Держмито на аліменти в 2018 році, розмір держмита при подачі позову про стягнення аліментів на дитину

  1. Як розрахувати розмір держмита на аліменти
  2. Хто повинен оплачувати держмито і в яких випадках
  3. В яких випадках держмито не стягується
  4. Способи оплати державного мита на аліменти
  5. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

На сьогоднішній день статистика шлюборозлучних процесів невтішна

На сьогоднішній день статистика шлюборозлучних процесів невтішна. І як наслідок розлучається подружжя доводиться вирішувати питання про поділ спільно нажитого майна, а також з ким залишаться діти. Другий батько, який не проживає з дитиною, зобов'язаний в тій же мірі містити неповнолітнього утриманця. Але на практиці справи йдуть так, що добровільно сплачують аліменти лише чверть батьків. Для інших використовуються примусові заходи стягнення через судовий орган. Тому перед тим як подати позовну заяву, багато матерів цікавляться: яка стягується держмито при подачі в суд на аліменти? Зважаючи на те, що постанови Уряду щороку змінюються, розглянемо, який розмір державного податку встановлено в 2018 році при подачі в суд позову про стягнення аліментів, а також хто повинен його оплачувати.

Як розрахувати розмір держмита на аліменти

Адміністративний збір називають державний збір в якості оплати за надання юридичних послуг, а також зміни при необхідності реєстраційних даних. Більш детально з розміром державного податку, який необхідно платити при подачі позову, можна ознайомитися в статті 333.18 Податкового Кодексу РФ. Сума держмита в першу чергу залежить від претензії позовної заяви. Якщо позов не має майнових суперечок, то розмір держмита на аліменти оплати може бути наступним:

  • 150 рублів - присудження аліментів на ім'я неповнолітніх дітей;
  • 300 рублів - розгляд справи, стосовно змісту дружини і дітей;
  • 400 рублів - розгляд позову, який містить одночасно кілька вимог, наприклад, розлучення і призначення аліментів.

А ось якщо позов до суду подається з вимогою не просто стягнути аліменти, а й розглянути майнові суперечки, в результаті чого одна зі сторін буде мати матеріальну вигоду, то тут розмір державного податку буде залежати від оцінки вартості заяви. Отже, сума держмита може бути наступною:

  • 400 рублів або 4%, якщо оцінка позову становить не більше 20 000 рублів;
  • 800 рублів і 3%, якщо майновий спір дорівнює сумі від 20 000 до 100 000 рублів;
  • 3200 рублів і 2%, якщо розмір матеріальної вигоди в результаті суперечки становить 100 000 - 200 000 рублів;
  • 5200 рублів і 1% - понад 200 000 рублів до 1 млн. Рублів.

Верхня межа оцінки позову становить 1 млн. Рублів. Якщо розмір буде перевищувати цю суму, то згідно із законодавством, держмито буде стягуватися за загальними правилами.

На практиці зустрічаються різні ситуації, а іноді бувають і такі, коли не вдається оцінити вартість позову. Тоді держмито при стягненні аліментів сплачується на загальних підставах і становить 300 рублів. Дані правила були встановлені раніше, і ніяких змін в 2018 році внесено не було.

Хто повинен оплачувати держмито і в яких випадках

Регламент будь-якого судочинства вимагає оплату держмита за факт судового розгляду. Прийнято вважати, що той, хто виявив бажання звернутися до суду з позовом і повинен оплачувати держмито, тобто позивач. На практиці так часто і буває, однак, коли питання піднімається з метою захисту прав та інтересів неповнолітніх дітей, то тут правила інші. Коли позовна заява стосується тільки питання стягнення аліментів, а також перегляду їх розміру з боку матері або опікуна неповнолітнього утриманця, то обов'язок по оплаті податку знімається. Держмито зобов'язаний буде сплатити відповідач, найчастіше батько, який не проживає з дитиною. Дане правило збереглося і в 2018 році. Єдиним випадком, коли з позивача може стягуватися державний податок за розгляд справи судом, це коли подається відразу кілька позовів, наприклад, не тільки з проханням примусового утримання аліментів, а й розвести подружжя. Тоді обов'язкові 400 рублів за розлучення, будуть ділитися на двох.

