Аліменти вагітній дружині в шлюбі (дружина)

  1. Чи можна
  2. Правила процедури
  3. Загальні умови
  4. Підстави для утримання
  5. рекомендації
  6. Коли вимагати і платити
  7. Розрахунок розмірів
  8. особливі випадки
  9. Нюанси аліментів вагітній дружині в шлюбі
  10. Судова практика та інші формальності

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Під аліментами в сімейному кодексі розуміється матеріальна допомога, яка покладається нужденному родичу. Зазвичай вважається, що аліменти виплачує один з батьків дитини після розлучення , Але претендувати на допомогу можуть старі батьки, родичі-інваліди, дружини.

Головна причина - матеріальні труднощі і непрацездатність. У ст. 89 законодавець стверджує, що чоловік і жінка повинні підтримувати один одного і прагнути забезпечити сім'ю матеріально. Найбільше відповідальність за матеріальне забезпечення лягає на плечі чоловіка.

Стаття 89. Обов'язки подружжя по взаємному утриманню

Законодавець дозволяє вагітній жінці при певних обставинах подавати на аліменти. Виплачувати допомогу повинен чоловік, дитини якого вона виношує. При цьому жінка може складатися з чоловіком в шлюбі або вже розлучитися, можливо, вони офіційно одружені, але проживають окремо.

Для підтвердження батьківства може знадобитися генетична експертиза, але жінка зобов'язана представити медичну довідку з жіночої консультації про вагітність. Саме довідка є підставою для стягнення аліментних обов'язків, доводити потребу в матеріальній підтримці їй не потрібно.

В законодавстві не вказано, скільки саме майбутній батько повинен платити аліментів, про це сторони можуть домовитися мирним шляхом, оформивши угоду. Документ бажано засвідчити нотаріально, тоді він матиме юридичну силу. Якщо домовленість між майбутньою матір'ю і батьком не досягнуто, вагітна жінка може звертатися до суду.

Суддя буде враховувати матеріальне та сімейне становище сторін, а також наявність можливості у чоловіка виплачувати аліменти вагітній дружині в шлюбі. Важливу роль буде грати стан здоров'я жінки, можливо, під час вагітності вона тимчасово втратила працездатність або втратила роботу.

Звичайно, якщо майбутні батьки проживають разом, то подібні питання виникають вкрай рідко, мова йде про жінку, яка, будучи вагітною, залишилася без засобів до існування, або має їх недостатньо.

Чи можна

Відповідно до Сімейного кодексу виплати на утримання вагітної можуть бути призначені незалежно в шлюбі вона з чоловіком або немає .

Аліментні обов'язки до батька пред'являються, коли шлюб був зареєстрований офіційно і батьківство доведено:

На утримання дитини, але не матері
  • до досягнення нею 18 років, коли дитина - інвалід;
  • батьки в розлученні;
  • довічно, коли дитина інвалід дитинства.
На утримання вагітної жінки
  • працює;
  • непрацездатна;
  • є інвалідом.
На матір, яка:
  • знаходиться в декреті по догляду за дитиною до 3 років;
  • доглядає за дитиною-інвалідом до досягнення нею 18 років;
  • виховує дитини-інваліда дитинства.

Причини можуть бути різні, коли домовленості між подружжям немає, то рішення приймається в судовому порядку за заявою матері. Виплати повинні здійснюватися щомісяця, суд встановлює твердий розмір аліментів. Він залежить від прожиткового мінімуму, встановленого в Росії щоквартально.

Звертаючись до суду, жінка також може отримати відмову про стягнення аліментів з батька дитини в свою користь, приводом служать обставини, зазначені в ст. 92 Сімейного кодексу:

  • жінка вчинила злочин і стала непрацездатною, що доводить вирок суду або медекспертиза;
  • шлюб тривав менше 5 років;
  • поведінку колишньої або справжньою подружжя чоловік вважає негідним, на що у нього є докази, наприклад, вона вживає алкоголь і / або наркотики, зраджує чоловікові, поводиться аморально, жорстоко поводиться з іншими членами сім'ї.

