Чи можна повторно подати на аліменти в 2019 році

  1. Нормативна база
  2. Як можна стягнути аліменти
  3. Хто має право звернутися за аліментами
  4. Скільки разів можна подавати заяву про стягнення аліментів
  5. Коли можна звернутися в суд повторно
  6. Порядок подачі повторного позовної заяви
  7. В яку інстанцію звертатися
  8. Які документи необхідні
  9. Чи можна подати повторну заяву на аліменти після відмови від них
  10. Повторна подача для коригування суми
  11. резюме

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 6 хвилин

Механізм призначення і утримання аліментних виплат на користь неповнолітніх дітей їх батьками передбачає як добровільне угоду між сторонами, так і примусове стягнення аліментів через суд. Сторона, з якої постійно проживає неповнолітній, має право як подати позов на стягнення коштів, так і з різних причин відмовитися від нього або отримання виплат. Але в будь-який момент може знову виникнути необхідність отримання змісту на дитину, і тоді виникне питання про те, чи можна повторно подати на аліменти.
Механізм призначення і утримання аліментних виплат на користь неповнолітніх дітей їх батьками передбачає як добровільне угоду між сторонами, так і примусове стягнення аліментів через суд

Нормативна база

Статтями російського законодавства передбачені випадки, при яких повторна подача позову на аліменти - пряма вимога процесуального законодавства. Це відбувається на підставі ст. 135 Цивільно-процесуального кодексу РФ, яка встановлює причини, за якими позов буде повернутий суддею, серед яких:

  • непідсудність справи суду даної юрисдикції;
  • подача і підписання заяви особою, яка не має на це законних прав;
  • наявність в суді на розгляді справи з аналогічними вимогами з того самого предмета спору і між тими ж сторонами та інше.

Ст. 222 ЦПК РФ передбачені підстави, за якими будь-який позов, в тому числі на стягнення аліментів , Може бути залишений без розгляду. Положення обох статей передбачають, що якщо позивачем усунені причини, що перешкоджають прийняттю та розгляду позову (наприклад, відповідно до вимог оформлено позовну заяву, надані необхідні документи), то повторно подати на аліменти - цілком здійсненне завдання.

Однак процесуальний закон передбачає випадки, коли суд має право відмовити в прийнятті повторного позову. Такою підставою є наявність судового рішення у даній справі (про той самий предмет спору, між цими ж сторонами). Чи не передбачає можливості повторного подання позову ситуація, якщо справа не може бути розглянута в судовому порядку.

Як можна стягнути аліменти

Отримати зміст на неповнолітніх дітей можливо, скориставшись одним з двох шляхів, передбачених законом:

  • добровільною угодою між сторонами;
  • примусово, за допомогою подачі позовної заяви до суду.

Оптимальним способом отримання змісту на дитину служить домовленість між його батьками. Якщо її досягти не вдалося, вирішення питання про стягнення виплат - прерогатива суду.

Хто має право звернутися за аліментами

Ст. 80 Сімейного кодексу РФ говорить, що в обов'язок батьків входить матеріальне утримання своїх дітей до досягнення ними вісімнадцятирічного віку. Якщо варіант мирної домовленості між батьками не був використаний, виконати вимоги законодавства Росії покликане судовий розгляд. Подати позовну вимогу на стягнення коштів на користь неповнолітніх дітей в суд мають право:

  • батько, з яким проживає дитина;
  • опікун або піклувальник;
  • усиновитель (в разі, коли усиновлення здійснено однією особою);
  • органи опіки і піклування;
  • прийомні батьки.

Якщо дитина виховується в дитячому будинку, ініціювати стягнення аліментів має право адміністрація цієї установи.
Якщо дитина виховується в дитячому будинку, ініціювати стягнення аліментів має право адміністрація цієї установи

Скільки разів можна подавати заяву про стягнення аліментів

Якщо вести мову про те, скільки разів можна подавати на аліменти, то таких звернень до суду можливо мінімум два:

  • із заявою про винесення судового наказу;
  • з позовною заявою про стягнення аліментів.

Перший випадок не вимагає доказів прав на регулярне грошове утримання, проте судовий наказ може бути скасований що видала його інстанцією на підставі норм цивільного процесуального законодавства. Рішення спору, що виникає після цього між подружжям з приводу обов'язків і прав по аліментного змісту, розглядається судом за позовом, і за результатами розгляду виноситься обов'язкове до виконання рішення.

На стадії виконання рішення обмежень по кількості звернень до судових приставів не встановлено. Це означає, що виконавчий документ можна пред'явити на примусове виконання, після цього з якихось причин відкликати, а з часом знову подати заяву на стягнення коштів. Такі дії можливі також, якщо змінився позивач або відповідач, а аліменти стягуються на користь того ж неповнолітньої дитини.

Це стосується і інших життєвих обставин, які можуть призвести до такої необхідності. Тим більше, що ст. 21 Федерального закону від 2 жовтня 2007 р № 229 «Про виконавче провадження» регламентує пред'явлення виконавчих документів позовів про аліменти виплат протягом всього терміну, на який вони були присуджені, а також протягом 3 років після його закінчення.

