Як стягнути аліменти з непрацюючого батька?

  1. Розмір аліментів
  2. Окремо про патентування деяких категоріях платників

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Дітям гарантований належний рівень життя Дітям гарантований належний рівень життя. Забезпечити його, згідно зі ст. з номером 80 СК РФ, зобов'язані батьки. І ніяких застережень щодо наявності доходів або працездатності не передбачено.

Закон на боці матері:

  • Позови про стягнення аліментів завжди задовольняють - обов'язок батька утримувати нащадків під сумнів не ставиться. Юридична суперечка стосується тільки суми;
  • Аліментні справи процесуально прості. Звернутися до суду можна самостійно, підготувавши позов на підставі зразка, завантаженого з мережі;
  • Звернення в суд не передбачає сплати держмита;
  • Встановлено пільгову підсудність - позов про стягнення може бути пред'явлений по ПМЖ позивача або відповідача;
  • Спроби батька затягти розгляд на інтереси матері не впливають: аліменти призначаються з моменту реєстрації в суді позову.

Навіть якщо судове рішення про стягнення не буде належно виконуватися приставом, мати і дитина отримують деякі вигоди:

  • допомога з бюджету в порядку ч. 2 ст. 17 ФЗ «Про допомогу громадянам РФ, які мають дітей» від 19.05.95 №81;
  • створення підстав для позбавлення батьківських прав, отримання статусу матері-одиначки (читайте також: посібники для матерів-одиначок в 2015 році ), Відсутність потреби отримувати згоду на виїзд дитини за кордон і т. П .;
  • страховка від проблем з батьком в майбутньому (по ст.87 СК дорослі діти зобов'язані утримувати, відповідно, непрацездатних батьків, виняток становлять випадки, коли потребують батьки самі ухилялися від сплати аліментів на дітей).

Розмір аліментів

СК РФ дає можливість стягувати аліменти з непрацюючого в процентному відношенні від доходу або у твердій грошовій сумі.

Краще скористатися другим варіантом. Але якщо батько непрацездатний, він напевно буде клопотати про застосування першого способу обчислення виплат, адже він більш вигідний.

При формулюванні позовних вимог мати не обмежена в сумі (мито відсутня): просити можна скільки завгодно. Але краще заявляти реальну суму, наприклад, на 50% більшу, ніж позивач реально розраховує отримати.

Розмір призначених судом аліментів встановлюється відповідно до:

  1. заявленою сумою (може бути менше або дорівнює їй);
  2. наданими доказами;
  3. особистим переконанням судді.

Сьогодні СК РФ не містить мінімального розміру аліментів. Є ідеї про те, що мінімум повинен відповідати повній сумі або половині прожиткового мінімуму (ПМ) або МРОТ. У 2014 на розгляд до Держдуми надійшов проект № 489583-6. Якщо його приймуть, з 01.03.2015 аліменти з непрацюючого стягуватимуть в розмірі ПМ.

Окремо про патентування деяких категоріях платників

  • Непрацездатний. Особа, яка має інвалідність, отримує пенсію. Згідно з Постановою Уряду РФ від, відповідно, 18.07.96 №841, аліменти утримуються з усіх різновидів пенсії, незалежно від підстав призначення, крім пенсії по втраті годувальника. При розрахунку аліментів беруться до уваги:
  1. щомісячні збільшення;
  2. доплати, надбавки, підвищення для пільгових категорій пенсіонерів.

Якщо стягується тверда сума, важливі положення ФЗ «Про виконавче провадження», безпосередньо від 02.10.07 №229. Згідно ст.99, аліментні стягнення не можуть перевищувати 70% доходів боржника. Загальне правило - 50%.

  • Дармоїд - працездатний, тривалий час не працює і на обліку на біржі праці не стоїть. Щодо нього слід заявляти позов про стягнення твердій грошовій суми. Суд виходить з того, що людина, яка може собі дозволити офіційно не працювати, має інші доходи.

Проблеми зі стягненням аліментів з цієї категорії громадян стосуються не стільки призначення аліментів, скільки виконання судового рішення. Пристав, встановивши відсутність доходів:

  1. накладе арешт на власність, в тому числі - спільну часткову (наприклад, частку в приватизованій в квартирі);
  2. опише рухоме майно (побутова техніка), знайдене по ПМЖ платника, та почне його реалізацію.

Накопичення заборгованості веде до адміністративної відповідальності. Злісне ухилення від сплати - до кримінального переслідування. Це критична стадія, коли гроші на аліменти знаходяться у всіх.

  • Тіньовий бізнесмен: гроші є, офіційних доходів - немає. Часто нерухомість оформлена на родичів, бізнес - на підставних осіб, а машиною людина користується за дорученням. У судовому позові варто просити призначення аліментів у твердій сумі.

При неможливості підтвердити доходи відповідача, потрібно показати суду його витрати:

  1. виплачується кредит / іпотеку;
  2. навчання на платній формі;
  3. туристичні або бізнес-візи;
  4. поліси особистого і автострахування;
  5. абонементи в спортзал і т.п.

Докази збирати потрібно за допомогою адвокатських запитів. Для формування переконання судді підійдуть навіть фото і відео застілля в дорогих ресторанах. У разі нарощування заборгованості з подачі пристава-виконавця можна в судовому порядку створити перешкоди для виїзду неплатника за кордон.

Читайте також: який мінімальний розмір аліментів ?

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online