Як стягнути аліменти за три роки в суді?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Це питання «Як стягнути аліменти за три роки в суді?» - один з хітів в нашому юридичному форумі і на особистих консультаціях. Цікавить багатьох матерів.

Ситуація зрозуміла - в шлюбі народжений дитина, розлучилися, живуть окремо. Мати просила-просила батька (колишнього чоловіка) допомогти їй в утриманні дитини, просила-просила, а він її годує «сніданками», або говорить, що зараз грошей немає, або прямим текстом відмовляє, іноді в грубій нецензурній формі.

А час іде. Проходять роки.

Спочатку у матері була нормальна робота, або допомагали батьки - бабуся з дідусем. До батька не зверталася, так як «зайвий раз чути цього козла ніякого бажання немає».

Потім сталася криза, звільнення, батьки вийшли на пенсію. Грошей стало не вистачати.

І тут мати починає все частіше згадувати про те, що татусь-то теж повинен зі свого боку містити спільне чадо, і якого біса він там як сир у маслі катається всі ці роки, а я тут зводжу кінці з кінцями. Подам-ка на аліменти. А в Інтернеті прочитала, що якщо батько аліменти не платив - то і за три минулі роки можна стягнути.

І подає в суд.

І програє.

І приходить на консультацію до нас, і пише, і скаржиться.

Ось звичайна історія розвитку подій. 99% оповідань про стягнення аліментів за три роки - в такому ключі, з невеликими варіаціями.

Тепер відставити лірику і звернемося до матчастини.

Основне твердження міститься в пункті 2 статті 107 Сімейного кодексу РФ, його і будемо аналізувати:

Аліменти присуджуються з моменту звернення до суду.

Аліменти за минулий період можуть бути стягнуті в межах трирічного терміну з моменту звернення до суду, якщо судом встановлено, що до звернення до суду приймалися заходи для отримання коштів на утримання, але аліменти не були отримані внаслідок ухилення особи, яка зобов'язана сплачувати аліменти, від їх сплати .

З моменту звернення до суду - ось загальне правило. Презумпція цього дня - мати подала позов до суду, помічник судді на прийомі позовних заяв поставив їй штампик, вписав в нього дату прийняття позову. Ось з цієї дати і будуть стягнуті аліменти суддею.

Нас же цікавить другий абзац в цьому пункті. Прочитаємо його уважно.

Суд повинен встановити, що:

1) Мати робила дії до отримання грошей з батька.

Це треба розуміти правильно. Недостатньо матері-позивачці просто сказати судді: «Та я його сто разів просила, дзвонила йому, писала в соціальних мережах та ін.». Судді потрібні докази.

Найкраще - це письмові докази, документи. Листи на адресу батька з вимогою матеріальної допомоги. Поштові квитанції про відправку листів, опису вкладення, повідомлення про вручення.

Звернення до державних органів: опіку, поліцію. Зрозуміло, що ні опіка, ні поліція не займається стягненням аліментів, це не їхня прерогатива. Ну і нехай, головне - факт звернення зафіксовано.

Можливо - СМС-листування у вигляді роздрукованих на папері текстів, завірених оператором стільникового зв'язку (це як доповнення, як самостійне і єдиний доказ - слабенько).

2) І друга умова, поставлене законом: батько, одержавши вимогу матері про сплату аліментів, повинен ухилятися від їх сплати.

Що таке «ухилятися» - роз'яснюють Верховний суд і Федеральна служба судових приставів. Це не тільки в проста несплата аліментів, а й такі обставини:
- Боржник приховує свої реальні доходи повністю або частково, приховує майно, на які може бути звернено стягнення;
- змінює місце проживання, вносить перекручені дані в анкетні дані;
- змінює або залишає місце роботи без повідомлення судового пристава-виконавця;
- не робить дій з працевлаштування, не встає на облік в центр зайнятості;
- систематично і наполегливо ухиляється від виконання обов'язку виплачувати кошти на утримання дітей.

І тільки якщо обидва цих пункту є в наявності - мати може розраховувати на аліменти за три попередні роки.

Приклад з моєї практики: один зі світових суддів в районі Свердловської області в 2011 році стягнув аліменти за три роки перед подачею матір'ю позову. Підстава: мати звернулася в поліцію, і поліція оголосила розшук батька, завела розшукову справу. Ця постанова про розшук мати представила мировому судді в процесі про стягнення аліментів. Документ державного правоохоронного органу. Суд вірить документам поліції практично беззастережно. І аліменти за 3 роки були стягнуті.

Відповідно, щоб стягнути за три роки, вам треба підготуватися до процесу. Направити батькові листи з вимогою сплати аліментів, вказати свої банківські реквізити, встановити термін для сплати (10 днів, наприклад). Якщо в призначений термін гроші не надійдуть (зрозуміло, вони не надійдуть) - можна подати заяву в опіку. Зачекати на відповідь - він прийде через місяць, мовляв, з батьком проведена бесіда, він все обіцяє сплатити. Але по факту то ми бачимо, що реквізити матері для сплати у нього є, а грошей на рахунку не додалося. Ось після цього і позов вже можна подавати. Пару-трійку свідків б ще додати, які підтвердять, що ви дзвонили багато разів батькові дитини в їх присутності, просили дати грошей, але татусь все ігнорував.

Ось в такому випадку шанси є. Дерзайте.


Див. також:

  1. Як змусити батька сплачувати аліменти?
  2. Злісне ухилення від сплати аліментів (стаття 157 КК)
  3. Неустойка по аліментах: як стягнути, як розрахувати, в який суд подати
  4. Неустойка по аліментах - стягнуто 2,6 млн. Руб. це рекорд
  5. Рекордна сума заборгованості по аліментах - понад мільйон
  6. Постанова - розрахунок заборгованості по аліментах

Це питання «Як стягнути аліменти за три роки в суді?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online