Новий закон про аліменти в Росії 2019 року - на дитину, зміни, прожитковий мінімум, безробітним, про несплату, розмір, коли вступив в силу

  1. Які відбулися зміни
  2. Зміни, які вступили в силу
  3. Ініціативи, які очікують законодавчого затвердження в 2019 році
  4. Що говорить новий закон про аліменти про безробітних
  5. Розмір в 2019 році
  6. Як розрахувати на основі прожиткового мінімуму
  7. Формула розрахунку
  8. приклад
  9. наявність заборгованості
  10. обмеження

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відсоток громадян, які ухиляються від аліментних зобов'язань до 2019 року, незважаючи на зусилля законодавчої та виконавчої влади, скоротився не на багато. Розмір заборгованості по країні зростає, держава шукає виходи з ситуації, винаходячи все нові і нові способи стимулювати боржників до сплати аліментів. Сама концепція сімейної політики, яка закріпила основні напрямки роботи в цьому сегменті, була затверджена ще в 2019 році. Програма розрахована на 10 років.

В рамках концепції дійшла черга і до зміни правової бази з цього питання. Проблема несплати аліментів на дітей змусила законодавців посилити положення Сімейного Кодексу.

Спираючись на ініціативи і внесення поправки, слід розглянути новий закон про аліменти докладно, які зміни чекає законодавство, який розмір аліментів встановлений, чи можна розрахувати його самостійно і як нові умови позначаться на різних категоріях громадян.

Які відбулися зміни

Основні завдання нововведень зводяться до забезпечення регулярних виплат і посилення заходів по стягненню аліментів. Мета програми - захистити права дітей, щодо яких аліментні зміст не здійснюється або здійснюється частково.

Мета програми - захистити права дітей, щодо яких аліментні зміст не здійснюється або здійснюється частково

Жорсткість знайшло відображення у створенні окремих відділів по стягненню аліментів, обмеження деяких прав боржників, зміні суми і термінів виконання зобов'язань

Зміни, які вступили в силу

Частина змін вже прийнята і затверджена законодавцями у вигляді поправок до Сімейного Кодексу РФ:

Обмеження права керувати транспортним засобом

При наявності заборгованості по аліментах, що перевищує 10 000 рублів, дія водійського посвідчення може бути припинено до виконання зобов'язань перед неповнолітнім.

Постанова не застосовуватиметься до деяких категорій осіб:

  • людям з обмеженими можливостями;
  • громадянам, яких таке обмеження могло б позбавити єдиної можливості заробити;
  • особам, які проживають в місцях, що відносяться до важкодоступних;
  • громадянам, яким транспортний засіб необхідно для забезпечення догляду та освіти дітей.

У всіх інших випадках права, в разі наявності заборгованості, будуть конфісковані. При затриманні боржника без прав штрафи становитимуть від 2,5 до 30 тисяч рублів. Повернути силу посвідчення водія допоможе тільки повне погашення боргу перед неповнолітнім.

Відсутність допуску до державним реєстраційним діям

Це тимчасове обмеження, накладене на деякі реєстраційні дії, які надає держава.

Згідно з поправками, до повного розрахунку за боргами на аліментні зміст громадянин не зможе:

  • пройти іспит на водіння автотранспорту;
  • отримати посвідчення водія;
  • оформити закордонний паспорт;
  • зареєструвати шлюб.

Обмеження діятимуть, якщо заборгованість перевищує 10 000 рублів. Подібні заходи збираються застосовувати не тільки по відношенню до осіб, які не оплачують аліменти дітям. Обмеження торкнутися і тих, хто не виконує зобов'язання по утриманню батьків, накладені судом.

Створення спеціальних відділів стягнення

  • Виділено в окремий підрозділ в службі судових приставів відділ по стягненню аліментів . його співробітники займаються виключно виконанням судових рішень щодо ухилення від аліментних зобов'язань. Служба вже сприяла скороченню боргів в даному сегменті заборгованостей.
  • Повноваження судових приставів значно розширилися. Крім використання відкритих інформаційних майданчиків, пристави отримали можливість використовувати для пошуку боржника інформацію з соціальних мереж, можуть посилати запити в банки, МВС, за місцем роботи неплатника.
  • Реалізована ініціатива, за якою пристав може накласти заборону на виїзд боржника за кордон, вже дала позитивні результати.
  • Вводяться можливості введення кримінальної відповідальності за ухилення від сплати аліментів і позбавлення злісних неплатників волі на строк до року.

