Чи можуть подати батьки на аліменти на своїх дітей, і як правильно це зробити

  1. Законодавча база питання
  2. В яких випадках батьки можуть зажадати аліментні відрахування
  3. Порядок розподілу розміру аліментних виплат
  4. Порядок і перелік необхідних документів для оформлення
  5. порядок стягнення
  6. Чи можна відмовитися від сплати аліментів. Що загрожує в разі ухилення від сплати
  7. Чи можна стягнути аліменти з дітей на батьків, які не виконували батьківські зобов'язання?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Бути батьком не тільки почесно, але і відповідально, адже дитину потрібно не тільки народити, а й забезпечити йому отримання освіти, регулярного харчування і своєчасної медичної допомоги Бути батьком не тільки почесно, але і відповідально, адже дитину потрібно не тільки народити, а й забезпечити йому отримання освіти, регулярного харчування і своєчасної медичної допомоги.

Саме тому навіть на законодавчому рівні батьки отримують винагороду за виконання батьківських обов'язків за допомогою призначення ряду пільг і гарантій, які зокрема, передбачають і право на аліментні зміст від дітей, які зобов'язані надавати матеріальну допомогу своїм батькам, які потребують допомоги в силу віку або придбання непрацездатності.

Законодавча база питання

Згідно норм, закріплених в ст.87 СК РФ дорослі діти зобов'язані утримувати своїх батьків, в разі якщо вони не мають достатніх коштів для нормального існування або визнані непрацездатними в порядку, встановленому законом.

Так зокрема, обов'язок щодо матеріального забезпечення батьків виникає в разі отримання батьком інвалідності або настання важкого захворювання, який передбачає значні витрати на медикаментозні засоби для відновлення здоров'я.

До речі, досягнення   пенсійного віку   не є підставою для визнання особи непрацездатною, а ось прояв хвороби, що вимагає додаткових витрат, наприклад, того ж оперативного втручання або найму доглядальниці в порядку ст До речі, досягнення пенсійного віку не є підставою для визнання особи непрацездатною, а ось прояв хвороби, що вимагає додаткових витрат, наприклад, того ж оперативного втручання або найму доглядальниці в порядку ст.88 СК РФ є вагомою підставою для стягнення аліментів з працездатних дітей, причому аж до моменту повного лікування батьків.

Також в порядку ст.87 СК РФ до аліментних зобов'язань можуть бути залучені всі діти, які на момент виникнення обумовлених обставин є працездатними і мають власний заробіток, причому дана норма поширюється як на кровних дітей, так і усиновлених в порядку, встановленому законом.

Можуть бути залучені до аліментних зобов'язань поряд з рідними дітьми і вихованці, які в малому віці перебували під опікою особи, яка потребує допомоги і отримували матеріальну допомогу на підставі ст.96 СК РФ. І в порядку ст.97 СК РФ обов'язок по утриманню батьків може бути покладена і на пасинків і падчерок, але за умови, що вітчим або мачуха виховували їх не менше 5 років, виконували батьківські обов'язки належним чином і не мають власних дітей або близьких родичів, які зобов'язані надавати їм допомогу згідно із законом.

В яких випадках батьки можуть зажадати аліментні відрахування

Відповідно до норм закону непрацездатним є особа, яка не може на увазі стану здоров'я здійснювати трудову діяльність, потребує допомоги сторонніх осіб в побуті, а також в медикаментозних засобах для підтримки життєдіяльності, але це в ідеалі. На практиці ж непрацездатним може бути визнано особа, при наявності інвалідності третьої групи і відповідно отримання пенсії , Яка не покриває всіх витрат на утримання.

Наприклад, ті ж особи, що хворіють на цукровий діабет, потребують спеціального харчування і постійних уколах інсуліну, не кажучи вже про підтримує лікуванні два рази в рік. І враховуючи, що пенсія інваліда 3 групи не велика, забезпечити себе всім необхідним діабетики не можуть, що в результаті може вилитися в сліпоту або гіпоглікемічну кому. Тому батьки при наявності інвалідності 3 групи вже мають право розраховувати на аліментні зміст з боку своїх дітей, не кажучи вже про інвалідів 2 і 3 групи.

