Як відмовитися від аліментів на дитину

  1. Можливі причини відмови
  2. Приклади допустимих ситуацій
  3. Тонкощі і законодавчі нюанси оформлення відмови
  4. Документальний супровід процесу
  5. Непередбачені результати відмови
  6. Оцініть статтю

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Відмова від аліментів - неіснуюче в законодавстві поняття

Відмова від аліментів - неіснуюче в законодавстві поняття. Життєва практика свідчить про протилежне. Найчастіше ситуації відмови від аліментів виходять з боку колишнього подружжя або родичів.

Суди виключають можливість правомірного задоволення позовів про відмову від аліментів. Передбачена система механізмів, яка всупереч відмові ініціює органи опіки та піклування на стягнення виплат такого роду на користь дитини.

Можливі причини відмови

Як свідчать факти життєвої практики, причин для відмови від оплати аліментів безліч:

  • Бажання відмовитися від виплат на підставі примирення подружжя;
  • Вкрай негативне ставлення до колишнього чоловіка і небажання отримувати грошові кошти від нього;
  • Низький матеріальний рівень платником аліментів;
  • З метою позбавлення від подальшої відповідальності дитини в утриманні в старості батьків ;
  • Угода-обмін, коли натомість на передачу майна (нерухомості) відбувається відмова від аліментів ;
  • Одноразова передача великої грошової суми в зв'язку з отриманням відповідача неофіційних доходів;
  • Відмова від виплат в обмін на офіційний дозвіл вивезення дитини за межі країни або за кордон.

Незважаючи на вищеописані обставини, жодна з перерахованих вище причин не може, з точки зору законодавства, стати підставою для позбавлення прав дитини на отримання аліментних виплат. Такий процес вимагає максимальної відповідальності з боку одного з батьків і підготовки відповідної документації.

Складання розписок, заяв та інших документів, що підтверджують відмову від аліментних відрахувань, не мають правомірною сили. Колишній чоловік не має права звернення до органів суду із заявою про позбавлення можливості забезпечувати свою дитину / дітей.

Незважаючи на ці факти, деякі батьки не перестають шукати відповіді питань - як відмовитися від аліментів.

Приклади допустимих ситуацій

Існує кілька випадків, що дають право на такі дії:

  1. Звернення до судів першої інстанції з метою подачі позову про встановлення батьківства і випадки судового підтвердження відсутності будь-яких родинних зв'язків з дітьми / дитиною;
  2. При переході дітей на повне матеріальне утримання особи, раніше здійснював сплату аліментів.
  3. При невиконанні обов'язків з боку батьків / опікунів по відношенню до неповнолітній особі.
  4. У разі відновлення повної працездатності особи, що одержує аліменти на дітей / дитини.
  5. Істотні зміни матеріальної ситуації одержувача.
  6. Одержувач не відчуває необхідності в оплатах такого роду.
  7. Фактичне удочеріння / усиновлення дитини сторонньою особою.

Всі перераховані випадки відмови розглядаються в порядку судових розглядів.

При утворенні обставин здатних вплинути на припинення зобов'язань по сплаті аліментів звернення в судові органи не потрібно. До таких можна віднести:

  • Факт досягнення дитиною законного повноліття;
  • Смерть самого одержувача;
  • Недієздатна особа набуває дієздатності;
  • Реєстрація нового шлюбу чоловіка-одержувача аліментів.

Тонкощі і законодавчі нюанси оформлення відмови

Процедура оформлення відмови допускає застосування декількох способів. Їх вибір безпосередньо залежить ситуації, що склалася, в якій прибувають представники даних правовідносин. Присутні наступні варіанти даної процедури:

  • Оформлення до моменту офіційного призначення аліментів у суді першої інстанції;
  • Після факту отримання рішення суду або в той час, коли розпочато дію виконавчого провадження;
  • Після моменту, коли процедура укладення добровільної угоди закінчена між батьками і стосувалася питань утримання дітей неповнолітнього віку.

Випадок, описаний першим, найбільш простий з точки зору діяти правомірно. Обидва представники мають абсолютне право не подавати заяву в суд, що стосується таких виплат і продовжувати вести звичайне життя, але окремо. Коли процес утримання дитини проходить без порушень, здійснюється забезпечення в належному обсязі, а також не виникають причини для реагування служби опіки та піклування, то добровільна відмова є ефективним.

При цьому, обидва батьки не втрачають юридичних зобов'язань і права на добровільне надання матеріальної підтримки спільного дитині. У разі виникнення бажання у будь-якого боку проводити оплати витрат на його утримання без згоди на те другої сторони, формальних законодавчих підстав для заборони не може бути.

