Як стягнути заборгованість по аліментах з боржників?

  1. Ведення списку боржників по аліментах
  2. Як ознайомитися з базою даних боржників по аліментах?
  3. як стягнути борг по аліментах з неплатника?
  4. Як розраховується борг?
  5. На підставі яких документів стягується борг?
  6. Повноваження пристава по відношенню до боржників по аліментах
  7. Заборона на виїзд

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Заборгованість по аліментах зустрічається часто, і стягнення їх не завжди проходить легко. Де можна дізнатися точний розмір поточної заборгованості і що потім робити з неплатником?

Ведення списку боржників по аліментах

Як ознайомитися з базою даних боржників по аліментах?

Як стягнути борг з аліментів з неплатника?

Як розраховується борг?

На підставі яких документів стягується борг?

Повноваження пристава по відношенню до боржників по аліментах

Заборона на виїзд

Ведення списку боржників по аліментах

Ведення списку боржників по аліментах

Наявність у громадянина боргів і їх розмір є конфіденційною інформацією. Це відноситься і до тих боргах, які пов'язані із заборгованістю по аліментах.

Обов'язок ведення списку боржників покладено на службу судових приставів. При цьому згідно із законом вони не тільки займаються стягненням і ведуть базу даних на неплатників, але ще зобов'язані і надавати до неї доступ як самого боржника, так і стягувачу.

Увага: інформацію можна отримати тільки по тим боржникам, з яких вже провадиться стягнення. Якщо платник затягує терміни оплати, але одержувач ще не звертався до приставам, в списках ФССП боржник значитися не буде і інформації в базі даних по ньому теж не виявиться.

Як ознайомитися з базою даних боржників по аліментах?

Для того, хто хоче дізнатися свій борг, є кілька варіантів отримання інформації.

  1. Звернутися безпосередньо до приставу, який веде виробництво. Цей спосіб вимагає особистого візиту в службу (як правило, по телефону пристави на такі питання не відповідають), при цьому ще необхідно застати потрібного співробітника на місці, а якщо він веде прийом - ще й вистояти чергу або з'явитися першим. Можна, звичайно, подати письмовий запит і отримати офіційну довідку про заборгованість, однак це теж потребує часу.
  2. Скористатися відповідним сервісом на офіційному сайті ФССП. Там потрібно вказати регіон проживання боржника, а потім за списком відкритих проваджень дізнатися про наявність та розмір заборгованості по аліментах.
  3. Звернутися на портал «держпослуги». Там уже буде потрібно пройти реєстрацію, вказавши свої дані, проте процедура ця проста. Зареєструвавшись і пройшовши спочатку в розділ Міністерства юстиції, а потім - ФССП, можна отримати в електронному вигляді інформацію по боржнику.
  4. Скористатися мобільним додатком. Власники смартфонів можуть встановити собі спеціальну програму, яка дозволяє вести пошук у відкритих базах даних по боржниках.
  5. Вести пошук в соціальних мережах. Вони надають користувачам можливість користуватися різними додатками (гри, знайомства і т. Д.), Серед яких є те, що дозволяє людині не тільки отримувати інформацію з баз даних, але і підписатися на оновлення. Ця можливість стане в нагоді тим, кого цікавить саме поточна ситуація з боргом.

Важливо: отримати у приставів інформацію про заборгованість можна тільки або стосовно самого себе, або стосовно боржника з виробництва, за яким заявник є стягувачем.

як стягнути борг по аліментах з неплатника?

Після того як наявність заборгованості по аліментах встановлено, стягувачу слід звернутися до тих самих судовим приставам. Згідно із законом вони мають право стягувати борг за період до 3 років з того моменту, як було видано виконавчий лист або пред'явлено до виконання угоду про виплату. Однак це правило стосується лише тих випадків, коли з боку боржника не було спроб ухилитися від сплати, а саме:

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

  • невиконання вимог, пред'явлених приставом;
  • надання неправдивих відомостей про зарплату або інші доходи;
  • відмова від інформування пристава про зміну місце проживання, роботи і т. п.

Якщо заборгованість по аліментах викликана такого роду діями, правила про терміни не застосовуються і борг може бути стягнений безпосередньо з моменту, коли виник обов'язок платити аліменти.

Не є вини боржника випадки, коли невиплата була пов'язана з тим, що від нього не залежало. Наприклад, банківська помилка при перекладі зарплати на особистий рахунок або затримка зарплати роботодавцем не є приводом для застосування до боржника будь-яких штрафних заходів або збільшення терміну стягнення.

Як розраховується борг?

