Стягнення аліментів з ІП: розмір, судова практика, розрахунок

  1. Чи зобов'язаний ІП платити аліменти
  2. порядок
  3. Як враховується дохід
  4. Розмір
  5. ССО
  6. ОСНО
  7. ЕНВД і патент
  8. Непостійна прибуток або її відсутність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

У Російському федерації встановлені правила взаємовідносин членів однієї сім'ї, регулюються вони Конституцією РФ, Сімейним кодексом РФ, Цивільним, Цивільно-процесуальним кодексом і різними правовими актами і постановами Уряду.

Одне з положень вищезазначених законів - обов'язок батьків утримувати свою дитину . У разі розірвання шлюбу, між подружжям нерідко виникають розбіжності з приводу даного правила. Бо не всі громадяни відповідально підходять до виховання спільних дітей і матеріальної підтримки своїх чад.

Так, при виникненні аліментних зобов'язань, чоловік нерідко ухиляється від їх здійснення різними способами. Найскладніше розгляду відбуваються з непрацюючим батьком або при стягненні аліментів з індивідуального підприємця.

Чи зобов'язаний ІП платити аліменти

Існує хибна думка, нібито людина, що не має постійного фіксованого доходу, як у випадку з ип, не зобов'язаний виплачувати аліменти на дитину і дружину Існує хибна думка, нібито людина, що не має постійного фіксованого доходу, як у випадку з ип, не зобов'язаний виплачувати аліменти на дитину і дружину.

Але, справа в тому, що даний вид зобов'язань ніяк не пов'язаний з підприємницькою діяльністю.

УВАГА! Навіть з офіційно безробітного людини приставами стягуються аліменти, шляхом справляння частини допомоги по безробіттю або інвалідності, або частини пенсії.

Індивідуальний підприємець, так само як звичайний службовець працівник, повинен виплачувати аліменти дитині і дружині, якщо на те є причини. Різниця лише в тому, що за відрахування буде відповідальна не бухгалтерія, а сам ВП.

Якщо винахідливий, але не зовсім чесний підприємець стане вкривати надходження коштів на його рахунок, щоб "насолити" членам розірваною сім'ї, то приставами буде вжито заходів по його покаранню.

Вони можуть встановити фіксовану виплату по аліментах нема на дохід підприємця, а на його майнові заощадження або зовсім забрати частину цього майна в рахунок заборгованості.

порядок

Законодавство Росії передбачив два можливих порядку здійснення аліментних зобов'язань Законодавство Росії передбачив два можливих порядку здійснення аліментних зобов'язань.

Це договірної (без звернення до суду) і судова практика стягнення аліментів з ип.

Стягнення аліментів з ІП ​​через судові органи може бути у вигляді виплат в твердій грошовій сумі , Або частини доходу в процентному співвідношенні.

Тверда сума являє собою фіксовані обчислення, кратні сумі МРОТ в регіоні проживання ВП.

Другий спосіб - відсоток від доходу вираховується в залежності від кількості неповнолітніх нащадків в расторгнутом союзі, на яких будуть здійснюватися ці виплати.

Як було згадано вище - при виникненні труднощів в підрахунку істинного доходу ІП, відсоток нараховується на загальну вартість його майна.

Якщо ж колишні чоловік і дружина не хочуть затягувати вирішення цього питання і готові йти на компроміс, то висновок нотаріального угоди буде для них кращим рішенням проблеми. Договір буде містити в собі положення стосовно зобов'язань обох сторін (платника і одержувача), розмір аліментів з ІП, спосіб сплати, строки.

Нотаріальне посвідчення шлюбного угоди обов'язково, інакше воно буде вважатися нікчемним і залучити платника до виконання обіцянок буде неможливо.

Як враховується дохід

Скільки б не говорили про те, що будь-яка людина, який розірвав сім'ю, не позбавляється відповідальності перед її членами, все-таки важливо розуміти, в чому відмінність стягнення аліментів з індивідуального підприємця від звичайного працівника.

У звичайного службовця на державній або приватній основі щомісяця з'являються фіксовані кошти для існування. У підприємців сума щомісячного доходу дорівнює всього прибутку за цей період мінус витрати на реалізацію самої робочої діяльності. Сюди входить і забезпечення бізнесу, і його співробітників, і амортизації, і податкові збори.

