Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти за законом

  1. Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти
  2. Як знизити відсоток зарплати, що йде на аліменти
  3. Що робити, якщо платник аліментів не працює
  4. Схожі статті

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Якщо відносини в родині погіршуються, краще знати заздалегідь, який відсоток аліментів сплачується від зарплати батька. Адже чимало сімей стикаються з проблемами і розлученнями. Однак обов'язок батьків по утриманню своїх дітей не залежить безпосередньо від того, в шлюбі подружжя, розведені або взагалі ніколи не були одружені. Утримувати дитину доведеться все одно.

Постараємося розібратися, який відсоток від зарплати йде на аліменти, хто їх платить і в якому порядку.

Зазвичай аліменти - це відсоток від зарплати батька. Їх розмір встановлює суд, або самі батьки можуть укласти і нотаріально засвідчити угоду про сплату аліментів, де визначають, скільки відсотків від зарплати становлять аліменти. Як правило, платять аліменти чоловіка, але у цього правила трапляються і винятки. Виплати на утримання дітей можуть бути стягнуті і відразу з обох батьків на користь опікуна, наприклад бабусі дитини, або, в разі позбавлення батьківських прав, на користь держави.

Скільки відсотків від зарплати становлять аліменти

Відсоток аліментів на дітей регулюється главою 13 Сімейного кодексу РФ і безпосередньо залежить від кількості неповнолітніх.

Отже, відповідно до статті 81 СК РФ, відсоток по аліментах становить:

  • на одну дитину - 1/4, або 25%;
  • на двох дітей - 1/3, або 33%;
  • на трьох і більше дітей - 1/2 частина, або 50 відсотків від зарплати становлять аліменти.

Отже, максимальний відсоток від зарплати йде на аліменти, якщо ви маєте трьох дітей або більше. Також важливо, що, май ви хоч 10 дітлахів, виплати на них не складуть більше, ніж встановлений законом максимальний відсоток від вашої заробітної плати.

Здавалося б, все ясно. Однак в реальності все не так просто. На ділі відсоток по аліментах може становити як більше, так і менше визначеного. При винесенні рішення суд буде враховувати доходи обох сторін у справі, їх сімейний стан, наявність інших утриманців і зможе як зменшити, так і збільшити розмір виплат.

Як знизити відсоток зарплати, що йде на аліменти

Знизити розмір грошового утримання можна тільки в судовому порядку. Багато чого буде залежати від того, чи зможете ви довести свої доводи документами або показаннями свідків.

  1. Найпоширеніший випадок: хтось платить аліменти на двох дітей від різних жінок. Кожній суд стягнув з 1/4, що в сумі становить половину від заробітку, проте Сімейним законодавством визначено розмір аліментів на двох дітей в 33%. За допомогою позову батько може зменшити розмір змісту до 16% кожної дружині. Часто цим способом користуються, якщо у другому шлюбі народилася дитина. Тоді друга дружина без розірвання шлюбу подає на аліменти, а після того як рішення буде прийнято, чоловік подає в суд на зменшення розміру грошових виплат. Чесний це спосіб по відношенню до першої сім'ї чи ні, вирішуйте самі.Еслі дітей в першому шлюбі двоє і в іншому шлюбі народжується ще двоє, загальні аліменти по ним не повинні перевищувати максимальний відсоток, тобто 50%. Значить, через суд можна знизити виплати першої сім'ї до 25% на двох дітей.
  2. Суд може знизити розмір виплат, якщо ваш син або ваша дочка може утримувати себе самостійно: працює за наймом, є індивідуальним підприємцем або має майно, яке приносить дохід. Наприклад, здає в оренду належну йому квартиру, отримує великі дивіденди з акцій великого підприємства. Звичайно, такі випадки зустрічаються нечасто. Дитина повинна бути досить дорослим (не менше 16 років), а дохід повинен бути легальним. Будьте готові підтвердити ці відомості на судовому засіданні.
  3. Батько є інвалідом 1 або 2 групи. Необхідно мати діючу групу. Знята інвалідність не враховується. 3 група інвалідності є робочою, тому не підходить.
  4. Чоловік має на своєму утриманні інших осіб, яких зобов'язаний утримувати, наприклад непрацездатних батьків.
  5. Діти живуть з матір'ю, яка отримує аліментні виплати, а знаходиться на утриманні держави, наприклад в дитячому будинку.
  6. Якщо батько отримує дуже великі суми і розмір виплат набагато перевищує потреби дитини. Це спосіб для мільйонерів, але він цілком діючий.

По суті, це вичерпний список. Як знизити відсоток ще? Іноді батькові може бути вигідно, щоб виплати були встановлені у фіксованій сумі .

Аліменти на дитину можуть бути встановлені не тільки в частках або відсотках до зарплати, але і в твердій грошовій сумі. Найчастіше це відбувається, якщо батько має нестабільний дохід, наприклад є підприємцем або отримує зарплату у валюті. Розмір суми щомісячних виплат визначає суд виходячи з інтересів дитини.

Що робити, якщо платник аліментів не працює

Деякі батьки думають, що можна заощадити на виплатах, якщо взагалі не влаштовуватися на роботу, отримувати зарплату "в конверті" або приховувати свої заробітки. Це абсолютно неправильна позиція.

Кожному чоловікові не байдуже, який відсоток від його зарплати йде на аліменти. Але! Не слід забувати, що будь-які погані відносини у вас не були з колишньою дружиною, ви платите гроші не їй, а своєму синові чи доньці, які не бувають колишніми. І залишити їх без змісту - негідно для чоловіка.

Крім того, судовий пристав буде стягувати гроші з вас кожен місяць, навіть якщо ви не працюєте. А розмір цих виплат буде обчислюватися з середнього заробітку за Росії, який становить близько 30 000 рублів. Зрозуміло, що таку суму можна заробити не в кожному населеному пункті. За вами просто буде накопичуватися борг, який все одно доведеться виплачувати, якщо ви влаштуєтеся на роботу. Тому в плані сплати коштів на малюків куди вигідніше мати хоча б низькооплачувану роботу, що не працювати взагалі. А злісне ухилення від сплати аліментів взагалі є злочином, але є і законні способи не платити аліменти .

Часто буває, що при розлученні дитина залишається з матір'ю, яка стягує аліменти. Але пізніше мати перестає займатися вихованням та утриманням дитини, тому батько забирає його собі. У цьому випадку виплати можуть бути не просто зменшені, а зняті зовсім. Більш того, вже батько отримує право стягнути аліменти з недбайливої ​​матері.

Сімейні суперечки взагалі дуже складні через накопичені в стосунках між дорослими образ. Однак мами і тата не повинні забувати, що діти не розмінна монета або інструмент помсти колишньому чоловікові. І доля ваших малюків залежить від того, наскільки ви зможете абстрагуватися від старих образ і підтримувати адекватні відносини заради інтересів майбутнього покоління.

Тому найпростіший і гідний спосіб вирішити аліментну проблему - домовитися по-хорошому. Якщо ви добровільно будете допомагати своїй колишній сім'ї, то до суду, швидше за все, не дійде.

зберегти

зберегти

зберегти

Схожі статті

ДОПОМОГЛА ВАМ БЕЗКОШТОВНА КОНСУЛЬТАЦІЯ ЮРИСТА?

Як знизити відсоток ще?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online