Як відмовитися від аліментів на дитину: як оформити, наслідки, заяву, зразок відмови

  1. причини відмови
  2. як оформити
  3. Досудове порядок
  4. Після винесення рішення Судом або в ході виконавчого провадження
  5. Підписання добровільного угоди на відмову від аліментів
  6. порядок оформлення
  7. Куди слід звертатися
  8. Які документи потрібні
  9. Відмова від аліментів
  10. Додатковий перелік документів
  11. Відмова від аліментів добровільно - зразок
  12. Стягнення виплат іншим боком
  13. Ризики і наслідки
  14. Відмова в разі позбавлення батьківських прав
  15. Аліменти на дитину при відмові в пологовому будинку
  16. Питання відповідь
  17. Консультація по темі на відео

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Багато батьків при шлюборозлучному процесі самостійно вирішують питання про те, як буде краще виплачувати   аліменти Багато батьків при шлюборозлучному процесі самостійно вирішують питання про те, як буде краще виплачувати аліменти . Не так давно стало популярно відмовлятися від аліментів.

Але це не означає, що фінансова підтримка після цього дитині здійснюватися не буде. Під цим мається на увазі або повна виплата всієї суму за 1 раз або передача рухомого або нерухомого майна в рахунок аліментів.

Так все ж, що мається на увазі під цим? Розглянемо це детальніше.

причини відмови

Насправді поширених причин може бути необмежена кількість, і пов'язані вони в першу чергу з тим, що один з подружжя не хоче мати ніяких спільних справ з протилежною стороною Насправді поширених причин може бути необмежена кількість, і пов'язані вони в першу чергу з тим, що один з подружжя не хоче мати ніяких спільних справ з протилежною стороною.

У рідкісних випадках таке прохання може служити причиною того, що у платника на певному етапі немає фінансових можливостей стабільно виплачувати аліменти (втрата роботи, серйозне захворювання і так далі).

Але при цьому не варто забувати і про раціональні причини, які можуть полягати в наступному:

  • відмова від аліментів взамін на дозвіл вивезення неповнолітньої дитини за кордон;
  • приховати будь-які ситуації, через які можуть позбавити прав на неповнолітню дитину;
  • відмова від дитини в обмін на отримання від платника фінансових коштів у більшому розмірі.

При цьому необхідно розуміти той факт, що незалежно від того, яким би не була підстава для відмови від аліментів, це є прямим обмеженням прав дитини При цьому необхідно розуміти той факт, що незалежно від того, яким би не була підстава для відмови від аліментів, це є прямим обмеженням прав дитини.

Саме тому, після того, як дитиною буде досягнуто повнолітній вік, він має всі законні підстави для того, щоб в судовому порядку вимагати стягнути заборгованість по виплатах за минулий період . Але це можливо тільки в тому випадку, якщо він раніше не отримував за домовленістю між батьками матеріального забезпечення.

Сімейний Кодекс РФ не допускає можливості відмовлятися від виплат на дитину в суді, які б причини на це не були. Це випливає з інших правовідносин.

Простим прикладом цього є: подружня пара в ході досудового порядку змогла домовитися про подальше утримання однієї зі сторін, і при цьому вони склали мирну угоду. Це, безумовно, може позбавити одну зі сторін від виплат (платника).

Така можливість регламентується Сімейним Кодексом РФ, зокрема статтями №103, №119, №120, а також Федеральним законом, який надає гарантії кожній дитині на дотримання їх прав.

як оформити

На сьогодні існує кілька варіантів оформити відмову від аліментів, а саме:

  • при досудовому порядку;
  • після того, як суд винесе рішення або вже безпосередньо в ході виконавчого провадження;
  • після того, як буде підписано добровільне угоду з питання змісту.

Досудове порядок

На сьогодні досудовий порядок прийнято вважати одним з простих і ефективних варіантів, коли можна відмовитися від щомісячних виплат на дитину На сьогодні досудовий порядок прийнято вважати одним з простих і ефективних варіантів, коли можна відмовитися від щомісячних виплат на дитину. В даному випадку, сторони домовляються про це самостійно і визначають можливість утримання дитини (яким чином платник буде допомагати своїй дитині, з яким той проживає після розлучення).

Варто відзначити, що в даному випадку дана угода може бути як в усній формі, так і по пред'явленню розписки стороною платника. При цьому платник має повне право брати участь в житті дитини без будь-яких заборон.

Після винесення рішення Судом або в ході виконавчого провадження

Після того, як Судом було прийнято рішення про стягнення аліментів, а також визначено розмір щомісячних виплат, діяти слід по ситуації. Якщо говорити простими словами, то в залежності від того, на якій стадії зараз знаходиться виконавче провадження.

Після винесення судом рішення, виконавчий лист можна:

  • подати запит до Департаменту судових приставів про те, щоб виконавче провадження було призупинено;
  • залишити його без будь-якого руху.

