Аліменти, якщо чоловік офіційно не працює: розмір виплат і як їх отримати

  1. Нормативно-правова база
  2. Розмір аліментів
  3. Загальний порядок призначення аліментів
  4. укладення угоди
  5. Напрямок позову до суду
  6. Документи для надання в суд
  7. Особливості призначення аліментів непрацюючому батькові
  8. Аліменти з чоловіка-пенсіонера
  9. Аліменти, якщо чоловік перебуває на обліку на біржі зайнятості
  10. Аліменти, якщо чоловік працює неофіційно
  11. Що робити, якщо чоловік не платить аліменти і не працює?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Отримати аліменти від працюючого батька нескладно. Навіть якщо він відмовиться платити добровільно, пристави завжди можуть утримати певний відсоток від його доходу. Складнощі у стягненні та визначенні розміру аліментів виникають, якщо колишній чоловік офіційно не працює. Розглянемо найчастіші ситуації і способи, які допоможуть отримати гроші на дитину.

Нормативно-правова база

Всі питання, що стосуються аліментних зобов'язань, регулюються Сімейним кодексом РФ. Про особливості справляння грошей на дитину в фіксованій сумі йдеться в ст. 83 СК РФ . Якщо батьки вирішили укласти угоду, їм допоможе глава 16 СК РФ . Якщо ж домовленість не досягнута, аліменти будуть призначатися за рішенням суду ( ст. 106 СК РФ) . Загальний порядок дій по стягненню і сплаті аліментних сум встановлює глава 17 СК РФ .

Розмір аліментів

У тому випадку, якщо чоловік не працює офіційно, визначити суму аліментів буває важко. Розмір його доходу невідомий, тому спосіб, гарантований статтею 81 СК РФ не працює. У таких ситуаціях вдаються до призначення твердій грошовій суми. Судді приймають до уваги рівень життя матері і батька, регулярні витрати на дитину. Чималу роль відіграє і встановлений прожитковий мінімум по регіону або в країні в цілому. Як правило, при розрахунку аліментів відштовхуються саме від нього. Цей показник встановлюється на кожен квартал поточного року окремим положенням. Так, в Москві в 2 кварталі 2017 року цю цифру становила 14252 рубля. він встановлений Постановою Уряду Москви від 12.09.2017 р №663-ПП .

Якщо мамі вдасться довести неофіційний дохід непрацюючого батька, вона може претендувати і на велику суму. Так трапляється, якщо витрати чоловіки несумірні з офіційним статусом безробітного. Доказом можуть служити дорогі покупки, в тому числі автомобілів і нерухомості, закордонні поїздки та інші атрибути заможного життя.

Загальний порядок призначення аліментів

Варіантів отримати гроші на дитину всього два - добровільно і примусово. Якщо чоловік згоден платити сам, він може укласти угоду з матір'ю. Якщо ж давати грошей батько не хоче, доведеться стягувати їх через суд. Отримання аліментів, якщо чоловік офіційно не працює, за судовим наказом неможливо. Буде потрібно позовну заяву.

укладення угоди

Укладення угоди - це самий простий і швидкий спосіб зафіксувати зобов'язання батька по відношенню до своєї дитини. Це можливо, якщо чоловік не проти платити, і батьки досягли компромісу щодо суми виплат. Порядок укладення угоди з непрацюючим батьком такої ж, як з чоловіком, оформленим офіційно.

  1. Мамаіпапасоставляютдокумент, вкоторомуказивают, скемостаетсяжітьребенок, актобудетплатітьаліменти, суммуіперіодічностьвиплат. Всоглашеніінужнообязательнопропісатьвсесведеніяородітеляхідетях: інформаціюопропіскеіфактіческомпрожіваніі, полниеФІО, датирожденія. Дляліцстарше 14 летобязательноукажітепаспортниеданние. Соглашеніетакжедолжновключатьзапісьотом, докакогомоментаонобудетдействовать. Поумолчаніювнашейстранеаліментиплатятсядо 18 років, ноотецможетпродлітьетотсрок, еслідетіучатсянадневномотделеніівВУЗе. Такжеможнопредусмотретьісітуаціі, вкоторихвиплатипрекратятсяраньше.
  2. Соглашеніенужнораспечататьвтрехекземплярах, подпісатьізаверітьунотаріуса. Одініздокументовостанетсяунего, остальниедведостанутсякаждомуізродітелей. Подпісиватьсоглашеніедолжниродітелілічно. Длязавереніякнотаріусумамаіпапатакжедолжниявітьсявместе. Есліукого-тонеполучается (наприклад, постояннопрожіваетвдругойстране), потребуетсядоверенностьнапредставленіеегоінтересовтретьімліцом. Онатакжедолжнабитьнотаріальнозаверена.

