Стягнення аліментів за минулий період в 2019 році

  1. Поняття про аліменти
  2. Примусове стягнення: що це
  3. Що говорить закон
  4. Період стягнення аліментів
  5. Строки давності для звернення до суду
  6. Коли можна отримати аліменти за минулі роки
  7. Хто може отримати аліменти за минулі роки
  8. Отримання аліментів на підставі угоди
  9. Необхідні документи
  10. До якого суду звертатися
  11. Пакет необхідних документів
  12. Як і що потрібно довести
  13. Порядок судового розгляду позову
  14. Розмір аліментів за минулі роки
  15. У вигляді частки від заробітку
  16. У фіксованій сумі
  17. Відмінності аліментів за минулий період від аліментні заборгованості
  18. Судова практика
  19. Висновок

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 11 хвилин

Коли один з батьків ухиляється від обов'язку утримувати свою дитину, закон дозволяє стягувати з нього гроші на це в примусовому порядку. Але право на аліментні виплати присуджується лише з моменту позовного звернення, хоча на практиці потреба в грошах виникає набагато раніше. З огляду на це, законодавство передбачає особливий правовий механізм - стягнення аліментів за минулий період. Що це таке, який період і терміни маються на увазі? І чим ці гроші відрізняються від звичайної аліментні заборгованості? Розберемося у всьому цьому по порядку.
Коли один з батьків ухиляється від обов'язку утримувати свою дитину, закон дозволяє стягувати з нього гроші на це в примусовому порядку

Поняття про аліменти

У число традиційних батьківських обов'язків по турботі і вихованню своїх дітей входить в тому числі і обов'язок їх утримувати. Що розуміти під таким «змістом», згідно СК РФ, батьки дитини вільні вирішувати самостійно, бо кожен з них в однаковій мірі відповідає за нього.

Проте все міняється, коли справа доходить до розлучення, роздільного проживання і розділу спільно нажитого майна. Батьки часто забувають, що їх сварка і проживання окремо від дитини не звільняють їх від обов'язку її утримувати. Такі обов'язки називаються аліментних.

Свідомі батьки, перестаючи жити разом, можуть самостійно домовитися про порядок утримання спільної дитини, в тому числі і за допомогою підписання угоди. Якщо батько з яких-небудь особистих причин перестає брати участь в утриманні дитини, другий з батьків може примусово змусити його щомісяця платити гроші через суд. Такі виплати називаються аліментами .

Примусове стягнення: що це

Тепер розберемося, що таке стягнення і чи можуть бути стягнуті аліменти, якщо домовленості досягти не вдалося.

Стягнення може бути і добровільним, якщо сторони змогли домовитися. Однак саме слово «стягнення» носить яскраво виражений характер міри відповідальності, тому стосовно аліментах в першу чергу варто говорити про примусове стягнення. Це судово-позовної механізм, який передбачає комплекс заходів примусу особи, які не виконує свої зобов'язання, до їх виконання.

Щоб примусово стягнути аліментні гроші, батьку, який здійснює утримання дитини самостійно, необхідно звернутися з позовом до суду. Отримавши позитивне рішення, батько звертається до судових приставів, які і займаються примусовим стягненням: утримують гроші з зарплати, налічують заборгованість, описують ліквідне майно і навіть притягають до кримінальної відповідальності. Розберемося, чи можна стягнути аліменти за минулі роки і як це зробити в порядку примусового стягнення. Читайте докладніше про те, як відбувається процедура стягнення аліментів .

Що говорить закон

Основу законодавчого регулювання аліментних обов'язки становить Сімейний кодекс, зокрема, розділ V. Так, право на примусове стягнення коштів за відсутності домовленості між батьками, закріплено ст. 106 СК РФ. Строки звернення за таким примусовим стягненням, а також період, за який можуть бути отримані гроші, обумовлені в СК РФ. Якщо батько не платив їх самостійно, положення даної статті дозволяють отримати виплати в тому числі і за минулий час.

Звернемо увагу, що норми сімейного законодавства визначають лише загальні правила аліментного стягнення. Конкретний же порядок звернення до суду регулюється нормами Цивільного процесуального кодексу, зокрема, главою ЦПК РФ. Що ж стосується роботи органів примусового стягнення, то їх діяльність при стягненні аліментів регулюється ФЗ від 2 жовтня 2007 р № 229 «», зокрема, ст. 102.

