Аліменти на повнолітніх дітей - стягнення, зразок заяви, студента, непрацездатних, судова практика, право, що навчаються ВНЗ, зміст, в Росії, сума, як встановлюються

  1. Право на допомогу
  2. Що говориться в сімейному кодексі
  3. Написання позовної заяви
  4. Умови аліментів на повнолітніх дітей
  5. непрацездатні
  6. деталі стягнення
  7. зміст
  8. Ті, що навчаються
  9. встановлення суми
  10. Судова практика

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

російським законодавством передбачені ситуації, в яких дитина після 18 років також може отримувати аліменти від своїх батьків. Дані положення закріплює Сімейний кодекс. Але не всі знають про свої права, тому і залишаються без фінансової підтримки.

Але не варто розраховувати на позитивне рішення суду, якщо вам вже 18 років. При цьому будуть розглянуті ще ряд факторів: відносини з батьками, фінансовий стан обох сторін, наявність інших боргових зобов'язань.

Щоб виграти судовий процес , Дуже часто потрібна допомога кваліфікованих юристів. Вони грамотно складуть позовну заяву і допоможуть зібрати всі підтверджуючі документи .

Право на допомогу

Аліменти на повнолітніх дітей повинні виплачуватися батьками. Цією можливістю можуть скористатися непрацездатні син і дочка, які не можуть самостійно себе утримувати через інвалідності .

При цьому не має жодного значення, яка група інвалідності у нього. Для призначення аліментів проводиться медичне обстеження і дається лікарський висновок. На його підставі дитина і визнається недієздатним.

Видається довідка встановленого зразка, в якій детально зазначено висновок фахівців і група інвалідності. Цей документ і надається в суд для того, щоб були призначені аліменти на повнолітніх дітей.

На додаткову фінансову допомогу від своїх батьків можуть розраховувати і студенти . Аліменти виплачують їм до 23 років, тобто до того моменту, поки не закінчиться навчання у ВНЗ. Але і учень, і дитина-інвалід отримує грошові кошти тільки в тому випадку, якщо визнаний потребують. Його пенсії або стипендії недостатньо для утримання.

російським   законодавством   передбачені ситуації, в яких дитина після 18 років також може отримувати аліменти від своїх батьків

За рішенням суду встановлюється фіксована сума аліментів, яка виплачується щомісяця, при цьому враховуються доходи батьків, скільки ще дітей перебуває на їх утриманні, а розмір суми аліментів розраховують в індивідуальному порядку

Що говориться в сімейному кодексі

Росія - правова країна, тому таке питання, як захист дітей та їх зміст, чітко регламентується законодавчими актами. В сімейному кодексі вказано, що батьки зобов'язані фінансово забезпечувати дітей до 18 років.

Але якщо дитина і став повнолітнім, це ще не означає, що він може повністю себе забезпечити. Він повинен поєднувати і навчання у ВНЗ, і роботу. Більш того, студент зобов'язаний ще й допомагати матеріально своїм батькам.

У Сімейному кодексі вказано, що батько і мати зобов'язані дати своїй дитині тільки середню освіту. Якщо він прийняв рішення вчитися у ВНЗ, то батьки при цьому не повинні його утримувати.

Сімейне право в Росії з даного питання далеко від ідеалу. Всі забувають про такий момент, що досягти 18 років дитина може ще і за шкільною партою.

Чиновникам потрібно було в терміновому порядку вносити зміни в законодавчі акти. При цьому можна враховувати і досвід зарубіжних країн. Наприклад, в Європі діти мають право на виплату аліментів до закінчення навчання в коледжах і університетах.

Так і сталося у вересні 2019 року. Депутати прийняли новий закон, згідно з яким дитина має право на аліменти до 24 років. Але дуже часто недобросовісні батьки яких ухиляються від виконання своїх зобов'язань і діти змушені звертатися до суду, щоб отримати їм належну допомогу.

Написання позовної заяви

Аліменти після 18 років можуть бути призначені добровільно або в судовому порядку . Подати позовну заяву може сама дитина. Якщо він є недієздатним, то його інтереси захищає законний представник.

З даного питання немає терміну позовної давності. Поки повнолітня особа буде вважатися недієздатною і потребуватиме матеріально допомоги, його право на судове стягнення зберігається. Звернутися до суду він може в будь-який момент.