Для першого варіанту досить не подавати виконавчий лист до виконавчої служби Для першого варіанту досить не подавати виконавчий лист до виконавчої служби. Простими словами, - забути про нього, Якщо сторони могли домовитися про свій варіант фінансової допомоги.

У другому випадку, необхідно звернутися до Департаменту судових приставів і скласти заяву, на підставі якого виконавче провадження буде припинено, а сам лист буде повернено заявникові.

Підписання добровільного угоди на відмову від аліментів

При необхідності підписати добровільна відмова, досить звернутися до будь-якого нотаріуса і скласти ответствуй документ. Як правило, в ньому вказуються:

  • повні ініціали обох сторін;
  • контакти;
  • причину відмови від аліментів (часто це може бути відмова від фінансової допомоги на невизначений термін);
  • дата складання та підпис.

Трапляються ситуації, коли замість аліментів один зі сторін з якої залишився дитина, вважає за краще варіант, коли протилежна сторона буде оплачувати квартплату Трапляються ситуації, коли замість аліментів один зі сторін з якої залишився дитина, вважає за краще варіант, коли протилежна сторона буде оплачувати квартплату.

При такому варіанті платнику варто пам'ятати про той факт, що по досягненню дитиною 18-річного віку він має право вимагати свої гроші по аліментах, оскільки цей варіант порушував права дитини на фінансову допомогу відповідно до Сімейного Кодексу РФ.

порядок оформлення

Весь процес оформлення відмови безпосередньо залежить від того, який спосіб був обраний.

Куди слід звертатися

При виникненні бажання відмовитися від аліментів, можна буде звернутися:

  • в будь-яку юридичну компанію, де є нотаріус (якщо до суду була прийнята домовленість про фінансову підтримку дитини);
  • в судову інстанцію (якщо було підписано мирову угоду при шлюборозлучному процесі, після прийняття судом рішення для того щоб отримати виконавчий лист і залишити його будь-яких рухів);
  • в Департамент судових приставів (якщо стягненням аліментів зайнялися судові пристави).

Необхідно пам'ятати про те, що позовні заяви з питання відмови від аліментів судом не розглядаються, а лише беруться до уваги при шлюборозлучному процесі.

Які документи потрібні

Перелік необхідної документації безпосередньо залежить від того, коли буде прийнято рішення про відмову щомісячних виплат на дитину Перелік необхідної документації безпосередньо залежить від того, коли буде прийнято рішення про відмову щомісячних виплат на дитину.

Якщо це буде відбуватися в досудовому порядку, то нотаріусу достатньо пред'явити перелік таких документів, як:

  • оригінал свідоцтва про реєстрацію шлюбу (або ж документа про його розірвання, якщо пружні розведені);
  • оригінал свідоцтва про народження дитини (даний документ необхідний на кожну дитину, кому покладені аліменти);
  • оригінали паспортів обох сторін, як одержувача, так і платника.

У тому випадку, якщо це здійснюється за попередньою згодою обох батьків (платника і одержувача) за угодою сторін, то для отримання виконавчого листа достатньо пред'явити в канцелярію суду заяву (для видачі цього самого виконавчого листа), а після цього просто не відносити його до Департаменту судових приставів. Але в даному випадку в суді обов'язково має бути подано клопотання про мирову угоду.

Заява про відмову від щомісячних виплат на дитину може бути написано навіть тоді, коли вже порушено виконавче провадження. Саме на підставі цього документа воно може бути припинено. До цієї заяви необхідно прикласти опію судового рішення.

Відмова від аліментів

Сам відмова від щомісячних виплат може бути оформлений:

  • у вигляді відповідної заяви;
  • у вигляді розписки, яка була написана в процесі складання договору сторін по щомісячних виплатах;
  • як один з пунктів мирової угоди.

Безпосередньо сам зразок заяви можна пред'явити до Департаменту судових приставів.

Додатковий перелік документів

При будь-якому з варіантів оформлення відмови т дитини може знадобитися довідка про середню заробітну плату кожної зі сторін. Саме тому необхідно буде підготувати цей документ заздалегідь.

Крім цього в суді або сам нотаріус може зажадати додаткові документи, які, на їхню думку, змогли б допомогти в кожній конкретній ситуації. Ці документи суто індивідуальні і потрібні у виняткових випадках. Зокрема мова йде про такі документи, як:

  • довідка про склад сім'ї, в якій проживає кожна зі сторін;
  • наявність рухомого і нерухомого майна (документи про право власності).

Відмова від аліментів добровільно - зразок

Як вже було сказано вище, заяву про добровільну відмову від щомісячних виплат подається до Департаменту судових приставів, якщо вже було розпочато виконавче виробництв.

Цей документ повинен бути написаний грамотно і без помилок, тому найкращим варіантом стане звернутися до зразка, який знаходиться тут .

Стягнення виплат іншим боком

Необхідно розуміти, що при добровільній відмові права на аліменти не припиняються Необхідно розуміти, що при добровільній відмові права на аліменти не припиняються. Ці права має кожна дитина і батьки або опікуни не мають жодних законних підстав ними розпоряджатися на свій розсуд.