Дані умови не відносяться до вагітної жінки або, яка перебуває у декретній відпустці, доглядає за дитиною-інвалідом.

Заява жінки буде прийнято до розгляду, для цього необхідно, щоб:

  • шлюб з батьком дитини був зареєстрований офіційно, незалежно від того, яке її сімейний стан зараз - в шлюбі вона з ним або в розлученні;
  • дитина позивача і відповідача повинен бути загальним;
  • батьківство було доведено, навіть якщо дитина була зачата до шлюбу;
  • колишня дружина не вступила в новий шлюб після розлучення;
  • вагітна дійсно потребувала матеріальної підтримки.

Правила процедури

Обов'язок до взаємного матеріального утримання у подружжя, що вступили офіційно в шлюбні відносини, виникає після укладення шлюбу. Про те, що вони повинні формувати бюджет спільно, сказано в ст. 31 СК.

Стаття 31. Рівність подружжя в сім'ї

Найчастіше чоловік добровільно надає дружині зміст, але коли довірчі відносини між ними втрачені, вони повинні вдатися до вирішення питання, використовуючи правову форму:

Перші два документа повинні бути підписані сторонами. Крім різних прав і обов'язків сторін, там вказується, скільки чоловік буде виплачувати дружині аліментів, яким способом і в якому порядку при настанні певних обставин.

Якщо шлюбний контракт обов'язково засвідчується нотаріусом, то аліментні угоду за бажанням сторін, але якщо воно буде завірено, то отримає статус виконавчого документа .

Якщо при настанні обставин, зазначених у документі, в тому числі вагітність, неможливість працювати, чоловік буде ухилятися від сплати аліментів, дружина зможе пред'явити один з документів за місцем його роботи або ініціювати видачу наказу суду. У третьому випадку, коли добровільного угоди про зміст з боку чоловіка у неї немає, вона має право звернутися до суду.

Загальні умови

У майбутньої матері є право вимагати аліменти з батька дитини незалежно від того, на даний момент вони знаходяться в шлюбі або розлучені, причому:

  • дитина могла бути зачатий до шлюбу, але чоловік визнає його своїм або підтверджує батьківство за допомогою експертизи;
  • жінка вагітна, чоловік і жінка проживають у шлюбі, але вона є тимчасово непрацездатною (втратила роботу, не може працевлаштуватися, не дозволяє здоров'я і ін.);
  • дружина стала непрацездатною до розлучення або протягом 1 року після, наприклад, жінка отримала каліцтво, а потім завагітніла і не може працювати з певних причин, також за час вагітності подружжя розлучилося.
Під аліментами в   сімейному кодексі   розуміється матеріальна допомога, яка покладається нужденному родичу

Аліменти будуть присуджені тільки в тому випадку, коли у чоловіка є офіційне джерело доходу, а якщо вагітна жінка, що виношує дитину від одного чоловіка, розлучиться з ним і вийде заміж за іншого, то аліментна обов'язок майбутнього батька припиниться щодо жінки, але не дитини, який народиться

Підстави для утримання

Якщо подружжя не прийшли до висновку шлюбного контракту або добровільного аліментного угоди, то у жінки є право для звернення до суду.

Вважається, що батько дитини повинен взяти вагітну жінку на утримання, коли вона:

  • непрацездатна, наприклад, не досягла пенсійного віку або інвалід, з іншої причини;
  • потребує фінансової підтримки, т. е. її доходи нижче рівня прожиткового мінімуму, цей факт буде встановлюватися судом.

Якщо жінка вагітна або з моменту народження загального дитини у подружжя не минуло ще 3 роки, їй не потрібно доводити непрацездатність і нужду в фінансах. До окремої категорії відносяться жінки, які доглядають за спільною дитиною-інвалідом, в силу обставин вони не можуть себе забезпечувати або мають невеликі доходи.

В інших випадках суд зверне увагу, коли настала непрацездатність - до шлюбу чи після розлучення. Дружина також може бути визнана потребує, якщо протягом 5 років після розлучення вона досягла пенсійного віку, а в шлюбі чоловік і жінка прожили довго.