Період стягнення аліментів

Сімейного кодексу визначено, за скільки років можна стягнути аліменти на дитину. Відповідно до неї, виплати присуджуються лише з дня звернення до суду: не з дня винесення рішення або набрання ним законної сили, а саме з дня звернення. Але навіть такий підхід не завжди повноцінно захищає права дитини, особливо якщо потреба в коштах виникла задовго до пред'явлення позову. В цьому випадку гроші на утримання дитини можуть стягуватися і за минулий період.

Закон дозволяє робити це за три попередні роки, що передували пред'явленню позову. Правда тільки якщо з'ясується, що позивач і раніше вживав заходів стягнення аліментних платежів в досудовому порядку, але відповідач ігнорував його вимоги і грошей на утримання спільної дитини не перераховував. Це, до речі, не єдина умова для оформлення аліментів за минулий час. Але про них ми розповімо пізніше, а поки розберемося з термінами подачі документів.
Закон дозволяє робити це за три попередні роки, що передували пред'явленню позову

Строки давності для звернення до суду

Під термінами давності прийнято розуміти період, протягом якого громадянин може звернутися до суду для відновлення свого порушеного права. Загальний строк позовної давності, згідно Цивільного кодексу РФ, становить 3 роки. Однак згідно СК РФ, на вимоги в рамках сімейних відносин позовна давність не поширюється, крім випадків, коли конкретні терміни встановлені в СК РФ.

Так, п. 1 ст. 107 СК РФ дозволяє звертатися до суду за аліментами протягом всього терміну, протягом якого вони повинні виплачуватися, незалежно від того, скільки часу пройшло з моменту виникнення права на них. Тобто якщо подружжя розлучилося, коли дитині було 3 роки, протягом майбутніх 15 років мати буде мати право подати на аліменти. Але при цьому вона зможе оформити їх не тільки до 18 років, а й ініціювати стягнення «заборгованості» за 3 роки, що передували подачі позову. Дізнайтеся більше про термін позовної давності по аліментах .

Коли можна отримати аліменти за минулі роки

Щоб суд визнав за позивачем право на отримання аліментних виплат за минулі роки і задовольнив поданий позов, зобов'язавши відповідача тим самим компенсувати витрачені на утримання дитини гроші, необхідно сукупне дотримання ряду умов, серед яких:

  • Відповідач повинен бути офіційно визнаний батьком дитини, тобто вказаний як батька або матері в свідоцтві про народження, актового запису органів реєстрації актів цивільного стану або рішенні суду про встановлення походження дитини.
  • Відсутність виконавчих документів (судового наказу, виконавчого листа), винесених раніше. Якщо вони вже були винесені, мова буде йти не про утримання за минулі роки, а про утворення заборгованості, щодо якої термінів стягнення не передбачено.
  • Відсутність аліментного угоди. Воно є виконавчим документом, а тому в разі несплати за нього також буде утворюватися заборгованість, навіть якщо заява не подавалася раніше в суд.
  • Ухвалення позивачем заходів досудового стягнення, спрямованих на отримання грошей на дитину без рішення суду, які закінчилися безрезультатно. При цьому позивачеві доведеться надати докази прийняття таких заходів і відмов батьків-аліментщика.

Всі зазначені умови повинні діяти одночасно, інакше отримати кошти на утримання дітей за минулі роки не вийде, суд відмовить у задоволенні позову.

Хто може отримати аліменти за минулі роки

Як видається, звернутися до суду з вимогою виплати аліментів за кілька минулих років може будь-який з батьків дитини, який протягом цих років утримував його самостійно - як мати, так і батько.

Вимагати за минулий період виплат можуть і повнолітні діти, якщо вони непрацездатні та потребують фінансової допомоги, але не дивлячись на це батько тривалий час відмовляє в її наданні. Якщо в силу хвороби повнолітні діти аліментників є недієздатними, звернення до суду може оформити їх опікун.

Крім самих дітей, можливість отримати виплати за минулі роки є у всіх тих, хто може претендувати на аліменти.

