При позбавлення прав єдиного з батьків, дитини можуть усиновити не кровні родичі

  1. Огляд і огляд: в чому різниця?
  2. Огляд і огляд транспортного засобу
  3. алгоритм огляду
  4. проведення огляду
  5. Як проводиться процедура?
  6. Відео - Як правильно проходить огляд і огляд машини?
  7. Чи завжди перевірка речей охоронцями незаконна?
  8. Фейс-контроль як різновид особистого огляду
  9. Як себе вести, якщо не пропускають в ресторан?
  10. Особистий огляд: особливості
  11. алгоритм огляду
  12. протокол огляду
  13. Відео - Як правильно поводитися при особистому огляді?
  14. огляд приміщень
  15. Підведення Підсумків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

При позбавлення прав єдиного з батьків, дитини можуть усиновити не кровні родичі   Огляд і огляд - ці два поняття часто плутають

При позбавлення прав єдиного з батьків, дитини можуть усиновити не кровні родичі

Огляд і огляд - ці два поняття часто плутають. Перше передбачає візуальне дослідження і наявність згоди, за винятком митну перевірку і вивчення нерухомості, території, власником яких є юридична особа, а друга процедура примусова і більш детальна, але проведена зі збереженням цілісності речей. У цих двох явищ є й інші відмінності. Чим відрізняється огляд від огляду? Відповідь на ці питання ви знайдете в нашій статті.

Чим відрізняється огляд від огляду?

Огляд і огляд: в чому різниця?

Відмінності цих явищ криються в таких ознаках, як добровільність, алгоритм проходження, необхідність документального оформлення і т.д.

Таблиця. Огляд і огляд: загальні ознаки

Ознаки Огляд Огляд Предмет Оглядати можна людини, його кишені, сумку, салон транспортного засобу додивлятися і громадянина, і його речі, і машину, і сумку Добровільність Необхідна згода людини, якого будуть оглядати або того, кому належить майно Згода людини не потрібно. Це примусовий захід Процедура Особа, яка проводить огляд, не має права торкатися до оглядати людині, ні до його майну. Можна тільки дивитися. Не можна засовувати руки в кишені для перевірки або витрушувати речі з сумки - необхідно попросити продемонструвати те, що знаходиться в речах
Згода людини не потрібно. Це примусовий захід
процедура
Особа, яка проводить огляд, не має права торкатися до оглядати людині, ні до його майну. Можна тільки дивитися. Не можна засовувати руки в кишені для перевірки або витрушувати речі з сумки - необхідно попросити продемонструвати те, що знаходиться в речах.
Це теж дослідження, але не тільки очима: можна чіпати, перевіряти елементи машини, витягувати кишені назовні і інші кінестетичні дії. Особливості особистого огляду вказані в статті 27.7 КоАП РФ, а стаття 27.9 регулює правила перевірки транспорту Оформлення Документально підтверджувати не треба, процес не супроводжується складанням актів огляду Вимоги прописані у відповідному кодексі. Процедура проводиться тільки при двох понятих або за допомогою відеозйомки. Без свідків і відео процес може йти тільки при підозрі на те, що розглянутий озброєний. Підсумки огляду необхідно відобразити в протоколі Хто проводить процедуру Працівник ЧОП, правоохоронці Співробітники спеціальних державних органів, наприклад, поліцейські. Приватні безпечники неправомочні оглядати. Особистий огляд проводить жінка, якщо додивлятися - дама, і чоловік, якщо затриманий - представник сильної статі

Огляд і огляд транспортного засобу

Інспектори держінспекції правомочні зупинити машину і провести обидві процедури. Кожна має свої особливості. Співробітник не може зупинити автомобіль для огляду, а позначити привід для огляду або оформити результати візуального спостереження на свій погляд. Якщо в процесі проведення зазначених процедур зроблена помилка, то це причина визнати їх нелегітимними.

На підставі пункту 20 частини 1 статті 13 ФЗ «Про поліцію» поверхнева і детальна перевірки потрібні, щоб дізнатися, чи не провозить чи автолюбитель недозволені, небезпечні предмети, не приховує чи злочинця або не готує протиправне діяння.

