Стягуються аліменти з пенсії на утримання дітей

  1. З яких доходів утримуються
  2. Види пенсій з яких оплачується зміст дітям
  3. Аліменти з пенсій по старості
  4. Аліменти з пенсій військовослужбовців
  5. Аліменти з пенсій ветеранів бойових дій
  6. Аліменти з пенсій по інвалідності
  7. Аліменти з пенсій по втраті годувальника
  8. Стягнення аліментів з працюючих пенсіонерів
  9. Пенсії з яких не вираховуються аліменти
  10. Стягнення аліментів з пенсії за виконавчим листом
  11. Куди потрібно звернутися з виконавчим листом
  12. Які документи знадобляться для ССП
  13. Терміни отримання аліментів
  14. Пенсійний фонд РФ
  15. Необхідні документи для звернення в ПФ
  16. Терміни отримання аліментних виплат
  17. Розмір аліментів з пенсій
  18. Стягнення аліментів з пенсій у твердій грошовій сумі
  19. Відповідальність за несплату аліментів
  20. Судова практика в справах по стягненню аліментів
  21. Висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 9 хвилин

Обов'язок батьків по утриманню дітей є важливою запорукою виховання і становлення особистості в суспільстві. Але в силу різних причин трапляється так, що одному з батьків доводиться звертатися до суду, для того щоб в судовому порядку стягувати аліменти на утримання дитини. За рішенням суду аліменти можуть стягуватися з зарплати або будь-яких інших доходів. Крім того, суд може стягнути аліменти з пенсії. Обов'язок батьків по утриманню дітей є важливою запорукою виховання і становлення особистості в суспільстві

Питання про стягнення аліментів регулюються Сімейним кодексом РФ. Зокрема, розділ V СК РФ так і називається: «Аліментні зобов'язання членів сім'ї».

З яких саме доходів можуть стягуватися аліменти, регламентовано постановою Уряду РФ від 18 липня 1996 № 841 «Про перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей».

При зверненні до судових інстанцій слід керуватися нормами Цивільно-процесуального кодексу РФ, а при виконанні судових рішень - нормами Федерального закону вiд 02 жовтня 2007 р № 229 «Про виконавче провадження».

При розгляді питань про стягнення з пенсійних виплат слід брати до уваги і норми Федерального закону від 15 грудня 2001 № 166 «Про державне пенсійне забезпечення в Російській Федерації». Щоб розібратися в питаннях стягнення виплат, дізнайтеся більше про те, що таке аліменти .

З яких доходів утримуються

В процесі стягнення аліментних платежів виникає питання, чи стягуються аліменти з пенсії.

У пошуках відповіді звернемося до постанови Уряду РФ від 18.07.1996 № 841. У ньому зазначено, що аліменти можуть стягуватися з будь-яких видів доходів, в тому числі із зарплати або пенсії.

Таким чином, якщо у вас виникли сумніви, чи повинен пенсіонер платити аліменти на дитину, відповідь буде ствердною: так, повинен. Слід враховувати, що утримання аліментів можливе з усіх існуючих пенсій, крім пенсій у зв'язку з втратою годувальника.

При цьому беруться до уваги всі пенсійні надбавки, підвищення, доплати, пільги; тобто при розрахунку аліментних зобов'язань, що підлягають стягненню з пенсіонера, суди беруть до уваги весь сумарний обсяг надходжень на користь відповідача. Щоб детальніше розібратися в питанні, чи можуть стягуватися аліменти з тих чи інших пенсійних виплат, ознайомтеся, з яких доходів утримуються аліменти .

Види пенсій з яких оплачується зміст дітям

Як уже зазначалося, аліменти утримують з усіх видів доходів особи, в тому числі і з пенсійних виплат, крім тих пенсій, які виплачуються у зв'язку з втратою годувальника.

