Розмір аліментів на трьох дітей, скільки відсотків аліменти на 3 дітей, скільки аліментів належить на 3 дітей

  1. Розмір аліментів: скільки відсотків платять на 3 дітей
  2. Максимальний відсоток
  3. мінімальний відсоток
  4. Умови стягнення виплат
  5. Якщо діти від різних шлюбів - порядок нарахування
  6. Якщо на інших дітей немає аліментів
  7. Якщо на інших дітей є аліменти
  8. Фіксована сума аліментів на трьох дітей
  9. Чи можна зменшити суму виплат
  10. Коли потрібен юрист

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

361 переглядів

Реальне життя на сьогоднішній день така, що не кожна російська сім'я вирішується народити третю дитину. Адже виховання дітей вимагає чимало фінансових витрат. Держава вживає заходів, щоб допомогти багатодітним сім'ям, надаючи їм деякі привілеї і пільги, але все ж основний тягар по утриманню дітей покладається безпосередньо на батьків.

Добре, якщо сім'ї, в яких троє і більше дітей, живуть довго і щасливо. Але як бути, якщо подружжя розлучається, і діти залишаються проживати з одним з них?

361 переглядів   Реальне життя на сьогоднішній день така, що не кожна російська сім'я вирішується народити третю дитину

В такому випадку другий батько зобов'язаний платити аліменти на утримання своїх неповнолітніх чад, і саме в випадках, коли дітей у батька троє і більше і починаються найсерйозніші проблеми.

Розмір аліментів: скільки відсотків платять на 3 дітей

Сума аліментів на трьох дітей може бути встановлена ​​за домовленістю батьків або рішенням суду.

Сума аліментів на трьох дітей може бути встановлена ​​за домовленістю батьків або рішенням суду

Перший варіант передбачає укладення угоди про сплату аліментів . Суть даної угоди полягає в наступному: батьки оформляють угоду, в якому обумовлюють суму аліментів, терміни і порядок їх сплати.

Скільки необхідно платити аліментів за договором? Розмір виплат боку можуть вказати будь-хто. Чим зручно укладення даної угоди, так це тим, що сторони можуть домовитися, як перераховувати кошти: щомісяця, раз у квартал або раз на півроку.

Довідка: Договір вимагає нотаріального посвідчення, після чого він набуває силу виконавчого документа.

При цьому розмір обумовлених аліментів не може бути менше, ніж покладався б дітям по закону.

Наприклад, якщо за законом на трьох дітей покладається 50% від усіх доходів платника. Якщо батьки встановлять в аліментних угоді величину аліментів у 10 тисяч рублів фіксоване, але при цьому 50% від усіх видів доходів складе в два рази більше, то дана угода може бути оскаржене в судовому порядку або ж нотаріус відмовить в його посвідченні при наявності відомостей про реальні доходи.

Максимальний відсоток

Максимальних обмежень по сумі аліментів, які сплачуються за угодою сторін, не існує. Якщо батько готовий платити велику суму, то чому б і ні? Головне, щоб його дохід дозволяв виплачувати аліменти в такому розмірі.

Якщо аліментні виплати призначаються в судовому порядку, то від громадян тут вже нічого не залежить. Суд має право присудити аліменти або в процентному співвідношенні від заробітку громадянина, або у твердій грошовій сумі, якщо відсутня усілякий дохід. За основу для розрахунку береться той розмір виплат, який передбачений законом. На трьох дітей - це 50% загального доходу. Від цієї цифри відштовхуються суди при розгляді справ.

Фіксована сума призначається з урахуванням величини прожиткового мінімуму на одну неповнолітню. Однак судова практика допускає і кратне прожиткового мінімуму встановлення аліментів, що нерідко веде до своєрідного протиріччя у винесенні рішень. Так, суд може призначити на одну дитину фіксовану суму аліментів в розмірі одного прожиткового мінімуму і по іншому ж справі призначати таку ж суму, але відносно трьох дітей.

Так, суд може призначити   на одну дитину   фіксовану суму аліментів в розмірі одного прожиткового мінімуму і по іншому ж справі призначати таку ж суму, але відносно трьох дітей

Відсутність чітких критерієм визначення величини фіксованої суми аліментів позначається на інтересах дітей не найкращим чином.

мінімальний відсоток

Мінімальний розмір аліментів не може бути нижче того рівня, який встановлений законом. Відповідно до статті 81 Сімейного кодексу на трьох дітей покладаються аліменти в розмірі 50% доходу батьків.

