стягнення аліментів

  1. Законне стягнення аліментів
  2. зразки позовів
  3. Чиї інтереси можуть представлятися в рамках судового стягнення аліментів
  4. З яких доходів виробляється утримання аліментів?
  5. Можливі варіанти стягнення аліментів
  6. Стягнення за минулий період можливе не більше ніж за 3 роки
  7. Стягнення боргу після повноліття дітей
  8. Куди подавати позов і як його оформити
  9. Документи прикладаються до позову
  10. Судово засідання щодо стягнення аліментів
  11. Як виглядає процедура стягнення аліментів на чоловіка?
  12. Чи можливо примусити платника аліментів надати житло для колишніх членів сім'ї?
  13. Доказ яких фактів потрібно, щоб колишній чоловік звільнив себе від сплати аліментів на другого з подружжя?
  14. Що краще тверда сума або відсоток
  15. Стягнення неустойки позовів про аліменти виплат

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дане питання виникає не тільки по відношенню до батьків (батько або мати), але і по відношенню до повнолітнім дітям

Дане питання виникає не тільки по відношенню до батьків (батько або мати), але і по відношенню до повнолітнім дітям. Життєві ситуації показують, що аліменти в більшості своїй оплачуються в останньому порядку, при цьому багато хто забуває про кримінально відповідальності за невиконання аліментних зобов'язань перед своїми малолітніми дітьми.

Законне стягнення аліментів

Відповідно до Сімейного кодексу, стягнення аліментів як юридична процедура можлива в судовому, так і позасудовому порядку, за умови, що особа зобов'язана сплачувати аліменти визнає свої зобов'язання і в ході переговорів погоджується на підписання угоди про сплату аліментів.

Будь-який з можливих варіантів вимагає знань і практики, тому рекомендуємо Вам звернутися за юридичною допомогою в наш правовий центр, під час вивчення матеріалів і обставин справи, ми запропонуємо варіанти вирішення вашого питання по аліментах.

зразки позовів

  1. Заява на стягнення аліментів на дитину .
  2. Заява на аліменти на другу дитину .
  3. Заява на аліменти на третю дитину .
  4. Заяви на аліменти на повнолітнього дитини .

Чиї інтереси можуть представлятися в рамках судового стягнення аліментів

  1. Позивача - стягувача аліментів
  2. Відповідача - платника аліментів

Які законодавчі вимоги пред'являються до угоди про сплату аліментів?

Відповідно до ст. 99 Сімейного Кодексу РФ, угоду про сплату аліментів укладається між такими особами:

  1. Платник аліментів.
  2. Одержувач аліментів.

Угода обов'язково має включати в себе таку інформацію, як розмір, терміни і порядок виплати аліментів. Нерідко в угоді зазначаються пункти, в яких описується відповідальність особи, що виплачує аліменти, а також порядок індексації аліментних виплат. У деяких випадках платник навіть оформляє послугу страхування ризику своєї відповідальності.

При укладанні угоди про сплату аліментів оптимально скористатися юридичною допомогою адвоката по сімейних справах. У цьому випадку угода буде гарантовано відповідати всім законодавчим вимогам, а ризик неврахування будь-яких важливих моментів зведений до нуля.

Виходячи з ст. 100 Сімейного Кодексу РФ, угода повинна мати кваліфіковану письмову форму і бути посвідчено в нотаріальному порядку. Якщо вимоги, що пред'являються чинним законодавством до угоди про сплату аліментів, не дотримуються, то угода може бути визнана недійсною (юридично нікчемним).

З яких доходів виробляється утримання аліментів?

Відповідно до ст. 112 Сімейного Кодексу РФ, сума аліментів, передбачена виконавчими документами, підлягає стягненню з заробітної плати та інших доходів особи, яка зобов'язана виплачувати дані аліменти. Таким чином, аліменти можуть утримуватися не тільки із заробітної плати, а й будь-яких додаткових винагород, що володіють грошовій або натуральній формою. При цьому в розрахунок приймається не тільки основне місце роботи, а й працевлаштування за сумісництвом. Важливо підкреслити, що чинне законодавство виділяє категорії доходів, на які не можна звертати стягнення. Дані категорії описані в ст.101 Закону № 229-ФЗ.

У тій ситуації, коли утримання здійснюється за виконавчим документом, слід пам'ятати про те, що розмір аліментів обмежений на законодавчому рівні. Загальний розмір відрахувань не може бути більше 70%. Підприємство, на якому працює платник аліментів, не тільки виробляє утримання, а й виплачує аліменти одержувачу.

Можливі варіанти стягнення аліментів

Судове стягнення аліментів безпосередньо застосовується у випадках, коли сторони не змогли досягти між собою згоди з даного питання. В цьому випадку стягнення аліментів через суд здійснюється в рамках цивільного судочинства.

