Угода про сплату аліментів: зразок заповнення бланка

  1. Основне призначення
  2. Як оформити: покрокова інструкція
  3. Складання тексту та завірення нотаріусом
  4. Як визначити суму аліментів
  5. Зразок 2017 - 2018
  6. Розірвання або зміна
  7. Якщо угода не виконується
  8. Судова практика по зміні
  9. Коли припиняє дію

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У законодавстві передбачений спеціальний документ - угоду про сплату аліментів. Воно містить докладний опис порядку оплати: сума, терміни, спосіб перерахування коштів та інші важливі моменти. Зразок цього документа і важливі юридичні нюанси, на які потрібно обов'язково звернути увагу - про це прямо зараз.

Бланк угоди про сплату аліментів (word) Бланк угоди про сплату аліментів (word)

Зразок угоди на оплату аліментів (word) Зразок угоди на оплату аліментів (word)

Основне призначення

Підписується в тому випадку, якщо між сторонами немає ніяких розбіжностей щодо порядку сплати аліментів: за сумою, термінами і іншим важливим умовам. Основні юридичні норми за умовами його складання прописані в Сімейному кодексі (глава 16). У ньому завжди відображаються такі пункти:

  1. Сума коштів на кожну дитину.
  2. Періодичність виплати.
  3. Спосіб перерахування коштів (найчастіше - на банківський рахунок).
  4. Термін, протягом якого воно буде діяти.
  5. Можливі заходи відповідальності на ті випадки, коли сторони ухиляються від виконання обов'язків.

Документ підписується між батьками:

  • особою, яка повинна вносити плату;
  • особою, яка отримує плату для утримання дітей.

При цьому закон допускає тільки один випадок, коли сторони особисто не підписують папір - якщо вони визнані недієздатними (повністю або частково). У цьому випадку обов'язкова присутність їх опікунів.

Таким чином, це договір між батьками, який вони укладають без судового примусу, з доброї волі. Якщо є навіть невеликі протиріччя, які подружжя так і не змогли узгодити, то підписання документа неможливо. У таких випадках єдине рішення - звернення до суду.

Навіть якщо фактично є якісь розбіжності, краще спробувати узгодити їх мирним шляхом, тому що судовий процес займе набагато більше часу і сил, ніж процес оформлення.

Як оформити: покрокова інструкція

Скласти сам текст боку можуть і самостійно. Однак в будь-якому випадку буде потрібно завірити його у нотаріуса. Якщо цього не зробити, документ не вважається дійсним, і довести його силу в суді буде практично неможливо.

Тому покрокова інструкція виглядає так:

  1. Батьки відправляються до нотаріуса.
  2. Погоджують і редагують текст угоди.
  3. Підписують його.
  4. Отримують печатка і підпис нотаріуса (завірення).
  5. Вносять необхідні поправки в документ згодом (якщо є необхідність).

Далі докладно розглядається кожен етап.

Складання тексту та завірення нотаріусом

Спочатку батьки обговорюють всі важливі моменти, які згодом будуть відображені в тексті (суму, дати виплат і т.п.). Можна навіть скласти чорновий варіант, в якому прописати всі необхідні відомості, оскільки передбачається, що на момент приходу до нотаріуса все розбіжності повністю врегульовані.

Потім можна звернутися до будь-якого нотаріуса і взяти з собою:

  • оригінали паспортів кожного з батьків;
  • свідоцтва про народження кожної дитини (навіть на той випадок, якщо дітям вже виповнилося 14 років, і вони отримали паспорт);
  • оригінал довідки з місця роботи, в якій підтверджується рівень зарплати боку-платника; довідку потрібно взяти мінімально за найближчі 3 місяці.

Вартість послуги нотаріуса в середньому становить близько 3-7 тисяч рублів (в залежності від конкретного регіону).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Наявність такої довідки - вимога законодавства, оскільки мінімальний розмір аліментних виплат встановлюється як деяка частка від підтвердженого доходу. Тому навіть у разі, якщо батько згоден платити більшу суму, документ все одно знадобиться.

Як визначити суму аліментів

Вимоги до мінімальної суми сплати аліментів, містяться в законодавстві. Суми встановлюються як частки від доходу, який офіційно підтверджений відповідними документами (докладніше - в таблиці).

