Термін виплати аліментів на дитину, індексація, розрахунок заборгованості: що треба знати в 2016 році

  1. Розрахунок при оформленні добровільного угоди
  2. Способи нарахування аліментів
  3. В судовому порядку
  4. Індексація як можливість захистити виплати від інфляції
  5. Терміни початку розрахунку і регулярних виплат
  6. періодичність виплат
  7. Розрахунок заборгованості та неустойка
  8. Методи розрахунку заборгованості

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Навіть після оформлення розлучення батьки дитини не звільняються від виховання і матеріального забезпечення неповнолітнього Навіть після оформлення розлучення батьки дитини не звільняються від виховання і матеріального забезпечення неповнолітнього.

Фінансова частина проблеми вирішується за допомогою аліментів.

Переважна більшість складнощів виникає при розрахунку їх розміру, незважаючи на чітке трактування даного питання російським законодавством:

Розрахунок при оформленні добровільного угоди

Якщо обоє батьків не заперечують проти участі у вихованні дитини, їх домовленості оформляються в угоді, що засвідчується нотаріально. При цьому в договорі обов'язково слід передбачити:

  1. періодичність виплат;
  2. суму виплат.

Розмір аліментів, встановлений в ході домовленості батьків, не може бути меншою за розмір матеріальної допомоги, встановленої судом.

Способи нарахування аліментів

  1. У процентному співвідношенні до доходів платника. Фіксована сума, яку платник виплачує в певні терміни. Такий спосіб виплати аліментів використовується в разі, коли дохід платника носить непостійний характер.
  2. Певна сума, яку платник виплачує одним платежем. Даний спосіб доречний, коли платник виїжджає за межі держави і не може продовжувати виплачувати кошти щомісяця.
  3. Матеріальні цінності (телефон, рухоме і нерухоме майно, оплата навчання). Такий спосіб сплати аліментів використовується в тому випадку, коли один з батьків може забезпечити дитину постійним місцем проживання, а другий з батьків бере на себе забезпечення потреб неповнолітнього.
  4. Інші способи, про які домовилися батьки дитини.

Матеріальна допомога повинна забезпечити дитині необхідний рівень життя, з урахуванням його інтересів і потреб.

Для того щоб розмір аліментів відповідав рівню доходів батьків, для їх розрахунку враховуються всі джерела фінансових надходжень:

  • робота за сумісництвом;
  • авторські гонорари.

В судовому порядку

У разі, коли батьки не можуть дійти згоди, розрахунок проводиться в судовому порядку таким чином.

  1. Згідно із законодавством щомісячна сума виплат на одного неповнолітнього становить 0,25 доходів, на двох дітей - 0,33 і на трьох і більше - половину доходів платника.
  2. Якщо відповідач значиться непрацюючим, розрахунок виплат проводиться аналогічним способом, але в якості доходів враховується розмір мінімальної заробітної плати.
  3. Коли розмір доходів платник встановити неможливо, суд постановляє проводити виплати щомісяця в чітко фіксованій сумі. Розмір матеріальної допомоги може становити від двох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. При винесенні рішення суд враховує матеріальний стан кожного з батьків, умови життя дитини і його особливі потреби. Таким чином, якщо дитина відвідує будь-які секції, розмір виплат повинен дозволяти продовжувати відвідування занять.
  4. Якщо достеменно відомо про декілька джерелах доходів платника, суд має право постановити проводити виплати з кожних фінансових надходжень, наприклад, чверть суми від основного заробітку і три мінімальних розміри оплати праці від авторських гонорарів.

Надалі можливе збільшення або зменшення суми аліментів. Дане питання розглядається в судовому порядку.

Індексація як можливість захистити виплати від інфляції

пункт про індексації виплат обов'язково повинен бути передбачений угодою, в іншому випадку індексація виплат здійснюється відповідно до чинного законодавства, а саме: відповідно до статті 117 Сімейного кодексу.

  • Аліменти підлягають індексації у разі збільшення прожиткового мінімуму в регіоні, де проживає платник.
  • Індексація проводиться в разі збільшення прожиткового мінімуму в Російській Федерації.

Індексуються аліменти, які виплачуються за рішенням суду, а також присуджені в судовому порядку.

Терміни початку розрахунку і регулярних виплат

За загальним правилом виплати підлягають перерахуванню з того моменту, як:

  • суддею було виніс судовий акт,
  • сторони підписали угоду
  • або винесено судовий наказ

до того часу, як дитині не виповниться вісімнадцять років (тобто повноліття). Протягом усього цього терміну сторони можуть внести деякі поправки в порядок виплат і розмір аліментних нарахувань.

Для бухгалтерії того підприємства, де працює зобов'язаний батько, встановлений термін виплати аліментів.

Отже, після того, як в організацію надійшов документ про виконавче провадження позовів про аліменти правовідносин на конкретного працівника платника аліментів, термін виплати коштів на утримання не повинен перевищувати триденного терміну з того моменту, як йому нарахували зарплату.

Даний термін є максимальним проміжком часу, в який має відбутися перерахування грошових коштів одержувачу.

Якщо дана вимога порушується з вини співробітників підприємства, до них можуть застосовуватися заходи відповідальності, аж до кримінальної. Крім цього, передбачена цивільна відповідальність у вигляді неустойки.

Так, законодавством передбачено, що за кожен день невиконання цього припису щодо терміну сплати, можуть нараховуватися штрафні санкції на суму заборгованості. Цей розмір становить 0,5% від несплаченої суми.