Огляд і огляд машини можуть проводять в основному співробітники ГИБДД, в деяких випадках - і працівники інших правоохоронних органів

Список причин для візуального обстеження автомобіля закритий:

  1. Є відомості (орієнтування), що машина використовується для незаконних дій.
  2. Співробітник хоче звірити Техданние транспорту з документами.
  3. Існують побоювання, що перевозяться предмети не відповідають накладними.

алгоритм огляду

Транспорт працівник ДАІ оглядає при водія, при цьому він і його супутники можуть залишитися на своїх місцях в салоні. Інспектор має право зазирнути в бардачок, місце для багажу, під капот, звірити запломбований вантаж з паперами, але тільки в разі, коли власник машини сам добровільно їх йому продемонструє. Транспорт не простукують, що не торкаються, працівник держінспекції не сідає в нього.

Важливо! Якщо поліцейський зробив що-небудь, що виходить за рамки візуального обстеження, то його варто зупинити, так як в цій ситуації це вже огляд, а у нього інші норми. Варто вимагати їх дотримання.

Свідки, відеозапис не потрібні, а й заборони на них немає. Підсумок візуального обстеження відбивається в особливому протоколі. Форми у нього немає, але необхідно вказати дату огляду, дані співробітника, який проводив процедуру, хто був, марка і реквізити автомобіля і яку поклажу він віз. Коли все в порядку, то машина продовжує рух, якщо немає - поліцейські будуть розбиратися з багажем і т.п. Але це вже інші процесуальні дії. Зазвичай огляд йде всього кілька хвилин.

Важливо! Від огляду ви маєте право відмовитися. Інспекція вказує у своїй інструкції, що це причина для здійснення огляду, але Верховний суд РФ стверджує зворотне: судді скасували пункт 200 регламенту ГИБДД ще в дві тисячі дванадцятому році. У детальної перевірки свої підстави. З іншого боку, з досвіду правоохоронців і автомобілістів, відшукати причини для другої процедури не так і складно. Тому виконати вимогу поліцейського простіше, ніж сперечатися з ним.

проведення огляду

При огляді проходить загальне обстеження автомобіля: можна чіпати, розглядати вміст і елементи ТС. Це процедура грунтовна, для неї потрібні особливі причини. Детальне обстеження регламентується ст. 202 регламенту інспекції та ст. 27.09 кодексу про АП РФ. При незгоді з доглядом штрафні санкції - 1000 рублів. Перелік причин для процесу дослідження вмісту машини:

  1. Перевірка наявності будь-яких знарядь для реалізації дій-правопорушень адміністративного характеру (холодне або вогнепальну зброю, заборонені речовини, фальшиві транспортні номера, тонування, яка знімається, шторки та ін. - в нормативно-правових актах немає конкретного списку предметів). Для огляду цілком вистачить тільки невеликих підстав або підозри у вчиненні правопорушення.
  2. Пошук підозрюваних в порушенні правових норм людей: потенційних арештантів, які втекли ув'язнених, аліментників-боржників, дезертирів, призовників-ухильників і т.д.

Стаття 27.09. Огляд транспортного засобу (ФЗ № 195)

Як проводиться процедура?

З машини виходять і той, хто вів авто, і супутники. Але тільки після оформлення протоколу про огляд. Протягом огляду можна перебувати в автосалоні, а папери віддати через віконце. При процедурі зобов'язаний бути господар ТЗ - це не тільки власник машини. За фактом відповідальність за ТЗ може нести і та людина, у фактичному розпорядженні якого знаходиться авто. При великої необхідності поліцейські можуть взагалі не кликати власника. Але, коли таких умов не було, результати огляду нелегітимні (частина 2 ст.27.9 КоАП).

Під час детального дослідження інспектор вивчає всі складові частини автомобіля, багажник, вантажні місця. Він має право самостійно все відкрити, заглянути і дістати. Бажано йому в процесі допомогти: відкинути сидіння, дістати запасне колесо або записку, підняти килимок і т.д .. Все це відбувається без пошкодження «конструктивної цілісності» речей: коли є можливість швидко розібрати предмет, без проблем його зібрати, річ при цьому залишиться неушкодженою. Якщо обстежують митний вантаж, то співробітники зв'яжуться з чергують відділом дорожньо-патрульної служби. Буде потрібно - розкриють і запломбовані коробки.