Реальна ж сума аліментів в цьому випадку може бути різною, залежно від величини доходів платника.

Реальна ж сума аліментів в цьому випадку може бути різною, залежно від величини доходів платника

Приклад 1. Платник аліментів перебуває на обліку в центрі зайнятості як безробітний і отримує допомогу в розмірі 1200 рублів. При утриманні аліментів в розмірі 50% на трьох дітей загальна сума аліментів складе 600 рублів, тобто по 200 рублів на кожного малюка!

Приклад 2. Платник отримує офіційну заробітну плату трохи більше одного МРОТ - 8500 рублів. У цьому випадку розмір аліментів на трьох дітей складе сумарно 4250 рублів.

Приклад 3. Платник офіційно не працює, на обліку в ЦЗН не перебуває. З нього стягнуто аліменти в сумі 50% від усіх доходів, тому приставами проведений їх розрахунок на підставі даних про середню заробітну плату по регіону. В регіоні середній заробіток за 1 півріччя 2017 року склав 34 241 рублів, виходячи з якого був розрахований і розмір аліментів, що підлягає сплаті - 17120 рублів.

З прикладів можна зробити висновок, що найбільш вигідним за сумою варіантів розрахунку коштів є визначення аліментів від середнього заробітку, але він логічний лише у випадках, коли платник має реальну можливість їх виплатити. В іншому випадку у нього лише утворюється борг, за який він в подальшому буде притягнутий до відповідальності за несплату аліментів .

Умови стягнення виплат

Аліментні виплати підлягають стягненню з громадянина, якщо буде доведено, що він має родинні зв'язки з малюком. Платник повинен бути його біологічним батьком або усиновлювачем. Доказами того можуть бути:

  • Свідоцтво про народження;
  • Свідоцтво про усиновлення;
  • Свідоцтва про визнання батьківства.

При відсутності належного оформлення батьківства, мати дитини може в судовому порядку вимагати встановлення батьківства і проведення генетичної експертизи. При підтвердженні батьківства судом призначаються аліменти.

При підтвердженні батьківства судом призначаються аліменти

Виплати проводяться до повноліття спільних дітей. Одержувач може звернутися за призначенням аліментів в будь-який момент, поки останньому синові або дочці не виповнилося 18 років. У ряді випадків виплати покладаються і повнолітнім особам, якщо вони знаходяться на інвалідності.

Якщо діти від різних шлюбів - порядок нарахування

Нерідко троє дітей у батьків народжується від різних шлюбів. Оскільки всі діти мають рівні права і можливості, то кожен з 3 дітей має право на одержання утримання від батьків. При цьому не має значення, складалися батьки в законному шлюбі чи ні. Батько зобов'язаний забезпечувати своїх неповнолітніх нащадків до 18 років.

Одна справа, коли кошти йдуть дітям з однієї сім'ї, абсолютно інша процедура, коли кошти повинні бути перераховані кожному малюку окремо. Розподіл виплат дітям від різних шлюбів буде виглядати дещо інакше.

Якщо на інших дітей немає аліментів

При вирішенні питання про призначення аліментів визначальну роль грає кількість рідних і усиновлених дітей. Так, якщо діти народжені однією жінкою, то вся сума виплат буде перераховуватися в повному обсязі відповідно до умов договору про сплату аліментів або за рішенням суду.

Наприклад, якщо суд визначить відраховувати 50% від заробітної плати платника, то всі 50% отримає одна сім'я. Діти, народжені різними жінками, будуть отримувати суму в таких частках:

  • Три дитини від трьох різних жінок - по 16,5% належить кожному з них;
  • Два малюка від однієї дружини і один від іншого - по 33% і 17% відповідно.

Виходячи з викладеного, кожна дитина отримає однакову кількість коштів. Виплати на дітей з однієї сім'ї стягуються по одному виконавчим документом, на дітей від різних відносин - на кожного по окремим документом.

Виплати на дітей з однієї сім'ї стягуються по одному виконавчим документом, на дітей від різних відносин - на кожного по окремим документом

Увага: У судовому порядку можна стягнути заборгованість по виплатах на дітей, якщо платник не перераховував їх. Також можна звернутися до суду за зміною розміру аліментів, пославшись на наявність дітей від іншого шлюбу або позашлюбних.

