У яких випадках і хто може подати на аліменти на дитину: мати, батько, повнолітній, неповнолітній

  1. Застосовне право
  2. У яких випадках можна вимагати аліменти на дитину
  3. суб'єкти відносин
  4. матір
  5. батько
  6. неповнолітня дитина
  7. повнолітня дитина
  8. Цивільний чоловік
  9. В яких випадках держава виплачує аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Приклад великий, міцної і дружної сім'ї в сучасному світі зустрічається дуже рідко. Набагато більше прижилися сценарії простого співжиття, цивільних шлюбів, недовгих спілок тощо.

Діти часто страждають від розлучень і сварок батьків. Велика частина виховується в сім'ї з одним батьком. У таких випадках утримувати дитину повинен за законом допомагати і той батько, який пішов з сім'ї. Але і тут статистика сумна: багато батьків відтягують виплати грошей, а може, і зовсім не платять їх. Тоді як же регулюється процес виплати аліментів і якою статтею?

Застосовне право

Сплата аліментів - справа навіть більш серйозне, ніж може здатися. Якщо колишній чоловік справно в повному розмірі виплачує встановлену суму, то все регулюється в рамках сімейного права.

За контроль і управління в даному випадку відповідає кодекс Сімейний, всі нюанси і правила, що стосуються аліментів, можна знайти в розділах під номерами 13 -17. Аліментах відведено цілий розділ, його номер - V (Аліментні зобов'язання членів сім'ї).

А ось до якого праву відносяться аліменти, якщо має місце порушення в терміни і обсягах сплати ? Така справа від Сімейного переходить до Кримінального кодексу. У даній ситуації працює стаття, яка відповідає за контроль над злісним ухиленням від сплати коштів, визначених законом дітям. Шукати її потрібно під номером 157.

У яких випадках можна вимагати аліменти на дитину

У житті може статися все, особливо в сімейному У житті може статися все, особливо в сімейному. Люди не завжди сходяться характерами, не завжди здатні скласти правильну думку про людину до шлюбу, а після розкриваються найнесподіваніші якості. На аліменти найчастіше подають тоді, коли один з батьків не справляється з змістом і себе , І дитини. Умови для подачі аліментів:

  • Є хоча б один загальний дитина у подружжя і він проживає з одним з батьків;
  • Діти маленькі - до трьох років (тоді можна вимагати суму на утримання матері );
  • Батько непрацездатний.

Досить виконання одного з цих умов. На аліменти подавати не обов'язково в період після розпаду сім'ї. Перебуваючи в парі, скріпленої шлюбними узами , Існує можливість вимагати через суд: коли батько або мати приховують доходи, абсолютно не дбає про сім'ю і дитину, другий з батьків не справляється з забезпеченням добробуту дитини.

Більш детально про поняття та умови отримання аліментів розповість консультант в наступному відео-сюжеті:

суб'єкти відносин

У суспільстві склався певний образ, що аліменти виплачує чоловік, який пішов з сім'ї з особистих причин. Судова практика з аліментами знає багато різних сценаріїв. Наприклад, аліменти платять:

  • батьки;
  • матері;
  • Брати і сестри маленьких дітей;
  • Повнолітні діти;
  • Бабусі та дідусі;
  • Онуки.

Список досить значний, всі повнолітні члени сім'ї можуть за рішенням суду виплачувати аліменти непрацездатним або неповнолітнім родичам. Точно також як батьки піклуються про дітей до настання їх повноліття, діти повинні забезпечувати своїх батьків у складній ситуації.

Бабусі і дідусі піклуються про онуків в такій формі, коли батьків немає, або вони не справляються з утриманням дітей. Якщо дітям більше 18 років, то вони будуть утримувати своїх молодших або старших родичів, тільки володіючи грошима, щоб забезпечувати ще кого-небудь, крім себе.

матір

Вкрай поширений випадок, коли на аліменти з колишнього чоловіка подає саме мама дитини (колишня дружина). Тому немає ніяких перешкод тому, що жінка через суд просить грошових виплат у свого колишнього або теперішнього чоловіка.

У ситуації, коли жінка виховує сама дитину, якій немає трьох років, або якщо вона інвалід 1-2 ступеня, або пенсіонер з малим достатком, теж можна вимагати аліменти з дітей, яким від 18 і більше.
Далі ми розповімо про те, в якому випадку мати платить аліменти.

батько

За дитиною повинні в ідеалі стежити обоє батьків. Але якщо сім'я розпалася і діти за рішенням суду або з будь-якого бажанням (дітей, батька, матері) залишились на забезпеченні батька, то він має абсолютно таке ж право і може подати на аліменти з матері.

І ситуація з непрацездатністю теж дублюється. Батько інвалід або непрацездатний пенсіонер - йому за законом можуть бути покладені аліменти. Їх призначать або дітям, або повнолітнім працездатним забезпеченим онукам.

Про тенденції стягнення аліментів з матерів розповість наступний відео-сюжет:

неповнолітня дитина

Вкрай цікаве питання про те, чи може дитина подати на аліменти. Неповнолітнім в суді необхідний представник. Це може бути опікун або батько. Неповнолітні батьки у сучасному суспільстві не є сюрпризом, але вони виконують свої обов'язки справжніх батьків тільки з 16 років, до цього також необхідний опікун.

Тому якщо і подавати неповнолітнім громадянам на аліменти до суду, то тільки через відповідальну особу. Але в позові буде зазначено ім'я неповнолітнього.

повнолітня дитина

На питання, чи може повнолітня дитина подати на аліменти, є своя відповідь На питання, чи може повнолітня дитина подати на аліменти, є своя відповідь.

Дорослі діти подають позов до суду самостійно і без перешкод. Але коли це буде стосуватися аліментів, все одно в заяві необхідно вказувати представника-опікуна.

Цивільний чоловік

Часто діти з'являються у пари a href = "http://ksprf.com/zakluchenie-braka/grazhdanskiy/rebenok.html»> поза шлюбом. І якщо батько чи мати думають, що в цьому випадку вийде без відповідальності залишити дитину на одного з батьків, то помиляються. Запам'ятайте, подати на аліменти на цивільного чоловіка можна! Другий чоловік буде платити їх, якщо суду буде доведено батьківство або материнство.

В яких випадках держава виплачує аліменти

Якщо один із подружжя веде себе неправильно і не надає покладених дитині аліментів , То забезпечувати дитину може держава. Не варто панікувати, якщо грошей не вистачає на повноцінне утримання дитини. Необхідно подати заяву на виплати, які забезпечить держава. Коли можна їх попросити:

  • У другого чоловіка немає коштів або будь-якого майна, щоб виплачувати гроші на дитину;
  • Якщо людина в розшуку, під арештом, на строковій військовій службі, тобто зв'язатися з ним не представляється можливим;
  • Другий батько недієздатний;
  • Розмір аліментів менше, ніж передбачалося.

Така допомога виплатять тільки на неповнолітніх дітей. Дітям, вік яких перевищує 18 років, воно не годиться.

Тоді як же регулюється процес виплати аліментів і якою статтею?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online