Зразок мирної угоди можна завантажити тут.

Підписана і посвідчену згоду за юридичною силою прирівнюється до виконавчого листа. Воно гарантує, що в разі відсутності виплат аліменти в зазначених розмірах допоможуть стягнути судові пристави. Якщо чоловік не працює, по крайней мере, офіційно, розмір аліментів доцільно прописати у фіксованій сумі. В цьому випадку додайте в угоду пункт про її щорічної індексації. Тоді розмір виплат буде щорічно збільшуватися, покриваючи інфляцію. Індексацію можна передбачити кількома способами:

  • регулярноеувеліченіенаопределенную (установленнуюсоглашеніем) суму;
  • періодіческоеувеліченіенаопределеннийпроцент;
  • збільшення, завісящееотставкірефінансірованія.

Зазвичай аліменти індексують раз на рік. Але може бути й інша періодичність: раз в квартал, раз на півроку, раз в п'ять років. Головне, щоб це влаштовувало обидві сторони. Якщо про індексацію в документі не сказано, то її виробляють пропорційно до зростання прожиткового мінімуму ( ст. 105 СК РФ , ст. 117 СК РФ ). Змінити або розірвати угоду в односторонньому порядку не вийде. Робити це доведеться або через суд, або за взаємною домовленістю. Тому мами, які уклали угоду, надійно захищені від ситуацій, коли батько раптом платити передумав. Стягнення коштів в цьому випадку доручається судовим приставам.

Якщо у чоловіка склалася важка фінансова ситуація, у нього є право звернутися до суду для перегляду угоди. Тільки в разі, якщо рішення буде на його користь, у нього з'явиться можливість платити менше. Але гарантій, що суд стане на його бік, немає. Суддя уважно вивчить усі документи, чеки, договори та інше, що підтверджують витрати на дитину. Якщо сума не набагато більшою за прожитковий мінімум, велика ймовірність, що вона залишиться без змін. Сума за угодою не повинна бути менше, ніж могла б виявитися при вирішенні питання в суді. В іншому випадку органи опіки можуть звернутися до суду, оскільки це порушує право дитини на повноцінне утримання кожним батьком.

Напрямок позову до суду

Якщо від укладення угоди чоловік відмовився, аліменти можна отримати через суд. Для цього доведеться написати позовну заяву, в якому детально розписати всі витрати, які необхідні дитині. Нижче наведено приклад складання такої заяви.

Зразок позовної заяви про стягнення аліментів з непрацюючого батька можна завантажити тут.

Зразок позовної заяви про стягнення аліментів з непрацюючого батька   можна завантажити тут

У верхньому правому куті заяви обов'язково потрібно вказати судовий орган - місце подачі заяви. Як правило, це суд за місцем проживання батька. Але іноді приймають такі заяви і за місцем проживання мами. Наприклад, якщо місцезнаходження чоловіка невідоме, або він проживає занадто далеко, і у мами маленьких дітей немає можливості туди поїхати.

Там же вкажіть ПІБ та адреси позивача та відповідача, тобто своє і батька дитини, а також суму позову. Зазвичай тут вказують річну суму платежів. Починається позовну заяву словами про те, що позивач і відповідач мають спільних неповнолітніх дітей. Обов'язково вкажіть, чи мав місце офіційний шлюб, розірваний він. Якщо знаєте про інших неповнолітніх дітей чоловіка, або про його заборгованість, також напишіть це в заяві. У документі пропишіть місце проживання дітей (позивачем) і того, хто в даний момент їх забезпечує (мати). Вкажіть, що добровільно виділяти гроші на їх утримання батько відмовляється. Після цього у вільній формі опишіть, яка сума щомісяця витрачаючи на дитину або дітей, поки ви жили разом з чоловіком, і скільки ви витрачаєте зараз. Бажано прикласти всі чеки і квитанції. Можна тут же вказати прожитковий мінімум для дітей.

