Аліменти на трьох дітей: як оформити та що для цього потрібно

  1. поняття аліментів
  2. За яких умов можна стягнути аліменти з багатодітного батька
  3. Аліменти на трьох дітей: особливості та розмір виплат
  4. Доходи, з яких стягуються аліменти
  5. Розмір аліментів, в залежності від способу їх виплати
  6. Виплати в процентному співвідношенні
  7. Виплати в твердій грошовій сумі
  8. Аліменти на трьох дітей від різних шлюбів
  9. Максимальний розмір аліментів
  10. Порядок індексації аліментів
  11. Способи здійснення виплат
  12. Угода про сплату аліментів
  13. Судова процедура
  14. Куди подавати документи
  15. Перелік необхідних документів
  16. докази
  17. Терміни судового провадження
  18. Результати по справі: судове рішення або наказ
  19. Припинення аліментних зобов'язань
  20. Практика судів
  21. висновки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Час читання: 7 хвилин

Аліменти - болюча тема для багатьох батьків. Утримувати дітей є їх прямим обов'язком, навіть якщо не всі хочуть її виконувати. Коли дитина один - це ще куди не йшло, але зовсім інша справа, коли необхідно платити аліменти на трьох дітей. Виховати дітей поодинці дуже складно, тому тут просто не обійтися без допомоги другого з батьків. Розглянемо, які особливості стягнення грошових виплат на дітей багатодітного чоловіка.
Аліменти - болюча тема для багатьох батьків

поняття аліментів

Аліменти - це слово, яке у всіх на слуху. Вони являють собою кошти, які виплачуються на утримання непрацездатних членів сім'ї. Ми більше звикли, що в основному їх платять на дітей, але насправді це тільки один з варіантів таких виплат. Бувають також аліменти батькам або одному з подружжя.

Якщо говорити конкретно про аліменти на неповнолітніх, то обов'язок їх виплачувати може виникнути не тільки у батька, а й у матері. Відповідно до законодавства, платити їх повинен той з батьків, який проживає окремо від дітей. Читайте докладніше про аліменти .

Питання, що стосуються аліментів, регулюються, в першу чергу, Сімейним кодексом РФ. Процедура їх стягнення передбачена Цивільно-процесуальним кодексом, а також законами та підзаконними актами, які деталізують положення вищезазначених кодексів і спрямовані на їх реалізацію. Наприклад, Федеральний закон від 2 жовтня 2007 р № 229 «Про виконавче провадження», постанова Уряду РФ «Про перелік видів заробітної плати іншого доходу, з яких виробляється утримання аліментів на неповнолітніх дітей» та інші.

За яких умов можна стягнути аліменти з багатодітного батька

Щоб у дітей виникло право, а у батька, відповідно, обов'язок щодо аліментів, повинні виконуватися наступні умови:

  1. Наявність документально підтвердженого спорідненості. В якості підтвердження можуть служити свідоцтво про народження дитини, документ про встановлення батьківства (свідоцтво або рішення суду), судове рішення про усиновлення або удочеріння.
  2. Вік дітей не повинен перевищувати 18 років. Це правило не поширюється на випадки, коли дитина інвалід.

При виплаті аліментів на 3-их дітей не має значення, від однієї і тієї ж подружжя вони з'явилися на світло чи ні. Навіть якщо кожен з них народжений від різних шлюбів , Діти мають однакові права на матеріальне утримання від свого батька. Відповідно, кожна з дружин зможе вимагати виконання від батька дітей таких зобов'язань, а при необхідності і звернутися до суду для їх примусового стягнення. Дізнайтеся більше про те, як відбувається стягнення аліментів .

Аліменти на трьох дітей: особливості та розмір виплат

Вітчизняне законодавство визначає, що сума аліментів на трьох дітей залежить від способу їх сплати. Розрізняють виплати:

  • в процентному співвідношенні;
  • в твердій грошовій сумі.

Крім того, безпосередньо на розмір змісту будуть впливати такі фактори:

  • матеріальний стан платника;
  • соціальний і сімейний стан одержувача і платника;
  • стан здоров'я обох батьків;
  • рівень життя неповнолітніх;
  • інші обставини.

матеріальний стан платника;   соціальний і сімейний стан одержувача і платника;   стан здоров'я обох батьків;   рівень життя неповнолітніх;   інші обставини

Доходи, з яких стягуються аліменти

Кошти на утримання дітей стягуються з різних доходів зобов'язаного особи, серед яких виділяють:

  • заробітну плату або дохід від заняття підприємницькою діяльністю;
  • пенсії, стипендії, допомоги;
  • прибуток від цінних паперів і банківських вкладів;
  • премії, винагороди, надбавки;
  • заробіток засуджених осіб;
  • доходи від результатів авторського права;
  • кошти, отримані за здачу майна в оренду;
  • інші.

