Позбавлення батьківських прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Позбавлення батьківських прав - це, як видно з самого терміна, усунення, ліквідація, відібрання всіх повноважень у батька щодо своєї дитини. Не обов'язково це може бути батько - буває, що батьківських прав позбавляють і мати (хоча рідше на практиці, звичайно). Все-таки біологічний батьківський інстинкт матерів до своїх дітей вище, і це природно.

Закон же має іншу позицію, права батьків діляться навпіл, вони рівні, і батько має стільки ж прав щодо дитини, скільки і мати. Жінки не завжди можуть це зрозуміти і не завжди згодні з цим, навіть в їх фразах часто промельківала щось на кшталт «Не хочу йому давати свою дитину ...». Причому якщо між батьками відбувся розрив або офіційне розлучення, і батько став проживати окремо - у нього не стане менше прав по відношенню до свого сина або дочки. Він все так же вправі бачитися, спілкуватися, забороняти виїзд за кордон, має свій голос при виборі навчання або лікування дитини, зміні йому прізвища і т.д.


Коли мати бажає позбавити батька його батьківських (або, як іноді називають - батьківських) прав, то в принципі, саме ці права вона і бажає анулювати - відсторонитися, забути, більше не зустрічатися з цією людиною, не залежати від нього. Значний аргумент і бажана мета в очах матері - не залежати від батька дитини при виїзді за кордон, і щоб дитина не платив батькові аліменти в старості. Плюсом до цього ще мама хоче змінити прізвище дитині з батьківською на свою, що, в принципі, теж можна пояснити з людської точки зору.

Тепер дивимося на питання з точки зору юридичної, очима судді.

Тепер дивимося на питання з точки зору юридичної, очима судді

Для того, щоб позбавити батька його прав, потрібно довести обставини, наведені в законі (в даному випадку це стаття 69 сімейного кодексу РФ). Мати зобов'язана довести в суді винні дії (а може, і винна бездіяльність) батька до своєї дитини. Просто так батька його прав суд не позбавить. Процеси це досить непрості і досить важкі, і навіть Верховний суд з цього приводу висловив свою сувору позицію - позбавляти можна тільки в крайніх випадках. В інтернеті, в різних блогах і форумах можна знайти висловлювання деяких матерів, які самі позбавили свого часу батька дитини його прав, і висловлюються про це зневажливо - мовляв, це легко, пішла і позбавила. А коли починаєш допитуватися і розбиратися більш досконально - з'ясовується, що в її справі або вирок по ухилення від сплати аліментів був, або батько в суді погодився з вимогами, тобто позов визнав . У такій-то ситуації позбавити неважко. Та тільки далеко не у всіх такі ситуації є в наявності. Татусі у нас часто визнавати позов відмовляються - гордість не дозволяє, бачте. Так, я не плачу аліменти і не дбаю про свою дитину вже п'ять років, не бачив його ні разу з самого народження, але відмовитися - так ви що ?!

Як то кажуть, знайдіть логіку в поведінці з трьох раз. Так само як і вирок по аліментах отримати іноді буває неможливо. Судова практика в Росії своєрідна. Якщо батько платить аліменти по 100 рублів раз в три місяці - вже справа не порушити. Знову ж, шукаємо логіку. Порівняємо дві ситуації:

1) батько не платить аліменти півроку, борг накопичився 50000 рублів (не бозна-який борг) - але кримінальну справу можуть порушити, тому що період ухилення стабільний, безперервний.

2) батько, як я вище навів в прикладі, платить аліменти по 100 рублів раз в три місяці. За 12-14 років борг накопичиться розміром під мільйон. Але справа порушити не можна - він же платить! Платить скільки може (ну, з позиції суду - скільки може). Те, що у нього свій бізнес , Оформлений на підставну особу - доказом доходу юридично не визнається.

Ось така ось невтішна ситуація з аліментами. Один лише вирок вистрілив в Росії-матінки, один лише мировий суддя взяв на себе сміливість і засудив батька-уклоненца, який платив 100 рублів на місяць аліментів. Вирок встояв, що дивно, не був скасований, і з огляду на це навіть потрапив в огляд ФССП (Федеральної служби судових приставів) про судову практику, але все одно в широкі верстви судового застосування він не пішов. Немає у нас прецеденту в Росії. Засудили один раз - і все, решта суддів засуджують по-старому. Тобто виправдовують.

Коли мати приходить в нашу консультацію з бажанням позбавити батька дитини його батьківських прав, то я завжди детально з'ясовую, як платить або не платить батько аліменти , Що можна зробити і як можна довести, які документи і де добути.