При проведенні огляду інспектор може перевіряти багажник, чіпати і відкривати підозрілі речі

При огляді автомобіля присутні або два незацікавлених повнолітніх понятих, або відбувається відеозапис процедури. Товариші по службі співробітника, яка проводить огляд, такими спостерігачами бути не можуть. Поняті зобов'язані дійсно дивитися за процесом, а не тільки бути зазначеними в акті.

На відміну від огляду, при детальному обстеженні протокол складають ще до початку процесу. У ньому необхідно поставити підписи поліцейського, понятих-спостерігачів, господаря авто. При відмові підписати протокол працівник ДАІ поставить спеціальну позначку. Юристи радять візувати складений документи і перерахувати заперечення. Копію акта повинні видати водієві.

Важливо! Немає протоколу - немає огляду.

Коли забороненого не виявлено, то екіпаж автомобіля відпускають, якщо знайдуть або запідозрять, то поліцейські можуть відправити водія на огляд і забрати небезпечні предмети. Для кожного випадку є окремі протоколи: про вилучення, затримання авто, арешт. Також можливий і виклик слідчої групи: тут складають інші папери.

Важливо! При відсутності понятих, відеозйомки, протоколу автолюбитель має справу з самоуправством поліцейських. Порушення правових норм загрожує співробітникові ГИБДД санкціями (300-500 рублів), а підсумки огляду стануть недійсними.

Відзначимо, що обидві процедури можна знімати на телефонну камеру. Це не операція спецпідрозділу з особливим табу на цифрову фіксацію. Коли ДПСник вимагає вимкнути камеру, це незаконно. Можливо, співробітник посилатиметься на те, що з поліцейського регламенту прибрали пункт про зйомку. Це так, але цей документ для інспекторів, для автолюбителів заборони на відеозапис немає, а закон про поліцію все ще діє.

Відео - Як правильно проходить огляд і огляд машини?

Особистий огляд: нюанси

При такій перевірці співробітник служби безпеки підприємства, організації, аеропорту, митник, охоронець фірми може діяти так само, як і інспектори при огляді автомобіля, тобто їм дозволено тільки візуальне обстеження громадянина або його речей. Торкатися він до них не має права, але може висловити прохання добровільно продемонструвати йому сумку, витягнути предмети з неї на стіл. Зазвичай такий особистий огляд проводять, щоб захистити оточуючих людей. Від особистої перевірки та обстеження речей можна відмовитися.

Від особистої перевірки та обстеження речей можна відмовитися

Особистий огляд проводиться тільки за згодою громадянина

З особистим оглядом люди часто стикаються в торгових точках, де безпечники забезпечує в першу чергу збереження продукції магазину, щоб клієнт не виніс неоплачені предмети. Огляд проводять і поліцейські при доступі на масові заходи - концерти, свята і т.д., пристави при проході в будівлі суду. При відмові пройти візуальне обстеження громадянина можуть не пропустити на територію суду або публічного заходу.

Чи завжди перевірка речей охоронцями незаконна?

Багато охоронці в магазинах або на підприємствах при підозрі на те, що виходить з будівлі людина взяла чуже, прагнуть зазирнути до нього в сумку нібито для перевірки і мотивуючи свої дії певним внутрішнім регламентом. Насправді поведінка охорони дійсно регламентується їх посадовими інструкціями та внутрішніми нормативно-правовими актами, тому огляд вмісту рюкзака не завжди перевищення повноважень.

Ситуація № 1. Ви працівники компанії, де діє пропускний режим. Тоді для оцінки дій охорони треба ще раз уважно вивчити свій трудовий договір: ймовірно, в ньому прописаний пункт, який вказує на те, що охорона може щодня перевіряти вміст сумок. Якщо громадянин, влаштовуючись на роботу, підписав угоду з такими умовами, то у нього не повинно бути претензій до керівництва. Ніхто не намагається втручатися в його особистий простір - роботодавець так забезпечує безпеку своєї власності і захищає комерційні інтереси. Якщо ви не згодні з цими пунктами, то у вас є право або відмовитися від роботи, або домовитися з наймодавцем про інші умови праці.