Разом з тим, виділяють і категорію засобів, що не беруться до уваги при визначенні розміру виплат. Читайте докладніше про те, з яких доходів відбувається стягнення аліментів .

Розмір аліментів, в залежності від способу їх виплати

Як розраховуються аліменти на трьох дітей в 2019 році в Росії, багато в чому залежить від способу їх сплати. Перший варіант найбільш простий, коли все відбувається добровільно. Для цього часто укладають аліментні угоду. У ньому передбачаються всі умови, що стосуються виплат: розмір, терміни, спосіб сплати і так далі. Обов'язковою вимогою до угод такого роду є їх нотаріальне посвідчення.

Незалежно від кількості дітей, аліментні угоду має складатися на кожного окремо, так як у договорів будуть відрізнятися терміни дії, а іноді і інші моменти.

У разі відсутності у батьків бажання платити матеріальну допомогу своїм дітям в добровільному порядку стягувати аліменти доведеться примусово. Це можливо шляхом звернення до суду. Як вже було зазначено раніше, суд може встановити виплати у вигляді частки від заробітку зобов'язаного особи або у фіксованій сумі.

Виплати в процентному співвідношенні

Багатьох чоловіків цікавить, скільки відсотків належить платити на 3 дитини. Для початку варто відзначити, що такий спосіб найбільш часто встановлюють, якщо у платника є стабільний щомісячний дохід, який не повинен бути нижче мінімального розміру заробітної плати. Сімейним законодавством передбачено, що цей відсоток змінюється в залежності від кількості дітей у зобов'язаної особи.

Так, Сімейний кодекс встановлює, що на одну дитину стягують 25%, а на двох - 33% від доходів. Визначаючи, який відсоток повинен виплачувати батько на трьох неповнолітніх, законодавець встановлює цифру в 50% доходу.

Разом з тим, суд приймає до уваги багато індивідуальних обставини, що впливають на кінцеве рішення.
Разом з тим, суд приймає до уваги багато індивідуальних обставини, що впливають на кінцеве рішення

Виплати в твердій грошовій сумі

У деяких життєвих ситуаціях неможливо визначити, яку частину становлять аліменти від заробітної плати. Таке буває, коли платник має низький або нестабільний дохід, або при натуральній оплаті праці. Тоді суд може встановити фіксований розмір виплат, який не буде залежати від щомісячного доходу платника. Як правило, орієнтуються при цьому на мінімальний розмір заробітної плати в тому чи іншому регіоні, або ж по країні в цілому.

Аліменти на трьох дітей від різних шлюбів

Кожен з дітей, незалежно від того, народжені вони від однієї матері або від різних, має однакове право на матеріальне утримання. Але одна справа коли 50% заробітку отримує одна сім'я, і ​​зовсім інше, коли частина доходів потрібно ділити на дві, а то і три сім'ї. Тоді кожній дитині нічого не дістанеться - 16,6%. При цьому не має абсолютно ніякого значення черговість народження або інші фактори. Всі діти рівні у своїх правах.

Максимальний розмір аліментів

Як вже було зазначено, суд присуджує на трьох дітей не більше 50% від заробітку чоловіка. Однак в деяких випадках розмір аліментів, що стягуються в судовому порядку на трьох дітей, становить 70%. Це максимальний відсоток, який може стягнути суд. Наприклад, таке відбувається, коли аліменти виплачуються не тільки на дітей, а й на матір, що знаходиться в декретній відпустці. У разі складання аліментного угоди розмір аліментів нічим не обмежений. Дізнайтеся більше про максимальному розмірі аліментів .

Порядок індексації аліментів

Оскільки рівень мінімальної заробітної плати постійно змінюється, стягнення аліментів у фіксованій грошовій сумі може піддаватися індексації. Відбувається це в рамках виконавчого провадження, пропорційно зростанню величини прожиткового мінімуму для певної категорії населення.

Якщо виплати призначені в частках від доходу відповідача, індексація здійснюється автоматично роботодавцем, коли він підвищує заробітну плату співробітникам. Читайте докладніше про те, як індексуються аліменти .

Способи здійснення виплат

Як зазначалося раніше, аліменти на першого, другого або на третю дитину можуть виплачуватися добровільно або ж в примусовому порядку. Сумлінні батьки роблять все по добрій волі, оскільки вони піклуються про своїх дітей, незалежно від сформованих відносин з чоловіком. Але, на жаль, часто зустрічаються ситуації, коли про обов'язок утримувати своїх неповнолітніх дітей батькам доводиться нагадувати в суді. Розглянемо можливі варіанти розвитку подій при добровільному і примусовому порядку здійснення виплат.

