Позбавлення батьківських прав батька за несплату аліментів: підстави, причини, порядок, держмито, судова практика

  1. Чи можна позбавити батьківських прав, батьківства за несплату аліментів
  2. Підстави і причини для позбавлення батьківських прав батька
  3. Порядок і процедура позбавлення батьківських прав
  4. Порядок дій
  5. Позовну заяву
  6. Підсудність, куди нести документи
  7. держмито
  8. Які документи потрібні для позбавлення батьківських прав: список, перелік
  9. наслідки
  10. Характеристика на позбавлення батьківських прав матері, батька (зразок)
  11. Судова практика
  12. Чи платить аліменти батько, позбавлений батьківських прав

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

95 переглядів

Злісна несплата аліментів може привести до серйозних наслідків. Спочатку на суму боргу починають нараховувати неустойка, потім можуть послідувати додаткові штрафи, арешт майна з подальшою його реалізацією, тимчасове позбавлення водійських прав, заборона на переміщення через кордон, примусові роботи і так далі. В кінцевому підсумку все це призведе до позбавлення батьківських прав і тюремного ув'язнення.

Чи можна позбавити батьківських прав, батьківства за несплату аліментів

У першому пункті статті 69 СК РФ сказано, що за злісне ухилення від своїх обов'язків щодо дітей, батьки можуть бути позбавлені батьківських прав. Однією з таких основоположних обов'язків є утримання дитини. Зокрема - виплата аліментів. Якщо людина не сплачує належні суми протягом довгого періоду, його позбавлять прав щодо дитини. При цьому буде абсолютно байдуже, з якої причини не здійснювалися платежі: злісний умисел і свідоме ухилення від обов'язків або ж проста нестача коштів. Це пов'язано зі ст.80 СК РФ (пункт 1). У ньому сказано, що батьки зобов'язані утримувати дитину. При цьому немає ніякої застереження про те, що цей фактор якось прив'язаний до заробітної плати взагалі або якимось існуючим / неіснуючим доходам зокрема.

Таким чином навіть якщо батьки взагалі нічого не заробляють і не мають коштів на власне існування, вони все одно зобов'язані вишукувати їх на утримання дитини. Це вірно як по відношенню до ситуацій з аліментами, так і щодо повноцінної сім'ї.

Підстави і причини для позбавлення батьківських прав батька

Так як позбавити батьківства чи материнства без вагомих на те підстав неможливо, спочатку потрібно довести, що для цього є причини:

  • Батько не бере участі в житті дитини.
  • Батько не виплачує аліменти.

Найчастіше перший фактор довести досить складно, хіба що батько або мати малюка дійсно з моменту його народження ніяк не брали участь в його житті і не збираються нічого тут змінювати. Другий же фактор для позбавлення прав використовується значно частіше, але, що важливо, домогтися бажаного ефекту швидше за все можна в тому випадку, якщо присутні обидва чинники.

Приклад: Якщо платник не має грошей на перерахування аліментів, але він намагається це компенсувати шляхом спілкування з дитиною, подарунками, індивідуальними заняттями для його розвитку або будь-якими іншими шляхами, позбавити таку людину батьківських прав буде важко. І зовсім інша справа, якщо він не просто не платить, але і не бажає бачити власну дитину. В останньому випадку є велика ймовірність, що такий неплатник навіть не буде чинити опір позбавлення прав.

Порядок і процедура позбавлення батьківських прав

Позбавити батьківських прав можна за допомогою позовної заяви до суду. Зазвичай в ході цієї ж процедури визначається і майбутній порядок перерахування аліментів на утримання дитини. Існують два основні методи, за допомогою яких можна вирішити цю задачу:

  • Звернутися безпосередньо до суду і вимагати позбавити батьківських прав неплатника.
  • Спочатку порушити кримінальну справу щодо злісної несплати і вже потім, коли аліментник буде притягнутий до відповідальності, звертатися в суд.

Незалежно від обраного шляху, загальний порядок дій з позбавленням прав буде приблизно однаковим.

Порядок дій

  1. Зібрати документи і докази того, що дружина або чоловік ухиляються від своїх обов'язків. Сюди ж відноситься і залучення до кримінальної справи.
  2. Скласти позовну заяву по представленому нижче зразком.
  3. Направити заяву в суд особисто або поштою.
  4. Очікувати дати засідання.
  5. Отримати на руки рішення суду.
  6. Дочекатися, поки воно вступить в силу і строго слідувати всім пунктам документа.

Не згодний з рішенням відповідач може подати зустрічний позов, апеляцію або ж окрему заяву про відновлення прав.

Приклад: Неплатник може бути не згоден з рішенням суду. Він подає заяву про відновлення прав. В якості підстави вказуються той факт, що людина активно взаємодіє з малюком, впливає на його розвиток, доглядає за ним, коли це потрібно, проводить індивідуальні заняття і так далі. Якщо в такій заяві платник також напише, що він зобов'язується протягом якогось періоду виплатити всю заборгованість, що виникла по аліментах і не допустить її поява в подальшому, суд може піти йому назустріч.

Позовну заяву

Позовну заяву

Завантажити зразок заяви про позбавлення батьківських прав Завантажити зразок заяви про позбавлення батьківських прав

Підсудність, куди нести документи

Звертатися із заявою слід у світовій суд за місцем проживання / реєстрації / проживання відповідача. Це дозволить значно прискорити процедуру, завдяки чому потрібний результат буде отримано істотно раніше.

Слід враховувати, що на початковому етапі цим питанням займається тільки і виключно мировий суд. І тільки в тому випадку, якщо він виніс не те рішення, яке влаштовує позивача, можна пробувати звертатися до вищих інстанцій.

