - традиційна сім'я, в якій обоє батьків, батько і мати, разом виховують і матеріально забезпечують дітей, піклуються про душевний і фізичний розвиток, про здоров'я і освіту

Хто визначає, якому порядку будуть стягуватися аліменти? Як не дивно - самі батьки. Закон надає батькові і матері самостійно вибрати спосіб стягнення аліментів - добровільний (що передбачає оформлення письмової та нотаріально завіреної договору) або примусовий (що вимагає звернення до судової установи: або з позовною заявою про стягнення аліментів - якщо виникає суперечка і домовитися про добровільну виплату грошових коштів неможливо, або із заявою про видачу судового наказу - якщо справа безперечно).

Зрозуміло, більш кращим є перший спосіб - оформлення аліментного угоди - простий, компромісний, доступний і швидкий. Його перевагою є свобода умов угоди, на яких діти будуть міститися батьками (регулярність, терміни, розміри грошових платежів).

Другий спосіб - судовий порядок - більш складний і тривалий, а також більш витратний за часом і фінансів. Крім того, суд обмежений передбаченими законом формами нарахування і розмірами грошових виплат, хоча він і бере до уваги індивідуальні сімейні і матеріальні обставини, але, перш за все, керується інтересами дитини. Питання про аліменти може бути вирішене в порядку ...

  • наказного провадження (шляхом подачі в суд заяви про видачу судового наказу) - застосовується у випадках, коли відомо місце знаходження платника, коли відсутній спір між сторонами аліментних правовідносин, відсутній інтерес сторонніх осіб. Детальніше про наказовому порядку стягнення аліментів читайте статтю « Заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів на дитину »;
  • позовного провадження (шляхом подання позовної заяви) - застосовується в більшості випадків. Про те, як подати позовну заяву і стягнути аліменти в судовому порядку - стаття « Позовна заява на аліменти 2019 (зразок) ».

Порядок і правила виплати аліментів на дитину

Будемо виходити з того, що в разі досягнення батьками домовленості і укладення аліментного договору - можливі найрізноманітніші способи і порядки нарахування та виплати аліментів.

Наприклад, батько може передати у власність дитини цінне майно (як правило, нерухоме) - замість регулярних виплат. Або регулярні виплати можуть мати одночасно натуральну і грошову форму. Загалом - це питання цілком вирішується за домовленістю батьків.

Якщо ж мова йде про судовий порядок нарахування аліментів, то законом обмежені варіанти способів нарахування і виплати.

Способи нарахування аліментів

Згідно сімейному законодавству, щомісячні аліментні платежі можуть нараховуватися двома способами:

  • У відсотковому відношенні до постійного заробітку платника;
  • В незмінною грошовій сумі.

Якщо мова йде про аліменти у відсотках від заробітку, то розмір процентних ставок визначено законом і залежить від кількості дітей, на яких виплачуються аліменти. Так, на одну дитину покладається виплачувати чверть (25%) заробітку, на двох - третина (33%), а на трьох, чотирьох, п'ятьох - половину (50%) заробітку. Однак при наявності поважних причин (значні зміни в сімейному або матеріальному становищі) процентна ставка по аліментах може бути знижена за заявою платника. Детальніше про це можете прочитати у статті « Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти ».

Їли аліменти в процентному відношенні до заробітку вважаються основним, найпоширенішим способом нарахування, то аліменти у твердій, незмінною грошовій сумі застосовуються судами в особливих випадках. Для цього повинні мати місце передбачені законом обставини, наприклад, непрацевлаштованість платника або нерегулярний, мінливий заробіток, заробіток в натуральній формі, в іноземній валюті. Як суд встановлює суму аліментів? За основу береться показник прожиткового мінімуму (ПМ) за регіоном проживання або по країні. Але це не означає, що розмір аліментів буде дорівнює ПМ - закон говорить, що він повинен бути кратний йому, тобто, може становити один або кілька одиниць ПМ, а може і частку ПМ. Детальніше про це читайте в статті « Аліменти на дитину у твердій грошовій сумі на 2019 рік ».

Закон допускає також комбінування двох способів нарахування аліментів - відсотків від постійного заробітку і певною незмінною суми. Треба сказати, що в кожному конкретному випадку суд враховує індивідуальні обставини - сімейне, фінансове становище платника і одержувача аліментних платежів, але головне - законні інтереси дитини.