Отже, право на подачу позову є:

  • у самого повнолітнього дитини;
  • батька або матері, який його містить;
  • законного опікуна;
  • представників органів опіки, якщо обоє батьків ухиляється від своєї відповідальності за зміст дитини.

Зразок угоди про сплату аліментів

Позовна заява має наступну структуру:

  • повна назва судового органу, до якого подається позов;
  • Детальна інформація про обох сторонах судового процесу;
  • обгрунтування причини стягнення аліментів;
  • надання відомостей про отримувані доходи або їх відсутності;
  • інформація, яка підтверджує реальну потребу в отриманні аліментів.

Позовна заява про стягнення аліментів

Позов повинен бути складений чітко і лаконічно, без зайвих емоцій. Зразок заяви можна знайти в інтернеті або звернутися за допомогою до кваліфікованого юриста.

Щоб збільшити свої шанси на позитивне закінчення судового процесу, до позову бажано додати підтвердні документи:

  • довідки про отримувані доходи;
  • квитанції по оплаті комунальних послуг, квитанції з аптек, які підтверджують витрати сім'ї;
  • довідки з медичних установ, які свідчать про наявність захворювання у дитини;
  • документи, що підтверджують інвалідність.

Пакет документів може бути відправлений поштою або ж особисто надано до суду. В ході судового засідання враховуються аргументи обох сторін і приймається об'єктивне рішення.

Якщо стануть відомі такі факти, як зловживання студентом алкогольними напоями, аморальну поведінку або ж неправомірну поведінку до батьків, то у виплаті аліментів відмовлять.

Умови аліментів на повнолітніх дітей

Сплата аліментів і їх розмір багато в чому залежить від причини, по якій вони повинні бути нараховані. Якщо дитина перебуває на навчанні, то вони виплачуються до закінчення ВНЗ. Якщо ж він є недієздатним, то батьки повинні містити його постійно. Дуже важливо розібратися у всіх цих нюансах.

непрацездатні

Непрацездатність - це відсутність можливості здійснювати трудову діяльність через проблеми зі здоров'ям. Відповідно у нього немає ніяких засобів до існування. Тому інваліда і повинні містити його батьки або законні опікуни.

Непрацездатність буває двох видів: тимчасова і постійна. Перша - дуже поширена. У кожної людини можуть виникнути проблеми зі здоров'ям і він бере «лікарняний лист».

Для відновлення здоров'я потрібно трохи часу і людина знову повертається на роботу. Вагітність - це не хвороба, але жінка не може виконувати свої трудові обов'язки, тому і вважається непрацездатною.

Постійна непрацездатність називається інвалідністю, яка буває кілька ступенів або груп. Якщо мова йде про нарахування аліментів на непрацездатного дитини, то не має значення ступінь інвалідності. Враховується інший фактор - на скільки він потребує матеріальному забезпеченні своїх батьків.

Аліменти також можуть бути призначені, якщо повнолітня дитина визнаний потребують. Його доходи менше прожиткового мінімуму, тому йому не вистачає коштів для існування.

Рішення про суму аліментів і їх виплаті обов'язково приймає суд. При цьому кожна ситуація розглядається в індивідуальному порядку. Так, витрати дитини-інваліда значно вище, ніж студента. Всі ці нюанси і враховують в суді.

деталі стягнення

Аліменти призначаються в добровільному або примусовому порядку. У першому випадку між батьками і дитиною полягає письмова угода, яка обов'язково завіряється у нотаріуса.

Якщо це питання мирним шляхом вирішити неможливо, то справа передається до суду. Аліменти встановлюються у фіксованій сумі і підлягають щомісячній виплаті.

Позивач повинен зібрати всі документи, що підтверджують його витрати: квитанції з аптек, з оплати комунальних послуг, на покупку предметів гігієни, висновки лікарів. Також потрібно надати і відомості про свої доходи. Від вас багато в чому залежить рішення суду.

Від вас багато в чому залежить рішення суду

Отже, в разі підтвердження факту батьківства в органах загсу, стягнення аліментів на дитину, народженої поза шлюбом , Нічим не відрізняється від загального порядку, як і для дітей, народжених у шлюбі.

Заява про стягнення аліментів на утримання батьків, ви знайдете тут .