Розмір заборгованості по аліментах визначається за такими правилами:

  1. Якщо платник працює за трудовим договором - виходячи з тієї зарплати, яку він отримує. Розмір зарплати пристав дізнається у роботодавця, тому, зрозуміло, враховуються тільки офіційні доходи.
  2. Якщо платник займається бізнесом - виходячи з інформації про доходи, зазначеної в податковій декларації. Відповідно, якщо боржник намагається доходи приховати, він буде відповідати не тільки за ухилення від сплати аліментів, а й за податкове правопорушення.
  3. Якщо платник не має регулярного доходу - виходячи з розміру середньої зарплати в період стягнення. Середній розмір визначається виходячи з офіційних даних статистики.

Слід зазначити, що розмір боргу підлягає регулярному перегляду виходячи з поведінки боржника: він не платить - борг зростає, почав гасити - відповідно зменшується. Крім того, крім самого боргу з неплатника може бути стягнена ще й неустойка за прострочення, однак для стягнення її потрібно окреме рішення суду.

На підставі яких документів стягується борг?

Заборгованість по аліментах може бути стягнена з неплатника за наступними документами:

  1. За виконавчим листом. Його видає той же суд, який свого часу приймав рішення про призначення аліментів. Для того щоб отримати лист, одержувачу аліментів або його представнику необхідно звернутися із заявою до канцелярії відповідного суду, приклавши копію рішення про аліменти.
  2. За згодою. Сторони мають право самостійно укласти угоду про аліменти, встановивши в ньому розмір і порядок їх сплати. Оскільки така угода має завірятися у нотаріуса, ніяких інших документів не вимагається: цей документ сам фактично має статус виконавчого листа.

Крім цих двох документів приставу можуть знадобитися свідоцтво про народження дитини, свідоцтво про розірвання шлюбу та інші документи. Точний перелік того, що потрібно для роботи з виконавчого провадження, стягувачу повідомляє сам пристав.

Повноваження пристава по відношенню до боржників по аліментах

Отримавши заяву і виконавчий документ (лист або угода), пристав починає діяти. Перш за все він офіційно звертається до боржника з вимогою добровільно погасити заборгованість по аліментах в установлений термін. Якщо боржник її гасить, то на цьому все і закінчується. Однак зазвичай борг виникає, якщо платник або не бажає платити, або не має можливості.

І пристав діє далі: він починає пошук майна, яке є у боржника. Для цього відправляються запити в Росреестр (з приводу наявності у власності житловий або нежитловий нерухомості), ДАІ (щодо автомобіля), в ИФНС (зареєстрований боржник як ІП) і т. Д. Самому ж боржникові надсилається повістка, якою він викликається на бесіду до приставу. На цій бесіді пристав оголошує розмір боргу, роз'яснює наслідки подальшого ухилення від сплати, з'ясовує причини, за якими виникла заборгованість, бере письмові пояснення і знову пропонує розрахуватися добровільно.

Пристав має право направити роботодавцю боржника вимога утримувати та перераховувати до рахунок погашення заборгованості по аліментах частина зарплати. Яка саме частка буде перераховуватися, залежить від розміру боргу. Головне, щоб при цьому загальний розмір утримань (за поточні аліментні платежі і в рахунок погашення заборгованості) не перевищував 70% зарплати.

Якщо у боржника є рахунки в банках, пристав може стягнути гроші з них. Тут правило 70% вже не діє, і кошти можуть бути стягнуті цілком.

Нарешті, якщо погашення боргу не відбувається, пристав може піти на крайні заходи - арешт майна боржника з подальшим продажем його в рахунок боргу. Якщо виручена на торгах сума достатня для сплати, пристав перераховує залишок боржнику, якщо ж ні, то стягнення триває.

Заборона на виїзд

В останні роки у приставів з'явилося і такий засіб впливу на боржників, як заборона на виїзд з країни. Він може накладатися тільки при стягненні за виконавчим листом, при цьому потрібно, щоб:

  • сума боргу була не менше 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • робота боржника не припускала регулярних закордонних поїздок.

Заборона накладається тимчасово - не більше ніж на півроку. Однак при необхідності пристави можуть це обмеження продовжити.

Якщо боржник повністю розрахувався, пристав своєю постановою знімає обмеження на виїзд. Правда, тут є один нюанс: хоча така постанова і має бути винесено не пізніше ніж на наступний день після погашення, виповнюється воно куди повільніше. Повне проходження документів по структурам ФМС і прикордонної може зайняти до 2 тижнів. Тому боржникові, який планує ділову або туристичну поїздку за кордон, слід заздалегідь поцікавитися, знятий чи заборона.

К стягнути борг по аліментах з неплатника?
Як розраховується борг?
На підставі яких документів стягується борг?
Де можна дізнатися точний розмір поточної заборгованості і що потім робити з неплатником?
Як стягнути борг з аліментів з неплатника?
Як розраховується борг?
На підставі яких документів стягується борг?
Як ознайомитися з базою даних боржників по аліментах?
К стягнути борг по аліментах з неплатника?
Як розраховується борг?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online