Аліменти на дружину

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

> >   ізраїльське право   Аліменти на дружину   Правовий інститут аліментних зобов'язань щодо дружини виник в єврейському релігійному законі і в даний час не тільки зберігся, а й поширився, як ми побачимо в законодавстві держави Ізраїль, на світські і навіть на змішані шлюби ізраїльське право

Аліменти на дружину


Правовий інститут аліментних зобов'язань щодо дружини виник в єврейському релігійному законі і в даний час не тільки зберігся, а й поширився, як ми побачимо в законодавстві держави Ізраїль, на світські і навіть на змішані шлюби. Необхідність в судовому втручанні і призначення аліментів дружині виникає, коли чоловік, з якихось причин ухиляється від забезпечення її і дітей і в той же час подружжя продовжують жити в шлюбі.
Відповідно до законів Тори у чоловіка є цілий ряд зобов'язань щодо дружини. Одне з основних зобов'язань - обов'язок платити аліменти, яка випливає з основного зобов'язання - утримувати дружину. Єврейський закон не змінився і в наш час, коли жінки в більшості своїй мають професію і заробляють самостійно. Якщо дружина звикла до певного рівня життя, вона має право продовжувати жити відповідно до цього рівнем, і обов'язком чоловіка є забезпечити її потреби відповідно до того, до чого вона звикла.
Основний принцип розподілу обов'язків між дружиною і чоловіком згідно єврейської традиції не оригінальний - дружина зобов'язана займатися домашнім господарством (в той числі - вихованням дітей), а чоловік - забезпечувати її і дітей. Чоловік як би платить дружині «зарплату» за виконання нею обов'язків.
Зобов'язання по аліментах широко за обсягом і включає забезпечення всіх потреб дружини: харчування, одяг, медичні витрати, утримання транспорту і навіть витрати на косметику і дозвілля.
Зобов'язання аліментів на дружину міститься в Кетуба (Перед проведенням обряду одруження рабин, наречений, представник нареченої і свідки разом складають свідоцтво про одруження, зване на івриті кетуба. Зовні кетуба це один лист, написаний на арамейською мовою) серед інших зобов'язань чоловіка. Проте, не дивлячись на те, що кетуба є зобов'язуючий документ, обов'язок виплачувати аліментні слід не з підпису на ній чоловіка, а з релігійного єврейського закону.
Є кілька заснованих правил щодо права дружини на аліменти. Галаха встановлює: «дружина підніметься з чоловіком своїм і не спуститися з ним», це означає, з одного боку, що дружина може вимагати від чоловіка забезпечити їй рівень життя, який він виходячи зі свого матеріального і соціального становища в стані їй забезпечити, і з іншого боку, що вона не може «опуститися» на рівень життя нижчий, ніж був у неї до вступу в шлюб. Дружина має право на той же рівень життя, який чоловік дозволяє собі, і рівень її життя виникає безпосередньо із заробітку і доходів чоловіка від різних джерел. У зв'язку з тим, що дружина «піднімається з чоловіком» вона має право отримувати аліменти відповідно до його «багатством і повагою», чоловік не може вимагати від дружини задовольнятися низьким рівнем життя, якщо сам в змозі забезпечить більш високий рівень.
Одним їх найважливіших складових аліментів є витрати на утримання житла. Чоловік зобов'язаний відшкодувати дружині витрати на житло, розмір такого відшкодування залежить від розміру житла, вартості найму т.д. Якщо дружина проживає в квартирі, що належить чоловікові, він не має права її звідти виселити, не надавши натомість відповідне житло.
Що відбувається, якщо дружина проживає, наприклад, з батьками і, по суті, не несе витрат на утримання житла? Той факт, що дружина проживає у батьків і поки ще не зняла відповідне житло, сам по собі, не достатній для того, що б знизити суму аліментів, так як можливо, це тимчасове явище і дружини в майбутньому має намір знімати окреме житло. Але, якщо з'ясуватися що дружина продовжує жити з батьками, чоловік може звернутися до суду з тим щоб зменшити суму аліментів.
Чоловік зобов'язаний робити все можливе для забезпечення дружини, на ньому лежить обов'язок працювати, і без об'єктивних причин (як то - хвороба, що не дозволяє чоловікові працювати в принципі, або відбуття ним тюремного ув'язнення) він не може користуватися різними приводами для ухилення від роботи. Більш того, чоловік зобов'язаний навіть працювати додатково, якщо його основного заробітку не вистачає для забезпечення дружини і дітей.
Спосіб визначення аліментів на дружину відрізняється від способу визначення аліментів на дітей. При визначенні аліментів на дружину в розрахунок приймаються соціальне становище чоловіка, його освітній рівень, майно і потенційна здатність до заробітку. Визначальне значення для оцінки аліментів на дітей мають лише потреби і потреби дітей.