Перевірка ваших речей на КПП підприємства законна, якщо роботодавець обмовив це письмово в трудовій угоді

Відзначимо, що в трудовому контракті може бути описані санкції за невиконання наказів охоронців. При цьому незаконно зобов'язувати громадянина в контракті проходити огляд щодня, але цілком легітимно не допустити до роботи людини за відмову надати можливість дослідження сумки або закрити доступ на територію підприємства.

Важливо! Насильно вас оглядати не можна!

Відповідно до статті 3 ФЗ «Про приватну детективну і охоронну діяльність в РФ» працівник Чопа, що працює на КПП компанії, має право:

  1. Оберігати життя і здоров'я людей у ​​разі нападу на компанію.
  2. Охороняти споруди і майно власника підприємства.
  3. Здійснювати внутрішньооб'єктовий і пропускної режими (ст. 12.1). Це означає, що сек'юріті може перевірити папери, що дають право увійти на територію організації, провести візуальне обстеження машини і майна, при цьому встановлені власником підприємства правила та інструкції не можуть суперечити федеральним законодавством.
  4. Допомагати правоохоронцям забезпечувати правопорядок на і близько території, де він надає охоронні послуги.

Ситуація № 2. Огляди на стадіонах, в барах, нічних клубах. В даному випадку законна перевірка ваших речей може бути проведена лише за згодою власника предметів. У обстежуваного громадянина відсутні трудові відносини з клубом, а ЧОПовец не представник правоохоронних органів з папером, що підтверджує наявні причини для перевірки. Ніхто не може змусити вас витягнути речі з рюкзака, навіть якщо охоронцеві здається, що ви вирішили вчинити правопорушення. При відмові показувати речі охоронець може зупинити громадянина і запросити поліцейських, які вже здійснять всі необхідні перевірки за наявності підстав для огляду або огляду. Закон чітко визначає повноваження охорони: вона має право оглядати вносяться речі, але не додивлятися. Наказ викласти на стіл особисті речі при спрацьовуванні «рамки» або в інших випадках порушує ст.12.1 закону РФ від 11 березня 1992 року N 2487-1, де вказується необхідність дотримання прав і свобод людини, гарантованих Основним законодавчим актом країни.

Фейс-контроль як різновид особистого огляду

Вхід відвідувача на територію кінотеатру або клубу після позитивної оцінки його миловидності, зовнішності, молодості, зачіски, одягу чи інших ознак, а також якісь вимоги до дрес-коду в цілому незаконні: вони порушують пункт 3 ст. 426 ГК РФ і пункт 1 ст.16 ФЗ «Про захист прав споживачів». Але тут є свої особливості.

  1. Всі установи, які надають послуги з культури та організації дозвілля, керуються нормами ЦК РФ і захищає права споживачів закону, зокрема умовам публічного договору, що зобов'язує підприємство продати послугу або товар, виконати роботу будь-якому громадянину, який звернувся в комерційну компанію з цією метою, тобто торгова точка реалізує слайси на прохання будь-якого покупця, а бармен - наливає пиво будь-якому повнолітньому відвідувачеві, якщо він це зажадав (стаття 426 ЦК України). При цьому приватні організації мають право прописати якісь умови продажу - графік, необхідність записатися заздалегідь, прохід по запрошеннях і т.д. Але вимоги повинні бути одними і тими ж для всіх покупців - демонструвати переваги яким-небудь клієнтам не можна. Саме тому повідомлення, що клуб - приватний заклад, а значить, його співробітники можуть не впустити відвідувача, не пояснивши чому, незаконно. В такому випадку громадянин має право піти в суд з вимогою примусити до укладення договору і виплатити компенсацію.

