Аліменти на дитину після 18 років: розмір в 2019 році, умови, оформлення і порядок виплат, необхідні документи

  1. У яких випадках дитина має право на утримання після 18 років
  2. Право на аліменти
  3. студентам очникам
  4. скасування аліментів
  5. Розмір виплат і порядок стягнення
  6. форма призначення
  7. Добровільне угоду
  8. Призначення по суду
  9. Розрахунок суми виплат
  10. Як підтвердити непрацездатність дитини
  11. Як підтвердити потреба дитини
  12. Актуальні законодавчі ініціативи 2019 року

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

В рамках прийнятої на державному рівні концепції підтримки материнства і дитинства одним з важливих питань є аліментні утримання дітей. Сімейним Кодексом Росії закріплено безумовне зобов'язання батьків щодо матеріального забезпечення дітей до повноліття. Також до Кодексу включені ряд умов, які дозволяють дітям отримувати аліменти після 18 років.

У яких випадках дитина має право на утримання після 18 років

Виплата аліментів після 18 років, на підставі статей 85 і 86 СК РФ можлива тим дітям, які і після досягнення повноліття є непрацездатними і не можуть забезпечити своє існування самостійно Виплата аліментів після 18 років, на підставі статей 85 і 86 СК РФ можлива тим дітям, які і після досягнення повноліття є непрацездатними і не можуть забезпечити своє існування самостійно.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття №86 Сімейного кодексу РФ «Участь батьків у додаткових витратах на дітей»

Право на аліменти

Право на даний вид змісту виникає у випадках, коли: Право на даний вид змісту виникає у випадках, коли:

  • дитині більше вісімнадцяти років;
  • він визнаний недієздатним або непрацездатним;
  • повнолітньому необхідний догляд;
  • підтверджена його потреба (важке матеріальне становище).

Важливо! Якщо до досягнення повноліття дитини було призначено аліментні зміст, воно автоматично припиниться, як тільки йому виповниться вісімнадцять років.

Просто продовжити аліменти неможливо. Необхідно повторно запитувати встановлення таких виплат.

При цьому: При цьому:

  • в залежності від того, чи може повнолітня дитина подати на аліменти, допустимо вимога про призначення змісту від самого потребує, або від його офіційного представника (опікуна, піклувальника);
  • батько, який бере на себе турботу про повнолітньому недієздатному особі, також має право на утримання - ст.89;
  • сімейний кодекс про аліменти після 18 років допускає звернення за змістом до батьків, а якщо це неможливо - до працездатним близьким родичам (сестрам, братам, бабусям і дідусям) - ст.93,94.

У більшості випадків, зазначених статей СК РФ відносяться до категорії осіб з обмеженими можливостями. Набагато складніше отримати зміст, якщо обставини, при яких можливе збереження права на отримання аліментів після досягнення дитиною 18 років, тимчасові. При важкій травмі або хвороби, яка вимагає значних витрат (ст.86), суд частіше призначає зміст неповнолітнім дітям.

Важливо! Слід врахувати, що сама по собі непрацездатність - це недостатній мотив для аліментів повнолітнім.

При необхідності здійснити стягнення аліментів після 18 років судова практика показує прямий взаємозв'язок позитивних рішень від доказів того, що без матеріальної підтримки дитина не зможе існувати.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття №89 Сімейного кодексу РФ «Обов'язки подружжя по взаємному утриманню»

Таким чином, для реалізації права на гідне існування система вимагає від повнолітніх одночасної наявності непрацездатності та потребу, щоб мати можливість отримати зміст.

студентам очникам

Витрати на навчання студентів, які в останні роки значно зросли, часом непідйомні для батьків - одинаків. Саме тому питання про аліменти студентам очникам варто зараз на порядку денному у законодавців.

Поки новий закон не буде прийнятий, аліменти на дитину старше 18 років, розраховані на студентські роки не виплачуватимуться.

Важливо! Суди відмовляють у призначенні аліментів за цим пунктом.

Єдина можливість, домовитися з можливим платником. Результат буде залежати тільки від його доброї волі. Примусити його до таких виплат не вийти.