Якщо ж інвалід при наявності пенсії офіційно працевлаштований, і має постійний дохід, розраховувати на аліментні зміст він не може з огляду на те, що і пенсія, і зарплата будуть не нижче   прожиткового мінімуму   , Який гарантований кожному громадянину Якщо ж інвалід при наявності пенсії офіційно працевлаштований, і має постійний дохід, розраховувати на аліментні зміст він не може з огляду на те, що і пенсія, і зарплата будуть не нижче прожиткового мінімуму , Який гарантований кожному громадянину. І, тим не менше, навіть при наявності пенсії і зарплати, в порядку ст.89 СК РФ батьки можуть зобов'язати своїх дітей на одноразову аліментну виплату в разі виникнення екстреної ситуації, припустимо отримання серйозної травми, на лікування якої потрібні значні кошти.

Можуть батьки стягнути аліменти з власних дітей і за умови, що між родичами укладено угоду про підтримку батьків на схилі років, від виконання якого діти ухиляються. Адже в порядку ст.100 СК РФ угоду при нотаріальному завіренні автоматично набуває статус виконавчого листа, який сторони зобов'язані виконувати в повній відповідності з закріпленими умовами.

Порядок розподілу розміру аліментних виплат

Відповідно до норм ст.87 СК РФ між дітьми і батьками може бути укладено угоду про призначення щомісячного утримання батькам з певного періоду, скажімо, після досягнення пенсійного віку або в разі настання інвалідності.

При цьому зобов'язати дітей виплачувати зміст власним батькам можна тільки в тому випадку, якщо діти визнані дієздатними на увазі досягнення повноліття і мають власний заробіток. До настання обумовлених подій виступати стороною угоди діти не можуть.

Якщо ж угоди між родичами укладено не було, батьки можуть зобов'язати дітей виплачувати їм зміст тільки при настанні непрацездатності, підтвердженої документально в порядку ст Якщо ж угоди між родичами укладено не було, батьки можуть зобов'язати дітей виплачувати їм зміст тільки при настанні непрацездатності, підтвердженої документально в порядку ст.87 СК РФ у суді. Зокрема, в ході судового засідання буде розглянуто матеріальне становище і сімейний стан всіх дітей позивача незалежно від того, подавався позов щодо одну дитину або декількох.

Потім буде врахований вже характер позовних вимог батьків, а саме їх розмір доходів, стан здоров'я і сумарна кількість витрат, тобто будуть виявляти законність вимог.

Адже при наявності пенсії навіть по інвалідності зобов'язати того ж сина-студента на виплату аліментів з стипендії буде навряд чи можливо, з огляду на розмір обумовленої виплати, а ось зобов'язати дочка виплачувати аліменти із заробітною платою перевищує прожитковий мінімум, суд може, причому з урахуванням вартості ліків, які потрібні батькам.

Тобто після розгляду всіх обставин справи, а саме матеріального становища всіх дітей позивача і необхідної суми в якості аліментного змісту, суд встановить аліменти вже в твердій сумі, а потім розподілить обов'язок по їх виплаті між дітьми в прямій залежності від їх матеріального становища, яке передбачає і сукупний дохід, і наявність інших утриманців на утриманні.

Такий же порядок аліментних зобов'язань передбачений і для пасинків і падчерок, які аліменти будуть виплачувати в твердій сумі, на підставі ст.98 СК РФ, але тільки в тому випадку, якщо у позивача немає кровних дітей або інших близьких родичів, які в порядку закону зобов'язані їх утримувати.

Порядок і перелік необхідних документів для оформлення

Судова система безстороння і виступає гарантом дотримання законності, тому будь-які судові спори розглядаються тільки на підставі поданих документів і свідчень сторін.

Зокрема, при подачі позову батьками по відношенню до дітей про стягнення аліментних змісту до позову потрібно буде докласти наступний пакет документів:

Також в якості підтвердження обгрунтованості вимог, лікуючого лікаря можна запросити до суду в якості свідка, щоб він описав характер пошкоджень або ступеня втрати здоров'я, а також необхідну лікування. Можна взяти довідку з аптеки про вартість ліків, які необхідні для лікування на постійній основі.