Коли можна звернутися в суд повторно

Після вступу в законну силу судового рішення вдруге звертатися з позовною заявою можна при настанні строго визначених обставин. Законодавець відповідає на питання, чи можна подавати на аліменти вдруге і в яких випадках, регламентуючи їх перелік наступними причинами:

  • припинення аліментних відрахувань;
  • збільшення або зменшення розмірів відрахувань, встановлених судом у фіксованій грошовій сумі;
  • стягнення аліментних виплат на користь вагітної жінки чи отримувала право на їх оформлення до моменту досягнення дитиною 3 років;
  • зміна форми виплати аліментів - з процентною на тверду суму або навпаки.

Порядок подачі повторного позовної заяви

Російське законодавство визначає, як подати на аліменти вдруге, якщо в цьому є необхідність. Для подачі повторного позову повинні бути усунені причини (якщо такі є), передбачені ч. 1 ст. 135 ЦПК РФ, по яких перше позовну заяву може бути повернуто позивачеві. Частина 3 цієї ж кодексу визначає, що повернення позовної заяви не є забороною на подачу повторного позову до того ж самого обличчя з тих самих підстав.

У такій же диспозиції знаходяться і ст. 222-223 (ч. 2) ЦПК РФ, перша з яких визначає підстави і порядок залишення позову без розгляду, а друга визначає можливість подачі заяви вдруге, за умови усунення причин, з яких це сталося.

В яку інстанцію звертатися

Для того щоб повторно подати позовну заяву про стягнення аліментів на неповнолітню дитину, у випадках, регламентованих законодавством, необхідно звернутися:

  • з позовом до суду відповідної юрисдикції, якщо в житті відповідача відбулися події, які можуть істотно вплинути на розміри виплат дитині;
  • із заявою до Служби судових приставів з викладом вимог примусового стягнення аліментів з іншої сторони, при наявності у позивача виконавчого листа з формулюванням першого рішення судової інстанції.

з позовом до суду відповідної юрисдикції, якщо в житті відповідача відбулися події, які можуть істотно вплинути на розміри виплат дитині;   із заявою до Служби судових приставів з викладом вимог примусового стягнення аліментів з іншої сторони, при наявності у позивача виконавчого листа з формулюванням першого рішення судової інстанції

Які документи необхідні

Набір документів, які надаються для повторного звернення за аліментами різниться в залежності від того, куди вони подаються. Якщо звернення відбувається до судових приставів, то заяву заповнюється аналогічно першому і має включати:

  • особисті дані сторін;
  • розрахунковий рахунок одержувача аліментів;
  • реквізити (номер і дату) виконавчого листа.

Виконавчий лист, раніше виданий стягувачу, повинен бути прикладений до даної заяви. При його втраті необхідно звернутися в суд, який його видавав, або до нотаріуса, який завірив мирову угоду.

При повторному зверненні до суду про стягнення аліментів підбір документів вимагає особливої ​​ретельності, щоб позовну заяву, до якого вони додаються, було прийнято і справа була розглянута в суді.

До необхідних документів належать:

  • свідоцтво про народження дитини і його копія;
  • паспорта обох батьків (плюс копії);
  • свідоцтва про шлюб і розлучення (оригінали та ксерокопії);
  • позовну заяву (2 екз.);
  • документи, що підтверджують місця проживання позивача і відповідача;
  • укладення про пенсійний вік, інвалідність, непрацездатності позивача;
  • документальне підтвердження доходів відповідача;
  • квитанції про сплату держмита .

Чи можна подати повторну заяву на аліменти після відмови від них

Батько, на утриманні якого перебуває неповнолітня, не має права на відмову від отримання коштів на його утримання з огляду на те, що він всього лише є офіційним представником дитини, якій вони виплачуються. Відкликати позовну заяву з суду можна тільки в разі укладення мирової угоди по виплатах на етапі досудового розгляду.

У разі, якщо виплати судом призначені, але в інтересах дитини з якихось причин позивач вирішив не отримувати їх, він повинен написати заяву про відмову в службу судових приставів, які не задаючись питанням, чи можна після відмови повторно подати на аліменти після повернення на руки виконавчого листа. У цьому випадку законом визначено право в будь-який момент знову подати виконавчий лист судовим приставам і відновити отримання аліментних виплат.

Дізнайтеся докладніше про добровільну відмову від аліментів .

Повторна подача для коригування суми

Ст. 119 СК РФ визначає, що розмір вже призначених аліментів може бути змінений за бажанням однієї зі сторін. В цьому випадку при відсутності мирової угоди потрібно звернутися в суд, який їх призначив, і привести вагомі докази, що змінилися причин, за якими необхідно коригувати вже призначені до виплати суми. Серед них:

  • отримання відповідачем низьку заробітну плату;
  • поява більш високого доходу однієї зі сторін;
  • придбання платником або дитиною інвалідності чи іншого виду непрацездатності.

У повторному зверненні не потрібно вимагати стягнення аліментів, необхідно грамотно обгрунтувати необхідність їх збільшення або зменшення.
У повторному зверненні не потрібно вимагати стягнення аліментів, необхідно грамотно обгрунтувати необхідність їх збільшення або зменшення

резюме

Залежно від того, з яких причин виникла потреба звертатися з повторним позовом про стягнення аліментів, відповідь на питання про те, чи можна це зробити законно і з позитивним результатом, не однозначний. У випадках, передбачених законом, така заява може бути не прийнято або залишено без розгляду (наприклад, при вже наявному рішенні по справі). За інших обставин подавати на аліменти можна стільки раз, скільки буде потрібно (наприклад, наступні звернення при відкликанні виконавчого листа).

Як подати на аліменти: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online