Перерахування аліментів з розрахункового рахунку організації

  1. Способи оплати аліментів
  2. Що повинно міститися в документах
  3. Добровільне угоду
  4. Поштовий переказ
  5. Виконавчий лист
  6. Оплата аліментів через організацію-роботодавця платником аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Досить частою є практика, коли працює батько після розлучення здійснює оплату аліментів через розрахунковий рахунок організації в якій працює. Платнику необхідно знати ряд деталей і тонкощів здійснення цього процесу. Помилки в сплаті таких платежів можуть бути дуже серйозними, аж до кримінальної відповідальності. Досить частою є практика, коли працює батько після розлучення здійснює оплату аліментів через розрахунковий рахунок організації в якій працює

Можлива оплата аліментів через розрахунковий рахунок організації

Організація, що здійснює такі перерахування, також може бути притягнута до відповідальності за порушення. Всім сторонам процесу позовів про аліменти відносин, важливо знати, якими способами можуть бути перераховані аліменти, які потрібні документи, які особливості існують при оплаті належних за законом платежів за допомогою розрахункового рахунку організації.

У законодавстві України встановлено, що батько й мати повинні забезпечувати своїх дітей, які не досягли повнолітнього віку, а також до 23-річного віку, якщо діти здобувають вищу освіту, в фінансовому плані. У нашій країні широко застосовується практика, за якої, в разі розлучення в сім'ї, той батько, який не проживає з дитиною, зобов'язаний робити певні грошові платежі на утримання дитини. У переважній більшості випадків в такому становищі опиняється батько.

Існує кілька способів вирішення питання з аліментами.

  • Усна домовленість подружжя. Цей спосіб не є законодавчо встановленим і тому дуже небезпечний для платника, так як якщо пізніше виникне конфліктна ситуація він не буде вважатися дійсним.
  • Добровільне угоду.
  • Виконавчий лист.
  • Судове рішення або наказ.

Обоє батьків повинні забезпечувати гідне утримання своїх дітей

Способи оплати аліментів

При розлученні батьки можуть визначити суму підтримки добровільно, шляхом переговорів і, влаштовує всі сторони, домовленості. У цьому випадку батьки визначають розмір сум до виплати, періодичність виплат, куди і як (за допомогою поштового переказу, через банк або готівкою по розписці) будуть вони здійснюватися. Все це фіксується в угоді.

Для того щоб в цьому випадку дані грошові кошти вважалися аліментами, батьку краще передавати їх готівкою, за допомогою розписки. В іншому випадку, у сторони, яка передає гроші, можуть виникнути проблеми при доказі оплат. Про це потрібно завжди пам'ятати, в житті буває всяке.

Добровільне угода має бути нотаріально завірене. У такому випадку воно набуває силу виконавчого листа. Крім передачі грошових коштів готівкою з розпискою, абсолютно законними засобами перерахування аліментних платежів визнаються:

  • поштовий переказ;
  • утримання заробітної плати працівника, які робить роботодавець;
  • переказ грошей на рахунок, ощадкнижку або карту банку;
  • передача грошей шляхом залучення судових приставів.

Якщо гроші перераховуються вищепереліченими способами з дотриманням всіх вимог, у контролюючих органів не виникне претензій і у батьків не з'явиться проблем в подальшому.

Якщо гроші перераховуються вищепереліченими способами з дотриманням всіх вимог, у контролюючих органів не виникне претензій і у батьків не з'явиться проблем в подальшому

Переказ грошей на рахунок, ощадкнижку або карту банку - один із способів сплати аліменьов

Найбільш популярний зараз спосіб переказу грошових коштів - перерахування їх на банківську карту. Всі подібні переміщення строго фіксуються, не вимагають зайвої біганини і додаткових грошових витрат на комісії, як у випадку з поштовим переказом.

Періодичність аліментних платежів може бути обумовлена ​​в угоді батьків (раз на місяць, квартал, півроку або рік). Якщо ж платежі встановлюються в судовому порядку, то їх необхідно робити щомісяця.

Що повинно міститися в документах

Велике значення для правильної сплати аліментів відіграє правильне оформлення всілякої документації (заяви та ін.).

Добровільне угоду

У такій угоді подружжя в обов'язковому порядку варто вказувати наступні дані:

  • вказується спосіб перерахування грошей (готівка, поштовий переказ, через банк);
  • реквізити банку, через який буде здійснюватися переказ;
  • докладні дані одержувача;
  • розмір платежів;
  • форма оплати - строго певна конкретна сума або певний відсоток від доходів;
  • періодичність виплат;
  • правила і умови індексації сум;
  • звідки будуть перераховувати кошти (з рахунків платника або від організації-роботодавця).

При бажанні і за домовленістю батьків відкривається спеціальний рахунок, куди надходитимуть гроші на дитину (розмір згідно із законом обговорений - не менше 50% від загальної суми аліментних платежів).

При бажанні і за домовленістю батьків відкривається спеціальний рахунок, куди надходитимуть гроші на дитину (розмір згідно із законом обговорений - не менше 50% від загальної суми аліментних платежів)

Перерахування аліментних платежів можливо поштовим переказом

Поштовий переказ

Якщо гроші перераховуються за допомогою поштового переказу, то слід приділяти увагу тому, яку інформацію слід заносити в бланк. У ньому потрібно зафіксувати:

  • місяць, за який в даний момент оплачуються аліменти;
  • яка кількість днів відпрацював працівник;
  • розмір зарплати;
  • скільки склав податок на доходи фізичних осіб, який було утримано;
  • сума аліментних утримань;
  • в разі необхідності, т. е. її наявності, вказати розмір заборгованості.