частка доходукількість дітей

чверть 1 третину 2 половина 3 і більше

При цьому важливо розуміти, що в якості доходу враховується не тільки заробітна плата, але також:

  • стипендії;
  • страхові виплати за лікарняними листками;
  • пенсії по будь-яких підстав;
  • доходи, отримані в результаті підприємницької діяльності;
  • допомоги по безробіттю;
  • доходи, отримані від здачі квартири (або комерційної нерухомості) в найм / оренду;
  • кошти, які отримані в результаті виконання послуг за відповідними договорами (наприклад, послуги репетиторства, послуги водія і т.п.).

По максимальній сумі обмежень немає, тобто навіть якщо і вказується певні точні суми, батько може на свій розсуд перерахувати більше грошей. Але це не означає, що в наступному місяці він буде платити менше, тобто ніякого перерахунку не буде.

Якщо ж громадянин є безробітним, це не означає, що він не зобов'язаний взагалі платити будь-які аліменти. Насправді навіть в разі відсутності доходу або непостійного характеру грошових надходжень батько повинен утримувати свою дитину. У подібних ситуаціях встановлюється виплата в так званому твердому грошовому еквіваленті. Мається на увазі, що чоловік і жінка самі домовляються про конкретну, фіксованій сумі, яку один з них зобов'язується виплачувати щомісяця. Однак ця сума може бути також встановлена ​​як частка (від непостійного або неофіційного доходу). Якщо ж домовитися не вийде, доведеться відстоювати свою позицію за допомогою судового розгляду.

При складанні тексту можна здійснювати сплату аліментів як грошима, так і в формі майна, цінних паперів, дорогоцінних металів і інших цінностей, які можуть бути оформлені на дитину (часткова або повна власність).

Зразок 2017 - 2018

Строго встановленої форми немає. Тим не менше, воно повинно містити кілька важливих пунктів:

  1. Назва документу.
  2. Місце його оформлення (наприклад, місто Краснодар) і дата.
  3. Відомості про сторону, яка буде оплачувати аліменти (ПІБ, дані паспорта та адреса за пропискою).
  4. Відомості про одержувача аліментів (такі ж).
  5. Дані про кожну дитину:
  • ПІБ;
  • адреса за пропискою;
  • дані свідоцтва про народження (до 14 років);
  • якщо 14 років виповнилося, то вписуються паспортні дані.
  1. Предмет угоди - тобто власне передача грошових коштів певної суми і в певний час в якості оплати аліментів.
  2. Умови здійснення виплат - тут потрібно описати відразу кілька вимог:
  • спосіб розрахунку (грошовий або у вигляді майна, а також змішаний; як частка або як фіксована сума);
  • коли батьки вибирають фіксовану суму, потрібно вказати умови її підвищення відповідно до темпів реального зростання цін (наприклад, на рік по 5%);
  • періодичність виплат - можна встановити довільно, тобто необов'язково щомісяця (щотижня, кожні півроку і т.п.);
  • термін дії - в звичайних випадках до виповнення дитині 18 років, хоча сторони можуть узгодити і інші нюанси (наприклад, до закінчення навчання у вузі або технікумі, до офіційного працевлаштування дитини);
  • спосіб передачі грошових коштів - найчастіше безготівково (вказуються реквізити і ім'я власника банківського рахунку), також допустимо готівковий розрахунок або поштовий переказ.
  1. Далі потрібно прописати права кожної сторін - в даному випадку мається на увазі можливість змінити угоду в певних випадках.
  2. Нарешті, вказують відповідальність, яка передбачається у випадках часткового або повного невиконання. Ставляться підписи і розшифровки.

Якщо заходи відповідальності не були прописані, то за замовчуванням ці заходи встановлюються цивільним законодавством. Тобто в спірних випадках потерпіла сторона повинна звертатися в суд для відновлення порядку.

Текст друкується на фірмовому бланку нотаріуса, підписується ним власноручно. Також проставляється синя печатка. Зазвичай використовується такий бланк.

Зазвичай використовується такий бланк

Важливо розуміти, що сторони можуть скласти угоду по кожній дитині окремо або ж скласти один текст, в якому прописати умови сплати аліментів на кожного з них одночасно. При цьому текст в разі на 2, 3 і більше дітей принципово нічим не відрізняється - він містить ті ж самі пункти.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Обов'язок нотаріуса зводиться не тільки до того, щоб просто запевнити текст документа, а й гарантувати дотримання норм сімейного законодавства. За своїм бажанням батьки можу вносити додаткові умови, однак вони не повинні суперечити мінімальним вимогам закону.