Сторона, що має намір отримувати аліменти, подає мировому судді заяву про видачу судового наказу, або позовну заяву про стягнення аліментів. Але треба обов'язково пам'ятати, що в першому випадку існує можливість скасування судового наказу та аліменти доведеться стягувати тільки в позовному провадженні.

Стягнення за минулий період можливе не більше ніж за 3 роки

У виняткових випадках допускається подача позову з вимогою про стягнення аліментів за минулий час, але не більше ніж за три роки. Суд може прийняти позитивне рішення в тому випадку, якщо в ході судового процесу з'ясується, що задовго до звернення в суд з позовною заявою, батько-позивач вживав самостійні спроби отримати належні дитині кошти, але батько-відповідач ухилявся від виплат. Доказами таких спроб можуть служити: записи телефонних розмов, листи. Але не залежно від тривалості самостійних спроб стягнення грошових коштів, суд може призначити виплату аліментів за не більше ніж за 3 минулі роки.

Стягнення боргу після повноліття дітей

За загальним правилом права батьків як законних представників припиняються після досягнення дітьми 18 років. Законодавство не передбачає такої підстави для заміни стягувача у виконавчому провадженні, як досягнення повноліття дитиною, на утримання якого стягнуті аліменти.

Отже борги стягуються на користь законного представника.

Так як з боржника стягується заборгованість по аліментах за попередні періоди, а не нараховуються аліменти після досягнення дитиною повноліття.

Куди подавати позов і як його оформити

Якщо між батьками дитини є хоч якісь розбіжності про виплату аліментів, то заяву про видачу наказу вже не подати. Потрібно подавати позов.

Позов про стягнення аліментів подається за правилами статей 131 і 132 ЦПК.

  • У «шапці» позову зазначаються: найменування суду, куди цей позов подається, ПІБ позивача і відповідача, їх місце проживання.
  • Далі йде описова частина. Тут вказується, яким чином порушуються права дитини (мова йде, зрозуміло, про несплату аліментів), а також чому дитина має право на отримання цих аліментів. Все це треба вказувати з посиланнями на статті Сімейного кодексу.
  • Прохальна частина. Тут позивач повинен просити суд стягнути аліменти на користь дитини.
  • Перелік документів, що додаються. Це повинні бути копія позовної заяви для відповідача, копія свідоцтва про укладення шлюбу або розірвання, якщо шлюб розірвано, копія свідоцтва про народження дитини, довідка про проживання дитини з позивачем. Все це документи треба докласти до позову. Ставиться дата і підпис.

Важливо знати: здавалося б, все просто. Але якщо допустити помилки при подачі або складанні позову, то суд може відмовити в прийнятті позовної заяви (стаття 134 ЦПК), повернути позов позивачеві (стаття 135 ЦПК), залишити позов без руху (стаття 136 ЦПК). Досвідчений юрист напише такий позов, який не тільки без проблем буде прийнятий до виробництва, але і стане потужною зброєю для забезпечення дитини аліментами.

Документи прикладаються до позову

Що ж до документів, які слід додати до позову і представити суду, то повний перелік не передбачений в законодавстві. Проте, судова практика дозволяє перерахувати основні документи:

  • паспорт;
  • Свідоцтво про реєстрацію / розірвання шлюбу (якщо шлюб між батьками дитини був зареєстрований або розірвано);
  • Довідка про спільне проживання одержувача аліментів і дитини;
  • Довідка про доходи платника, одержувача аліментів.

Такий перелік основних документів, крім того, для підтвердження особливих обставин можуть знадобитися додаткові документи.

Судово засідання щодо стягнення аліментів

Розгляд справ по стягненню здійснюється мировими суддями. Засідання проходить в два етапи:

  1. попереднє, де суддя дивиться на готовність сторін і наявності позовів, відгуків та інших необхідних документів.
  2. розглядається справа по суті, на якому суддя оголошує своє рішення.

При розгляді справ по аліментів, особлива увага приділяється фінансовій стороні, в першу чергу це матеріальне становище, рівень доходів і наявні зобов'язання.

Як виглядає процедура стягнення аліментів на чоловіка?

Відповідно до ст. 89 Сімейного Кодексу РФ, на подружжя накладається зобов'язання, пов'язане з взаємним змістом. Слід зазначити, що якщо має місце відмова в матеріальній підтримці, при цьому відсутня угода між подружжям, витребування аліментів на чоловіка може здійснюватися в порядку судового провадження. При цьому необхідно розуміти, що в чинному законодавстві наведені чіткі обставини, при настанні яких один з подружжя отримує право вимагати від другого з подружжя сплати аліментів, тобто надання матеріального утримання.

