Порядок сплати і стягнення аліментів та заборгованості по аліментах

  1. Залишилися питання до адвоката?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Порядок сплати і стягнення аліментів та заборгованості по аліментних зобов'язань визначається Сімейним кодексом Російської Федерації (гл Порядок сплати і стягнення аліментів та заборгованості по аліментних зобов'язань визначається Сімейним кодексом Російської Федерації (гл. 17) і Федеральним законом «Про виконавче провадження». Утримання аліментів проводиться на підставі судового наказу, виконавчого листа або нотаріально засвідченої угоди про сплату аліментів.

Відповідно до ст. 109 СК адміністрація організації за місцем роботи платника (незалежно від форми власності) зобов'язана щомісяця:

  • утримувати аліменти із зарплати і (або) іншого доходу платника;
  • виплачувати або переводити їх стягувачу не пізніше, ніж у триденний строк з дня виплати зарплати та іншого доходу платнику.

Аліменти перераховуються на банківський рахунок одержувача на підставі письмової заяви, поданої ним у бухгалтерію організації за місцем роботи платника.

При цьому всі витрати по переводу аліментів одержувачу виробляються за рахунок платника.

Виконавчими документами, на підставі яких адміністрація організації за місцем роботи платника зобов'язана виконувати вищеназвані функції, є: нотаріально засвідчене угоду про сплату аліментів, виконавчий лист або судовий наказ. При цьому діє єдиний порядок утримання аліментів, що не залежить від виду виконавчого документа.

Якщо виконавчий лист або судовий наказ виданий на руки стягувачу аліментів, то він має право особисто звернутися до адміністрації організації за місцем роботи платника і пред'явити наявний виконавчий документ до стягнення.

Пред'явлений стягувачем виконавчий документ, в тому числі нотаріально засвідчене угоду про сплату аліментів, підлягає реєстрації адміністрацією організації, після чого передається в бухгалтерію (розрахунковий відділ) під розписку відповідальній особі, що призначається наказом керівника (начальника). Поступив виконавчий документ реєструється в бухгалтерії в спеціальному журналі або на картці.

Якщо у боржника є кілька місць роботи (місць отримання доходів), в зв'язку з чим утримання аліментів проводитиметься в різних місцях з кожного виду доходів боржника (наприклад, із зарплати за основним місцем роботи, зарплати по роботі за сумісництвом і з доходів від підприємницької діяльності) , то суд на прохання стягувача аліментів видає кілька виконавчих листів з точним зазначенням місця виконання або тієї частини рішення, яка з даного листу підлягає виконанню (п. 1 ст. 429 ЦПК).

Як вже зазначалося раніше, стягнення аліментів проводиться від сум заробітку (іншого доходу), що належить платникові аліментів, після утримання (сплати) з цього заробітку (доходу) податків.

Слід підкреслити, що при стягненні аліментів на неповнолітніх дітей розмір утримання із заробітної плати та інших доходів боржника-громадянина не може перевищувати сімдесят відсотків (п. 1 ст. 99 Федерального закону «Про виконавче провадження»).

Що стосується утримання аліментів на підставі нотаріально посвідченого аліментного угоди, то загальна сума утримань за згодою і виконавчими документами може перевищувати п'ятдесят відсотків заробітку і (або) іншого доходу платника (ст. 110 СК).

Зміна розміру аліментів за нотаріально посвідченою згодою допускається тільки за взаємною згодою сторін, засвідченим нотаріально, або за рішенням суду (ст. 101 СК).

Посадові особи організації за місцем роботи платника не має права на власний розсуд змінювати розмір аліментів або зупиняти, припиняти стягнення аліментів, в тому числі повертати одержувачу виконавчий документ. При виникненні труднощів, пов'язаних з виконанням рішень про стягнення аліментів, керівник організації має право звернутися за роз'ясненнями до суду за місцем знаходження організації.

У разі зміни платником місця роботи адміністрація організації за місцем утримання аліментів зобов'язана в триденний термін повідомити судовому приставу-виконавцю і стягувачу про звільнення платника, а також про нове місце його роботи або проживання, якщо воно їй відомо. Аналогічна обов'язок покладено законом на платника аліментів, який зобов'язаний негайно повідомити судового пристава-виконавця та (або) стягувачу про нове місце роботи, навчання, місце отримання пенсії та інших доходів (п. 5 ст. 98 СК), а також про наявність додаткового заробітку або іншого доходу (ст. 111 СК).

У разі неповідомлення вищеназваних відомостей з неповажних причин винних у цьому посадових осіб можуть притягуватися до адміністративної відповідальності у вигляді накладення адміністративного штрафу в розмірі від п'ятнадцяти тисяч до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (п. 3 ст. 17.14 КоАП).

