Судова практика щодо зменшення аліментів (сума) - в 2019 році, відмова, розміри, на дитину, неустойки, заборгованість, підстави

  1. Підстави для змін
  2. Питання про розміри
  3. особливості процесу
  4. Як проходить судова практика щодо зменшення аліментів
  5. Заборгованість
  6. неустойка
  7. відмова
  8. деталі заяви
  9. спірні ситуації

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Одним з видів матеріальної допомоги, яка виплачується непрацездатним і нужденним особам, є аліменти. Відповідальність за зміст неповнолітню дитину , Іноді його матері , Інваліда-родича, престарілих батьків законодавець відповідно покладає на батьків або матерів, дітей, близьких родичів. Положення про стягнення аліментів вказані в Сімейному кодексі РФ.

Найчастіше платником аліментів стає особа, що залишила сім'ю, - мати або батько неповнолітнього. Стягуватися аліменти можуть в процентному відношенні із загального доходу або в фіксованій сумі , Яка повинна бути розрахована пропорційно мінімального прожиткового мінімуму , Визначеним на даний момент в конкретному регіоні Росії.

Подавати на аліменти дозволяється законному представнику дитини, який його виховує, містить і проживає разом з ним. До таких можуть ставитися не тільки батьки (мати або батько), але опікуни, усиновителі, державні установи, під опікою яких дитина перебуває до повноліття.

питання зменшення щомісячних виплат тривожить найбільше платників, особливо якщо з'явилася інша сім'я, де народилися діти. Одержувачі коштів намагаються всіма силами не допустити зменшення розміру виплат, через що в судах розпалюються нерідко тривалі суперечки.

Судова практика щодо зменшення аліментів досить різноманітна, не всі судді підтримують матерів, яким доводиться виховувати дітей самостійно, вважаючи, що батька не можна залишити ні з чим. Останні, в свою чергу, намагаються зменшити розмір виплат, посилаючись на виниклі обставини. Іноді наслідки позначаються на інтересах дитини, але саме їх повинні захищати судді.

Заявниками для зменшення аліментів, як правило, є батьки, відстоюючи свої права, вони не завжди розуміють, що суду потрібні підстави, викладені в нормативних актах, без них вимоги не можуть бути задоволені. На жаль, в законі немає прямих вказівок на розмір аліментних виплат, крім прожиткового мінімуму.

Підстави для змін

Чи не кожне позовну заяву платника аліментів може бути задоволено судом. На підставі судової практики можна зробити висновок, що суд частіше стає на сторону позивача, якщо у нього дійсно великі аліментні зобов'язання.

Але існують підстави, які суд визнає вагомими в будь-якому випадку:

  • Наявність у платника інвалідності 1-2 групи, серйозної хвороби, каліцтва. Розмір виплат може бути зменшений тимчасово або постійно, іноді їх можуть скасувати взагалі.
  • Якщо у дитини є власний постійне джерело доходів, що може статися до досягнення нею 14 років. В інших випадках у дитини, незалежно від віку може бути майно, яке перейшло у спадок і що приносить доходи, наприклад, цінні папери, власність, яка здається в оренду, депозитний рахунок в банку, інше.
  • Коли дитина перебуває на повному державному утриманні, наприклад, міститься в школі-інтернаті, дитячому будинку, іншому виховному закладі. У таких випадках із зарплати батька немає необхідності утримувати навіть 25%.
  • Наявність у платника іншої сім'ї, де йому доводиться забезпечувати ще кількох дітей. Може виявитися, що в результаті стягнення діти від попереднього шлюбу отримують більше, ніж народжені в подальшому.
  • Батькові доводиться виплачувати аліменти на дітей двом колишнім дружинам. Це означає, що йому доведеться віддавати половину заробітку, а не 33%, який передбачений для утримання двох дітей. В цьому випадку загальний відсоток утримання зменшується до 33%, а сума ділиться між дітьми в індивідуальному порядку, що вирішує суд.
  • У батька великі доходи, щомісячна виплата в розмірі 25% занадто значна для утримання дитини.
  • Коли під опікою платника аліментів знаходяться інші родичі, що потребують догляду і матеріальне забезпечення.
  • Платник втратив щомісячний дохід, з якого раніше вираховувались аліменти. Він може надати суду докази відсутності доходів або їх зменшення.

Для подачі позову досить одного підстави, хоча охочіше судді погоджуються задовольнити прохання, якщо буде присутній кілька.

Питання про розміри

Норми для стягнення аліментів законодавець викладає в ст. 81 Сімейного кодексу, там сказано, що при наявності:

  • одну дитину - платник йому зобов'язаний виплачувати ¼ від загального доходу;
  • двох дітей - виплачується 1/3 частина;
  • трьох і більше дітей у платника - аліментів йому буде потрібно щомісяця відраховувати для їх утримання ½ із заробітку.