скасування аліментів

Аліментні обтяження знімається з платників:

  • при досягненні дитиною повноліття;
  • при визнанні його працездатним в більш ранньому віці (ст.120 СК РФ) на підставі вступу в шлюб або емансипації;
  • при визнанні його працездатним;
  • при вагомому поліпшенні матеріального становища терпів недостачі
  • в разі смерті однієї зі сторін.

Припинення виплати аліментів після досягнення 18 років настає на тій підставі, що саме з цього віку громадянин вважається працездатним, а значить, може забезпечувати себе сам.

Розмір виплат і порядок стягнення

Порядок стягнення та розмір виплат визначаються виходячи з того, яким чином повнолітньому було призначено зміст Порядок стягнення та розмір виплат визначаються виходячи з того, яким чином повнолітньому було призначено зміст.

форма призначення

Законодавство передбачає дві форми призначення аліментів.

Добровільне угоду

Закон допускає угоду між батьками повнолітнього. Ця форма найбільш вільна і дозволяє домовитися про умови, які влаштують обидві сторони. Наприклад, при угоді допускається оплата аліментів після 18 років, у вигляді частини заробітку платника, а також можливість платити в зручні терміни.

Договір може бути усним і письмовим. Однак при усних домовленостях примусити сторону платника виконувати угоду неможливо.

Важливо! Дана форма має юридичну силу, тільки якщо домовленістю між батьками оформлені письмово та завірені в нотаріат.

Посвідчену згоду прирівнюється до рішення суду. Якщо платник відмовляється від виконання взятих на себе зобов'язань, на підставі угоди можна вимагати стягнення аліментів через службу судових приставів.

Тому в документі слід вказати:

  • точний розмір виплати (фіксований або відсоток від доходу платника);
  • період оплати (щомісячна, щоквартальна, щорічна і т.д.);
  • термін оплати (точна дата або число, до якого повинна бути проведена виплата).

Чим детальніше складений документ, тим легше буде контролювати дотримання прописаних умов і, в разі необхідності, пред'явити претензії.

Призначення по суду

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

Судовий порядок виплати аліментів після 18 років найбільш поширений Судовий порядок виплати аліментів після 18 років найбільш поширений. Судове рішення буде засновано на правових нормах (ст.85):

  • сума виплати буде призначена фіксована;
  • платити доведеться щомісяця;
  • терміни виплати встановить суд.

При винесенні рішення суд буде враховувати ступінь потреби позивача, а також матеріальне становище обох сторін, що беруть участь в процесі.

Розрахунок суми виплат

Розмір виплати регламентується трьома основними документами, в числі яких: Розмір виплати регламентується трьома основними документами, в числі яких:

  • Сімейний Кодекс РФ, Розділ 5, Глава 13. Аліментні зобов'язання батьків і дітей.
  • Статті 83 і 85 визначають розмір фіксованої суми, як залежить від матеріальних можливостей сторін. Головне завдання, яке ставлять законодавці перед судом - забезпечити непрацездатному повнолітньому гідний рівень якості життя.

У розрахунок також приймаються обставини, що дозволяють знизити або збільшити розмір виплат. Наприклад, необхідність додаткових витрат платника:

  • себе, якщо цього вимагає стан її здоров'я;
  • на новонародженого;
  • по аліментних зобов'язань до інших дітей;
  • на інших осіб, які перебувають у нього на утриманні.

Стаття 117 ставить фіксовану суму в залежність від прожиткового мінімуму, прийнятого по регіону або на федеральному рівні. Також суд має можливість встановити суму з розрахунку МРОТ (мінімального розміру оплати праці). Це дозволяє індексувати виплати.

Завантажити для перегляду і друку:

Сімейний кодекс Російської Федерації

Для повнолітнього перший варіант кращий, так як прожитковий мінімум:

  • визначається окремо для різних вікових категорій;
  • встановлюється в регіоні проживання повнолітньої.

Розрахована таким чином сума виплат здатна більш повно задовольнити зростаючі потреби молодої людини, а також врахувати вартість проживання в конкретному населеному пункті.