способи сплати

Отже, суд визначає не тільки спосіб нарахування аліментів, а й спосіб виплати. Як правило, при цьому враховуються побажання одержувача грошових коштів, які він зазвичай вказує в позовній заяві.

Це може бути…

  • Передачі готівкових коштів безпосередньо з рук в руки - під розписку. Детальніше про те, як правильно складати розписку про отримання аліментів - читайте в статті « Розписка про отримання аліментів на дитину »;
  • Перерахування на банківську карту, на банківський рахунок;
  • Поштовий переказ.

Зверніть увагу! Їли перерахування робить не бухгалтер за місцем роботи платника, а сам платником аліментів, важливо - зберігати всі платіжні документи (квитанції, чеки, банківські виписки, розписки - все, що може служити документальним підтвердженням виплат).

Крім безпосередньо аліментних платежів, витрати по перерахуванню грошових коштів також лягають на платником аліментів.

Терміни виплати аліментів

Тривалість отримання аліментних виплат (за загальним правилом) - до досягнення дитиною повноліття.

Але в деяких випадках закон передбачає і продовження аліментів після досягнення дитиною 18 років. Однак, всупереч розхожій думці, це можливо не в разі навчання дитини у вузі, а виключно в разі непрацездатності та потребу дитини. Детальніше про те читайте в статті « Аліменти на дитину інваліда після 18 років ».

Протягом терміну виплат кожен з батьків (платник або одержувач грошових сум) має право звернутися до суду із заявою про зміну розміру або порядку виплат - при наявності на те вагомих причин. Одержувач має право вимагати підвищення розміру грошових виплат, платник - навпаки, зниження. Суд розглядає такі заяви з урахуванням всіх потребуючих уваги обставин.

періодичність виплат

Нарахування виплат починається з моменту подачі в суд заяви (позовної заяви) - це означає, що незалежно від тривалості судового процесу, неповнолітня дитина матеріально захищена і може претендувати на належні йому за законом кошти вже з моменту звернення до суду.

Як вже говорилося вище, аліменти за рішенням суду проводяться щомісячно - це крім іншого вказується в судовому акті.

Якщо на підприємстві, де працює платником аліментів, встановлений інший режим оплати праці, наприклад, виплата заробітної плати відбувається два рази в місяць (аванс і основна зарплата), порядок перерахування аліментів, який вказаний в судовому акті (рішенні або наказі суду) все одно повинен дотримуватися . Найчастіше перерахування аліментів виконується під час виплати основної заробітної плати за відпрацьований місяць, коли точно відомо кількість відпрацьованих годин, лікарняних, відпускних тощо.

Найчастіше перерахування аліментів виконується під час виплати основної заробітної плати за відпрацьований місяць, коли точно відомо кількість відпрацьованих годин, лікарняних, відпускних тощо

Перерахування коштів одержувачу аліментів має відбуватися не пізніше, ніж через 3 дні з моменту нарахування працівникові заробітної плати. За порушення встановленого законом терміну нараховується пеня - 0,5% від суми, яка підлягає виплаті, за кожний день затримки платежу. Найчастіше перерахування аліментів відбувається в той же день або на наступний день. Треба враховувати, що можливі не залежать від бухгалтерії затримки платежів, пов'язані з роботою банківського або поштового установи.

Звільнення від сплати аліментів на неповнолітніх дітей

Як уже згадувалося вище, за загальним правилом строк сплати аліментів - до повноліття дитини.

Але крім досягнення дитиною 18 років, існують і інші підстави для припинення аліментних виплат:

  • Досягнення дитиною повної дієздатності до повноліття;
  • Усиновлення або удочеріння дитини іншою особою;
  • Смерть дитини;
  • Смерть платником аліментів;
  • Наступ обставин, з якими добровільно складене аліментні угоду пов'язує звільнення від зобов'язань щодо утримання дитини;
  • Відновлення дієздатності дитини-інваліда, на якого аліменти виплачувалися після повноліття;
  • Оспорювання батьківства по відношенню до дитини, на якого виплачується грошове утримання;
  • Зміна місця проживання дитиною - переїзд до того з батьків, який виплачував аліменти.

Детальніше про підстави і порядок звільнення від аліментних зобов'язань читайте в статті « Скасування аліментів на дитину. Звільнення від сплати аліментів на неповнолітніх дітей. ».

ЗАПИТАТИ ЮРИСТУ БЕЗКОШТОВНО

Хто визначає, якому порядку будуть стягуватися аліменти?
Як суд встановлює суму аліментів?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online