Отримання аліментів на підставі угоди

Керуючись інтересами спільну дитину і положеннями СК РФ, батьки мають право оформити аліментні угоду, яким вони домовилися щодо розмір, порядок і строки утримання аліментів самостійно, в позасудовому порядку. Закон не містить будь-яких обмежень при підписанні документа (крім неможливості погіршення становища дитини відповідно до п. 2 СК РФ), тому батьки вільні, наприклад, передбачити стягнення після 18-річчя дитини або сплату аліментів за минулі роки з моменту розриву відносин, при цьому не обмежуючись трирічним терміном.
Керуючись інтересами спільну дитину і положеннями СК РФ, батьки мають право оформити аліментні угоду, яким вони домовилися щодо розмір, порядок і строки утримання аліментів самостійно, в позасудовому порядку
Але навіть якщо такий пункт в угоді буде відсутній, сам факт наявності угоди виключає можливість звернення до суду з вимогою про стягнення грошей на дитину за минулі роки. Законодавець розглядає таку угоду як досягнення консенсусу, який говорить про спільне бажання батьків утримувати своїх дітей. І якщо вони змогли досягти домовленості, не має сенсу вирішувати питання в судовому порядку, крім випадків, коли така угода несправедливо по відношенню до одного з підписантів.

Згідно СК РФ, аліментних договір укладається в письмовій формі, але при цьому підлягає обов'язковому нотаріальному посвідченню. Тому навіть якщо батьки спільну дитину зможуть самостійно скласти грамотне аліментні угоду, без нотаріальної друку воно буде вважатися нікчемним. З огляду на це, матері і батька для оформлення договору необхідно звернутися до нотаріуса. Не має значення, який саме нотаріус і в якому місті засвідчить угоду - важливий сам факт наявності нотаріальної друку і розпису.

Необхідні документи

Для підписання аліментного договору батьки повинні особисто з'явитися до нотаріальної контори (хоча не можна виключати і можливість направлення свого представника) і надати нотаріусу такі документи:

  • паспорта всіх присутніх при підписанні сторін, в тому числі і дитини, якщо саме він є одержувачем коштів і він вже старше 14 років;
  • свідоцтво про народження, про встановлення батьківства або інші документи, що підтверджують родинні зв'язки між дитиною і батьками;
  • довідку про доходи платника мінімум за три попередніх підписання договору місяці;
  • реквізити банківського рахунку, на який повинні перераховуватися кошти.

Слід враховувати, що це не вичерпний перелік документів: на вимогу нотаріуса сторонам доведеться надати і інші документи, зокрема, квитанцію про оплату нотаріального тарифу.

Якщо досягти обопільної згоди і підписати аліментних договір не вдалося, зацікавлена ​​в отриманні аліментів сторона, як свідчить СК РФ, може звернутися з цією метою в суд. При цьому вона може зажадати стягнення не тільки коштів на майбутнє час і аж до повноліття спільну дитину, але і коштів за минулі роки в межах трирічного терміну, що передував зверненню до суду.

Дані вимоги повинні бути заявлені в рамках одного позову. Звернемо увагу, що трирічний термін - лише максимальна планка: якщо батько за фактом ухиляється від утримання дитини протягом меншого періоду (наприклад, 6 місяців), то претендувати можна лише на гроші, не сплачені за цей термін. Розберемося, як отримати аліменти на дітей з урахуванням минулих років.

До якого суду звертатися

Єдиний державний орган, уповноважений присуджувати аліментні виплати - це суд. В силу дії ЦПК РФ справи даної категорії в якості суду першої інстанції розглядає мировий суддя. Положення п. 3 ЦПК РФ дозволяють батькові, зацікавленому в аліменти, звертатися до суду за його власним місцем проживання, хоча і не виключають його права на подачу позову за місцем реєстрації або фактичного проживання відповідача.

Таким чином, аліментних позов, що включає вимогу про стягнення коштів за минулі роки, подається мировому судді за місцем проживання позивача. Закон дозволяє звертатися до суду позивачеві особисто, направляти позов поштою або ж через представника.
Таким чином, аліментних позов, що включає вимогу про стягнення коштів за минулі роки, подається мировому судді за місцем проживання позивача

Пакет необхідних документів

Перший і головний документ, який буде потрібно для звернення до суду - це позовну заяву. За своєю формою і змістом воно повинно відповідати вимогам ЦПК РФ. Так, в заяві слід вказати:

  • найменування суду;
  • анкетні та контактні дані сторін;
  • короткий опис розбіжностей між батьками;
  • вказівка ​​на ситуації, в яких заявник неодноразово звертався до відповідача з метою отримання від нього аліментних платежів;
  • факти ухилення відповідача від надання фінансової допомоги і участі в утриманні спільного дитини;
  • вимога про стягнення аліментів як на майбутнє, так і за минулий час із зазначенням конкретного періоду;
  • при необхідності - вказівка ​​на виклик свідків;
  • перелік доданих документів.