Чинне пенсійне законодавство, зокрема, стаття 5 ФЗ від 15.12.2001 р № 166, виділяє наступні види пенсій:

  • в зв'язку з досягненням пенсійного віку;
  • пенсії за вислугою років;
  • для осіб, що мають інвалідність;
  • соціальні пенсії;
  • в зв'язку з втратою годувальника.

Таким чином, всі зазначені категорії пенсіонерів (крім тих, які отримують пенсії у зв'язку з втратою годувальника), платять аліменти.

Підставою для нарахування та стягнення утримань з пенсій є рішення суду. В ході судового розгляду в обов'язковому порядку встановлюється, до якої саме категорії пенсіонерів відноситься відповідач і чи законно з даного виду пенсії утримувати аліменти. Тобто тільки суд, розглянувши відповідний позов про стягнення аліментів, має право визначити, чи обкладається пенсія того чи іншого виду аліментних зобов'язань чи ні.

Так, в деяких випадках, з огляду на особливості ситуації, навіть незважаючи на те, що з даного виду пенсії можливо утримання аліментів та, відповідно до обставин справи, всі підстави для цього є, суд може звільнити пенсіонера від сплати аліментів. Тобто, чи нараховуються аліменти в кожному конкретному випадку, вирішує суд.

Аліменти з пенсій по старості

Пенсія по досягненню певного віку, або, як її ще називають, пенсія по старості, призначається при сукупності декількох умов:

  • досягнення пенсійного віку (в 2019 році - для чоловіків це 60,5 років, а для жінок 55,5);
  • наявності необхідного страхового стажу;
  • наявності пенсійних коефіцієнтів (балів).

Для пенсіонерів, що задаються питанням, стягуються аліменти з пенсії по старості, слід знати, що аліменти в даному випадку стягуються в такому самому порядку, як і з інших видів пенсій.

Пенсіонери за віком несуть обов'язки по утриманню своїх дітей нарівні з усіма іншими громадянами, і поважний вік не є підставою для звільнення від них. Конкретний розмір виплат, в якому пенсіонери сплачують аліменти з пенсії по старості, визначає суд. Пенсіонери за віком несуть обов'язки по утриманню своїх дітей нарівні з усіма іншими громадянами, і поважний вік не є підставою для звільнення від них

Аліменти з пенсій військовослужбовців

Одним з видів пенсій, з яких, відповідно до чинного законодавства, можуть стягуватися аліменти, є пенсії військовослужбовців. Ці пенсії призначаються не за віком, а в зв'язку з вислугою років на військовій службі. При цьому існують свої особливості в призначенні таких пенсій для певних категорій військовослужбовців, наприклад, для льотчиків або для осіб, які брали участь в боротьбі з катастрофами техногенного характеру.

Аліменти з пенсії військовослужбовця стягуються на тих же підставах, що і з інших видів пенсій. Тобто, статус військовослужбовця не дає будь-яких привілеїв для такого пенсіонера.

При розгляді питання, чи можливо утримання аліментів з осіб, що проходять НЕ військову службу, а, наприклад, службу в правоохоронних органах, слід брати до уваги, що будь-яких відмінностей пенсіонерів-військовослужбовців від пенсіонерів МВС в даному випадку немає. Тому відповідь на питання, чи можна з пенсії МВС утримувати аліменти, буде позитивним

У випадках з пенсіонерами-військовослужбовцями слід брати до уваги, що дана категорія осіб може отримувати і інші стабільні виплати, наприклад, компенсацію за невидані комплекти обмундирування або продовольчого змісту. Такі виплати також підлягають обліку при стягненні аліментів, поряд з військовою пенсією.

Аліменти з пенсій ветеранів бойових дій

Чинне законодавство не передбачає будь-яких винятків для стягнення аліментів та з ветеранів бойових дій. Така категорія осіб повинна виконувати свої батьківські обов'язки незалежно від їх бойових заслуг. При цьому пільги, які оформляються в зв'язку з наявністю статусу ветерана бойових дій, також враховуються при призначенні аліментів, як і будь-які інші джерела доходів. Іншими словами, статус ветерана не дає якихось переваг по сплаті аліментів.