На практиці аліментні виплати перераховуються одночасно з виплатою зарплати, або на наступний день На практиці аліментні виплати перераховуються одночасно з виплатою зарплати, або на наступний день. Це стосується тих випадків, коли необхідно здійснити відправку на рахунок або банківську картку одержувача в формі безготівкового розрахунку.

Що стосується продовження терміну сплати, то ініціативні члени Держдуми пропонують продовжити термін для тих дітей, хто проходить навчання в загальноосвітніх установах і не має самостійних доходів у віці від настання повноліття і до 23 років. В даний час даний документ знаходиться на розгляді в Держдумі.

Відповідно до законопроекту, якщо відсутня угода про виплату аліментів, їх сума на неповнолітніх дітей визначається судовою інстанцією, враховуючи фінансове становище і сімейний статус батьків, а також виходячи з інших важливих обставин.

періодичність виплат

Законодавством встановлена ​​певна періодичність виплат. Залежно від того, на підставі чого відбувається виплата, існує кілька ситуацій:

  • Якщо виплата здійснюється за виконавчим листом або судовим наказом, то закон чітко передбачає, що виплати повинні проводитися щомісяця. Таким чином, незважаючи на те, що на підприємстві може бути встановлений інший графік оплати праці, періодичність аліментних виплат повинна строго відповідати встановленим нормам СК РФ.
    Нормативний акт встановив даний період - виплата повинна здійснюватися один раз на місяць. З цим питанням підприємства стикаються з причини того, що нарахування заробітної плати відбувається двічі на місяць.
    На початок місяця співробітник отримує частину зарплати за відпрацьований час, а на кінець місяця - авансову частину за майбутній місяць виконання трудової діяльності.
    Як правило, аліментні виплати нараховуються в першій половині місяця, коли виплачується основна зарплата, оскільки вже є дані про загальній кількості відпрацьованого робочого часу, кількості днів лікарняних і виплат по відпустках.
  • Якщо виплата аліментів здійснюється на підставі угоди, яку уклали сторони аліментних правовідносин, то будь-яких обмежень в тому, з якою періодичністю будуть здійснюватися відрахування, не існує. За допомогою даного документа сторони можуть передбачити абсолютно будь-які умови, в тому числі і процедуру, строки і періодичність аліментних виплат.

Розрахунок заборгованості та неустойка

Заборгованість по аліментах виникає в тому випадку, коли платник не проводить виплат, встановлених рішенням суду або обумовлених в угоді. Причин, за якими суми не перераховуються, може бути кілька:

  1. Навмисна невиплата.
  2. Невиплата, пов'язана з тимчасовою відсутністю роботи, хворобою або іншими обставинами.
  3. Приховування одержувачем місця знаходження або реквізитів для отримання фінансових коштів.
  4. Відмова одержувача від матеріальної допомоги.

Для розрахунку розміру заборгованості по кожному конкретному випадку використовуються нормативно-правові акти Російської Федерації, а саме: Сімейний кодекс, закони та інші.

Право визначити розмір заборгованості мають виключно судові пристави на підставі конкретної справи, яка перебуває в провадженні, а також на підставі бухгалтерських документів підприємства, де відображені всі відрахування платника.

На підставі проведених дій, зазначених чинним законодавством, пристав готує відповідне рішення в трьох примірниках. Один примірник надсилається платнику, другий - одержувачу аліментів, а третій - за місцем роботи платника. Згодом пристав регулярно перевіряє фінансові відрахування із заробітної плати боржника.

Якщо ви хочете перевірити розмір заборгованості по аліментах, відвідайте офіційний сайт Федеральної служби судових приставів.

Методи розрахунку заборгованості

Кожна з методик заснована на законодавчій базі, а саме на нормах статті 113 Сімейного кодексу. Згідно з положеннями статті можливий розрахунок заборгованості по аліментах трьома способами:

  1. На підставі встановленого прожиткового мінімуму за місцем проживання боржника.
  2. На підставі розміру середньої заробітної плати, яка діє в Російській Федерації на момент розрахунку боргу.
  3. Виходячи з рівня доходів платника.

Перший метод використовується в двох випадках:

  1. рішення про виплату аліментів приймалося в судовому порядку;
  2. рішення про виплату матеріальної допомоги оформлено в угоді, і розмір аліментів вказано в чітко фіксованій сумі.

Сума, яку боржник зобов'язаний відшкодовувати щомісяця, призначається судом індивідуально в кожному випадку і становить певний відсоток від прожиткового мінімуму.

Розрахунок заборгованості проводиться щокварталу після зміни розміру прожиткового мінімуму. Якщо платник продовжує ухилятися від сплати аліментів, новий розмір заборгованості розраховується виходячи з її останнього значення. Якщо виплати проводяться регулярно, в разі зміни прожиткового мінімуму проводиться індексація щомісячних відрахувань.

У разі заборгованості по сплаті матеріальної допомоги, платник зобов'язаний відшкодувати одержувачеві не тільки загальну суму боргу, але і неустойку. Сума неустойки обчислюється з розрахунку 0,5% від загальної суми боргу за кожен день прострочення виплати.

Для того щоб при оформленні та розрахунку аліментів були враховані всі нюанси і інтереси дитини, краще звернутися до досвідчених юристів. Фахівці допоможуть належним чином підготувати необхідний пакет документів і представлять інтереси батьків у суді.

Подробиці і розгляд частих випадків на відео:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online