Звільняється відповідач від оплати держмита тоді, коли за позовом було винесено негативне рішення, тобто позивачу відмовили. Або, якщо відповідач після винесення позитивного рішення подав протягом 10 днів на апеляцію. В такому випадку оплата держмита буде відкладена до закінчення судового розгляду.

Обов'язки з оплати судових держмита зафіксовані статтею 25.3 Податкового Кодексу РФ.

В яких випадках держмито не стягується

Існує ряд винятків, коли при подачі позову, громадяни звільняються від сплати держмита. Які випадки сюди відносяться:

  1. Платником аліментів за власною ініціативою бажає збільшити розмір виплат на дитину.
  2. Позивач просить у суду збільшити виплати по аліментах, так як у дитини виникли додаткові потреби, наприклад, намічається дорога операція.
  3. Позивач просить провести індексацію аліментів, якщо раніше вони були встановлені судом у фіксованій формі.

Звільнятися від сплати державного збору можуть і окремі категорії громадян. До них відносяться:

  • учасники бойових дій;
  • кавалери ордена Слави;
  • громадяни, які отримали бойові поранення під час Великої Вітчизняної війни;
  • особи, які отримали звання героїв Радянського Союзу;
  • інваліди 1 або 2 групи.

Для всіх категорій громадян, крім інвалідів 1 і 2 групи немає пільг в плані сплати держмита, якщо майнова оцінка позову становить понад 1 млн. Рублів.

Більш детально це правило описано в статті 333.36 Податкового Кодексу. Але, крім наявності самого статусу, з перерахованого вище переліку, щоб скасували держмито, необхідно до загальних документів додати довідку або посвідчення, яке підтверджує даний факт звільнення від сплати. В цьому випадку, навіть якщо позов відхилять, подача заяви та розгляд справи обійдеться вам повністю безкоштовно.

Способи оплати державного мита на аліменти

Подача позову буде завершеною, якщо до нього будуть підкріплені необхідні документи, а також оплачена квитанція з держмитом. Тому зробити це бажано якомога швидше, щоб справа відразу взяли на розгляд. Реквізити на оплату державного судового збору вам видасть секретар разом з переліком необхідних документів. Якщо документи ви підготували заздалегідь самостійно, то зразок квитанції з держмитом можна подивитися на інформаційному стенді в суді або на офіційному сайті відповідного виконавчого органу.

Сплатити держмито швидко за допомогою таких дій:

  1. Через касу в банку. Цим способом користуються зазвичай ті, хто до сих пір не довіряє засобам безготівкового розрахунку. Для того, щоб оплатити квитанцію, необхідно звернути увагу на будь-якого найближчого відділення банку і надати через касиру платіжний документ з держмитом. Отриману квитанцію з печаткою про оплату необхідно підкріпити до заяви.
  2. Через термінали самообслуговування. Швидко проводяться платежі через термінали, які є практично на кожному розі. Від вас необхідно знайти в меню пункт «держпослуги», вибрати відповідний орган, заповнити поля з квитанції, свої дані і натиснути «Сплатити», а після внести необхідну суму і отримати чек.
  3. Через банкінг онлайн. Дуже зручно і легко скористатися особистим кабінетом в системі онлайн-банкінгу, якщо у вас є банківська карта, а також прив'язаний до неї доступ до рахунку. Цей додаток є як на комп'ютерах, так і мобільних пристроях. Від вас необхідно в меню знайти відповідну послугу, правильно переписати всі реквізити і сплатити.

Якщо за оплату судової держмита по аліментах береться комісія, то вона не повинна входити в суму податку, а лягати зверху.

Деякі приймають рішення відразу сплатити держмито, щоб потім не стояти в чергах. Якщо ви впевнені, що реквізити не постарілого і правильні, то можете це зробити. Якщо з якоїсь причини вам не вдалося найближчим часом подати позов, то квитанція є дійсною протягом року. А якщо держмито буде стягуватися не з вас, а з відповідача, то ви можете зажадати його компенсувати ці витрати.

Таким чином, перед подачею позову краще відразу уточнити чи належить вам платити держмито чи ні, і яким буде її розмір. Як ви зрозуміли, якщо питання стосується тільки примусового стягнення аліментів, без наявності майнових суперечок, то сума судового державного збору складе 300 рублів і оплачувати їх буде відповідач при позитивному рішенні.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Тому перед тим як подати позовну заяву, багато матерів цікавляться: яка стягується держмито при подачі в суд на аліменти?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online