До того, як дитині виповниться повнолітній вік один з батьків або опікунів мають право позовну заяву на стягнення аліментів або ж направить наявний виконавчого листа до Департаменту судових приставів.

Якщо говорити про судове стягнення, то це можливо лише в тому випадку, якщо раніше не було подачі відповідної заяви до суду.

Дитина також має право стягнути аліменти з платника, але за умови, що йому виповнилося 18 років.

Ризики і наслідки

Перш за все, необхідно розуміти, що відмова від виплат аліментів не несе за собою жодних серйозних наслідків Перш за все, необхідно розуміти, що відмова від виплат аліментів не несе за собою жодних серйозних наслідків.

У будь-який час виконавче провадження можна відновити, а в тому випадку, якщо раніше було підписано мирову угоду, то в межах терміну давності (3 роки) можна звернутися до суду для стягнення аліментів за минулий період.

Як було сказано раніше, є нюанс, - повторне звернення до суду з питання стягнення аліментів неможливе.

Якщо говорити про ризики, то вони можуть бути тільки при досудовому процесі. Під ризики потрапляє наявність доказової бази, якщо сторонами не було досягнуто жодних домовленостей.

Але, тим не менше, навіть наявність звичайної розписки вправі є доказом, якщо сторона одержувача буде звертатися в суд із заявою про стягнення боргу.

При цьому сам відмова не може бути причиною невиплат аліментів При цьому сам відмова не може бути причиною невиплат аліментів. Будь-якої хвилини одержувач може подати на аліменти і стягнути заборгованість, якщо така є.

Саме тому при мирних домовленостях рекомендується збирати всі чеки, виписки з банку і інші докази, які можуть підтвердити допомогу платником своїй дитині, щоб в суді не було виявлено факти злісного ухилення від сплати аліментів та не призначено відповідальність.

Більш того, при наявності доказової бази, суд вправі визнати факт наявності фінансової допомоги платником і зменшити розмір заборгованості шляхом розрахунку суми допомоги та розміру аліментів.

Наприклад, якщо платнику допомагав фінансово своїй дитині щомісяця на суму не менше 15000 рублів, і у нього є всі докази (чеки, квитанції про переведення на банківський рахунок дитини), а одержувач подав до суду, то останній буде відштовхуватися від розміру аліментів. Якщо аліменти складають 10 000 рублів, то ні про які борги мови бути не може.

Відмова в разі позбавлення батьківських прав

Відповідно до Сімейного Кодексу РФ, зокрема статті 71 позбавлення батьківських прав не є причиною несплати аліментів на свою дитину.

В даному випадку відмовитися від щомісячної фінансової допомоги може тільки сторона одержувач, який має право отримувати ці кошти на дитину.

Аліменти на дитину при відмові в пологовому будинку

На сьогодні відмова від дитини відразу в пологовому будинку вже не рідкість На сьогодні відмова від дитини відразу в пологовому будинку вже не рідкість. Багато хто вважає, що в цьому випадку аліменти виплачувати не варто. Однак це не так.

Незважаючи на відмову, мати залишається формально батьком, і тому зобов'язана утримувати його до моменту вступу в повнолітній вік дитиною.

При цьому необхідно розуміти, що аліменти виплачуються не відразу, і не в автоматичному режимі. Це відбувається виключно за рішенням судової інстанції.

У такій ситуації, аліменти можуть отримувати:

  • прийомні батьки;
  • батько дитини (оскільки тільки мати може написати в пологовому будинку відмову);
  • опікуни.

У тому випадку, якщо аліменти на дитину отримують співробітники інтернату, дані аліменти надходять на рахунок дитини, який повинен бути обов'язково оформлений. До досягнення нею повноліття, дитина отримує доступ до свого банківського рахунку і має повне право самостійно розпоряджатися цим фінансовими засобами.

Питання відповідь

Так, її дії абсолютно законні, але тільки за такої умови, якщо при цьому не було оформлено документа, який би підтверджував факт передачі квартири в обмін на аліменти. Якщо ніяких доказів немає, то довести свою правоту буде практично неможливо, оскільки в цьому випадку судом буде розцінена передача квартири просто в дар.

По-перше, відмовитися від дітей за законодавством РФ просто неможливо. Можна заборонити бачитися з дитиною тільки за такої умови, що один з батьків доведе в суді факт того, що дитині загрожує небезпека. В даному випадку можна договорити тільки усно, що дружина не буде звертатися з питання стягнення аліментів, а чоловік не буде бачитися зі своїми дітьми. Але при цьому ніхто не застрахований від того, що через рік або 3 роки, дружина не захоче стягнути заборгованість по аліментах.

Консультація по темі на відео

Матеріал нижче підготовлений фахівцями Всеросійського сімейного правового центру.

Так все ж, що мається на увазі під цим?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online