Якщо на інших дітей є аліменти

Бувають випадки, коли чоловік йде з сім'ї і не виплачує аліменти на двох дітей добровільно. В іншому шлюбі у нього народжується ще малюк. Припустимо, що в суд подає перша дружина - на утримання їхніх двох дітей. Платник виплачує аліменти, як належить за законом - 33%. Потім мати третю дитину від другого шлюбу подає в суд на виплати. У цьому випадку платник вже не зможе платити 33% доходу дітям від першого шлюбу.

У цьому випадку платник вже не зможе платити 33% доходу дітям від першого шлюбу

Для перерахунку суми і встановлення коректного розміру аліментів (50% на 3 дітей) йому необхідно буде звернутися до суду з позовом і надати докази народження іншої дитини. Сума виплат на першу дитину відповідно знизиться.

Фіксована сума аліментів на трьох дітей

На державному рівні вже давно обговорюється питання встановлення фіксованої суми виплат на утримання неповнолітніх дітей. Законодавці неодноразово пропонували ввести єдині тарифи по аліментах, в тому числі і з прив'язкою до регіональних коефіцієнтах і значенням.

Але така пропозиція так і не знайшло підтримки. Вся справа в тому, що в Росії рівень доходів різних соціальних груп істотно відрізняється. І для деяких громадян введення фіксованої суми може сильно вдарити по кишені, тоді як іншим встановлений суми буде категорично не вистачати.

На даний момент при нарахуванні аліментних виплат прийнято брати до уваги доходи платника. Порядок призначення аліментів - строго індивідуальний.

Якщо ж говорити про призначення виплат у твердій грошовій сумі, то тут є деякі норми, які застосовуються судами при розрахунку виплат. Для призначення виплат у твердій сумі береться за основу прожитковий мінімум в країні або окремому регіоні.

Рішення про встановлення прожиткового мінімуму приймаються на федеральному і місцевому рівнях у вигляді нормативних актів. Якщо місцевою владою не було прийнято такого рішення, то враховується прожитковий мінімум, встановлений в державі (на 2017 рік - це 10 160 рублів для дітей). Від цієї суми розраховується кратне співвідношення: наприклад, 2/10 або 4/10 частки від прожиткового мінімуму на дитину або ж один прожитковий мінімум - залежить від обставин справи.

Від цієї суми розраховується кратне співвідношення: наприклад, 2/10 або 4/10 частки від прожиткового мінімуму на дитину або ж один прожитковий мінімум - залежить від обставин справи

ВАЖЛИВО: Для встановлення максимального розміру аліментів одержувачу необхідно підтвердити гостру потребу дитини в додаткових коштах, наприклад за станом здоров'я.

Чи можна зменшити суму виплат

Багато платники задаються питанням: чи реально знизити суму аліментних виплат? Насправді таке допускається. Все залежить від того, в якому порядку проводяться виплати:

  1. За угодою між одержувачем і платником - сторони можуть за домовленістю зменшити суму, якщо їх обох це влаштує, але знижена сума не повинна бути менше тієї, яка належала б дитині по закону.
  2. За рішенням суду - платник подає позов до суду про зменшення суми аліментних зобов'язань.

Причини, за якими особа не може вносити платежі в колишньому розмірі, необхідно документально підтвердити. Підставами можуть бути:

  • народження інших дітей;
  • зниження доходу;
  • хвороба, наступ інвалідності;
  • перебування на утриманні непрацездатних осіб.

З огляду на життєві обставини платника, суд може піти назустріч і знизити суму. Ключове слово - МОЖЕ, але не зобов'язаний. Домогтися зниження аліментів можливо, виходячи з практики, лише у твердій сумі. Знизить аліменти нижче 50% на трьох дітей практично неможливо незалежно від обставин.

Коли потрібен юрист

Призначення аліментних виплат - це досить спірне питання. Особливо, якщо мова йде про 3-х і більше дітей. Безліч нюансів спливає в процесі укладання угоди про сплату аліментів або подачі позову в суд, розрахунку суми виплат, підготовки документів. Допомога грамотного юриста буде актуальною в даному питанні, як для одержувача аліментів, так і для самого платника.

Наші фахівці готові проконсультувати вас негайно і абсолютно безкоштовно з будь-яких питань, пов'язаних зі стягненням аліментів.


Оцініть статтю

Але як бути, якщо подружжя розлучається, і діти залишаються проживати з одним з них?
Скільки необхідно платити аліментів за договором?
Якщо батько готовий платити велику суму, то чому б і ні?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online