Також в бланку поштового переказу необхідно вказати реквізити особи, яка буде отримувати аліменти, ф. і. о. і розмір поштового переказу. Завжди зберігайте у себе документи, папери, квитанції, довідки, які підтверджують ваші перерахування грошових коштів.

Виконавчий лист

На практиці під виконавчим листом розуміється не тільки конкретний документ, який зумовлює певні правові відносини, але швидше за мається на увазі пакет документації, що включають в себе сам виконавчий документ, а також угоду, розлученого подружжя, або судове рішення. Якщо виникла необхідність вдатися до послуг судових приставів потрібно вся ця документація в повному обсязі. Безпосередньо у виконавчому листі фіксуються величина і тимчасові рамки платежів.

Безпосередньо у виконавчому листі фіксуються величина і тимчасові рамки платежів

Оплата аліментів через організацію-роботодавця платником аліментів проізводітсяв протягом трьох днів з моменту нарахування заробітної плати

Оплата аліментів через організацію-роботодавця платником аліментів

Працівник в добровільному порядку може звернутися до бухгалтера фірми, де працевлаштований, із заявою, де зафіксована необхідність оплати аліментів шляхом утримання із заробітної плати. У заяві потрібно написати дані рахунки одержувача, на які будуть переводитися гроші. Разом із заявою потрібно надати копію виконавчого листа або добровільного угоди.

Також можливий варіант, коли батько, з яким проживає дитина, самостійно подає заяву в організацію, де офіційно працевлаштований її колишній чоловік, із зазначенням методу перерахування та отримання виплат по платежах (поштовий переказ, через банк). В такому випадку дружина повинна звертатися із заявою до бухгалтеру та надати туди дані про банківський рахунок або інші реквізити, куди будуть переводитися гроші.

Документація, що надається роботодавцю:

  • документ, що засвідчує особу одержувача;
  • документ, що обгрунтовує платежі (добровільне угоду, виконавчий лист, судовий наказ);
  • заяву про переведення грошей, де варто вказати - ПІБ одержувача і реквізити банківського рахунку.

Судові пристави здійснюють перевірки роботодавців, з метою підтвердження правильності нарахування аліментів

Згідно із законом аліменти перераховуються протягом трьох днів з моменту нарахування заробітної плати. Якщо вони надійшли несвоєчасно, то на підприємство, яке відповідає за оплату, може бути накладено штраф. Також штраф можливий, якщо організація не виплачує аліменти. Суми по аліментах утримуються із заробітної плати щомісяця також грошові кошти повинні бути перераховані в якості таких платежів і з відпускних, премій, надбавок за шкідливість, винагород працівника.

Для того щоб отримати підстави для нарахування аліментів необхідно отримання довідки в суді, якщо немає усною домовленістю або угоди подружжя. Після звернення із заявою до суду і оголошення судового наказу або рішення про стягнення грошей для дитини, можна звертатися у фірму, де працевлаштований колишній чоловік.

Якщо організація не платить аліменти після звернення до неї з дотриманням необхідних правил, варто переконатися про наявність в бухгалтерії постановлення судового пристава-виконавця, на підставі якого буде здійснюватися нарахування аліментів. Всі витрати по переказу грошей роботодавцем на рахунок одержувача аліментів несе платник.

Порядок здійснення виплат по аліментах в рамках виконавчого листа здійснюється за принципом пріоритету даних виплат, тобто після нарахування заробітної плати здійснюється переклад з погашення аліментних платежів, а тільки потім видається заробітна плата відповідному співробітнику.

Аліменти утримуються з суми заробітної плати, мінус податок (податок на доходи фізичних осіб). Грошові кошти, переказані з рахунку організації, тільки в тому випадку можуть вважатися аліментами, коли є один з 3 документів:

  • виконавчий лист,
  • судовий наказ,
  • нотаріально засвідчене угоду про сплату аліментів.

Аліменти у вигляді фіксованої суми індексуються з урахуванням зміни МРОТ.

Співробітник і фірма не зможуть згодом довести, що це були саме аліменти, а не прості перекази грошей на зазначені розрахунковий рахунок. Якщо колишня дружина пізніше вирішить звертатися до суду через несплату аліментів, то суддя встане на її сторону, так як законних доказів сплати аліментів немає.

Навіть якщо є заява сторони, з проханням перераховувати гроші, такі переклади будуть вважатися добровільною матеріальною допомогою, але не будуть ставитися до аліментах. Заява не є доказом сплати аліментів. Якщо сплата аліментів здійснюється з розрахункового рахунку організації, то остання несе відповідальність за правильний розрахунок суми і своєчасність отримання грошових коштів.

У разі якщо судом встановлено фіксована сума платежів, то в бухгалтерії повинні індексувати розмір з урахуванням зміни МРОТ. У разі звільнення аліментщика, припиняються підстави сплати аліментів роботодавцем. Останній повинен протягом 3 днів повідомити одержувача і судові органи про звільнення співробітника.

Примусової оплатою займаються судові пристави. Також вони здійснюють перевірки роботодавців, з метою підтвердження правильності нарахування аліментів, відповідність їх обсягів з розміром заробітної плати, своєчасності виплат. У разі виявлення порушень роботодавець залучається до адміністративної відповідальності.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online