Хто має право на отримання аліментів?

  1. Отримання аліментів на дітей
  2. аліменти батькам
  3. Виплата аліментів дружині або чоловіку
  4. Аліментні права інших членів сім'ї

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

З точки зору моралі і загальнолюдських принципів зрозуміло і розумно, що члени сім'ї повинні надавати одна одній всебічну підтримку

З точки зору моралі і загальнолюдських принципів зрозуміло і розумно, що члени сім'ї повинні надавати одна одній всебічну підтримку. Особливо важливим це положення є для тих членів сім'ю, чиє матеріальне становище вкрай крихке через фізичні, вікових та інших індивідуальних особливостей, які залежать від них. А оскільки не всі люди дотримуються «правильної» життєвої позиції і часто ухиляються від виконання своїх родинних зобов'язань, держава, як захисник прав та інтересів своїх громадян, повинно було на законодавчому рівні закріпити таку позицію. Тому й існує в Сімейному Кодексі Російської Федерації п'ятий розділ під назвою «Аліментні зобов'язання членів сім'ї», який регламентує аліментні сімейні відносини і визначає права на отримання аліментів кожного з матеріально незахищених учасників таких відносин.

Отримання аліментів на дітей

Отримання аліментів на неповнолітніх дітей. Оскільки батьки в рівній мірі зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей, то при відмові від цього обов'язку одного з батьків другий має право на стягнення аліментів в судовому порядку (У вигляді фіксованої суми або у відсотковому відношенні до суми доходу боржника по аліментах: на 1 дитину - 25%, на 2 дітей - 1/3, на 3 і більше дітей - 50%). І незалежно від того, чи знаходяться батьки у шлюбі, проживають вони спільно, таке право виникає у того з них, на чиєму утриманні знаходиться дитина. Також законодавство передбачає для батьків (подружжя, колишнього подружжя або ніколи не перебували у шлюбі батьків дитини) можливість в добровільному порядку врегулювати виплату аліментів за допомогою укладення та нотаріального посвідчення угоди про сплату аліментів із зазначенням розміру, строків і порядку такої сплати.

Виплата аліментів на непрацездатних повнолітніх дітей (учнів дітей до 23-річного віку, інвалідів та інших категорій повнолітніх дітей, які потребують матеріальної допомоги). Реалізація такого права аналогічна першому випадку з одним винятком: в судовому порядку встановлюється фіксована суму щомісячного утримання з урахуванням можливостей та інтересів усіх сторін у даній справі.

аліменти батькам

Право отримання аліментів батьками виникає з положення Сімейного Кодексу про те, що працездатні повнолітні діти зобов'язані утримувати своїх непрацездатних батьків, які потребують допомоги. Виплата аліментів такого роду також відбувається в добровільному або судовому порядку. Тут варто зазначити, що при пред'явленні батьком позовної заяви про стягнення аліментів, суд має право притягнути до відповідальності всіх працездатних дітей цього батька, а не тільки особа, зазначена в позові як відповідач. Також суд може відмовити в праві на отримання аліментів з тих дітей, щодо яких батьки - позивачі ухилялися від своїх батьківських обов'язків або були позбавлені батьківських прав.

сімейні суперечки такого роду крім щомісячних виплат на утримання мають на увазі також вирішення питань щодо участі в додаткових витратах на батьків.

Виплата аліментів дружині або чоловіку

Якщо в порушення Сімейного Кодексу працездатний чоловік, який має достатні кошти, відмовляється матеріально підтримувати незабезпеченого чоловіка, останній має право на отримання аліментів через суд.

Таке право на отримання щомісячних виплат чоловік має як в шлюбі з чоловіком-боржником, так і після розлучення, але при дотриманні декількох умов: чоловік-одержувач є непрацездатним; чоловік здійснює догляд за спільною дитиною-інвалідом (до його 18-річчя) або інвалідом з дитинства I групи (без вікових обмежень); дружина вагітна або виховує дитину до 3-х років. При цьому в судовому порядку розмір щомісячного утримання встановлюється в твердій грошовій сумі в залежності від сімейного, фінансового та особистого фізичного стану чоловіка-боржника.

Також слід зазначити, що суд може відмовити в задоволенні позовних вимог потребує допомоги чоловіка (в період шлюбу або після розлучення), якщо буде доведено, що непрацездатність незабезпеченої боку виникла через вживання алкоголю або наркотиків або в результаті скоєння злочину, а також в випадку негідної поведінки позивача в сім'ї, і при нетривалість шлюбу.

Аліментні права інших членів сім'ї

Право на отримання щомісячного утримання виникає у непрацездатних членів сім'ї, які потребують допомоги, по відношенню до працездатним членам сім'ї, які мають достатні для такого змісту кошти, за умови, що немає інших осіб, зобов'язаних за законом їх утримувати. Це означає, що в добровільному або судовому порядку можливе отримання аліментів:

  • братами і сестрами від братів і сестер;
  • дідусями і бабусями від онуків (і навпаки);
  • фактичними вихователями від вихованців, а також вітчимом і мачухою від пасинків і падчерок (якщо тільки боржники не перебували на утриманні претендентів на отримання аліментів менше 5 років або їх виховання (утримання) проводилося неналежним чином);

Тут варто відзначити, що якщо існує обов'язок по утриманню конкретного члена сім'ї одночасно у кількох осіб, тягар по виплаті щомісячної допомоги лягає на кожного з них в пропорційному розмірі.

Вирішити будь-яке питання щодо аліментних відносин допоможе наш юрист в Тулі , Який дасть грамотну юридичну консультацію у сімейних справах, підготує необхідні документи і здійснить представництво Ваших інтересів в суді.

Телефонуйте: (4872) 70-32-74, (953) 196-86-00.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online