держмито

При зверненні до суду з подібним питанням позивач відстоює не свої права, а права дитини. Як наслідок, держмито не сплачується. У деяких випадках така справа може розглядатися як немайнове, що передбачає оплату мита в розмірі 300 рублів. У будь-якому випадку, вносить ці гроші не позивач, а відповідач.

Які документи потрібні для позбавлення батьківських прав: список, перелік

перелік документів , Які потрібно надавати для суду:

  • Паспорт заявника.
  • Свідоцтво про народження малюка.
  • Довідка з дитячого садка, школи або іншого подібного закладу про те, хто саме призводить і забирає дитину, а також про те, хто з ним займається, приходить на зібрання батьків і так далі.
  • Показання свідків про те, чи бере участь аліментник в житті дитини чи ні.
  • Характеристика з місця роботи / навчання платника.
  • Довідка / виписка про отримані або недоотриманих аліменти.

Представлений пакет документів не повний. Він може змінюватися в залежності від ситуації, що склалася.

наслідки

Після того, як один з батьків буде позбавлений прав на дитину, другий отримує такі можливості:

  • Залишати територію країни без необхідності запитувати дозвіл другого батька.
  • Міняти дані дитини (в першу чергу ПІБ).
  • Припиняти спроби другої сторони якось взаємодіяти з малюком.
  • Дозволити усиновлення власної дитини третьою особою (наприклад, вітчимом).

Також позбавлення прав передбачає автоматичне позбавлення обов'язків дитини щодо свого другого батька. Він більше не повинен:

  • Утримувати матір або батька в похилому віці.
  • Відстоювати його права або інтереси.
  • Передавати частину спадщини як спадкоємцю першої черги.

Характеристика на позбавлення батьківських прав матері, батька (зразок)

Одним з важливих документів, на які суд звертає особливу увагу, є характеристика аліментщика. Найчастіше її пишуть на місці роботи, але також вона може бути складена і будь-яким іншим офіційним обличчям, яке так чи інакше відноситься до неплатника.

Даний документ повинен включати в себе:

  • Назва.
  • Дані особи, на яке пишеться характеристика.
  • Опис особливостей даної людини.
  • Інформацію з паспорта.
  • Підпис і дату.

Чим більше негативної буде характеристика, тим більша ймовірність, що людину позбавлять батьківських прав.

Приклад: Іван Павлович не платить аліменти на дитину і прагне з ним спілкуватися. Відразу після його народження він розлучився з дружиною і більше не з'являвся в її житті. На роботі він відомий за склочний характер, нерідко допускає грубі помилки, які приносять підприємству збитки. Також може з'являтися на робочому місці в нетверезому стані. Така характеристика з великою часткою ймовірності посприяє позбавлення батьківських прав. А ось Сидор Петрович хоч і не платить аліменти з-за маленької заробітної плати, постійно допомагає своїй колишній сім'ї, спілкується з дитиною і займається його освітою. На роботі має заслужений статус ударника і передовика, бере активну участь в житті колективу, допомагає новачкам, не п'є і не курить. При такій характеристиці домогтися позбавлення прав буде дуже складно так як суд неохоче йде на подібні заходи.

При такій характеристиці домогтися позбавлення прав буде дуже складно так як суд неохоче йде на подібні заходи

Судова практика

Приклад №1: В суді розглядається справа про позбавлення батьківських прав матері дитини. Останній на даний момент проживає з бабусею, яка і займається ним, містить, забезпечує і розвиває. Мати після народження малюка абсолютно не приділяла йому уваги і згодом поїхала, залишивши дитину з бабусею. Виходячи з характеристики, отриманої в навчальному закладі, починаючи з першого класу, за дитиною завжди приходила бабуся. Мати там не бачили ніколи. Також слід зазначити, що мати не перераховує гроші на утримання малюка. Дитина підтвердив, що бачить матір дуже рідко і скоріше випадково, ніж спеціально, хоча ніхто йому в цьому не перешкоджає. Суд, керуючись конвенцією ООН про права дитини (ст.18 і 3), а також статтями 73, 63 і 65 Сімейного кодексу РФ, приймає рішення задовольнити вимогу про позбавлення батьківських прав.

Приклад №2:

Мати подала до суду позов на батька з вимогою позбавити його батьківських прав на тій підставі, що він не перераховує їй аліменти. Як доказ було надано виписка з рахунку, згідно з якою ніяких перерахувань від чоловіка дійсно не було. Відповідач в свою чергу надав інші докази: розписки про те, що гроші були передані в готівковій формі, чеки за покупку іграшок для дитини, відеозапису занять з дитиною, а також квитанції з різних розвиваючих секцій для дитини, які також оплачує батько. Характеристика з роботи показує аліментщика як в цілому позитивну людину. З огляду на все зазначене, суд відмовив у задоволенні позову. Слід зазначити, що в такій ситуації мати може бути притягнута до кримінальної відповідальності за статтею 307 КК РФ за надання завідомо неправдивих показань.

Чи платить аліменти батько, позбавлений батьківських прав

Позбавлення батьківських прав зі збереженням аліментів в 2019 році - це нормальний процес. Якщо батько або мати відмовляються від дитини, це ще не означає, що вони не зобов'язані його утримувати і підтримувати. Таким чином, позбавлення прав не передбачає позбавлення обов'язків через що батько, позбавлений аліментів, все одно зобов'язаний перераховувати кошти на утримання малюка. Позбутися від цього обов'язку можна тільки в тому випадку, коли дитина досягне повноліття або у нього з'явитися інша людина, готовий взяти на себе такі обов'язки (наприклад, вітчим).

потрібен юрист

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online