Тому, при розрахунку аліментів в ІП, в першу чергу враховуються його реальні доходи за вирахуванням всіх понесених витрат за один відрізок часу.

Головне зобов'язання підприємця - це податкові відрахування, після виконання яких він має "сухий залишок" коштів, на який нараховуються додаткові виплати на різні потреби.

Розмір

Аліменти з ІП ​​розраховуються за звичайною схемою, складності виникають тільки на моменті з'ясування реальних сум грошових надходжень на його рахунок.

Державою передбачені стандартні розміри аліментів на різну кількість дітей в сім'ї:

  • дитина в родині платником аліментів один - вираховується чверть реального доходу підприємця;
  • двоє діточок - третина грошових надходжень;
  • троє і більше дітей залишилося під опікою матері після розірвання союзу - вилучається половина всіх коштів або вартості майна.

У твердій грошовій сумі аліменти з ІП ​​складуть кратне значення прожиткового мінімуму на кожного малюка, що залишився і проживає з колишньою дружиною У твердій грошовій сумі аліменти з ІП ​​складуть кратне значення прожиткового мінімуму на кожного малюка, що залишився і проживає з колишньою дружиною.

Здавалося б, все досить просто. Підтвердивши чистий прибуток, підприємець самостійно розраховує свої зобов'язання по аліментах і на цьому процес скоро припиняється.

Але, Мінпраці Росії зобов'язав ІП наказом про перелік роз'яснення своїх доходів додатково звітувати про свої витрати.

ССО

Розрахунок аліментів для ІП на ССО виконується на підставі понесених витрат на здійснення бізнесу, які він старанно враховує в прибутково-видатковій книзі підприємства. Звідси, після закінчення звітного періоду буде точно відома чистий прибуток його бізнесу, з якою він сплатить утримання дитини.

Стягнення з ІП ​​аліментів на спрощеній системі не представляє особливої ​​складності.

ОСНО

При співпраці підприємця з податковими органами по системі загальної, він буде зобов'язаний підтвердити свою прибутково-витратну частину декларацією про доходи, надавши її в суд. Аліменти для ІП на ОСНО будуть формуватися з суми, яка обкладається прибутковим податком.

ЕНВД і патент

Стягнення аліментів з ІП ​​за патентом і за єдиним оподаткуванню володіє деякими складнощами Стягнення аліментів з ІП ​​за патентом і за єдиним оподаткуванню володіє деякими складнощами.

По-перше, поставлений дохід позначає можливий, тобто передбачуваний заробіток.

Що це означає? Сума аліментів не може бути нарахована на неточну величину доходу. Суд повинен володіти інформацією про реальні доходи підприємця від його діяльності.

По-друге, в такому випадку декларація про доходи не буде доказом реальних (чистих) доходів. А інших документів про облік витрат і прибутку у бізнесмена може не виявитися.

По-третє, аліментні зобов'язання по системі ЕНВД повинні бути нараховані на суму поставлений дохід, але так як це неможливо зробити, враховується реальний прибуток бізнесу.

Непостійна прибуток або її відсутність

Складнощі і питання у підприємця про сплату аліментів можуть виникнути на етапі визначення реального доходу.

Наприклад, доходи і витрати підприємства не впорядковані, тобто їх величина змінюється час від часу. У такому випадку логічно припустити, що в залежності від величини прибутку змінюється і величина аліментів.

Щоб щомісяця не вдаватися до обліку і переформовування виплат на утримання дітей, найкраще домовитися про твердий вираженні аліментів. Це легко можна зробити за запевненням Угоди із зазначенням фіксованої суми щомісячних відрахувань.

Ситуація, в якій платником аліментів офіційно числиться як підприємець, але бізнесом не займається і доходу не має, передбачає стягнення аліментів у твердій сумі, або штрафні санкції Ситуація, в якій платником аліментів офіційно числиться як підприємець, але бізнесом не займається і доходу не має, передбачає стягнення аліментів у твердій сумі, або штрафні санкції. Аналогічно стягуються кошти з офіційно безробітних .

Щоб убезпечити одержувача аліментів від недобросовісного платника, Держдумою був розроблений законопроект, який визначає мінімальний розмір зобов'язань за змістом непрацездатного члена сім'ї.

Частково про це було згадано вище. Відповідно до закону, розмір щомісячних відрахувань буде кратним заявленому в регіоні проживання МРОТ.

Що це означає?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online