Аналогічне правопорушення з боку боржника тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від однієї тисячі до двох тисяч п'ятисот рублів (п. 1 ст. 17.14 КоАП).

До числа актуальних питань відноситься питання про визначення заборгованості по аліментах (ст.113 СК).

За загальним правилом стягнення аліментів за минулий період на підставі угоди про сплату аліментів або на підставі виконавчого листа (судового наказу) проводиться в межах трирічного терміну, що передував пред'явленню виконавчого листа (судового наказу) або нотаріально засвідченої угоди про сплату аліментів до стягнення.

Однак у разі встановлення, що утримання аліментів на підставі перерахованих виконавчих документів не проводилося з вини платника, стягнення аліментів проводиться за весь період незалежно від установленого законом трирічного терміну.

Розмір заборгованості розраховується судовим приставом- виконавцем виходячи з розміру аліментів, визначеного рішенням суду (судовим наказом) або угодою про сплату аліментів.

Розмір заборгованості по аліментах, що сплачуються в частках до заробітку (доходу) платника, визначається виходячи з його заробітку і іншого доходу за період, протягом якого стягнення аліментів не провадилося. У випадках, якщо платник в цей період не працював або якщо їм не будуть представлені документи, що підтверджують його заробіток і (або) інший дохід, заборгованість по аліментах визначається виходячи з розміру середньої заробітної плати в Російській Федерації на момент стягнення заборгованості. Якщо таке визначення заборгованості істотно порушує інтереси одержувача або стягувача, то сторона, інтереси якої порушені, має право звернутися до суду з вимогою про визначення заборгованості у твердій грошовій сумі виходячи з матеріального і сімейного стану сторін та інших заслуговують уваги обставин.

При незгоді з визначенням заборгованості по аліментах судовим приставом-виконавцем будь-яка зі сторін може оскаржити його дії, звернувшись до суду.

Суми встановленого федеральним законом щомісячної допомоги на дитину, виплачені в період розшуку його батьків, які ухиляються від сплати аліментів, в частині їх п'ятдесятивідсотковою збільшення, стягуються з цих батьків з нарахуванням десяти відсотків з виплачених сум в дохід бюджетів суб'єктів Російської Федерації. Зазначені вимоги прирівнюються до вимог про сплату аліментів (п. 6 ст. 113 СК).

У зв'язку з тим, що федеральним законом (ст. 16 Федерального закону «Про державну допомогу громадянам, які мають дітей») встановлено, що розмір, порядок призначення, індексації та виплати щомісячної допомоги на дитину визначаються законодавством суб'єктів РФ, положення п. 6 ст. 113 СК повинні застосовуватися з урахуванням норм, встановлених законодавством суб'єкта Російської Федерації, на території якої проживає дитина.

Доброго дня! Мене звуть Анатолій Антонов, я є адвокатом і керівником «Юридичного центру адвоката Анатолія Антонова».

Якщо у Вас виникла необхідність в отриманні консультації з питань сімейного права, Ви можете спробувати самостійно знайти відповідь на Ваше запитання, уважно вивчивши інформацію на моєму сайті. Сподіваюся, матеріали сайту допоможуть Вам знайти відповіді на питання.

Якщо все ж Вам буде потрібно консультація адвоката - просто зателефонуйте в Самарі +7 (846) 212-99-71 і отримаєте відповідь на Ваше питання по сімейному праву!

«Юридичний центр по сімейних справах адвоката Анатолія Антонова» пропонує Вам наступні послуги в області сімейних відносин:

Корисні статті з сімейних питань:

Юрист з питань сімейного права

Порядок стягнення аліментів на дітей

Аліменти з безробітного

Порядок сплати і стягнення аліментів та заборгованості по аліментах

Все про аліменти на неповнолітніх дітей

Пеня по аліментах. Правила нарахування

Підсудність наказів про стягнення аліментів

Спадкування усиновлювачами, усиновленими і їх потомством

Розділ іпотечного майна при розірванні шлюбу

Розділ майна та визначення часток подружжя при наявності дітей

Як враховуються інтереси дітей при розділі майна подружжя?

Як відступити від принципу рівності часток подружжя, і при цьому не оступитися (нерівний розподіл майна)

Як оформити виїзд дитини за кордон?

Опіка та піклування. Основні поняття

До якого суду звертатися (підсудність)

Еше раз: п орядок розірвання шлюбу

Судова практика по сімейних справах

Довідка за результатами узагальнення судової практики у справах про поділ майна подружжя (колишнього подружжя)

Роль свідків у справах щодо позбавлення батьківських прав

Ціна на послуги адвоката

Залишилися питання до адвоката?

Задайте їх прямо зараз тут , Або зателефонуйте за телефоном +7 (846) 212-99-71 (цілодобово), або приходьте до нас в офіс на консультацію (За попереднім записом)!

Залишилися питання до адвоката?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online