Угода про сплату аліментів

Аліментні угоду представляє собою нотаріальний документ, який складається з обопільної згоди і містить всі умови, що стосуються виплат на утримання дитини. Найголовніше тут те, що чоловік і жінка повинні прийти до взаємної згоди за всіма пунктами, а саме:

  • виплачується сума;
  • періодичність нарахувань;
  • спосіб сплати;
  • термін дії угоди;
  • відповідальність за порушення або невиконання зобов'язань.

При наявності розбіжностей хоча б по одному з перерахованих вище пунктів нотаріус такий документ не запевнить, що стане приводом звернутися до суду.
При наявності розбіжностей хоча б по одному з перерахованих вище пунктів нотаріус такий документ не запевнить, що стане приводом звернутися до суду

Судова процедура

Звернутися до суду можна двома способами:

  • із заявою про видачу судового наказу;
  • з позовною заявою про стягнення аліментів.

У першому випадку справа розглядається за спрощеною процедурою, коли відсутній спір про право. Якщо ж одночасно відбувається розірвання шлюбних відносин, розділ майна, або кожна зі сторін має свою точку зору, справа розглядається в рамках позовного провадження.

Куди подавати документи

Для стягнення аліментів звертатися потрібно до мирового суду за місцем проживання позивача або відповідача.

Перелік необхідних документів

Разом із заявою мировому судді потрібно подати такі документи:

  • копії документів, що засвідчують особистості батьків;
  • копію свідоцтва про шлюб і про його розірвання (при наявності);
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку, що підтверджує спільне проживання дитини з одним з батьків;
  • документи про доходи відповідача;
  • чеки, квитанції.

докази

Щоб суд виніс рішення на вашу користь, необхідно надати йому якомога більше доказів по справі. Сюди входить і наявність родинних відносин між батьками і дитиною, знаходження неповнолітнього на утриманні одного з подружжя, рівень доходів відповідача, наявність або відсутність у нього постійної роботи, необхідний вміст дитині і багато іншого.

Залежно від обставин в якості доказів можуть виступати довідка з місця роботи, копія трудової угоди, довідка про склад сім'ї, медичний висновок про стан здоров'я дитини або батька, квитанції на регулярно використовувані ліки і так далі

Терміни судового провадження

Заява про видачу судового наказу розглядається мировим суддею протягом 5 днів з дня його подачі. Після цього наказ набирає чинності через 10 днів з моменту його винесення, якщо за цей час не надходять ніякі заперечення. В іншому випадку суддя скасовує наказ, і справа розглядається в порядку позовного провадження. Це означає, що справа буде розглядатися набагато довше, в присутності сторін і вислуховуванні їх аргументів, у відповідності з усіма правилами цивільного процесу.
Заява про видачу судового наказу розглядається мировим суддею протягом 5 днів з дня його подачі

Результати по справі: судове рішення або наказ

За підсумками розгляду справи при скороченою процедурою видається наказ, який являє собою виконавчий документ. Він виноситься суддею одноосібно, без розгляду, на підставі доказів, які безперечно підтверджують виникнення зобов'язань по стягненню.

У разі видачі наказу виключається повторний розгляд даної справи в суді з тих самих підстав.

Судове рішення виноситься за підсумками позовного провадження і судового розгляду. В такому випадку має проводитися засідання за участю всіх сторін і розглядом поданих доказів. Якщо наказ по своїй природі має юридичну силу судового рішення і одночасно є виконавчим документом, то судове рішення передбачає ще видачу на його підставі виконавчого листа.

Припинення аліментних зобов'язань

Батько припиняє виплату аліментів в наступних випадках:

  • досягнення дітьми повноліття або придбання повної дієздатності;
  • усиновлення або удочеріння дітей;
  • смерть одного з батьків або дітей.

Якщо припиняються виплати тільки на одну дитину, то розмір аліментів на решті неповнолітніх повинен бути збільшений відповідно до законодавства.

Практика судів

Як показує практика, суд зазвичай стає на бік неповнолітніх і рідко відступає від цього правила. Звичайно, до уваги беруться всі обставини, які так чи інакше можуть вплинути на розмір або спосіб сплати коштів. Крім того, необхідно враховувати, що аліменти є виплати, які в залежності від різних умов можуть змінюватися, зменшуючись або, навпаки, збільшуючись в розмірі.

висновки

Отже, виходячи з вищевикладеного, стає зрозуміло, що, незалежно від кількості у людини дітей, а також того факту, народилися вони в одній сім'ї або в різних, все неповнолітні мають однакові права на матеріальне утримання від своїх батьків. При цьому аліменти повинні бути поділені в рівних частинах між ними. Виняток становлять випадки, коли один з дітей, наприклад, хворіє і потребує дорогого лікування. Всі ситуації розглядаються судом в індивідуальному порядку з урахуванням всіх обставин по справі.

Аліменти на дітей: Відео

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online