Залучаючи до аліментних відповідальності відповідача, суд буде враховувати не тільки його офіційні або нелегальні доходи, але і витрати, пов'язані з:

  • вмістом себе і, можливо, нової сім'ї;
  • платежами за виконавчими листами;
  • вмістом родичів-утриманців;
  • інші.

Суд може відмовити жінці, якщо виявиться, що після відрахувань у чоловіка залишиться коштів на проживання меншу суму прожиткового мінімуму, а він, наприклад, на даний момент серйозно хворий і потребує ліків. Тоді подавати позов через час можна буде знову.

рекомендації

Жінка, якщо вона була офіційно зареєстрована з чоловіком, може запропонувати справжньому або колишнього чоловіка укласти аліментні угоду. Умови розмірів виплат в такому випадку подружжя встановлюють самостійно. Якщо справа дійде до суду, то його рішенням буде встановлена ​​фіксована сума.

Коли вимагати і платити

Крім того, що вагітна жінка має право на подачу позову про стягнення аліментів на свою користь, у чоловіка є зустрічна право на зменшення розмірів вимог.

До примусову виплату суд зобов'язує чоловіка, коли дружина:

  • стала непрацездатна (інвалідність, наступ пенсійного віку) протягом шлюбу або 12 місяців після розлучення;
  • вагітна чи знаходиться в декретній відпустці;
  • доглядає за дитиною-інвалідом.

Зразок угоди про сплату аліментов.doc

Аліменти на дружину будуть стягуватися з моменту, як жінка звернеться до суду, термін виплат закінчиться, коли:

  • здоровій дитині виповниться 3 роки і мати зможе вийти на роботу;
  • дитина-інвалід досягне 18 років .

Якщо у подружжя народилася дитина, який після народження отримав 1 групу інвалідності, то батько дитини зобов'язаний утримувати його мати все життя. Аліментна обов'язок може також припинитися, коли дружина перестане потребувати матеріальної підтримки або один з батьків дитини помре.

Розрахунок розмірів

Аліменти вагітній дружині в шлюбі і під час догляду за дитиною можуть скласти за рішенням суду не більше 50% від суми, яка покладається на саму дитину.

Так, згідно із законом батько виплачує зі своїх доходів на дітей:

Наприклад, якщо у колишнього подружжя 1 дитина, то дружині буде покладено 12,5% за умови, що у батька дитини немає інших дітей від попереднього або справжнього шлюбу. Ті ж самі 12,5% будуть нараховуватися вагітній жінці, яка виношує його дитину.

Якщо у чоловіка є відповідальність за іншими виконавчими листами, то розрахунок буде проводитися з суми, яка залишиться після виконання інших фінансових обов'язків.

При укладанні аліментного угоди або за рішенням суду має бути визначено, як жінка буде отримувати гроші щомісяця:

  • на руки готівкою;
  • поштовим або банківським переказом;
  • на мапу.

особливі випадки

Жінка, яка складається або складалася з чоловіком в цивільних відносинах, не може мати права на утримання ні під час вагітності, ні після народження дитини. Якщо факт батьківства буде доведений, то аліменти за рішенням суду будуть присуджені тільки дитині після подачі матір'ю заяви. Аліменти від батька дитини може отримувати тільки «офіційна» дружина.

Батько після народження дитини, якщо відбудеться розлучення, буде платити аліменти на дитину до досягнення нею 3 років і на матір, яка буде знаходитися в декреті, якщо вона заявить про це, але при наявності у нього такої фінансової можливості, що встановить суд.

До одним з умов для стягнення матеріальної допомоги відноситься потреба жінки, коли своїх коштів для існування у неї недостатньо. Для кожного конкретного випадку визначати ступінь потреби буде суд. До другого умові відноситься непрацездатність, найчастіше вона виникає при важкій вагітності або коли вагітна жінка має 1, 2 групу інвалідності.

До другого умові відноситься непрацездатність, найчастіше вона виникає при важкій вагітності або коли вагітна жінка має 1, 2 групу інвалідності

У 2013 році в Державну Думу був внесений законопроект, згідно з яким матері отримуватимуть аліменти від держави . Однак він ще не вступив в силу.