Чим більше у платника дітей, тим вище розмір аліментних зобов'язань, але тоді для утримання кожної дитини доводиться менше.

На підставі чинного законодавства платник або одержувач аліментів не може самостійно відкоригувати розмір виплат, за винятком випадків, коли:

  • відбувається відмова від виплати / отримання матеріальної допомоги ;
  • боку приходять до оформлення аліментного угоди в добровільному порядку;
  • позов, поданий зацікавленою стороною, задовольняється.

У двох останніх випадках питання з розміром стягнення на користь потребує родича, колишньої дружини або неповнолітнього може бути вирішене не тільки в сторону зменшення, а й збільшення:

  • мирна угода боку можуть оформити, підписати та засвідчити у нотаріуса до або після розлучення. Такий документ доцільний, коли доходи особи, що залишає родину, дійсно великі або діти виховуються різними матерями. В інших випадках мати бажає отримувати фіксовану суму кожен місяць і знати, на що вона може розраховувати. Якщо батько отримує дохід не постійно, а його професійна діяльність пов'язана з сезонними роботами або зарплата йому виплачується в іноземній валюті, також краще укласти аліментні угоду. Такий документ є по силі виконавчим, якщо одна зі сторін не стане виконувати свої обов'язки, інша може легко звернутися до суду або безпосередньо до судових приставів. Причому, коли життєві обставини платника, наприклад, зміняться, він може мирно домовитися з одержувачем і зменшити або збільшити розмір виплат . На підставі угоди роботодавець або сам платник повинен відраховувати аліменти.
  • Через подачу позову можна вимагати стягнення виплат. Зменшення розміру аліментів, як і збільшення, можливо тільки в судовому порядку, якщо сторони не дійшли до мирного врегулювання ситуації. Причому заявник може зажадати не тільки стягнення частки від загального доходу відповідача, але і виплат в твердій грошовій сумі . В останньому випадку утримання в такому вигляді можливо, якщо заявник пред'явить суду вагомі причини.
Одним з видів матеріальної допомоги, яка виплачується непрацездатним і нужденним особам, є аліменти

Розмір суми для щомісячних виплат не повинен порушувати права та інтереси дитини через судового рішення або аліментного угоди між сторонами

особливості процесу

Для збудження судового процесу у цивільній справі щодо зменшення розміру щомісячних виплат для утримання дитини неповнолітнього або повнолітньої і його матері, коли він народився інвалідом, буде потрібно:

  • зібратися необхідні документи, які можуть підтвердити причину для зменшення;
  • оформити заяву за типовим зразком;
  • сплатити мито, що стягується при подачі позовів;
  • подати папери в канцелярію суду за місцем реєстрації позивача або відповідача.

Позов подається в двох примірниках, т. К. Один з них суд направить відповідачу. Зміна розміру стягнення можливо тільки щодо того, яке платник вже виплачував раніше. Наприклад, якщо угодою або за рішенням суду була призначена фіксована сума, то суд буде зменшувати її.

Коли раніше було подано заяву про стягнення частки доходів, то суду доведеться, розглянути докази, щоб зменшити цей відсоток. В першу чергу суд перевірить достовірність інформації про доходи та інші обставини, які стали причиною для подачі позову.

Платник зобов'язаний подати відомості про всі види заробітку, виняток становлять компенсаційні виплати і доходи, отримані неофіційним шляхом. На останні у платника не може бути підтверджуючих документів, але в його обов'язок входить повідомити суду і про них.

Тому до заяви доведеться докласти:

  • довідки про заробітки, якщо, наприклад, заява подається в 2019 році, то за попередні півроку;
  • копії інших виконавчих листів;
  • медичні довідки про стан здоров'я або призначене лікування;
  • документи, що підтверджують наявність інших утриманців, наприклад, свідоцтво про народження ще однієї дитини;
  • свідоцтво про народження дитини, на якого сплачуються аліменти, шлюбне або про розірвання шлюбу;
  • рішення суду або аліментні угоду про розмір аліментів, які стягувалися раніше;
  • виписку з будинкової книги за адресою, де зареєстрований платник;
  • інші папери.

Документи позивач перед подачею повинен завірити в нотаріуса. Заявник повинен врахувати, що йому необхідно довести наявність підстав для зменшення розміру аліментів.

Ціна позову визначається розміром зменшення виплат за рік, від неї буде розрахована держмито, що підлягає оплаті державі. Суд також візьме до уваги працездатність і потреба особи, якій виплачується матеріальну допомогу. Важливе значення матиме розмірів доходів платника.