Крім самого заяви, позов про стягнення аліментів повинен бути поданий в сукупності з такими документами:

  • копія паспорта;
  • копія свідоцтва про народження або іншого документа, що підтверджує родинні зв'язки між дитиною і відповідачем;
  • довідка про склад сім'ї позивача;
  • довідки про доходи позивача та відповідача (за наявності);
  • докази вжиття заходів досудового стягнення і ухилення батьків від його обов'язку по утриманню дитини.

Пропонуємо докладніше зупинитися на доказах для суду.

Як і що потрібно довести

Якщо право на аліменти на майбутнє час і до вісімнадцятиріччя спільних дітей особливого доведення не потребує і реалізується майже автоматично, то з правом на виплати за минулий час все не так просто. Справа в тому, що можливість їх отримання поставлена ​​законодавцем в залежність від двох головних аспектів, які в підсумку і доведеться доводити, а саме:

  • факт прийняття позивачем заходів, спрямованих на стягнення аліментів до звернення в суд;
  • факт ухилення відповідачем від його аліментні обов'язки, незважаючи на наполегливі вимоги позивача.

Довести наявність зазначених фактів можна будь-якими доступними способами відповідно до ЦПК. Наприклад, як випливає з постанови Пленуму ВС РФ від 26.12.2017 № 56, довести факт вживання заходів, спрямованих на отримання грошей на дитину, може звернення позивача до відповідача (телеграмою, по СМС, поштою або іншим документально доказовим способом) з вимогою сплатити аліменти або укласти договір про них. Доказом також може служити звернення позивача до суду з вимогою видати судовий наказ, який був пізніше скасований і так далі.

Що ж стосується факту ухилення батьків від своїх обов'язків, то він може бути доведений за допомогою:

  • телефонних записів розмов з відповідачем, СМС та інших форм листування, де він відмовляється перераховувати гроші;
  • показань свідків, які підтвердять факт невиконання аліментних обов'язки;
  • виписок з банківського рахунку, де немає транзакцій від відповідача;
  • будь-яких інших доказів.

телефонних записів розмов з відповідачем, СМС та інших форм листування, де він відмовляється перераховувати гроші;   показань свідків, які підтвердять факт невиконання аліментних обов'язки;   виписок з банківського рахунку, де немає транзакцій від відповідача;   будь-яких інших доказів

Порядок судового розгляду позову

Так як дослідження зазначених обставин вимагає виклику сторін (а, можливо, і третіх осіб) на судовий процес, застосування наказного порядку розгляду справи є неприпустимим, реалізованим є лише позовне провадження. Після прийняття позову до розгляду суд призначить дату першого підготовчого засідання, на яке обов'язково викличе і позивача, і відповідача. На ньому він з'ясує ряд організаційних питань, на підставі яких ініціює судовий розгляд по суті.В його рамках позивачеві необхідно підтримати свою позицію, надати суду нові докази своєї правоти і наполягати на задоволенні заявлених позовних вимог.

Розгляд "аліментних" справ повинно тривати не довше 2 місяців. Однак на практиці рішення спірного питання про присудження аліментів за минулий період, особливо якщо відповідач проти, може затягнутися надовго і зайняти аж до півроку.

За результатами розгляду справи суд винесе рішення, яким або задовольнить вимоги позивача повністю або частково, присудивши аліментні виплати лише на майбутнє час. Якщо позивач не погодиться з рішенням суду, він має право оскаржити його в апеляційній інстанції.

Розмір аліментів за минулі роки

Як ми знаємо, згідно зі ст. ст. , СК РФ, розмір аліментних платежів може бути визначений в судовому порядку як частки від щомісячного заробітку відповідача та інших його доходів, або ж у фіксованій сумі. Конкретний розмір визначається з урахуванням фінансового, сімейного, соціального та іншого становища сторін, а також від потреб конкретної дитини. Аналогічним чином стягуються і гроші за минулі роки, виходячи з дії зазначених факторів в той період, за який потрібні аліменти.