У свою чергу відповідачі зобов'язані будуть подати такі документи:

  • посвідчення особи;
  • довідку про доходи;
  • довідку про склад сім'ї , Таким чином, підтвердивши наявність або відсутність утриманців.

Відповідно після вивчення всіх поданих документів суд прийме рішення про розмір аліментів та про порядок їх розподілу між дорослими дітьми позивача і винесе судове рішення, яке після закінчення 10 днів вступить в законну силу, а значить, його потрібно буде виконувати.

порядок стягнення

На підставі судового рішення оформляється виконавчий лист, який передається на руки позивачеві, який в свою чергу передає обумовлений документ вже судовим приставам, в обов'язки яких і входить дотримання законних вимог, а саме організація процесу стягнення аліментних змісту позивачеві.

Судові пристави встановлюють місце роботи дітей, тобто відповідачів, пред'являють виконавчий лист уже за місцем їх офіційного праці, де аліменти вже стягуються з отриманої зарплати щомісяця і перераховуються на рахунок позивача або переправляються йому за допомогою пошти до тих пір, поки знову ж в судовому порядку не будуть скасовані у зв'язку зі зміненими обставини Судові пристави встановлюють місце роботи дітей, тобто відповідачів, пред'являють виконавчий лист уже за місцем їх офіційного праці, де аліменти вже стягуються з отриманої зарплати щомісяця і перераховуються на рахунок позивача або переправляються йому за допомогою пошти до тих пір, поки знову ж в судовому порядку не будуть скасовані у зв'язку зі зміненими обставини.

Чи можна відмовитися від сплати аліментів. Що загрожує в разі ухилення від сплати

Після винесення судового рішення про стягнення аліментів на утримання власних батьків, діти не мають права відмовитися від покладених зобов'язань рівно до тих пір, поки не зміняться обставини, після чого в судовому порядку розмір аліментних зобов'язань можна змінити або скасувати зовсім, звичайно після подачі позову.

Так в порядку ст Так в порядку ст.87 СК РФ діти можуть оскаржити розмір аліментів, у разі якщо їхнє матеріальне становище або сімейний стан змінилося. Наприклад, син студент після закінчення вузу може знайти престижну роботу і отримувати солідну зарплату, а дочка може піти в декрет , Народивши дитину, таким чином, доходи сина можуть підвищитися, а дочки навпаки знизитися, за рахунок перебування у відпустці і утриманні неповнолітню утриманця.

У подібній ситуації суд з урахуванням нововиявлених обставин може розподілити частки відповідно до реальними доходами позивачів уже по-іншому. До речі, в порядку ст.87 СК РФ суд і зовсім може відмовити у виплаті аліментів батькам, якщо буде встановлено, що вони ухилялися від виконання своїх батьківських зобов'язань в той час, поки дитина ще не досягла 18 років.

Якщо ж матеріальне становище сторін не змінюється, діти не мають права відмовлятися від аліментних зобов'язань щодо власних батьків, в іншому випадку за ухилення від покладених зобов'язань їм загрожує нарахуванням неустойки в розмірі 0,5% від суми невиплачених вчасно аліментів, причому за кожний день прострочення в порядку ст.115 СК РФ.

Також на підставі ст.17.14 КоАП РФ до дітей може бути застосована і адміністративна відповідальність у разі, якщо пристави встановлять, що діти ухиляються від сплати шляхом приховування доходів або майна, яке може бути стягнуто в рахунок погашення заборгованості, що утворилася.

Чи можна стягнути аліменти з дітей на батьків, які не виконували батьківські зобов'язання?

У ст.87 СМК РФ сказано, що стягнути аліменти щодо батьків, які ухилялися від виконання своїх обов'язків не можливо, з огляду на те, що батьки можуть розраховувати на матеріальне забезпечення тільки в тому випадку, якщо виконували свої батьківські обов'язки належним чином.

До речі, стягнути аліменти батькам, які були позбавлені батьківських прав в порядку закону також неможливо, знову ж з огляду на те, що свої обов'язки вони не виконували зовсім, більш того були позбавлені права вважатися батьками.

Про стягнення аліментних виплат з дітей на користь непрацездатних батьків розказано в наступному відеосюжеті:

Чи можна стягнути аліменти з дітей на батьків, які не виконували батьківські зобов'язання?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online