Як відомо, підсумком шлюборозлучних процесів є факт прийняття судом рішення щодо прав неповнолітніх дітей. Для уникнення процедури призначення аліментних виплат батьки мають право в рамках судового розгляду укласти мирову угоду, що стосується добровільних аліментних виплат.

У разі, коли судове засідання відбулося, було винесено відповідне рішення по виплатах і їх розмірами, діяти необхідно виходячи з обставин, що склалися.

Відповідач, який бажає відмовитися від сплати аліментів після винесення офіційного рішення суду, може оскаржити таке в судах другої інстанції - апеляційних. Буде потрібно відправка в суд підписаного обома представниками неповнолітньої особи заяви про укладення мирової угоди. В ході процесу можна заявити про цей факт. В протокол судового засідання вноситься запис про надання документального підтвердження укладеної мирової угоди. Підписатися у відповідному протоколі зобов'язані обоє батьків.

Допускається можливість відмови під час проведення процесу виконавчого провадження. Сторона звертається до суду із заявою відповідного зразка. В результаті розгляду заяви орган юстиції приймає ухвалу, яке згодом направляє всім учасникам, зазначеним у справі, а також пристава-виконавця. Виконавець на підставі рішення суду припиняє виплати.

Існує важливий нюанс - суд має право не прийняти відмову або мирову угоду, якщо мають місце факти порушення особи або законним інтересам стосуються третіх осіб. Такими у справі є діти.

Шляхом розірвання угоди може бути вирішена ця проблема, якщо стягнення аліментів здійснювалося в рамках раніше укладеного добровільного угоди. Дії такого роду проводяться за допомогою послуг нотаріуса або в судовому порядку.

Перший запропонований варіант рішення можливий при наявності обопільної згоди обох батьків. Проводиться складання та нотаріальне завірення документа про розірвання укладеної угоди.

Якщо домовленість не була досягнута сторонами, то припинення зобов'язань - процедура, яку необхідно здійснювати з безпосередньою участю суду.

Документальний супровід процесу

  1. При відсутності досвіду подачі документів суд достатнім для укладення подібного роду угоди буде візит до нотаріуса. Обов'язкова наявність документів - паспорт, свідоцтво про народження дитини / дітей.
  2. При наявності рішення суду, що є підставою для отримання аліментів, одержувач має право звернення до служби судових приставів. Також буде потрібно:
  • написання заяви про припинення процесу виконавчого провадження з зазначенням вагомих причин;
  • надання документів, що підтверджують особу особи, яка несе відповідальність щодо неповнолітньої дитини, свідоцтво народження дітей / дитини;
  • оригінал виконавчого листа;
  • в разі відмови від аліментних виплат на користь дитини - надання розписки, що підтверджує факт виплати аліментів або ж угоду, завірене нотаріусом (сплата / відмова від аліментів).

Відмова від аліментів за відсутності згоди батьків

У практиці все частіше зустрічаються ситуації, коли платником аліментів без згоди особи, яка отримує аліменти, відмовляється здійснювати дані відрахування. Ситуація вимагає звернення до судів за місцем проживання відповідача / одержувача. Подається позовна заява про припинення зобов'язань по аліментах. Для цього необхідні:

  • сама заява та особисті документи (паспорт, документи про народження дітей, свідоцтво про розлучення);
  • виконавчий лист (оригінал);
  • задокументовані факти відсутності необхідності в аліменти (показання свідків, письмові заяви);
  • документальне підтвердження факту нездатності виплачувати аліментні виплати (важкі хвороби, нестабільне або вкрай важке матеріальне становище);
  • неспростовні докази незаконного отримання аліментних виплат (батько-одержувач не приймає участі у вихованні дитини, позбавлений батьківських прав, непрацездатний через злісного алкоголізму, незаконний переїзд дитини в інше місце проживання без узгодження сторін).

Непередбачені результати відмови

Звертаємо увагу на той факт, що наслідки відмови можуть нести непередбачуваний і несприятливий результат для законного представника неповнолітньої особи:

  • Залучення до цивільно-правової (іноді кримінальної) відповідальності, в разі якщо у представників державних виконавців та органів опіки будуть факти невиконання батьківських зобов'язань;
  • Оскарження рішення про відмову - складна процедура у випадках, коли відмова здійснювався необдумано або під тиском.

Отримати відповідь на питання, як відмовитися від аліментних виплат легко, а передбачити подальші наслідки важче.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online