Аліменти на утримання матері дитини до 3 років

  1. За яких умов призначаються аліменти на матір дитини
  2. В яких випадках аліменти не нараховуються
  3. Припиняє чи чоловік виплати при влаштуванні жінки на роботу
  4. Розмір аліментів на утримання матері дитини
  5. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Колишня дружина має право вимагати аліменти не тільки на дитину, але і на її утримання. Це право жінкам гарантує стаття 90 Сімейного кодексу РФ. Однак його реалізація можлива лише при дотриманні певних умов.

Так само ви можете подивитися відео огляд

За яких умов призначаються аліменти на матір дитини

Жінка може розраховувати на матеріальну допомогу з боку колишнього чоловіка в наступних випадках:

  • на час вагітності;
  • в період, поки спільним дітям не виповниться 3 роки;
  • при непрацездатності, придбаної до розлучення, або протягом року після нього;
  • при догляді за непрацездатними дітьми до виконання ним 18 років, а при наявності у них інвалідності 1 групи, довічно;
  • при виході на пенсію протягом п'яти років з дати шлюборозлучного процесу.

Обов'язковою умовою для призначення колишній дружині виплат в кожному з вищевказаних випадків є її документально підтверджене важке матеріальне становище. Суд також враховує фінансові можливості потенційного платника, низькі доходи або наявність інших утриманців можуть позначитися на розмірі призначаються виплат.

Право на аліменти надається не тільки матері, але й батькові, якщо діти залишаються жити з ним. Тоді вже на колишню дружину накладаються обов'язки по виплаті змісту другого з батьків протягом перших трьох років життя дитини.

Аліментні зобов'язання на утримання матері оформляються трьома способами:

  1. Укладенням мирової угоди.
  2. За судовим наказом.
  3. За допомогою подачі матір'ю дитини позовної заяви до суду.

Перший варіант передбачає згоду колишнього чоловіка на надання матеріальної підтримки не тільки дітям, а й колишній дружині. В такому випадку можна обійтися без втручання суду і просто надати нотаріусу документи, необхідні для оформлення аліментних відносин. До них відносять:

  • документи, що підтверджують особистості батьків і дітей;
  • свідоцтво про укладення (розірвання) шлюб;
  • довідка про склад сім'ї;
  • документи, що підтверджують, що мати потребує фінансової допомоги (довідки про знаходження в декреті і про розмір соціальної допомоги, чеки та квитанції, що відображають розмір дитячих витрат);
  • відомості про доходи батька.

Якщо в угоді фігурують аліменти для вагітної жінки, нотаріусу необхідно надати довідку з медичної організації із зазначенням терміну вагітності.

При відмові другого з батьків виплачувати утримання матері дітей у віці до трьох років, стягнення аліментів можна здійснити через суд. При наявності інформації про місцезнаходження відповідача і його офіційному місці роботи, досить звернутися в органи суду із заявою на отримання судового наказу по аліментах, який в подальшому повинен бути переданий судовим приставам для виконання.

Якщо ж колишній чоловік намагається ухилитися від своїх обов'язків, до судових органів можна подати позовну заяву про стягнення аліментів в примусовому порядку. Разом з позовною заявою, суду повинен бути представлений той же пакет документів, що і нотаріусу при укладанні добровільного угоди. За рішенням суду формується виконавчий лист, який передається в роботу службі судових приставів.

Жінка може подати в суд з метою стягнення аліментів на своє утримання, поки вік малюка не досягне трьох років, незалежно від статусу відносин з його батьком. Це може бути діючий шлюб або вже розірваний, або навіть відсутність реєстрації зовсім. У разі громадянського шлюбу досить буде того факту, що відповідач прописаний в свідоцтві про народження.

Відповідач же завжди має право оскаржити рішення судді, якщо він не згоден з вимогами колишньої дружини. Після розгляду документів, які доводять неможливість виплати змісту в призначеної сумі, суд може прийняти рішення про зниження розміру виплат, а в ряді випадків про їх скасування.

до змісту ↑

В яких випадках аліменти не нараховуються

Колишньому чоловікові вдасться уникнути обов'язків по утриманню матері своїх дітей в таких випадках:

  • тривалість подружнього союзу менше 1 року;
  • розлучення через негідної поведінки дружини (зловживання алкоголем, подружня зрада і т.п.);
  • придбання дружиною статусу непрацездатної з власної вини (травма в стані алкогольного сп'яніння або у процесі скоєння злочину);
  • умисне приховування матір'ю дитини особистих доходів.

При подачі зустрічного позову на зменшення суми виплат по аліментах, доказами можуть служити:

  • свідоцтва про народження дітей від другого шлюбу;
  • висновок медичної організації про наявність у відповідача серйозного захворювання, що вимагає тривалого і дорогого лікування;
  • документи про присвоєння відповідачу групи інвалідності.