Аліменти з пенсій по інвалідності

При розгляді питання, утримуються аліменти з пенсії по інвалідності, відповідь буде однозначна: так, утримуються.

У той же час особи, які отримують пенсію по інвалідності, часто самі гостро потребують коштів для існування, особливо якщо це інваліди першої групи або люди, які мають важкі форми захворювань, що часто вимагає дорогого лікування. У зв'язку з цим суд може піти назустріч пенсіонеру-інваліду і звільнити його від сплати аліментів або знизити розмір аліментного тягаря. Для того щоб детальніше розібратися з особливостями стягнення коштів з даної категорії осіб, ознайомтеся з тим, як в РФ стягуються аліменти з інвалідів .

Аліменти з пенсій по втраті годувальника

У питаннях щодо стягнення аліментів пенсіонери по втраті годувальника займають особливе становище серед інших категорій пенсіонерів. Згідно зі статтею 101 ФЗ від 02.10.2007 № 229, пристави не мають права звертати будь-які стягнення на ті доходи, які особа отримує в зв'язку з втратою годувальника. Таким чином, на відміну від усіх інших видів пенсій, аліменти з пенсій по втраті годувальника стягненню не підлягають. У питаннях щодо стягнення аліментів пенсіонери по втраті годувальника займають особливе становище серед інших категорій пенсіонерів

Стягнення аліментів з працюючих пенсіонерів

Часто буває так, що особа, яка оформила пенсію, продовжує працювати, отримуючи, таким чином, крім пенсії також і заробітну плату. Виникає питання, вираховують з працюючого пенсіонера на дітей аліменти тільки з зарплати або з пенсії теж?

В даному випадку слід виходити з того, що аліменти стягуються з усіх видів доходів, до яких відносяться і заробітна плата, і пенсія. Іншими словами, отримуючи одночасно зарплату і пенсію платити аліменти доведеться і з пенсії, і з зарплати.

Крім того, якщо працюючий пенсіонер крім своєї заробітної плати і пенсії отримує ще які-небудь засоби (крім виплат, пов'язаних із заподіянням каліцтва), то і ці платежі будуть враховуватися в складі доходів такого пенсіонера, а значить, з них теж будуть стягуватися аліменти.

Пенсії з яких не вираховуються аліменти

Як уже зазначалося, не всі види пенсій можуть обкладатися аліментних тягарем. І якщо для пенсіонерів за віком, військовослужбовців, інвалідів в цій сфері правила однакові, то в разі для пенсіонерів по втраті годувальника законодавчо встановлено виняток: аліменти з їх пенсій стягуватися не можуть.

Справа в тому, що такі пенсіонери самі потребують фінансової підтримки. Оскільки самостійно вирішити питання про власне утримання вони не можуть, державою і встановлені винятки щодо можливості стягнення з їх пенсій ще і аліментних платежів.

Крім того, аліменти не стягуються з дотаційних виплат з причини втрати здоров'я, заподіяної внаслідок контузій або каліцтв.

Стягнення аліментів з пенсії за виконавчим листом

Необхідною підставою для виплати аліментів є рішення суду. Крім того, на підставі судового рішення також оформляється виконавчий лист-документ, в якому вказується резолютивна частина рішення. Для того щоб глибше ознайомитися з порядком стягнення аліментів через службу судових приставів, рекомендуємо прочитати, як відбувається виплата аліментів за виконавчим листом .

Куди потрібно звернутися з виконавчим листом

Отримавши в суді виконавчий лист, слід звернутися безпосередньо до органів Пенсійного фонду або в службу судових приставів (ССП), яка здійснює виконання судових рішень. Далі судовий пристав направить виконавчий документ за місцем нарахування пенсії, простежить за тим, щоб судове рішення було виконано, а в необхідних випадках здійснить комплекс заходів щодо його примусового виконання.