Наприклад, в одній із справ, коли пристав вже вручив отцю-боржнику письмове попередження за статтею 157 КК (за ухилення від аліментів), нам треба було почекати один місяць, щоб за цей місяць батько не зробив жодного платежу в рахунок аліментів. Заплатить хоч рубль - вся затія звалиться. Скорчив стратегію: мати змінює телефон, з боржником не зустрічається, і свою банківську карту, на яку раніше приходили аліменти, ліквідує. Трохи подленько? Можливо. Але якби батько хотів - він заплатив би аліменти без проблем. Знав, де мати живе - міг приїхати. Міг заплатити приставам на депозит - не заплатив. А коли так - то і жалю немає, такий батько повинен отримати своє позбавлення. Ну і, відповідно, через місяць ми отримали перше заповітне постанову про порушення кримінальної справи, а далі процес уже незворотній (ну, практично незворотній). Відбувся вирок, і коли я тримав його в руках - на наступний день в суд було передано позов про позбавлення його батьківських прав.

До речі кажучи, факт позбавлення батька батьківських прав все одно означає, що батько і далі платить аліменти До речі кажучи, факт позбавлення батька батьківських прав все одно означає, що батько і далі платить аліменти. Все так же, до 18-річчя дитини. І неустойку за невчасно сплачені аліменти мати право висудіть, і переслідувати боржника потім з приставами до повної виплати, хоч до пенсії.

тепер про визнання позову . Якщо батько позов визнає - то справа піде, як по маслу. Був у моїй практиці випадок, коли суддя відмовила в задоволенні вимог, незважаючи на визнання позову. Орала, вибачте на слові, весь процес, все їй не так було, все їй в цій справі не подобалося. Як потім я випадково дізнався в канцелярії суду, вона на наступний день йшла на пенсію, і схоже, їй було вже глибоко байдужа доля цієї справи, залишилося тільки бажання випустити пар. Але це виняток.

А правило - при визнанні позову батьківських прав позбавляють. Ну і що випливає наслідок - такі справи виходять на психологічний рівень, як домогтися у батька згоди з позовом, як переконати, які доводи йому повідомити. Та й яку угоду, що вже ходити навколо. Якщо мати - людина забезпечена, наприклад, і інтересу в отриманні аліментів у неї немає (хоч грошей зайвих і не буває, але ж у батька в даному випадку все одно їх не доб'єшся), то можна запропонувати батькові відмова від аліментів взамін на визнання позову в суді. Юридична потаємна виверт тут є - відмова від аліментів нікчемний, і навіть якщо мати таку відмову підпише і виконавчий лист забере від пристава - вона все одно потім в будь-яку мить цей же виконавчий лист легко зможе повернути в ФССП і заново почати качати аліменти з батька. Ну що ж, на війні - як на війні. Батько, якщо не лопух, теж адже може запросити юриста і порадитися, підписувати визнання позову на таких умовах чи ні. Самозахист своїх цивільних прав, чи знаєте, прямо передбачена законом. Чи не скористався - сам винен.

Інакше горе-таткові я судився і позбавляв його батьківських прав аж 3 рази (!). Вельми спірні обставини були, і перші два процеси отримали відмову в позбавленні. Але все-таки дотиснули ситуацію, що задовбав відповідача процесами (крім цього, було ще кілька судів про стягнення неустойки по аліментах і заяви в службу приставів про кримінальну справу). Змором взяли, і на третьому процесі все закінчилося благополучно для матері - прав батька позбавили.

Якщо ж немає ні визнання, ні вироку - подавати позов оскаженіло в такому випадку зарано. Треба проаналізувати і аліменти, і неучасть у вихованні, лікуванні та освіті дитини, отримати від пристава розрахунок боргу по аліментах, подати приставу заяву за ст.157 КК, а в поліцію - по ст.5.35 КоАП.

До речі, останнє - залучення до адміністративної відповідальності (стаття 5.35 - це невиконання батьками своїх батьківських обов'язків) - теж вельми серйозний крок, який треба використовувати перед позбавленням батьківських прав. Вельми вагомий документ, над отриманням якого варто попрацювати.

Перед судовим процесом і до матері (позивачці), і до батька (відповідачу) суд відправить працівника органу опіки та піклування. Спеціаліст перевірить квартиру, умови в житло, побут батьків, поговорить з ними. За результатами зібраної інформації складе акт і висновок - треба позбавляти батька батьківських прав. Цей висновок - всього лише рекомендація, воно не має обов'язкового значення для суду; але все ж цінність має. Спеціаліст опіки буде і в суді. Крім нього присутнім буде прокурор, який теж має право оголосити своє бачення питання.

Так що ласкаво просимо на особисту   консультацію   або   консультацію онлайн   з питань позбавлення батьківських прав Так що ласкаво просимо на особисту консультацію або консультацію онлайн з питань позбавлення батьківських прав.

Деякі питання, що виникають у матерів на консультаціях:

  1. Чи можу я заборонити батькові після рішення суду бачитися з дитиною?

Заборонити можете. Теоретично. Бачитися і спілкуватися з дитиною - це одне з прав батька, прописане в сімейному законі, і після позбавлення батьківських прав батько його втрачає. Але на практиці - якщо у батька є маніакальне прагнення до дитини (як правило, в таких конфліктних випадках це прагнення продиктовано не батьківськими почуттями, а бажанням напаскудити, повідомити дитині, яка мама погана, насолити матері своєю протидією, вимотати нерви, змусити відмовитися від аліментів або від розділу майна і т.д.) - отже, якщо батько до дитини прагне, хай і з поганим наміром, то навряд чи ви зможете повністю і гарантовано огородити дитину від батька. Охоронця адже до нього на 24 години на добу, не підставити (хоча забезпечені представники населення можуть подумати і про такий варіант).

