Аліменти з відпускних: утримуються чи ні, як розраховується сума?

  1. Як розраховується сума до утримання?
  2. Чи потрібно платити?
  3. Аліменти з компенсацій при звільненні

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Для деяких громадян обов'язок виплати аліментів тяжкий тягар, адже законодавець практично завжди стає на бік чоловіка із дитиною чи непрацюючого колишнього члена сім'ї, що потребує щомісячної матеріальної допомоги.

Перед тим як піти на заслужений щорічний відпочинок, громадяни часто задають питання про те, чи потрібно платити аліменти з відпускних платежів, утримуються вони чи ні.

Як розраховується сума до утримання?

Перш ніж відповісти на питання про те, утримуються аліменти з відпускних і в якому порядку, необхідно визначити порядок стягнення обов'язкових платежів.

Порядок розрахунку обов'язкових платежів обирається суддею або подружжям. Відповідно аліменти обчислюються на підставі судового акта або угоди про сплату грошей на дитину:

  1. Найчастіше працевлаштовані громадяни виплачують аліменти в частках від офіційного доходу. Розмір відрахувань залежить від кількості малюків (п. 1 ст. 81 СК РФ).
  2. Якщо громадянин приховує свій дохід, не має його, отримує в іноземній валюті, суддя може визначити розмір обов'язкових платежів у твердій сумі, яка прив'язується до середньої заробітної плати по регіону (ст. 83 СК РФ).
  3. Також зустрічається змішаний спосіб розрахунку: тверда сума плюс частка від доходу.

Залежно від порядку утримання грошей, процедура призначення аліментів під час відпустки буде відрізнятися.

Чи потрібно платити?

Поспішаємо порадувати одержувачів обов'язкових платежів: за загальними правилами з відпускних аліменти сплачуються, як і з будь-якого іншого офіційного доходу.

Утримання аліментів з відпускних здійснюється на підставі Переліку № 841, прийнятого Урядом РФ в 1996 році.

Якщо платник обов'язкового платежу офіційно працевлаштований, грошова сума з його нарахувань знімається автоматично. Відповідальною особою за своєчасні відрахування є в більшості випадків бухгалтер організації-роботодавця. У цьому випадку при розрахунку відпускних спершу вираховується податок на доходи (13%), а потім частка, що належить дитині.

Якщо обов'язкові платежі платить сам аліментник в твердій сумі, він зобов'язаний платити їх кожен розрахунковий період (зазвичай щомісяця) незалежно від виду відпочинку і оплати за нього.

Чи беруться аліменти з відпускних в кожному випадку? Так, але порядок їх розрахунку та перерахування значно відрізняється в різних ситуаціях. Законодавством передбачено кілька видів відпочинку, при яких утримання обов'язкових платежів здійснюється за різними схемами.

Розглянемо найпоширеніші види відпусток, необхідність утримань аліментів з них і порядок стягнення грошей.

Чи нараховуються аліменти з відпускних, отриманих працівником у зв'язку з навчанням? Так. З навчальної відпустки аліменти вираховуються, як і з будь-якого іншого доходу. Якщо звільнення від роботи у зв'язку з навчанням надано без збереження заробітку, то обов'язковий платіж вираховується за схемою, описаною нижче.

Якщо аліменти віднімають співробітники бухгалтерії, то вони, за відсутності доходів у працівника, не можуть стягувати ніяких платежів.

Проте, якщо колишній чоловік написав заяву на відпустку без збереження заробітної плати, то батькові з дитиною переживати не варто. У законодавстві існує норма, яка спрямована на захист одержувачів грошей від недоотримання платежів. Мова йде про ст. 113 СК РФ. Відповідно до неї, в період відсутності доходу у аліментщика формується заборгованість. Обчислюється вона в порядку, відмінному від встановленого в угоді або акті суду, - залежно від середньої зарплати по Росії.

Тобто, працівник, який написав заяву на відпустку ( аліментів з неоплачуваної лікарняного це теж стосується) за свій рахунок, все одно зобов'язаний буде заплатити гроші за цей період, причому виплачується в цьому випадку більше грошей, ніж з заробітку. Середня зарплата по РФ у 2017 році становить понад 35 тис. Рублів (тобто на одну дитину вийде не менше 8,5 тис. Рублів, що часто буває більше, ніж при офіційній зарплаті аліментщика).