Ініціативи, які очікують законодавчого затвердження в 2019 році

Більшість внесених ініціатив можуть бути прийнятими в правову базу Росії в 2019 році:

Створення фонду аліментного змісту

  • Одним з головних нововведень є створення фонду, який буде фінансуватися на регіональному рівні. Поповнення також будуть надходити і з федерального бюджету. Завдання нової структури - виплачувати мінімальний розмір аліментних змісту неповнолітнім, якщо від зобов'язань ухиляється один з батьків. Виплати будуть мати вигляд соціальної допомоги.
  • Неплатник буде повинен вже не дитині, а державі. Значить, заходи щодо стягнення, що застосовуються до нього будуть набагато суворіше.
  • Діяльність програми не дозволить дітям залишитися без засобів існування, як це буває в тих випадках, поки йде очікування стягнення аліментних позовів через систему судових приставів.
  • Законодавча база в 2019 році, з великою ймовірністю, поповниться даною ініціативою.
Збільшення терміну виплат до 24 років
  • Раніше закон зобов'язував оплачувати матеріальне утримання дитини, якій більше 18 років тільки дітям, які мають інвалідність. Сьогоднішня ініціатива передбачає захистити право кожної дитини на освіту.
  • Навчання у вищих і середньо-спеціальних навчальних закладах вимагає певних витрат. Не всі батьки, які виховують дитину в поодинці, можуть їх собі дозволити. Продовження зобов'язань по аліментного змісту допоможе дитині отримати освіту, без необхідності витрачати час, намагаючись заробити на життя.
  • Проект передбачає виплати тільки тим учням, які надійдуть на очну форму навчання.
Аліменти на житло
  • Крім аліментного змісту, батько може бути обтяжений необхідністю сплати житлових аліментів. Ініціатива спрямована на забезпечення дітей гідними умовами проживання. Така форма виплат може бути застосована, якщо батько, з яким залишається дитина матеріально або фізично не має можливості забезпечити житлом ні себе, ні дитини.
  • Призначити житлові аліменти матиме можливість лише судовий орган. Якщо у дитини або його представника є житлоплоща у власності, або в соціальному наймі, такий вид виплат їм покладатися не буде.
  • Законопроект зачіпає багато сфер, тому над ним посилено працюють кілька міністерств, включаючи Міністерства будівництва, освіти і праці.
єдиним фронтом
  • Держава прагне домогтися повного взаємодії не тільки серед своїх служб. З огляду на, що правові обмеження дають найкращі показники по мотивації боржників до виконання своїх обов'язків, можна очікувати розвитку в цьому напрямку.
  • У найближчому майбутньому, передбачається включити в реалізацію цієї системи банки, які будуть відмовляти боржникам в проведенні фінансових операцій.
  • Надалі, вірогідні обмеження не тільки в державні послуги, а й в інших сферах. Під загрозою - все, що перевищує допустимий мінімум в життя громадянина.

Що говорить новий закон про аліменти про безробітних

До теперішнього моменту розмір аліментів, якщо він не визначений в твердій грошовій сумі і не виражений вигляді майна, розраховується в частках.

Судовим рішенням частки призначаються пропорційно кількості дітей:

  • розмір аліментів у чверть заробітної плати встановлюється при наявності однієї дитини;
  • третину зарплати доведеться віддати на забезпечення двох дітей;
  • при необхідності утримувати трьох і більше дітей - розмір аліментів складе половину заробітку.

Для громадян, які не мають постійної роботи, або приховують свій заробіток, згідно з новим законом сума буде фіксованою.

Розмір аліментних виплат буде розраховуватися виходячи із середньої заробітної плати. У розрахунок беруться офіційні дані за регіоном проживання. Призначення суми здійснюється судом.

Пропорційна залежність виплати від кількості дітей не зміниться. Приблизна сума, яка повинна буде виплачуватися одній дитині може скласти від 8 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Розмір в 2019 році

У частині способів стягнення і призначення виплат Сімейний кодекс не змінився. Аліментні зміст і раніше може виплачуватися в добровільному порядку, або стягуватися примусово через судову систему.