Завантажити для перегляду і друку:

Документ визначає базу доходів платника, виходячи з якої, відбувається визначення розміру виплат Документ визначає базу доходів платника, виходячи з якої, відбувається визначення розміру виплат. Набувши чинності зміни дозволяють враховувати не тільки офіційний заробіток, як це було раніше. Тепер дохід, який лягає в основу аліментних виплат, містить також заробітки за договорами підряду, з продажу майна і т.д. Іншими словами в розрахунок приймається будь-який дохід платника, є він стабільним, періодичним або одноразовим.

Документ визначає максимально допустимий розмір відрахувань, який не дає судовій системі можливості витребувати з платника більше, ніж 70% загального доходу.

Слід пам'ятати, що рішення про призначення змісту і його сумі в ході судового розгляду буде прямо залежати від думки, яке складе суддя про ситуації, що склалася. Перед тим, як стягнути аліменти на дитину після 18 років слід зібрати необхідні документи, які послужать доказом того, що повнолітній має право на утримання.

Як підтвердити непрацездатність дитини

Головною підставою для виникнення права на даний вид аліментів є інвалідність повнолітнього Головною підставою для виникнення права на даний вид аліментів є інвалідність повнолітнього. Аліментні право дають тільки перша і друга групи, так як вони підтверджують неможливість громадянина працювати. У разі, якщо повнолітній має третю, робочу групу, але не може працевлаштуватися через її наявності, можна також претендувати на призначення змісту.

Доказом для суду послужать:

  • довідка про інвалідність, отримана в результаті медико-соціальної експертизи;
  • програма індивідуальної реабілітації;
  • рішення суду, якщо непрацездатність встановлювалася в судовому порядку.

До позовної заяви необхідно додати:

  • копії вищевказаних документів;
  • паспорт повнолітнього;
  • його свідоцтво про народження;
  • довідку про склад сім'ї;
  • довідку про отримувані посібниках.

Якщо позов подається через представника, то будуть потрібні документи, що підтверджують його особу та повноваження.

Якщо непрацездатність виникла у повнолітнього тимчасово, в результаті хвороби або травми, будуть потрібні висновки з медичних установ, що підтверджують тяжкість стану здоров'я, необхідність в догляді і обгрунтовують вироблені витрати і майбутні витрати.

Як підтвердити потреба дитини

Теоретично, при відсутності можливості заробляти, єдиним доходом повнолітнього є те посібник, який надається йому державою Теоретично, при відсутності можливості заробляти, єдиним доходом повнолітнього є те посібник, який надається йому державою. Тому її надання в суд обов'язково.

Однак фактично дитина може отримувати додатковий дохід. Це можливо при володінні нерухомістю або прибутковими паперами. Якщо відповідач зможе підтвердити дохід повнолітнього, одержуваний від продажу або надання нерухомості в оренду, дивідендів і т.д., велика ймовірність того, що суд відмовить у призначенні змісту.

Актуальні законодавчі ініціативи 2019 року

До початку 2019 року в Сімейний кодекс не було внесено змін, що стосуються змісту повнолітніх дітей До початку 2019 року в Сімейний кодекс не було внесено змін, що стосуються змісту повнолітніх дітей.

Основні ініціативи, які передбачають можливість дітей отримувати аліменти після 18 років в Росії, стосуються:

  • продовження терміну виплат до 24 років;
  • отримання змісту не тільки в грошовій формі, а й у формі забезпечення дітей житлом.

Найбільш вірогідним є прийняття в 2019 році законопроекту № 876581-6 від 07.09.15. Він передбачає продовжити аліменти після повноліття до того моменту, поки дитині не виповниться 24 роки.

За умови, що він:

  • продовжує навчання в освітній установі будь-якого типу;
  • навчається очно;
  • не перебуває у академічній відпустці.

Пропонується на період навчання встановлювати зміст у вигляді щомісячної виплати фіксованої суми

Поки в законах про аліменти не з'явилося змін, повнолітні діти можуть розраховувати на зміст тільки на підставі тих норм, які прописані в п'ятому розділі Сімейного кодексу.

Відео про аліменти на повнолітніх дітей.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче:

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online