Суд може навіть звільнити платника, якщо на те будуть вагомі причини.

Крім низьких доходів платника і стану його здоров'я, наприклад, зменшення буде можливо, якщо:

  • дитині виповнилося 18 років;
  • будучи травмованим або інвалідом одержувач видужав
  • проти платника одержувач скоїв злочин;
  • одержувач поводиться аморально (вживає алкоголь, наркотики);
  • в інших випадках.

Після того як буде винесено рішення про зменшення суми щомісячних виплат, копія виконавчого документа відправляється в суд, який розглядав справу про стягнення з самого початку.

Як проходить судова практика щодо зменшення аліментів

Судова практика щодо зменшення аліментів відрізняється від звичайного розгляду, якщо у платника накопичувалася заборгованість по платежах, за що його також зобов'яжуть сплатити неустойку. Суддя зовсім може відмовити заявнику, якщо знайде для цього причину.

Заборгованість

Коли особа, на яку законом покладено обов'язок щодо забезпечення неповнолітнього і хто не має і непрацездатного громадянина ухиляється від сплати, у нього з часом накопичується заборгованість.

Зазвичай це відбувається, коли:

  • порушується періодичність оплати, т. е. виплати здійснюються невчасно;
  • аліменти не сплачуються зовсім.

Причому причини виникнення боргу можуть відноситися до неповажних і поважних, не залежних від платника. Для того щоб суд визнав причини поважними, йому буде потрібно представити документальні докази. Наприклад, довідку з медустанови про проходження тривалого лікування або про заборгованість із зарплати.

Задовольнити вимоги позивача-платника щодо зменшення розміру виплат на майбутнє суд зможе, але платнику доведеться розрахуватися із заборгованістю повністю. Якщо позов про наявність боргу подасть одержувач аліментів, то до боржника можуть бути застосовані жорсткі заходи, виняток становитимуть лише поважні причини.

Крім того, що суд має право накласти заборону на виїзд за кордон, може бути арештоване майно боржника. Якщо в результаті розгляду буде встановлено, що боржник не ухиляється від сплати, але має вагомі причини, через які виникла заборгованість, він може звернутися до суду з проханням про розстрочення суми боргу.

Угода про аліменти Угода про аліменти

(Ст. 100 СК РФ) - укладена в письмовій формі обопільна домовленість батьків з питань виплати аліментів, що визначає їх суму, періодичність перерахування, спосіб утримання, в обов'язковому порядку завірена нотаріально.

Який мінімальний розмір аліментів в 2019 році - ви дізнаєтеся по цим посиланням .

Тільки за рішенням суду буде стягуватися той розмір аліментів, який на сьогоднішній день громадянин (ка) може оплачувати, т. Е. Фактично щомісячні виплати зменшаться, але це не означає, що борг частково або повністю буде прощений.

Причому розстрочка передбачає тимчасове полегшення для виконання фінансових зобов'язань, коли матеріальне становище платника покращиться, швидше за все, розмір щомісячних виплат з урахуванням заборгованості збільшиться. Для погашення всієї суми боргу в будь-якому випадку із заробітку не може утримуватися більше 50%.

У рідкісних випадках суд може повністю звільнити боржника від сплати боргу по аліментах, якщо дійсно буде доведено, що заборгованість накопичилася через його важку хворобу або скрутне матеріальне становище. Але це не означає, що платник буде звільнений від виплат на майбутнє.

неустойка

Крім заборгованості, платника можуть зобов'язати сплатити неустойку , Т. Е. Штраф за несвоєчасну виплату або її відсутність. На стягнення боргу по аліментах і неустойки повинен подати батько, на утриманні якого перебуває дитина. Таким чином, борг платника тільки зросте.

У Сімейному кодексі йдеться, що стягнути неустойку з платника одержувач може:

  • маючи на руках договір про виплату аліментів;
  • в судовому порядку, подавши заяву.

В аліментних угоді зазвичай вказується не тільки розмір щомісячних виплат, а й штрафних санкцій на випадок прострочення. Сторони складають його і підписують за добровільною згодою, тому розмір аліментів і штрафу може бути ними встановлений в індивідуальному порядку, без урахування мінімального чи максимального порога.

Коли неустойка призначається судом, то її розмір повинен відповідати 0,5% від загальної суми заборгованості за кожен день прострочення. Але в цьому випадку позивач, а це одержувач аліментів має довести, що заборгованість виникла з вини платника. Якщо останній доведе протилежне, то суд не зможе призначити йому виплату штрафу, в іншому випадку він зменшить її розмір.