Незмінними залишилися чотири варіанти призначення зобов'язань:

  • жорстка грошова сума;
  • відсоток від доходу;
  • переоформлення майнових прав замість грошових коштів;
  • змішана форма.

Поки мінімальний рівень розміру аліментів законодавчо не закріплено. Але обговорення необхідності зафіксувати нижній поріг суми активно лобіюються, і ініціатива має всі шанси бути прийнятим. В цьому випадку мінімальне значення для суми аліментних виплати може скласти 15 тисяч рублів.

До того, як ініціатива буде затверджена, на встановлення розміру аліментів впливають:

  • стан здоров'я громадянина, обтяженого аліментних змістом;
  • число осіб, щодо яких виконуються аліментні зобов'язання;
  • додаткові доходи;
  • потреби дітей.

При змішаній формі виплат, розмір аліментів збільшується за рахунок додаткових джерел доходу платником аліментів. Часто ця форма застосовується для дітей з обмеженими можливостями, яким додаткові витрати життєво необхідні.

Зараз аліментних мінімум розраховується у відсотках від нижньої межі зарплати зафіксованої в регіоні. Встановлений по країні мінімальний рівень оплати праці може також лежати в основі розрахунків.

Як розрахувати на основі прожиткового мінімуму

Прожитковий мінімум визначається на федеральному рівні і затверджується щокварталу в грошовому еквіваленті. На початок 2019 року відмічено незначний спад його рівня, пов'язаний зі зниженням цін на деякі категорії продовольчих товарів, обумовлених сезонністю.

Розмір прожиткового мінімуму законодавчо зафіксовано на перший квартал 2019 року і становить:

Для громадян в середньому9 889

рублів. Для населення працездатного 10 678 рублів. На кожну дитину 9 668 рублів. На пенсіонера 8 136 рублів.

Нові поправки передбачають, що щомісячні аліментні виплати не будуть нижчими за прожитковий мінімум.

При визначенні виплати у твердій грошовій сумі розрахунок аліментів проводиться на основі прожиткового мінімуму, а при зміні його розміру змінюється і призначена сума аліментів, проводиться індексація

Формула розрахунку

Щоб порахувати, як зміниться сума аліментів, у зв'язку зі зміною прожиткового мінімуму застосовують формулу:

  • розмір аліментів ділиться на суму початкового прожиткового мінімуму;
  • отриманий показник множать на суму нового прожиткового мінімуму.

приклад

Іванову І.І. була призначена до виплати фіксована сума аліментів - 15345 рублів. Призначення відбулося в першому кварталі 2019 року в місті Москва. Індексація проводилася в другому кварталі 2019.

Прожитковий мінімум в першому кварталі 2019 р становив 10265 р. Прожитковий мінімум у другому кварталі 2019 р склав 10443 р.

розрахунок:

15345/10265 = 1,5

10443 * 1,5 = 15664

Підсумок: з урахуванням індексації розмір аліментів склав 15664 рублів.

В результаті сума аліментних виплат може бути збільшена або зменшена. На 2019 рік встановлено індексація у розмірі 4%.

наявність заборгованості

Заборгованість, що утворилася в разі несплати аліментів, може сильно змінити якість життя боржника.

Список обмежень, що вступають в силу, якщо є борги з аліментів:

  • позбавлення права керування транспортним засобом;
  • заборона на отримання прав і здачу іспитів і ГИБДД;
  • заборона на отримання закордонного паспорта;
  • заборона на виїзд з країни;
  • адміністративні покарання.

Крім вже існуючих і широко застосовуються заборон, існують штрафні санкції, загроза громадських робіт і втрати свободи при злісному ухиленні від сплати аліментів.

обмеження

Якщо можливість зіткнутися з системою судових приставів в сьогоденні боржника не лякає, законодавці хочуть дати йому задуматися над майбутнім.

Ті громадяни, які не чинили аліментних зобов'язань по відношенню до своїх дітей, не матимуть право фінансової підтримки від дітей в старості, навіть в разі своєї непрацездатності.

Новий закон про аліменти з одного боку захищає права дітей, а з іншого - робить фінансові зобов'язання посильними, враховуючи всі чинники, що впливають на платоспроможність громадянина.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online