Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти?

  1. Угода про сплату аліментів
  2. Коли в сім'ї одна дитина
  3. Аліменти на двох дітей
  4. Розмір аліментів на трьох дітей
  5. Якщо платник аліментів ніде не працює
  6. Мінімальний і максимальний розмір аліментів на дітей

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Порядок і форми матеріального утримання своїх не досягли неповноліття дітей батьки визначають самостійно. Часто виникає ситуація, коли з родини йде чоловік, а діти залишаються під опікою матері. Сімейний кодекс нашої країни передбачає в таких випадках стягнення з батька аліментів на утримання залишених дітей, розмір яких встановлюється за згодою сторін або в судовому порядку.

Угода про сплату аліментів

Порядок і форми матеріального утримання своїх не досягли неповноліття дітей батьки визначають самостійно

При розлученні колишнє подружжя можуть укласти добровільну угоду про сплату аліментів

При розставанні колишнє подружжя можуть добровільно укласти угоду, в якому буде вказано:

  • щомісячна сума аліментів;

  • терміни (зазвичай вказують дату, не пізніше якої гроші повинні бути виплачені);

  • порядок виплати аліментів (готівкою або на банківський рахунок);

  • тривалість виплат (але не раніше настання повноліття).

Угода завіряється в нотаріальній конторі і служить офіційним документом, що забезпечує утримання дитини з боку батька. Сума аліментів не повинна бути меншою за ту, яка була б визначена судом. Якщо не вдається укласти угоду, що влаштовує обидві сторони, тоді питання про аліменти вирішує суд .

В судові органи повинен звертатися батько, під опікою якого перебуває дитина.

Коли в сім'ї одна дитина

Суд вирішує, в якій саме формі будуть проводитися виплати: в твердій грошовій сумі , В частках від доходу або у фіксованій грошовій сумі і долях одночасно.

Визначення аліментів у вигляді твердої грошової суми суд приймає в наступних випадках:

  • у відповідача немає постійного місця роботи або його дохід не може бути обчислений;

  • платник аліментів одержує дохід у вигляді натуральної оплати.

У всіх інших випадках аліменти утримуються в розмірі 1/4 частини або 25 відсотків від усіх видів доходів платника на одну дитину.

До доходів, з яких утримуються аліменти, відносяться:

  • всі види основної і додаткової оплати праці (зарплата за окладом або за відрядними розцінками, доплати за класність, за роботу у важких кліматичних умовах, за розширену сферу діяльності та інші доплати, передбачені положенням з оплати праці);

  • підприємницький дохід;

  • пенсії;

  • стипендії;

  • оплата за цивільно-правовими договорами.

Роботодавець при отриманні виконавчого листа зобов'язаний зберігати його в недоступному для сторонніх людей місці, щомісяця утримувати 25 відсотків від усіх отриманих в цій організації доходів і перераховувати їх за адресою, вказаною у виконавчих документах.

Відповідальність за правильне обчислення, своєчасне утримання із зарплати і перерахування аліментів несе роботодавець.

При звільненні платника аліментів бухгалтерська служба проводить запис у виконавчому листі про останньому утримання та сумі аліментів, запевняє цей документ підписом керівника і печаткою. Виконавчий лист пересилається в службу судових приставів. Платник аліментів зобов'язаний повідомити в цю службу про зміну місця роботи самостійно.

На руки платнику аліментів виконавчі документи не видаються.

Аліменти на двох дітей

Розмір аліментів, що виплачуються на двох дітей, становить 1/3 частину від тих же видів доходу. На практиці зазвичай утримують 33 відсотки, але в статті 81 СК вказана саме одна третина доходу, а це більше, ніж 33 відсотки.

На практиці зазвичай утримують 33 відсотки, але в статті 81 СК вказана саме одна третина доходу, а це більше, ніж 33 відсотки

Розмір аліментів на двох дітей становить 1/3 частину від всіх доходів платника

Приклад. Оподатковуваний дохід склав 9000 рублів. Третя частина доходу буде дорівнювати 3000 рублів, а 33 відсотки - всього 2970 рублів.

Якщо в другій родині платника аліментів з'явилася дитина і його дружина вирішує подати на нього на аліменти, то загальна сума утримань не зміниться, але обидві матері отримуватимуть по половині від 1/3 доходу. У наведеному прикладі це буде сума по 1500 рублів кожній дитині.

Розмір аліментів на трьох дітей

У Сімейному кодексі визначено, що на трьох, чотирьох і більше дітей сума аліментів розраховується в розмірі однієї другої (половини) всіх доходів платника. якщо діти знаходяться в різних сім'ях , То сума обчислених аліментів ділиться між ними пропорційно. Так, якщо в одній родині росте одна дитина, а в другій - троє, то сума аліментів при оподаткованого доходу в 15000 рублів буде розподілена таким чином:

  • першій сім'ї (на одну дитину): 15000/2 = 7500 7500/4 = 1875 рублів;

  • другій родині (на трьох дітей): +1875 * 3 = 5625 рублів.

законодавством Росії передбачено також утримання із заробітної плати до 70 відсотків. Але таке допускається тільки при появі заборгованості за поточними аліментах. Вирішує питання про збільшення відсотків утримання тільки суд.

Якщо платник аліментів ніде не працює

Відсутність доходу не знімає обов'язку по утриманню дітей ні з одного з батьків. При наявному допомозі з безробіття суд виносить рішення про утримання аліментів з цієї допомоги в таких же розмірах:

  • на одну дитину - 1/4 від суми допомоги;

  • на двох дітей - 1/3 допомоги;

  • на трьох і більше дітей - 1/2 допомоги.

Якщо ж платник ніде не працює , Не перебуває на обліку в центрі зайнятості і не бажає працевлаштуватися, то суд може прийняти рішення про сплату твердої суми аліментів. При розрахунку цієї суми береться величина прожиткового мінімуму в тому регіоні, де проживає дитина.

При розрахунку цієї суми береться величина прожиткового мінімуму в тому регіоні, де проживає дитина

Якщо батько дитини ніде не працює, то розмір аліментів встановлюється у вигляді частки від допомоги по безробіттю або у фіксованій сумі

Мінімальний і максимальний розмір аліментів на дітей

Максимальний відсоток аліментів від зарплати та інших доходів платника не повинен перевищувати половини цих доходів. Якщо оплата здійснюється за досягнутим між батьками угоди, то за заявою платника цей відсоток може перевищувати 50 відсотків.

Поняття мінімальної та максимальної твердої суми аліментів на утримання дитини в російському законодавстві не існує.

У кожному конкретному випадку судовими органами визначається ця сума, виходячи з наявних умов:

Дітей до повноліття зобов'язані утримувати обоє батьків, не залежно від умов їх життя. У той же час, виплата аліментів не повинна істотно знижувати життєвий рівень жодного з батьків.

Саме тому російським законодавством не передбачено збільшення відсотків утримань із зарплати вище 50. І тільки до злісних неплатників, які накопичили велику заборгованість перед власними дітьми, суд може підвищити цей розмір до 70 відсотків.

Детальніше про те, в якому розмірі суд може призначити аліменти, з яких доходів вони будуть утримуватися, і в яких випадках можуть бути змінені, дивіться у відеоролику:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online