Оскаржити суму можна, довівши підвищення рівня матеріального стану колишньої дружини. А при вступі її в другий шлюб, з колишнього чоловіка автоматично знімається обов'язок платити аліменти на утримання матері його дітей.

до змісту ↑

Припиняє чи чоловік виплати при влаштуванні жінки на роботу

Спірним питанням є продовження виплат матеріальної підтримки матері дитини до трьох років, після її виходу на роботу. З одного боку, вона більше не є непрацюючою і може забезпечити себе самостійно, з іншого за батьком дитини зберігається обов'язок платити аліменти його мамі протягом усіх трьох років. У таких випадках суд приймає рішення, виходячи з обставин кожної конкретної справи. До уваги береться той факт, чи платить колишня дружина зарплату няні, або за дітьми стежать бабусі і дідусі, поки їй доводиться працювати. А також величина одержуваного їй доходу. У подібних ситуаціях судді частіше приймають рішення про зміну розміру аліментів, але не про їх повне скасування, так як це все ж є порушенням прав жінки, гарантованих Сімейним кодексом РФ.

до змісту ↑

Розмір аліментів на утримання матері дитини

Розмір аліментів для колишньої дружини не затверджений законодавчо і визначається кожного разу індивідуально. Суд враховує вимоги жінки і її умови життя, і на підставі цього призначає величину платежів. При цьому обов'язково дотримується правило - аліменти на утримання дружини до 3 років дитині повинні складати не більше 50% від виплат дитячих аліментів. Пояснюється це тим, що батьки зобов'язані вносити рівний внесок у фінансування підрозділів на виховання дітей.

Розмір аліментів на дітей прописується в умовах добровільної угоди, або призначається судом у твердій сумі або у вигляді відсотка від доходу батька. Відповідно до російського законодавства, величина їх частки повинна становити від 25 до 50%, в залежності від кількості дітей. Аліменти на утримання матері дитини до трьох років повністю залежать від суми виплат на дітей і завжди встановлюються у фіксованій формі.

При призначенні обов'язків в судовому порядку, жінкам не доводиться розраховувати на великі суми. Наприклад, при наявності однієї дитини і заробітної плати колишнього чоловіка в розмірі 40000 рублів, після оподаткування на дитячі аліменти піде 8700 рублів, а дружині, відповідно, 4350 рублів. Якщо врахувати, що в більшості регіонів Росії середня заробітна плата становить 15-20 тис. Рублів, виплати на утримання матері будуть ще скромнішими. А при здійсненні виплат відразу трьом дітям, стягнення аліментів на матір з відповідача неможливо, так як сума платежів вже становить 50% доходу, і перевищувати цей поріг заборонено законом. Тому матерям з дітьми до трьох років залишається розраховувати тільки на сумлінність колишнього чоловіка, який повинен розуміти, що жінка з немовлям на руках потребує матеріальної підтримки.

до змісту ↑

Судова практика

Громадянка А. звернулася в судовий ділянку №2 м Астрахані з позовом на аліменти на своє утримання з громадянина В. Свої вимоги вона пояснила тим, що складалася з відповідачем в офіційному шлюбі, який був розірваний, і має з ним спільну дитину. А також те, що знаходиться в декретній відпустці, так як дочки ще не виповнилося 3 роки, і роботодавець не робить виплати після досягнення дитиною 1,5 років. На підставі цього позивач просить призначити відповідача аліментні зобов'язання в її користь в розмірі прожиткового мінімуму.

Мировим суддею було прийнято рішення задовольнити вимоги громадянки А. на її умовах, однак, у відповідь на це, колишній чоловік подав апеляційну скаргу в районний суд. Свою незгоду він підкріпив документальними доказами того, що позивач не потребує допомоги, маючи особистий заробіток, автомобіль, квартиру і заможних батьків. Сам же відповідач після сплати змісту колишній дружині не зможе покривати власні базові потреби.

При розгляді матеріалів справи, суд прийшов до наступних висновків:

  1. Згідно ст.90 СК РФ позивач має право на отримання матеріальної підтримки від другого з батьків, так як одна виховує дочку в віці до 3 років.
  2. За ст. 91 СК РФ, за відсутності добровільного угоди, виплати призначаються на підставі фінансового стану сторін.
  3. Після вивчення відомостей про доходи та витрати сторін, суд встановив, що громадянину В. після сплати за всіма зобов'язаннями на особисті потреби залишається сума, яка перевищує прожитковий мінімум регіону, а громадянка А., при обсязі підтверджених витрат, потребує надання матеріальної допомоги.

Районний суд постановив залишити рішення мирового судді без зміни, а скаргу відповідача без задоволення. Таким чином, на підставі судової практики можна зробити висновок, що суд стає на бік матері, навіть при наявності у неї додаткових доходів, і зобов'язує батька дитини платити аліменти, належні їй за законом.

Так само ви можете подивитися відео огляд

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online