Потім в новому абзаці напишіть «На підставі викладеного, керуючись статтями 83, 117 Сімейного кодексу РФ, статтями 131-132 Цивільного процесуального кодексу РФ, прошу:", після чого з нового рядка вказуєте з кого, на чию користь і яка сума повинна бути стягнута .

Відразу ж в заяві вказуйте, чи буде індексуватися розмір аліментів, і як саме. Якщо виплати будуть рівні прожиткового мінімуму або пропорційні йому, напишіть, що сума буде перераховувати одночасно з його змінами. Якщо аліменти до прожиткового мінімуму не прив'язані, індексацію можна передбачити на певний відсоток. Зразок заяви, доступний для редагування, знаходиться в додатках.

Документи для надання в суд

До заяви потрібно буде докласти всі документи, що обґрунтовують витрати на дитину: чеки на їжу і одяг, договору з освітніми установами, кружками, секціями, нянею і інші подібні до них.

Крім цього будуть потрібні документи:

  1. Справкаодоходахмами.
  2. Посколькуврассматріваемойсітуацііотецнеработает, тосправкуоегодоходахпріложітьнеполучітся. Есліонобратілсявслужбузанятості, можновзятьбумагу, подтверждающуюето.
  3. Есліродітелісостоятілісостоялівбраке, потребуютсякопіісвідетельствобракеіразводе.
  4. Копіясвідетельстваорожденііребенка.
  5. Справкіоместепрожіваніядетейікаждогоізродітелей.

Особливості призначення аліментів непрацюючому батькові

Часто жінки не знають, як отримати аліменти, якщо колишній чоловік офіційно ніде не працює. Рішення буде залежати від причини відсутності роботи. Розглянемо найчастіші ситуації.

Аліменти з чоловіка-пенсіонера

Часто чоловіки думають, що пенсія звільняє їх від аліментів. Це не завжди так. Отримати на дитину з пенсіонера реально. Все залежить від виду пенсій і особливих умов. У таблиці наведені можливі варіанти.

вид пенсії

Особливості нарахування аліментів

Пенсія по старості Вона включена в список доходів, з яких сплачуються аліменти ( Постанова Уряду РФ від 18.07.1996 N 841 ). В базу, крім самої пенсії, увійдуть всі види матеріальної та соціальної допомоги, доплати, компенсації та інші належні пенсіонеру за віком нарахування.

Пенсія буде вважатися судом як постійний регулярний дохід. Тому сума виплат розраховується в частках від доходу за статтею 81 СК РФ.

Якщо чоловік продовжує роботу, але приховує ці доходи, мама може спробувати довести це в суді. Тоді з додаткового доходу також можуть вирахувати аліменти або призначити платити фіксовану суму.

Чоловік може зменшити суму аліментів або зовсім скасувати їх, якщо він знаходиться на інвалідності, хворий і потребує дорогого лікування. Доводити це доведеться також через суд, приклавши всі платіжні документи і підтвердив витрати на лікування.

Пенсія по інвалідності Відповідно до ст. 101 Федерального закону №229-ФЗ від 02.10.2007 р аліменти з цих сум не сплачуються. Пенсія по втраті годувальника З цього доходу аліменти теж не вираховуються ( ст. 101 ФЗ №229-ФЗ від 02.10.2007 р )

Аліменти, якщо чоловік перебуває на обліку на біржі зайнятості

Якщо чоловік встав на облік на біржу праці і отримує там прсобіе, то його дохід буде визнаний рівним цих виплатах. Аліменти розрахують в частках від допомоги, тобто одну чверть, одну третину або одну другу в залежності від кількості дітей (ст. 81 СК РФ).