    Такі правила відвідування нічного клубу порушують умови публічного договору і можуть бути визнані недійсними

Важливо! При дотриманні обов'язкових для всіх вимог ресторану або бару вас повинні туди пропустити. Коли в організації діють правила, що ущемляють прав споживача, то вони недійсні.

  1. Єдиний законний фейс-контроль може бути продиктований міркуваннями безпеки: в установу мають право обмежити вхід агресорам, п'яним клієнтам, людям, які перебувають в наркотичному сп'янінні, щоб уникнути нанесення шкоди життю і здоров'ю інших відвідувачів.

    Охоронець має право не пустити в нічний клуб агресивних клієнтів

Важливо! Відзначимо, що якщо громадянину відмовили у вході на підставі твердження, що він нетверезий або знаходиться в наркотичному дурмані, відвідувач може вимагати виклику фахівця. Охорона не уповноважена ставити такі діагнози - це завдання лікаря-нарколога.

  1. Якщо спеціальний одяг вказана в публічному договорі, і це правило практично застосовується до всіх гостей без винятків, то воно законно. Деякі елітні установи громадського харчування не дозволяють входити в зал гостям в шортах і в'єтнамках, а на карнавали - без маскарадного костюма. Організації не можуть оцінювати одяг потенційних клієнтів на предмет її вартості, гламурності, приличности. Наприклад, якщо при вході в нічний заклад одним говорять, що в спортивному взутті не можна, при цьому пропускаючи даму в кросівках, то це вже порушення закону.

    Вимоги до одягу для відвідувачів клубу або ресторану повинні бути однаковими для всіх

Як себе вести, якщо не пропускають в ресторан?

Коли громадянина не пропускають в ресторан з особистих підставах - неправильний дрес-код, негарна зовнішність - він має право вирішувати питання в судовому порядку і вимагати відшкодування морального збитку: бажав поїсти в культурній обстановці, а йому не дозволили зайти в заклад. Судова практика тут зазвичай на боці споживачів: є багато рішень, де з культурно-дозвіллєвих закладів стягували гроші (приблизно 5 000 рублів компенсації) за відмову у вході без пояснення причин. Але судовий процес - це час і докази (необхідні свідчення свідків, відеозйомка та аудіозаписи). Тому можна поскаржитися в регіональне управління Росспоживнагляду, чиї фахівці проведуть перевірку і, ймовірно, привернуть керівництво закладу до відповідальності.

Особистий огляд: особливості

Це самостійна адміністративна процедура. Вона проводиться для знаходження інструментів скоєння правопорушень, описаних в КоАП РФ, і регламентується цим же нормативно-правовим актом. При відсутності легітимних підстав для огляду громадянин може вимагати компенсацію моральної шкоди.

алгоритм огляду

Спочатку правоохоронці зобов'язані повідомити оглядають причину, по якій вони проводять його візуально-кинестетическую перевірку. Правоохоронці можуть додивитися і громадянина, і його одяг або речі при ньому - чемодан, рюкзак, лижі та інше. Огляд проводиться під контролем понятих або за допомогою фото-, відео-, кінозйомки. У виняткових ситуаціях, коли правоохоронці припускають присутність у людини зброї, процедура може бути проведена без понятих. Його шукають в звичайних місцях для носіння - перевіряють талію, пояс (раптом ремінь - це знаряддя), пахви, кишені, під брюками, якщо людина в них одягнений. Далі правоохоронці дивляться волосяний покрив голови, спину, передпліччя, долоні, пахову область, мають право змусити роздягтися повністю. Під час проходження огляду або після нього громадянин повинен розповісти про стан свого здоров'я, якщо він травмований, наявна вагітність, цукровий діабет або інше серйозне захворювання. Для перевірки цих відомостей співробітники можуть зв'язати з медучреждением по телефону.

Для перевірки цих відомостей співробітники можуть зв'язати з медучреждением по телефону

Стаття 27.7. Особистий огляд, огляд речей, що знаходяться при фізичній особі (ФЗ № 195)

Проводять огляд поліцейські, співробітники відомчої охорони і еколог. нагляду, військові, Росгвардія, митники, прикордонники, службовці сфери виконання покарань. Процес проводиться уповноваженим працівником одного з оглядуваним людиною статі. Таке ж умова застосовується і до двох незацікавленим зрозумілим. Коли потенційний правопорушник - неповнолітній, то процедура здійснюється в присутності його законного представника (батьків, опікунів).