В Америці, наприклад, і в ряді європейських країн є спеціальний документ «restraining order», або заборонний судовий наказ. Суть полягає в тому, що суд забороняє відповідачу бачитися із заявником, розмовляти, підходити до нього ближче, наприклад, 200 метрів, дзвонити, писати СМС, відправляти факси, листи та електронні листи, в загальному, забороняються абсолютно всі контакти. І видача такого судової заборони проводиться досить просто, достатньо матері просто подати заяву в суд. Проблеми з виконанням такої заборони теж є, не без цього, маніяки є у всіх країнах, але, по крайней мере, правовий механізм є, і це серйозний плюс.

У Росії ж такого немає і близько, та й не передбачається. Повна свобода, якої ми домагалися і отримали, призводить не тільки до свободи особистості, як такої, а й неабиякою часткою розбещеності, нестриманості, нав'язливості, безкарності. Заборони дзвонити в Росії немає, писати СМС можна хоч кому і будь-коли, хоч вночі по сто разів, переміщатися дозволено в будь-яке місце і в будь-яку мить, прийти в дитячий садок до дитини (хоч батько і позбавлений своїх прав) - без проблем. Вихователь, припустимо, не віддасть дитини, але нерви то виснажуються.

Так що юридично заборонити батькові після рішення бачитися з дитиною можна, але на практиці все далеко не так гладко.

  1. Чи можу я після суду самостійно виїжджати з дитиною в інші країни?

Так, зможете. При собі раджу мати копію рішення про позбавлення батьківських прав батька, завірену гербовою печаткою суду. Копій цих ви можете отримати в суді хоч скільки. При спілкуванні з працівниками аеропорту, прикордонниками, митниками, консулами пред'явлення рішення суду зніме питання про відсутність згоди батька.

  1. Чи отримає моя дитина спадок від батька, позбавленого батьківських прав?

Так, отримає. Дитина все також буде значитися в свідоцтві про народження разом зі своїм батьком, це доказ спорідненості. Позбавлення батьківських прав на процедуру прийняття спадщини ніяк не вплине.

А ось батько, позбавлений прав, спадок в разі (не дай Бог) смерті дитини не отримає.

  1. Чи зможе мій новий чоловік усиновити мою дитину?

Так, у разі вдалого суду щодо біологічного батька вже не буде потрібно згоди при усиновленні дитини іншим чоловіком.

В принципі, усиновлення можливо і без позбавлення батьківських прав біопапи, якщо він, звичайно, дасть нотаріальна згода. Якщо немає - то позбавлення буде виходом з глухого кута.

  1. Чи можу я змінити прізвище дитині і його батькові?

Так, прізвище дитині змінити зможете, позбавленого прав батька навіть не запитають. Орган опіки дасть свою згоду на зміну.

При усиновленні можна буде змінити і по батькові дитині на нового батька.

Крім того, по батькові дитині можна змінити на будь-яке інше, коли йому виповниться 14 років, самостійно, в судовому порядку.

  1. Чи я буду матір'ю-одиначкою після позбавлення батьківських прав батька?

Це питання цікавить матерів, які мають намір скористатися пільгами для матерів-одиначок. Дійсно, якщо біологічний батько аліментів не платить взагалі, то хоча б допомогу від держави була б.

Але відповідь все ж на це питання негативна - матір'ю-одиначкою після суду жінка не стане. Батько ж буде все одно вказано в актовому записі в рядку «Батько», право на аліменти за жінкою зберігається. Пільги не покладені.

Якщо вже ситуація зовсім критична, і надії на виправлення батька немає, то можете подумати про оспорювання батьківства . Ось якщо подати позов про оспорювання батьківства та отримати позитивне рішення суду, то батька викреслять зі свідоцтва про народження, і жінка матір'ю-одиначкою стане. Правда, дитина тоді втрачає право на аліменти і спадок; але якщо немає ні того, ні іншого, то ніби як і втрачати нічого. Батьківство можна оскаржити вдало тільки за умови визнання позову, щоб суд не призначав генетичну експертизу. Краще, знову ж таки, звернутися до юриста, щоб правильно скласти позов і відразу - відгук з визнанням позову від відповідача.

Автор - брусків Павло

Замовити ведення справи про позбавлення батьківських прав: тел. 8 (343) 268-10-38.

Так, я не плачу аліменти і не дбаю про свою дитину вже п'ять років, не бачив його ні разу з самого народження, але відмовитися - так ви що ?
Трохи подленько?
Чи можу я після суду самостійно виїжджати з дитиною в інші країни?
Чи отримає моя дитина спадок від батька, позбавленого батьківських прав?
Чи зможе мій новий чоловік усиновити мою дитину?
Чи можу я змінити прізвище дитині і його батькові?
Чи я буду матір'ю-одиначкою після позбавлення батьківських прав батька?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online