Після того, як шлюб розірвано, один з колишнього подружжя може вимагати в судовому порядку виплати аліментів від іншого колишнього чоловіка, який має необхідні для цього кошти. Важливо відзначити, що дана вимога може бути реалізовано тільки за наявності обставин, прописаних в ст. 90 Сімейного Кодексу РФ.

Величина аліментів встановлюється відповідно до такими факторами, як матеріальне та сімейне становище подружжя (колишнього подружжя), а також інші фактори, що заслуговують на увагу. Аліменти мають тверду грошову суму і підлягають сплаті на щомісячній основі. Крім цього, в ст. 92 Сімейного Кодексу РФ відображені підстави, які можуть послужити причиною звільнення колишнього чоловіка від зобов'язання сплати аліментів.

Чи можливо примусити платника аліментів надати житло для колишніх членів сім'ї?

Відповідно до ст. 31 Житлового Кодексу РФ, суд може накласти на власника, який виступає в якості платника аліментів, зобов'язання щодо забезпечення колишніх членів сім'ї (одержувачів аліментів) іншим житловим приміщенням. Таким чином, колишні члени сім'ї можуть звернутися з позовною заявою, в якому прописати вимоги про зобов'язання платника аліментів забезпечити їх іншим житловим приміщенням.

Обов'язок, пов'язана із забезпеченням колишніх членів сім'ї іншим житлом, має на увазі, що платник аліментів купує або знімає для колишніх членів сім'ї (одержувачів аліментів) квартиру або кімнату. Як правило, цей обов'язок обмежена певним терміном - наприклад, терміном до досягнення дітьми 18-ти років.

Доказ яких фактів потрібно, щоб колишній чоловік звільнив себе від сплати аліментів на другого з подружжя?

У тому випадку якщо колишній чоловік бажає скористатися регламентами, прописаними в ст. 92 і ст. 199 Сімейного Кодексу РФ, і зняти з себе обов'язок сплати аліментів, йому буде потрібно доказ в суді наступних юридичних фактів:

  1. Термін перебування подружжя (колишнього подружжя) в шлюбі відрізняється своєю нетривалістю.
  2. Чоловік вчинив умисне кончина проти другого з подружжя.
  3. Факт негідної поведінки чоловіка (колишнього чоловіка), який вимагає виплати аліментів від другого з подружжя (колишнього чоловіка).
  4. Непрацездатність потребує чоловіка (колишнього чоловіка) викликана зловживанням спиртними напоями або наркотичними засобами.
  5. Непрацездатність потребує чоловіка (колишнього чоловіка) настала у зв'язку з вчиненням ним злочину, яке носило умисний характер.

Що краще тверда сума або відсоток

При зверненні до суду важливо розуміти на які саме аліменти Ви розраховуєте. Найчастіше, батько ухиляючись від аліментів, всіляко приховує свої реальні доходи. Тому варто вирішити, стягувати аліменти від заробітної плати або у твердій грошовій сумі.

Аліменти в твердій грошовій сумі - тут Ви вказуєте ту суму, виходячи з інтересів і потреб дитини (додаткові заняття, одяг, продукти харчування, відпочинок та інше). Якщо Ви знаєте, що батько дитини отримує набагато більші кошти, ніж відображено, це можна довести в судовому порядку (великі покупки, відпочинок та інше). За несплату аліментів передбачена кримінальна відповідальність.

Стягнення неустойки позовів про аліменти виплат

Розмір неустойки за несвоєчасну сплату аліментів може бути зменшений судом з урахуванням матеріального та (або) сімейного стану особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, якщо підлягає сплаті неустойка явно не відповідає наслідків порушення зобов'язання зі сплати аліментів.

При цьому сам максимальний розмір неустойки відповідно до нової редакції цієї статті знижений з 0,5%, як це було встановлено раніше, до 0,1% від суми невиплачених аліментів за кожен день прострочення.

Також згідно зі статтею 114 СК РФ передбачено звільнення:

  • від сплати заборгованості по аліментах;
  • від сплати заборгованості зі сплати неустойки за несвоєчасну сплату аліментів.

Детальніше про стягнення неустойки в суді .

Посилання по темі:

Чи можливо примусити платника аліментів надати житло для колишніх членів сім'ї?
Доказ яких фактів потрібно, щоб колишній чоловік звільнив себе від сплати аліментів на другого з подружжя?
З яких доходів виробляється утримання аліментів?
Як виглядає процедура стягнення аліментів на чоловіка?
Чи можливо примусити платника аліментів надати житло для колишніх членів сім'ї?
Доказ яких фактів потрібно, щоб колишній чоловік звільнив себе від сплати аліментів на другого з подружжя?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online