Неустойка по аліментах: правила розрахунку, терміни і стягнення

  1. роз'яснення поняття
  2. Що є підставою для стягнення?
  3. Особливості розрахунку суми
  4. порядок стягнення
  5. відповідальність

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Кому-то примусове стягнення невиплачених коштів здається надмірною мірою, але практика показує, що саме ймовірність збільшення витрат стимулює платників більш відповідально ставитися до своїх матеріальних зобов'язань. Знаючи, що якщо він вчасно не заплатить, доведеться віддати набагато більше грошей і витратити масу часу на судові тяжби, багато батьків перестають «забувати» перераховувати частину доходу матері і дитині.

Тим, у кого виникає необхідність подання позовної заяви на виплату неустойки по аліментах, слід знати деякі тонкощі, а саме:

  • як правильно складати позов;
  • які документи додавати до заяви;
  • в суд якої інстанції звертатися;
  • за який період можна отримати неустойку;
  • чи можна накласти на відповідача додаткову відповідальність;
  • в якій послідовності діяти, щоб отримати грошові кошти і т.д.

До речі, корисним буде ознайомитися, як виробляється розрахунок неустойки за несплату аліментів .

роз'яснення поняття

До того, як з'ясувати, як розраховується неустойка за аліментами, потрібно визначитися з основними поняттями. Отже, неустойка - це особливий вид штрафних санкцій, які можуть бути за законом накладено на особу, яка ухиляється з тих чи інших причин від погашення заборгованості. Якщо простіше, то це передбачене Сімейним кодексом (стаття 115) покарання за те, що батько (або мати) не надає дитині (або дітям) покладене матеріальне забезпечення.

Її можуть призначити будь-якої категорії неплатників: як тим, хто ігнорує умови аліментного угоди , Так і таким, що порушує зобов'язання, передбачені виконавчим листом. Здавалося б, якщо сторони вже дійшли згоди і зафіксували всі аспекти взаємин в документі, закріпленому нотаріусом, то порушувати його безглуздо. Але з різних причин це іноді відбувається, наприклад, якщо людині терміново потрібні гроші на інші потреби або він просто безвідповідально ставиться до своїх батьківських обов'язків. Слід зазначити, що якщо було підписано угоду, то його умов зобов'язані дотримуватися як батько й мати, так і співробітники Служби приставів. Саме цей документ стає підставою для відкриття виконавчого провадження у разі звернення з відповідною заявою однієї з сторін. При такому положенні справ виплати здійснюються з урахуванням того, що прописано в угоді.

Що є підставою для стягнення?

Категорії осіб, які можуть відповідати перед законом за прострочення платежів, визначаються правовими нормами, зокрема, відповідальність може покладатися як на матір, так і на батька, які не роблять дітям фінансової підтримки. Підсудність стягнення неустойки по аліментах передбачає розгляд справи за місцем знаходження позивача. Відповідальність може бути як законної, так і договірної. При другому варіанті сторони підписують угоду, в якому вказується величина штрафу і порядок його виплати. У свою чергу, законна неустойка встановлюється на підставі того, що вказує Сімейний кодекс, згідно з яким кожен день додається по 0,5 відсотка від загальної суми заборгованості. Зупиняється процес нарахування тільки в той день, коли борг повністю погашений.

При небажанні сплачувати аліменти на дитину, неплатника можна притягнути до адміністративної відповідальності за несплату аліментів .

Є ряд ситуацій, коли розраховувати на отримання додаткових грошей батько, який виховує дитину, не може: Є ряд ситуацій, коли розраховувати на отримання додаткових грошей батько, який виховує дитину, не може:

  • якщо відрахування не відбувалися через затримку заробітної плати;
  • якщо кошти не перераховуються внаслідок помилки бухгалтерії підприємства.
  • коли має місце затримка аліментних сум.

Потрібно також мати на увазі, що даний різновид штрафних санкцій вперше була прописана в чинному СК, так що накласти неустойку на обличчя, не виплачують аліменти до 01.03.1996, не вийде.