Заборгованість громадянин може погасити, коли знову вийде на роботу - з подальшою зарплати. Але існує один нюанс - бухгалтерія не зобов'язана вираховувати суму до відрахуванню, розрахувати заборгованість повинен судовий пристав (п. 3 ст. 113 СК РФ).

Як бути матері з малям, якщо вона не отримує аліменти, а батько взяв відпустку без збереження заробітку на тривалий час? Щоб стягнути гроші потрібно звернутися до пристава з заявою про те, що обов'язковий платіж не отримана. У заяві також вказується розрахунковий період і вся відома інформація про аліментник.

Пристав розраховує суму боргу, а також виходячи з тривалості розрахункового періоду, проводить індексацію платежу. Відповідні розрахунки направляються бухгалтеру, який перераховує заборгованість жінці з дитиною з подальшого заробітку її колишнього чоловіка.

Вищевказана схема обчислення може бути застосована також до аліментника, які перебувають в міжнавігаційного відпустці - аліменти утримуються в наступний розрахунковий період або, коли громадянин з'явиться на роботі.

Чи виплачуються аліменти з відпускних, якщо чоловік не звернеться до приставу? На практиці це відбувається вкрай рідко. Але порядні аліментники іноді, вийшовши з відпустки, пишуть заяву про перерахування дітям більшої частки доходу, ніж зазвичай (це, до речі, вберігає громадян з рівнем доходу нижче всеросійського, від формування великої заборгованості і залучення до відповідальності за несплату ).

При смерті близького родича чоловіка можуть дати кілька днів вихідних. У цьому випадку бухгалтер виробляє відрахування аліментів з отриманого заробітку. Якщо працівникові надавалася матеріальна допомога у зв'язку з нещастям, з неї обов'язковий платіж не стягується.

Громадяни, які перебувають у відпустці по догляду за маленькими дітьми, зобов'язані утримувати інших своїх неповнолітніх нащадків (ст. 80 СК РФ). Але тут є також свої нюанси.

Чи повинно відбуватися утримання аліментів з посібників на дитини? Ні. Гроші, отримані з державних фондів, не є видом доходу, з якого вираховується обов'язковий платіж.

Якщо аліменти обчислюються в твердій сумі, громадянин так і продовжує їх платити.

Якщо аліменти сплачуються у частці від доходу, а чоловік перебуває у відпустці по догляду за малюком, інший чоловік має право звернутися до пристава і стягнути заборгованість за час відсутності у аліментщика доходу. Розрахунковий період залежить від тривалості відпустки.

Якщо сума є занадто великою для батьків, перебуває у відпустці по догляду за малюком, він може звернутися до суду з позовом про зміну порядку відрахування аліментів - вони будуть призначені в твердій сумі.

Аліменти з компенсацій при звільненні

Чи утримуються аліменти з компенсації, виплачуваної працівнику при звільненні?

Виплата компенсації за невикористану відпустку також передбачає відрахування обов'язкових платежів на дитину.

Бухгалтеру при цьому необхідно бути особливо уважним: при звільненні аліменти з компенсації за відпустку утримуються тільки по відношенню до неповнолітніх дітей працівника. Тобто, відрахування грошей на малюка відбувається за стандартною схемою: від компенсації віднімається ПДФО, а далі вираховується частка дитини.

Якщо ж мова йде про аліменти на дорослого, при звільненні не можна вираховувати грошей з працівника. Про це сказано в ст. 101 Закону № 229-РФ.

У деяких сім'ях прийнято проводити час звільнення від трудових обов'язків з дітьми. Батьки в ці періоди вважають, що вони мають право не платити аліменти, але немає. З будь-якого оплачуваної відпустки платіж на дитину потрібно утримувати, адже брати участь у вихованні чада - обов'язок кожного з батьків.

Автор: Безбабних В'ячеслав

Як розраховується сума до утримання?
Чи потрібно платити?
Як розраховується сума до утримання?
Чи потрібно платити?
Чи беруться аліменти з відпускних в кожному випадку?
Чи нараховуються аліменти з відпускних, отриманих працівником у зв'язку з навчанням?
Як бути матері з малям, якщо вона не отримує аліменти, а батько взяв відпустку без збереження заробітку на тривалий час?
Чи виплачуються аліменти з відпускних, якщо чоловік не звернеться до приставу?
Чи повинно відбуватися утримання аліментів з посібників на дитини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online