Як оформити аліменти, якщо шлюб не зареєстрований, ви можете знайти ось тут .

Поєднання потребу і інвалідності дружини, будучи вагітною, або народила дитину дає їй 100% можливість на отримання аліментів від чоловіка справжнього або колишнього. Хоча ці дві умови не завжди доповнюють один одного.

Хоча ці дві умови не завжди доповнюють один одного

Жінці-інваліду доведеться доводити своє скрутне становище не тільки фізичне, а й матеріальне, а коли мати доглядає за дитиною-інвалідом, доводити потреба і непрацездатність їй не потрібно, аліменти будуть стягуватися незалежно від цих двох умов

Нюанси аліментів вагітній дружині в шлюбі

Для стягнення аліментів з батька дитини на користь матері, коли вона ще вагітна або вже народила немає необхідності подавати на розлучення. Якщо цього вимагають обставини, то звернутися за допомогою можна негайно, а розлучитися пізніше, саме так і роблять більшість жінок, про що свідчить судова практика.

Позов подається до мирового судді за місцем реєстрації відповідача. Але за умови, що жінка не може поїхати в інший регіон через погане здоров'я, то заява візьмуть і за місцем її проживання.

В даному цивільній суперечці позивачем є вагітна дружина, а відповідачем - батько дитини. Заява оформлюється за стандартним зразком, його можна знайти в інтернеті.

В основній частині жінка зобов'язана вказати історію шлюбу, коли він був укладений і / або розірваний, навести доводи для стягнення аліментів. Додатково потрібно вказати суму, в якій вона потребує щомісяця і, спираючись на нормативні акти, попросити суд про призначення їй щомісячних виплат.

Позов може бути прийнятий, якщо жінка докладе:

  • громадянський паспорт;
  • довідку про термін вагітності, на якому вона знаходиться;
  • свідоцтво про шлюб і його розірвання, якщо воно є;
  • паперу, які можуть підтвердити фінансове становище подружжя;
  • медичні документи, що свідчать про хвороби або інвалідності, можливо, пенсійне посвідчення;
  • інші на вимогу.

Коли дитина вже народилася, то буде потрібно його свідоцтво про народження і довідка з ЖКП, що він зареєстрований за місцем проживання матері, а значить, знаходиться на її утриманні. Якщо у жінки на руках буде аліментні угоду або шлюбний договір вона може подати позов про невиконання іншою стороною зобов'язань за цим юридичному документу.

Судова практика та інші формальності

Подача позову до суду актуальна в двох випадках, коли:

  • у жінки на руках є аліментні угоду (шлюбний договір) і батько дитини відмовляється його виконувати;
  • вагітна жінка чи породілля, не маючи джерела доходів, крім декретної допомоги, залишилася без матеріальної підтримки з боку батька дитини.

Позов може бути поданий двома варіантами: в якості прохання до районного суду або мировому судді. У першому випадку розгляд цивільних спорів займає чимало часу, у другому питання вирішується набагато швидше, тому що мировий суддя видає наказ, який має бути прийнятий до виконання негайно.

Причому своє рішення він видає через 5 днів, спираючись, тільки на документи і не вислуховуючи доводи сторін. Якщо мировий суддя відмовить позивачці, пояснивши причину такого рішення, у неї залишається можливість подати заяву на загальних підставах в районний суд.

Аліменти за виконавчим листом повинні бути стягнуті судовими приставами. При наявності аліментного угоди у жінки також є можливість звернутися до приставам безпосередньо, минаючи подачу позову до суду. Тому що угода наділене силою виконавчого документа.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

У будь-якому випадку за місцем офіційного працевлаштування чоловіка аліменти повинні бути стягнуті з його заробітної плати. Справляється сума на утримання матері не залежить від аліментів, які батько буде платити на народжену дитину.

Нерідко чоловікам, які залишають жінок ще під час вагітності, доводиться оплачувати аліменти на обох протягом 3 років, а на дитину до повноліття.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online