Які документи знадобляться для ССП

Для звернення до служби судових приставів насамперед необхідно взяти в суді копію рішення суду і виконавчий лист, після чого разом з паспортом або іншим документом, що посвідчує особу, звернутися в ССП за місцем виконання рішення, де буде потрібно також написати заяву за встановленою формою. Обов'язково вкажіть номер банківського рахунку, куди слід перераховувати гроші або інший спосіб отримання виплат (поштою, на банківську картку).

Терміни отримання аліментів

Спочатку судові пристави в письмовій формі повідомляють боржника про необхідність виконання судового рішення. З моменту отримання такого листа у боржника є можливість для добровільного виконання судового рішення протягом п'ятиденного терміну. В іншому випадку включається механізм примусового стягнення. Самі ж аліменти стягуються протягом періоду, визначеного в рішенні суду, як правило, аж до досягнення дитиною повноліття.

Пенсійний фонд РФ

Оскільки питання з призначення і виплати пенсій відносяться до компетенції Пенсійного фонду, то з питання утримання аліментних платежів з пенсійних нарахувань можна звернутися безпосередньо туди.

Для цього потрібно встановити, в якому саме структурному підрозділі Пенсійного фонду перебуває на обліку відповідач і який вид пенсії він отримує, після чого звернутися в ПФ з письмовою заявою.

Необхідні документи для звернення в ПФ

Для звернення до органів Пенсійного фонду в суді необхідно отримати належним чином оформлений виконавчий лист, після чого написати за встановленою формою і подати через канцелярію заяву. У заяві потрібно вказати реквізити, на які слід перераховувати кошти, а також спосіб перерахування (поштою, на банківську картку або на розрахунковий рахунок).

Терміни отримання аліментних виплат

На відміну від стягнення через службу судових приставів, що в силу завантаженості служби займає тривалий час, в разі прямого звернення до ПФ можна розраховувати на стягнення аліментів вже з найближчої чергової виплати. На відміну від стягнення через службу судових приставів, що в силу завантаженості служби займає тривалий час, в разі прямого звернення до ПФ можна розраховувати на стягнення аліментів вже з найближчої чергової виплати

Розмір аліментів з пенсій

Розмір аліментів, які стягуються на утримання дітей, регламентовано статтею 81 СК РФ. Відповідно до неї, утримання з пенсій проводиться в межах встановлених законом лімітів:

Суд може збільшити або зменшити передбачений законом розмір виплат. При нарахуванні аліментів суд виходить з матеріального становища відповідача, розміру одержуваних їм доходів, а також інших обставин, що впливають на можливості пенсіонера забезпечувати утримання дитини, наприклад, наявності у пенсіонера важкого захворювання. Для того щоб розуміти, на які суми виплат можна претендувати в тих чи інших випадках, ознайомтеся з тим, як судами визначається розмір аліментів .

Стягнення аліментів з пенсій у твердій грошовій сумі

Аліменти стягуються в процентному співвідношенні від заробітку, іншого доходу, пенсії, але буває і так, що суд визначає ці платежі у фіксованій сумі.

Підстави для стягнення аліментів у твердій грошовій сумі передбачені статтею 83 СК РФ. Така форма стягнення застосовується, наприклад, у випадках, коли у відповідача немає стабільних регулярних заробітків або він отримує доходи в матеріальній формі, у валюті і так далі.

Відповідальність за несплату аліментів

Оскільки зміст дітей до досягнення ними повноліття є прямим обов'язком батька і матері, для тих недбайливих батьків, які нехтують своїм обов'язком, законодавчо передбачена відповідальність.

У той же час, як свідчить статистика, більшість аліментників усіма можливими способами намагаються піти від обов'язку по утриманню дітей: приховують доходи, місце роботи, а часом і самі намагаються сховатися.