Особливості розрахунку суми

Подаючи позовну заяву в суд на отримання неустойки по аліментах, необхідно уявляти, скільки грошей може вимагати позивач. Якщо розмір не прописаний в угоді, то розрахунок проводиться виходячи з того, що за кожен день прострочення до початкової суми повинно додаватися 0,5%. Давайте розглянемо, як обчислюється підсумкова цифра, на конкретному прикладі. Припустимо, батькові судовим рішенням необхідно щомісяця виплачувати по 12 тисяч рублів, і він не заплатив за грудень. В наступному місяці він заплатив лише 2 тисячі рублів, тобто борг склав 10 тисяч рублів. Отже, для того, щоб зрозуміти, яким буде розмір неустойки, потрібно помножити кожну суму на 0,5% і на кількість днів у місяці - вийде 3410 рублів (1860 за грудень і 1550 за січень). Що стосується загальної заборгованості, то вона скласти 25410 рублів з урахуванням початкової суми.

порядок стягнення

В принципі, щоб врегулювати питання з накладенням штрафу за прострочення платежів, наймати адвоката не обов'язково. Завантажити зразок заяви про неустойку за аліментами можна в Інтернеті. Роздрукувавши і заповнивши його, матері або батьку належить подати позов на ім'я мирового судді. До нього необхідно додати: В принципі, щоб врегулювати питання з накладенням штрафу за прострочення платежів, наймати адвоката не обов'язково

  • таблицю з розрахунком суми стягнення;
  • аліментні угоду або раніше отриманий виконавчий лист;
  • документи, що доводять вину відповідача;
  • копія позовної заяви;
  • квитанція (оригінал), що підтверджує оплату державного мита.

Відрахування до державного бюджету варіюються в залежності від суми заборгованості, однак якщо матеріальне становище позивача важке, то держмито можуть скасувати. Для цього додатково буде потрібно подати відповідне клопотання та додати документи. Відкриття судового провадження здійснюється протягом 5 днів, при цьому кожного з учасників справи інформують про те, коли і о котрій годині буде проходити слухання. Після закінчення розгляду видається виконавчий лист - його необхідно буде відправити приставам за місцем офіційного проживання неплатника. Також буде потрібно вказати реквізити банківського рахунку, на який повинні проводитися відрахування.

відповідальність

Поряд з отримання компенсації за прострочення виплат, законний представник або батько може розраховувати також на покриття тих збитків, які безпосередньо були пов'язані з несвоєчасним отриманням матеріального забезпечення на дитину. Ось тільки отримати виплати не так просто, як може здатися на перший погляд. В даному випадку позивачу потрібно докласти значних зусиль, щоб довести суду наявність прямого взаємозв'язку між несплатою аліментів і заподіяною шкодою.

При розгляді справ про неустойку, як правило, застосовується формальний підхід, а ось якщо позивач просить про стягнення грошей понад ті, що передбачені законом або угодою, то починають ретельно вивчатися всі нюанси. Тому до того, як включати дані вимоги в заяву, потрібно вирішити, чи здатні ви довести причинно-наслідковий зв'язок, а також чи готові до досить тривалого і витратним судового процесу. Більш того, іноді буває так, що рішенням суду сума боргу зменшується або він списується повністю (включаючи гроші за прострочення платежів). Приводом для цього можуть стати серйозні захворювання платника, важкі обставини в родині або перебування у вимушеній відпустці з огляду на те, що роботодавець не здатний платити заробітну плату співробітникам.

До речі, при відмові платити аліменти передбачена стаття злісне ухилення від сплати аліментів .

Законодавством передбачена можливість зміни розміру санкцій, як за позовною заявою, так і після детального вивчення обставин справи. Правда, для цього потрібно буде зібрати документи, які свідчать про відсутність вини в несплаті.

Що є підставою для стягнення?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online