В даний час, більшість жінок мають освіту і професію, тому їх залежність від чоловіка набагато менше, ніж за часів створення основних правил єврейської традиції. Разом з тим, безліч жінок, у яких є маленькі діти, вважають за краще приділяти більше зусиль і часу ведення домашнього господарства і догляду за дітьми і залишатися, принаймні, кілька років, і тоді обов'язок чоловіка забезпечити дружину має велике значення.
Верховний суд постановив, що більшість норм законодавства, що регулює аліменти, грунтується на релігійному єврейському законі. Згідно Галахе, дружина, на відміну від чоловіка, має право не працювати взагалі, її обов'язком, як уже згадувалося, є ведення домашнього господарства, за що дружина отримує як би заробітну плату від чоловіка у вигляді забезпечення. Тому факт наявності у дружини самостійного заробітку має значення для визначення суми аліментів. То вищий заробіток дружини, тим менше сума аліментів, і, якщо, наприклад, дружина заробляє нарівні, або більше, ніж чоловік, він може бути абсолютно звільнений від виплати їй аліментів. При цьому в поняття заробітку дружини включаються і інші доходи: допомога по безробіттю, допомога по інвалідності, доходи від здачі власності в оренду, відсотку по депозитах і т.д.
Єдиний випадок, коли дружина має право на повну суму аліментів в не залежності від її заробітку та інших доходів - це коли вона знаходиться в положенні «утримуваної».
Наприклад, рабинатського суд виніс рішення, що зобов'язує чоловіка дати дружині розлучення (гет), але він з якихось причин відмовляється або просто ухиляється. В цьому випадку дружина має право звернутися до суду, і суд може накласти на чоловіка виплату «утримуваної» дружині аліментів в повній сумі, тобто - як непрацюючої. Як правило, подача подібного позову змушує чоловіка поспішити з розлученням.
Як говорилося вище, згідно з єврейською традицією (а значить і закону, що поширюється на євреїв) дружина не зобов'язана мати професію і заробляти. Разом з тим, якщо подається позов на стягнення аліментів дружиною, яка працювала весь час, що передує позовом і раптом припинила працювати, у суду можуть цілком закономірно виникнути серйозні сумніви в її сумлінності. Раптове припинення роботи може бути витлумачено судом як якась тактика дружини, спрямована на те, щоб ускладнити чоловікові життя і зобов'язати його до виплати не тільки аліментів на дітей, а й повних аліментів на дружину.
У зв'язку з цим, останнім часом було винесено ряд судових рішень, в яких встановлено, що коли у дружини є професія та освіта і вона звикла самостійно заробляти, або коли у неї є професія і діти вже виросли і не вимагають догляду - у неї немає причини не працювати. У таких випадках суд присуджує дружині аліменти на певний період, для того, що б вона могла пристосуватися, знайти роботу і забезпечувати себе матеріально.
Слід зазначити, що ця судова практика значно відхиляється від законів Тори, згідно з якими жінка не повинна працювати і обов'язок чоловіка повністю її забезпечити відповідно до власного рівнем життя. Тому можна сказати з повною визначеністю, що є значні зміни в підході судів у сімейних справах до наказів про стягнення аліментів на дружину, і сьогодні вища ймовірність того, що суд надасть утвореної, і працюючій жінці можливість «пристосуватися», але не присудить скільки ні будь високу суму аліментів на невизначений термін.
У свою чергу, коли дружина ніколи за всю сімейне життя не виходила на роботу або доглядає за неповнолітніми дітьми, - не може її суд зобов'язати знайти роботу і присудить досить високу суму аліментів на невизначений термін.
Аліменти дружини обумовлені існуванням шлюбу, тобто дружина має право на отримання аліментів до розірвання шлюбу.
Крім того, як свідчить засноване правило - дружина має право отримувати аліменти, якщо вона живе разом з чоловіком, проте з цього правила є безліч виключень. Якщо подружжя проживають окремо - потрібно розрізняти між становищем, коли чоловік залишив дружину і положенням, коли дружина залишила чоловіка.
Якщо чоловік залишив дружину - це не звільняє його від обов'язку забезпечувати її в повному обсязі. Якщо дружина залишила будинок, як правило, вона втрачає право на аліменти, так як вона не виконує свої обов'язки. Однак, право на аліменти збережуться за дружиною, якщо вона залишила чоловіка і будинок по «поважної причини». Для доказу свого права на аліменти дружина повинна привести будь-яке виправдання того, що залишила чоловіка, коло таких виправдувальних причин може бути досить широкий - від насильства в сім'ї та до наполегливої ​​бажання чоловіка проживати з його батьками або іншими членами сім'ї.
Само собою зрозуміло, що дружина, яка вступила в інтимні стосунки з іншим чоловіком або залишила чоловіка і будинок без будь-якої виправдувальною причини, втрачає право на отримання аліментів від чоловіка.