Для запобігання таких ситуацій судові пристави взаємодіють з правоохоронними органами та Пенсійним Фондом, в тому числі з питань встановлення обсягу майна неплатника, розміру фактично отримуваних ним доходів, за розшуку боржника і притягнення його до відповідальності.

При простроченні сплати з платника можуть стягуватися санкції за несвоєчасне виконання зобов'язання - за кожен день 0,5% відсотка від суми боргу.

Згідно ч. 2 ст. 114 СК РФ, аліментник має право звернутися до суду з проханням звільнити його від виплати заборгованості по аліментах з таких причин, як наявність хвороби, складні матеріальні або сімейні обставини.

Крім притягнення до цивільно-правової або адміністративної відповідальності, в деяких випадках можливе залучення і до кримінальної відповідальності .

Згідно ст. 157 Кримінального кодексу РФ, несплата коштів на утримання дітей може спричинити притягнення до покарання у вигляді позбавлення волі на строк до одного року. В рамках цієї статті можуть бути застосовані і менш суворі заходи, як то виправні або примусові роботи на строк до одного року або арешт.

Звичайно, в житті бувають всякі ситуації: втрата доходів, звільнення, переїзд, хвороба. У кожному разі насамперед необхідно встановити причини, по яких не виконується рішення суду, а також зрозуміти, чи був умисел у платника або невиплата сталася в силу якихось обставин, які він не міг контролювати.

Як би там не було, не варто пускати ситуацію на самоплив. Якщо в житті наступили обставини, у зв'язку з якими немає можливості вчасно здійснювати платежі, краще звернутися в ССП з відповідною заявою. Крім того, можна звернутися в суд з позовом про зменшення розміру аліментів, належним чином аргументувавши таку вимогу.

Крім залучення до відповідальності, ігнорування обов'язків по виконанню рішення суду може загрожувати і такими несприятливими наслідками, як подача в розшук, обмеження права на виїзд за кордон, а крім того, привести до позбавлення батьківських прав.

Судова практика в справах по стягненню аліментів

При розгляді судами позовів про стягнення аліментів з пенсіонерів важливу роль має і що склалася в даній категорії справ судова практика. Зокрема, при розгляді даної категорії справ суди керуються положеннями постанови Пленуму Верховного суду РФ від 26 грудня 2017 р № 56 «Про застосування судами законодавства при розгляді справ пов'язаних зі стягненням аліментів».

Вирішуючи дану категорію справ, суди не тільки в обов'язковому порядку повинні встановлювати матеріальне та сімейне становище сторін, а й зобов'язані брати до уваги будь-які інші обставини, що мають вплив на вирішення спору.

Чималі труднощі в судовій практиці викликає питання доведення матеріального становища і наявності достатніх доходів у відповідача. Сформована практика при вирішенні таких спорів показує, що в справах про стягнення аліментів нерідкі випадки, коли офіційно підтверджений рівень доходів не відповідає фактичним доходам особи, в тому числі це має місце у випадках, коли зарплати виплачуються «в конвертах».

При розгляді питань про притягнення до відповідальності за невиконання рішень про стягнення аліментів судам слід з'ясувати причини, за якими не виконано рішення, а також встановити наявність або відсутність умислу в його невиконанні.

Висновки

Таким чином, пенсіонери зобов'язані виконувати рішення судів щодо сплати аліментів нарівні з усіма громадянами, і будь-яких поблажок в цьому відношенні законодавством для них не передбачено. У тому числі не звільняє від аліментних зобов'язань і статус інваліда або ветерана бойових дій. Виняток становлять лише пенсіонери по втраті годувальника. В іншому ж будь-який пенсіонер повинен виконувати свої обов'язки з виплати змісту для дитини.

Колишній чоловік вийшов на пенсію - чи повинен він далі платити аліменти: Відео

Виникає питання, вираховують з працюючого пенсіонера на дітей аліменти тільки з зарплати або з пенсії теж?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online