Але при цьому також враховується і матеріальне становище батьків і скільки ще дітей перебуває на їх утриманні. Більш того батько, який доглядає за спільною дитиною-інвалідом першої групи, також може претендувати на виплату аліментів.

Суд прийме позитивне рішення, якщо дотримуються наступні умови:

  • вік дитини більше 18 років;
  • він визнаний недієздатним;
  • вимагає догляду з боку батька і матері;
  • не має офіційного джерела доходу.

Всі ці факти обов'язково підтверджуються документально. Аліменти призначають, якщо один з батьків ухиляється від своїх обов'язків. Позов подає батько, мати або сама дитина.

Органи опіки також можуть відстоювати інтереси дитини, якщо обидва батьки не виконують свої обов'язки по догляду за дитиною та її матеріально не забезпечують.

Виплата аліментів припиняється в двох випадках: перший - дитина відновив свою дієздатність, а другий - смерть або дитини, або платника аліментів

зміст

Як правило, аліменти виплачуються до 18-річного віку. Але законодавством передбачені ситуації, коли цей термін може бути продовжений. Але статистика показує, що на матеріальну підтримку своїх батьків діти можуть розраховувати в дуже рідкісних випадках.

Російське законодавство дуже недосконале з даного питання. В зарубіжних країнах ситуація в корені інша. Так, в Сербії студенти можуть розраховувати на аліменти до 26 років. У багатьох європейських країнах батьки зобов'язані утримувати дітей до того моменту, поки вони не закінчать навчання.

У Росії виплата аліментів повнолітнім дочкам і синам здійснюється у фіксованій формі. На думку багатьох експертів це неправильно. Потрібно встановити процентне співвідношення до щомісячного доходу, тобто так, як здійснюються нарахування до 18 років.

Іноді виникають ситуації, коли при кожному з батьків залишаються діти. Як же нараховуються аліменти в цьому випадку? Обов'язок на їх виплату лягає на багатшого батька.

Ті, що навчаються

Якщо дитина досягла 18 років, це ще не означає, що він став працездатним. Якщо він знаходиться на очній формі навчання, то також продовжує потребує фінансової допомоги своїх батьків

У вересні 2019 року чиновники прийняли новий Закон, згідно з яким студенти можуть претендувати на виплату аліментів до 24 років. Це право вони втрачають, якщо дитина вступила в законний шлюб або почав отримувати стабільний дохід.

встановлення суми

Аліменти на повнолітніх дітей в більшості випадків призначаються в судовому порядку.

З розмір залежить від наступних критеріїв:

  • фінансового стану дітей і батьків;
  • наявність майна у обох зі сторін;
  • грошових коштів на банківських рахунках.

При розрахунку суми аліментів також враховують і додаткові чинники: скільки членів сім'ї знаходиться на утриманні у платником аліментів, наявність інших боргових зобов'язань (виплати по іпотеці, автокредиту ), Реальна потреба дитини в матеріальної допомоги.

Після того, як суд прийняв рішення, аліменти у фіксованій сумі виплачуються щомісяця. Вони можуть бути утримані в примусовому порядку на підставі наказу судді або виконавчого листа. Ці документи направляються в бухгалтерію підприємства, на якому працевлаштований батько. На їх підставі і здійснюється примусове списання.

При розрахунку аліментів враховують всі види доходів батька: оплату за окладом , премії , Надбавки, пенсії , Стипендії, допомога по безробіттю. Максимальна сума стягнення не може перевищувати 70% від загального доходу батька чи матері.

Судова практика

При розгляді даного питання судді завжди приймають об'єктивне рішення. При цьому вони найчастіше стають на бік дитини. Але якщо у батьків є інші неповнолітні діти, які потребують його підтримки, то у виплаті аліментів буде відмовлено.

Негативне рішення приймуть і в наступних випадках:

  • дитина веде аморальний спосіб життя;
  • зловживає алкогольними напоями та наркотичними препаратами;
  • ображає своїх батьків, загрожує їм і членам їх сімей;
  • батько або мати також знаходяться в скрутному матеріальному становищі.

Судова практика показує, що це питання по стягненню аліментів дуже складний. Кожен випадок треба розглядати тільки в індивідуальному порядку.

Як же нараховуються аліменти в цьому випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online