відмова

Існують умови, коли суд має повне право відмовити позивачу в зменшенні розміру аліментів:

  • Мати, на утриманні якої знаходиться дитина, має великі доходи або вийшла заміж вдруге, а сім'ю досить забезпечує її чоловік. В іншому випадку жінка може мати матеріальну допомогу від родичів.
  • Платник посилається на те, що дитині у спадок перейшло майно, але насправді від нього на сьогоднішній день немає ніяких доходів.
  • Дитина отримує пенсію або інше соціальну допомогу, але це не звільняє біологічного батька від його обов'язків.
  • У особи, яка турбується про дитину, є ще відповідальність перед іншими громадянами, але з певних причин утриманець зник або помер. Це не означає, що відповідач може зменшити зобов'язання по аліментах, тому що у другого з батьків стало на одного утриманця менше.

Не впливають на зменшення розміру аліментів також інші обставини, при яких платник отримає відмову:

  • наявність інших дітей у платника, які перебувають на його утриманні;
  • незначні зміни доходів обох батьків;
  • витрати на житло, які несе платник або наявність у нього кредитної заборгованості;
  • скупчилася заборгованість по аліментах;
  • погіршення стану здоров'я, коли це не заважає продовжувати працювати.

Якщо суд відмовить платнику в зменшенні розміру виплат, у нього залишається право оскаржити рішення, подавши апеляційну скаргу

деталі заяви

Позов оформляється за стандартним зразком, який застосовується для всіх ділових паперів, що представляють собою «Прохання», «Заява» і інші:

«Шапка» документа

  • найменування судової інстанції;
  • П. І. Б. судді;
  • паспортні дані заявника і відповідача;
  • адреса проживання сторін.
Основна частина
  • номер і дату рішення суду, на підставі якого стягнення аліментів було встановлено вперше;
  • П. І. Б. дитини, на користь якого вони перераховуються і його законного представника, який отримує грошові перекази;
  • обставини або причини, які суд може взяти до розгляду для зменшення суми щомісячної виплати;
  • прохання про зниження розміру аліментів;
  • перелік документів, які відносяться до доказової бази.
Висновок

Позивач повинен поставити свій підпис і дату подачі заяви.

Зразок угоди про сплату аліментів

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

Для позивача важливо грамотно і коротко викласти інформацію, вказати, що аліменти раніше у нього вираховувались в процентному відношенні або була визначена судом (за добровільною згодою) тверда грошова сума. Якщо позивач повинен послатися на аліментні угоду, то необхідно вказати дату його складання, реєстраційний номер у нотаріуса, а також докласти сам документ.

спірні ситуації

Деякі ситуації є спірними, суд дозволить зменшити суму виплат в кожному окремому випадку індивідуально.

До таких обставин найчастіше ставляться:

  • Коли батькові, платнику аліментів та патенти дбати ще про непрацездатніх батьків. Согласно з Констітуцією и Сімейного кодексу дорослі діти зобов'язані доглядаті за непрацездатнімі батьками и підтрімуваті їх матеріально. Батьки, Які НЕ могут собі Забезпечувати матеріально, ма ють право на Отримання аліментів, як и неповнолітні діти, Які візнані непрацездатнімі. Звичайно дорослі діти беруть їх на утримання добровільно, але при наявності конфлікту суд призначає виплати. Якщо у громадянина виникають зобов'язання по аліментах неповнолітній дитині і старих батьків одночасно, то суд може 25% його заробітку розділити порівну між одержувачами. Але якщо при цьому сума виплат дитині стане незначною, то суд відмовить в її зменшенні, аліменти батькам будуть нараховані додатково.
  • Якщо у дитини, на якого сплачуються аліменти, підвищився рівень достатку в родині, де він виховується. Дана обставина не завжди є приводом для зменшення суми виплат. согласно СК , Про неповнолітнього зобов'язані піклуватися обоє батьків, незалежно від того, з ким із них він проживає. Але в даному випадку, коли у батька, наприклад, доходи невеликі, є ще діти, а він оплачує аліменти дитині від першого шлюбу, який добре забезпечений, то суд може зменшити суму виплат або взагалі анулювати її.
  • При наявності великих доходів у батька, який сплачує аліменти, сума виплат максимально може бути зменшена до рівня, за допомогою якого можна покрити потреби неповнолітнього. Закон не встановлює конкретної цифри, суд може визначити її на свій розсуд в залежності від регіону проживання та віку дитини. Він може розрахувати 25% від доходів матері і встановити такий розмір аліментів для батька.
Аліменти на колишню дружину

стягуються тільки в разі, якщо платником аліментів має необхідних коштів для їх надання.

Як оформити заяву на встановлення аліментів у твердій грошовій сумі, ви знайдете тут .

Постанова Пленуму про батьківство та стягнення аліментів - можна прочитати в цієї Публікації .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online