Особистий огляд на митниці проводиться особою одного з особою статі

протокол огляду

У нього вноситься дата його оформлення, реквізити особи, дані оглядається, а також чіткий опис зброї, небезпечних речей, документів, знайдених при додивлятися людині. Громадянин може зажадати внести в акт огляду опис конкретних ознак всіх наявних при ньому грошей, цінностей, речей, за якими їх потім можна ідентифікувати. Також в акті огляду вказується і спосіб фіксації законності проведення процедури. Документ підписують особа, її проводила, сам громадянин - об'єкт огляду, поняті, власник речей. Якщо додивлятися відмовився ставити свій підпис в протоколі. Те про це роблять запис.

Важліво! Закон не зобов'язує доглядачі видавати копію протоколу, тому після його візування необхідно її попросити.

Відео - Як правильно поводитися при особистому огляді?

Особливості перевірки багажу в аеропорту

Визначення процедур і нюанси їх проведення такі ж, як і при обстеженні особистих речей. Контроль багажу в аеропортах зазвичай проводиться сканером або рентгенівським випромінюванням. Валізи рухаються за допомогою стрічки, а співробітник за монітором вивчає вміст сумок. При підозрі (наприклад, передбачається перевезення заборонених субстанцій або речей) правоохоронці можуть провести вже докладне вивчення вмісту багажу, включаючи і його розтин, і порушення цілісності упаковки, але тільки в присутності його господаря і двох незацікавлених свідків (аналог понятих - відеозйомка). За підсумками огляду правоохоронці також оформляють протокол або вносять спеціальні записи в акт про доставку або затримання фізичної особи.

За підсумками огляду правоохоронці також оформляють протокол або вносять спеціальні записи в акт про доставку або затримання фізичної особи

В аеропорту багаж і ручну поклажу перевіряють за допомогою сканерів, а огляд людини виробляють за допомогою рентгенівського випромінювання

огляд приміщень

Російська Конституція гарантує недоторканність квартири, будинки. Туди заборонено проникати без згоди живуть там осіб. Але є і виключення - судова ухвала або інші випадки, описані в федеральному законодавстві. Це ситуації, де потрібен захист законних інтересів людей при загрозі їх здоров'ю, життю, затримання підозрюваних, попередження злочину, при визначенні обставин нещасного випадку. У такій ситуації працівник слідства оповіщає судові і прокурорські органи про огляд житла без згоди власника протягом доби.

Проведення візуального обстеження забороняє чого-небудь торкатися, переставляти, відкривати. Якщо під час візуального вивчення квартири щось шукають, потім в суді зібрані докази можуть визнати незаконними. Детальний огляд проводиться при підозрі на вчинення правопорушення, для нього не треба порушувати справу. Відмінність тут таке: поліцейський не має права самостійно відкривати речі, але може висловити прохання зробити це власнику квартири або будинку. Якщо правоохоронець проявляє самостійність, то це самоуправство, про що варто повідомити вищих інстанцій. Юристи радять не заважати незаконному огляду, а фіксувати те, що відбувається фото- і відеоспособом.

Підведення Підсумків

Таким чином, огляд речей громадянина, приміщення, транспортного засобу завжди характеризується наявністю дозволу людини, кому вони належать, можливістю відмовитися це робити, непотрібністю підтверджувати це документально, а огляд - принудительностью, особливими підставами і необхідністю правильного оформлення.

Огляд і огляд: в чому різниця?
Відео - Як правильно проходить огляд і огляд машини?
Чи завжди перевірка речей охоронцями незаконна?
Чим відрізняється огляд від огляду?
Чим відрізняється огляд від огляду?
Огляд і огляд: в чому різниця?
Відео - Як правильно проходить огляд і огляд машини?
Чи завжди перевірка речей охоронцями незаконна?
Відео - Як правильно поводитися при особистому огляді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online