Цей варіант - самий неприємний, так як максимальне допомогу з безробіття в регіонах одно 4900 рублів ( Постанова Уряду РФ №1382 від 17.12.2014 р ), А в Москві - 6940 рублів завдяки доплат влади регіону. Складемо таблицю, на які аліменти зможе розраховувати дитина безробітного батька.

МоскваІнші регіони

Мінімальна допомога - 2890 р. Максимальна допомога - 6940 р. Мінімальна допомога - 850 р. Максимальна допомога - 4900 р. Аліменти на єдину дитину 722 1735 212,5 1225 Аліменти на кожну дитину, якщо дітей двоє 481,66 1156,66 141,66 816,66 аліменти на кожну дитину, якщо дітей троє 481,66 1156,66 141,66 816,66 аліменти на кожну дитину, якщо дітей четверо 361,25 867,5 106,25 612,5

Якщо дітей п'ятеро і більше, між ними рівномірно розподіляється половина татового допомоги. Очевидно, що навіть з доплатами влади Москви аліменти з допомоги по безробіттю важко вважати повноцінним змістом дитини.

Аліменти, якщо чоловік працює неофіційно

Якщо чоловік працює без офіційного оформлення, потрібно подавати заяву в суд, щоб аліменти виплачувалися в грошовій сумі. Після винесення рішення стягненням займуться судові пристави. Якщо мамі точно відомо, де він працює, потрібно обов'язково вказати цю інформацію. Так буде легше стягувати кошти. В крайньому випадку батька можуть зобов'язати продати частину майна, щоб погасити борг.

Що робити, якщо чоловік не платить аліменти і не працює?

Буває, що рішення суду отримано, а аліменти чоловік все одно не платить. Що робити в цьому випадку? Насамперед потрібно віддати виконавчий лист приставам, щоб вони порушили виконавче провадження. Від вас буде потрібно лише написати заяву, зразок якого додається. Віднесіть його в службу судових приставів (ССП) за місцем проживання вашого колишнього чоловіка. Якщо він живе далеко, можна направити документи поштою: рекомендованим листом з описом вкладень та з повідомленням. Тільки тоді почнеться примусове стягнення грошей на дитину.

Відсутність у батька роботи не знімає з нього обов'язку утримувати всіх своїх дітей. Виняток становлять лише поважні причини: психічна або фізична хвороба, складні життєві ситуації. Скасувати аліменти може тільки суд. Виконавчий документ потрібно передати в трирічний термін з дня його отримання. Якщо мама прийшла до приставам пізніше, її теж візьмуть, але борг по аліментах нарахують тільки за три роки. Тому не чекайте занадто довго, сподіваючись на розсудливість другого з батьків.

З моменту початку виробництва проблема, як отримати з боржника гроші, лягає на плечі приставів. У них є кілька важелів тиску на неплатників.

  1. Лішеніеправауправлятьавтомобілемдопогашеніядолга.
  2. Запретзагранічнихпоездок.
  3. Опісьімуществаіегопродажадляпогашеніязадолженності.

Щоб справа просувалася швидше, ви самі можете зробити запити в ГИБДД і реєстраційну службу, щоб дізнатися, чи володіє чоловік нерухомістю і автомобілем. Ці документи також прикладіть до заяви. Злісних неплатників можна позбавити батьківських прав, притягнути до адміністративної ( ст. 5.35 КоАП РФ ) Або кримінальної відповідальності ( ст. 157 КК РФ ).

Щоб позбавити батька його прав, потрібно взяти в ССП довідку про суму боргу і звернутися з нею до суду. Там розглянуть всі обставини, врахують участь або неучасть тата в справах дітей. На даний момент до такого заходу вдаються лише в крайніх випадках, коли батько зовсім нічого не платить, а в справах дитини (дітей) ні найменшої участі не приймає. Якщо тато хоч іноді приходить і спілкується, надає хоч найменшу допомогу, ймовірність позбавлення вкрай мала.

Позбавлення прав не означає, що вже наявний борг можна не платити. Зникають лише батьківські права, обов'язки залишаються на місці.

Питання, як отримати гроші на дитину з непрацюючого батька, обговорює сімейний адвокат в відео на своєму персональному каналі.

Схожі записи

Що робити, якщо чоловік не платить аліменти і не працює?
Що робити в цьому випадку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online