У єврейському релігійному праві існує таке поняття як «іша моредет» що в буквальному перекладі означає «повстала дружина». Дане поняття означає дружину, яка відмовляється вступати в інтимні стосунки зі своїм чоловіком. Така відмова може привести до визнання дружини як «повсталої», в свою чергу, таке визнання може спричинити втрату прав дружини, які вона має в зв'язку з браком, всіх або їх частини, і в їх числі - право на одержання утримання і аліментів від чоловіка .
Слід зазначити, однак, «повсталої дружиною» можна визнати тільки дружину, яка повністю відмовляється від інтимних відносин повністю і завжди, а не час від часу. Дружина, у якій є поважна причина для відмови від інтимних стосунків не може бути визнана як «іша моредет» і має право на отримання аліментів. Таких поважних причин може бути багато: наприклад, якщо чоловік вступив в зв'язок з іншою жінкою, якщо чоловік залишив сім'ю, в разі насильства над дружиною з боку чоловіка, несправедливого звинувачення в зраді і т.д. Всі ці причини вважаються виправдовують відмову дружини вступати в особисті відносини, з одного боку, і також отримання їй аліментів, з іншого.
Для визнання дружини як «іша моредет» чоловік може звернутися зі спеціальним позовом в рабинатського суд. Рабинатського суд попереджає дружину, що якщо вона не змінить своєї поведінки, вона може втратити право на утримання і аліменти, і дає їй 12 місяців на те, щоб вона повернулася до чоловіка і примирилася з ним. Якщо дружина не примиряється з чоловіком, як наказав їй суд, чоловік має право розлучитися з нею без її згоди.
Все вищесказане отн6осілось до єврейських парам, що вступили в шлюб згідно з офіційною релігійної традиції. Яке ж становище жінки - єврейки, яка набрала в світський, нерелігійна шлюб з чоловіком - євреєм (наприклад, на Кіпрі). На сьогоднішній день, судова практика встановлює, що, незважаючи на те, що обидва чоловіки євреї і їх шлюб визнається державою, дружина не має права на отримання аліментів від чоловіка, так як шлюб здійснений не по закону «Моше і Ізраїлю» і, відповідно правила Галах про взаємні права чоловіка і дружини не поширюються на них.
Як ні парадоксально, але дружина - неєврейкою матиме право отримувати аліменти від чоловіка. роз'яснимо докладніше
Як вже говорилося вище, згідно із законодавством Ізраїлю, питання «особистого статусу» - тобто сімейні питання регулюються, перш за все, релігійним законом згідно релігійної конфесії членів сім'ї. Але що відбувається, якщо члени сім'ї (наприклад - чоловік і жінка) відносяться до різних релігійних конфесій, або не мають віросповідання взагалі? В цьому випадку починають діяти світські закони - тобто закони, прийняті Кнесетом. Яскравим прикладом є «Закон про виправлення сімейного законодавства (аліменти)». Цей закон, який поширюється на змішані пари, або пари, які не сповідують іудаїзм, мусульманство чи християнство, встановлює що, чоловік має право на отримання від іншого чоловіка аліментів, і суд може присудити виплату аліментів будь-якого з них (в тому числі - присудити дружині виплачувати аліменти чоловікові).
В принципі, дружина має право на отримання аліментів від чоловіка до розлучення. Чоловік зобов'язаний утримувати дружину і виплачувати її аліменти до тих пір, поки вони перебувають у шлюбі інеї винесено рішення суду, яке встановлює інше. Чоловік не зобов'язаний виплачувати аліменти своїй колишній дружині, навіть якщо з нею проживають їхні спільні діти (мова, зрозуміло, не йде про аліменти на дітей), і навіть якщо вони перебували в шлюбі довгі роки, крім випадку, коли це передбачено шлюбним договором, або угодою про розлучення.
На закінчення коротко розглянемо деякі відмінності між аліментами на дружину, присуджується судом у сімейних справах і рабинатського судом:
Суд у сімейних справах присуджує аліменти, прив'язані до коефіцієнта інфляції, рабинатського суд до коефіцієнта надбавки за подорожчання.
Суд у сімейних питань зобов'язує чоловіка надати дані про зарплату або про доходи, тоді як рабинатського суд не зобов'язує до цього.
Суд у сімейних питань, як правило, призначає тимчасові аліменти на першому ж судовому засіданні, тоді як рабинатського суд може провести кілька судових засідань, перш ніж призначить дружині якісь аліменти.
Суд у сімейних питань при призначенні суми аліментів бере до уваги не тільки дійсний заробіток чоловіка, але і його потенційну можливість заробляти, рабинатського суд бере до уваги тільки реальний заробіток.

Адвокат Аві Аптекман

Ліцензія № 16250
м Бат Ям, вул. Нісенбаум 33, 3 поверх. Телефон 03-6136021
тел: 03-6136021 (багатоканальний).
моб.тел: 0528136879 Pravo.IsraelInfo.ru - Ізраїльське право і законодавство © 2000 - 2019

Що відбувається, якщо дружина проживає, наприклад, з батьками і, по суті, не несе витрат на утримання житла?
Але що відбувається, якщо члени сім'ї (наприклад - чоловік і жінка) відносяться до різних релігійних конфесій, або не мають віросповідання взагалі?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online