Більш того, конкретний розмір також залежить і від кількості дітей, на чиє утримання потрібні кошти. Читайте докладніше про розмір аліментів на одну дитину .

У вигляді частки від заробітку

Аліменти в формі частки від заробітку і іншого доходу, особливо якщо мова йде про гроші за минулі періоди, присуджуються тоді, коли у платника в зазначеному періоді був стабільний дохід. В судовому порядку підлягає встановити, які доходи і в якому розмірі отримував відповідач в період минулих років, після чого можна буде говорити про конкретну суму.

Вона, до речі, також буде залежати і від самої присудженої частки, яка, в свою чергу, залежить від кількості дітей і, згідно СК РФ, може становити:

  • 25% - на одну дитину;
  • 33% - на двох дітей;
  • 50% - на трьох и более.

Виходячи з фінансових, сімейних та інших обставин розмір зазначених часткою може бути збільшений або, навпаки, зменшений.

У фіксованій сумі

Коли встановити розмір аліментів за минулий час у вигляді частки від заробітку не представляється можливим, СК РФ дозволяє визначити їх як фіксованої суми. Конкретний розмір виплат визначається, виходячи з інтересів дитини, а також фінансового і сімейного стану сторін.
Коли встановити розмір аліментів за минулий час у вигляді частки від заробітку не представляється можливим, СК РФ дозволяє визначити їх як фіксованої суми

Відмінності аліментів за минулий період від аліментні заборгованості

Незважаючи на кілька очевидних процесуальних відмінностей, багато хто сприймає аліменти за минулий період в якості звичайної аліментні заборгованості, що помилково. Звичайно, гроші на дитину за минулі роки згодом можуть стати частиною аліментні заборгованості, але сам механізм їх виникнення має значні відмінності. Вони, зокрема, полягають в:

  1. Підстави виникнення. Так, аліменти за минулий період - це свого роду якась компенсація, що виникає ще ДО звернення до суду, якщо батько вживав заходів добровільного стягнення. Заборгованість же може утворитися лише після і на підставі звернення до суду або укладення аліментного угоди.
  2. Термінах. Минулий період, за який можуть бути утримані гроші, обмежується трирічним терміном з моменту подачі позову, в той час як СК РФ дозволяє нараховувати аліментну заборгованість за весь період, поки не було перерахувань.
  3. Доказах. Право на аліментні виплати за минулі роки має бути позивачем обгрунтовано і доведено, в той час як заборгованість зазвичай нараховується автоматично.

Дізнайтеся більше про те, як стягується заборгованість по аліментах .

Судова практика

Як не дивно, але в частині присудження аліментних виплат за минулі роки російська судова практика не є такою однозначною, як хотілося б. Так, поряд з позитивними рішеннями дуже часто вітчизняні суди відмовляють позивачам в задоволенні вимоги про стягнення коштів за минулі три роки, коли ті не можуть довести факту вжиття заходів, спрямованих на досудове стягнення або факту ухилення другого з батьків від утримання своєї дитини.

Друга причина, по якій суди відмовляють позивачам - це заява одночасно з вимогою про стягнення коштів за минулі роки, а також вимоги про встановлення походження дитини, зокрема, визнання батьківства. Справа в тому, що аліментна обов'язок виникає лише у тих, чий статус батька закріплений юридично. А якщо особа визнається батьком тільки зараз і раніше таким не було, то і аліменти за минулий час новоспечений батько платити не зобов'язаний.

Висновок

Таким чином, закон дозволяє вимагати аліменти не тільки на майбутнє, але і за минулі роки, в межах трьох років, що передували пред'явленню позову до суду. Однак це можливо лише за умови, що позивач раніше вживав заходів досудового стягнення, а відповідач все одно продовжував ухилятися від аліментні обов'язки, докази чого можуть бути представлені суду. При їх відсутності позивача, найімовірніше, буде відмовлено в задоволенні такої вимоги. Якщо ж факт ухилення буде доведений, суд зобов'яже відповідача компенсувати гроші на утримання спільної дитини за той період, за який буде доведений факт ухилення.

Стягнення аліментів за минулий період: Відео

Що це таке, який період і терміни маються на увазі?
І чим ці гроші відрізняються від звичайної аліментні заборгованості?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online