Розірвання або зміна

Допускається зміна одного або декількох умов угоди (наприклад, про термін і порядок сплати аліментів), а також його розірвання.

Внести поправки можна:

  1. За допомогою нотаріуса - того ж, у якого складався вихідний текст, або будь-якого іншого.
  2. Якщо подружжя не можуть домовитися про зміни, то зацікавлена ​​сторона повинна самостійно звернутися до суду.

Аналогічна ситуація по розірванню - цю процедуру також можна зробити або в суді, або за взаємною згодою у нотаріуса. Але ні в якому разі сторони не можуть вносити зміни або розривати документ самостійно - необхідно знову ж запевненням нотаріусом.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ. Навіть якщо сама угода розірвана, але за законом батько повинен здійснювати покладені виплати, його зобов'язання не зникає. Тобто у одержувача аліментів залишається право на отримання грошових коштів аж до моменту виповнення дитині 18 років.

Якщо угода не виконується

В цьому випадку у сторони, яка несе шкоду, є 2 варіанти дій:

  1. Звернутися до роботодавця, з яким у чоловіка укладено офіційний трудовий договір, і пред'явити оригінал тексту угоди.
  2. Звернутися до служби судових приставів (в те відділення, яке відповідає офіційній прописку особи, який ухиляється від своїх обов'язків).

Звернення до приставам - більш результативний варіант, оскільки в цих випадках відразу починається виконавче провадження. Протягом декількох робочих днів з батьків видається виконавчий лист, який має юридичну силу рішення суду і тому обов'язковий для виконання. Саму процедуру виконання здійснюють пристави (наприклад, конфіскація майна, арешт рахунку і т.п.).

Судова практика по зміні

Важливо розуміти, що угода - це коректно оформлене і завірене нотаріусом повноцінний юридичний документ, виконувати умови якого зобов'язані обидві сторони. При цьому якщо громадянин бере на себе підвищені зобов'язання, тобто зобов'язується виплачувати б о більшу суму, ніж потрібно в законі, значить, він повинен неухильно дотримуватися цього правила.

Воно може складатися виходячи з мінімальних вимог сімейного законодавства або будь-яких інших. Але якщо громадянин не виконує умови, отже, одержувач аліментів звернеться до судових приставів або навіть до суду, щоб відновити порядок. Суд в більшості випадків спирається саме на факт підписаного документа.

Хоча в деяких випадках зміна певних обставин може призвести до перегляду всього тексту або окремих його умов. Звичайно, всі ці зміни повинні бути доведені документально зацікавленою стороною. Їх може бути досить багато, проте в цілому можна об'єднати ці обставини в 2 великі групи:

  1. Зміни, які пов'язані з фінансовою забезпеченістю платника. Ця зміна доходу, втрата роботи, отримання будь-якої групи інвалідності (і відповідно повна або часткова втрата працездатності), зниження доходів від комерційної діяльності. До цієї ж групи можна віднести дію форс-мажорних чинників. Наприклад, згоріла квартира, яка приносила дохід від здачі її в найм, угон автомобіля, крадіжка грошових коштів і т.п.
  2. Зміни, пов'язані з сімейними обставинами. В основному вони мають відношення до нової сім'ї, яку може завести платник. Якщо він усиновив дитину, якщо його нова дружина (відносини з якою узаконені) вийшла в декретну відпустку, то згідно із законом він зобов'язаний утримувати і їх. Відповідно, і фактичні аліментні виплати знижуються.

У багатьох випадках суд приймає до уваги і інші фактори, які погіршують або покращують матеріальне становище. Тому в кожному випадку рішення безпосередньо залежить від того, наскільки добре сторона може обгрунтувати свою позицію.

Коли припиняє дію

Поряд з очевидним випадком, коли угода припиняє діяти після закінчення терміну, який вказаний в тексті, є і ще кілька підстав:

  1. Смерть платника.
  2. Досягнення дитиною повноліття або віку, яка була вказана в тексті.
  3. Усиновлення дитини іншим батьком.
  4. Втрата дієздатності (а також працездатності) платником.
  5. Одержувач платежів скоїв злочин щодо платника.

Таким чином, воно складається і підписується виключно в присутності нотаріуса і при його особистій участі. Відео коментар по темі:

Поділитися посиланням:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online