Як сплатити держмито при стягненні аліментів на дитину

  1. Про розмір держмита
  2. Хто повинен платити?
  3. Як і де платять держмито за аліменти?
  4. реквізити
  5. встановлені терміни
  6. Хто звільняється від сплати держмита?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Розлучення не звільняє вас від необхідності турбуватися про власних дітей. На батька, який не зможе фактично знаходитися з дитиною, піклуватися про нього, накладається обов'язок по сплаті аліментів. Найчастіше позов про стягнення аліментів на дитину батьки подають в один і той же час з позовом про розлучення, але бувають і виключення. При подачі окремого позову по аліментах потрібно в обов'язковому порядку сплатити держмито.
Розлучення не звільняє вас від необхідності турбуватися про власних дітей

Про розмір держмита

На розмір держмита на сплату аліментів впливає відразу кілька факторів. Всі ці фактори регулюється відповідними статтями законодавства РФ.

  • У Податковому кодексі в ст. 333.19, що регулює розмір податкових зборів при різних ситуаціях, прописано, що при подачі позову про стягнення аліментів держмито буде дорівнює 150 руб.
  • Якщо жінка подає позов на сплату аліментів на дітей та одночасно на своє утримання, розмір мита збільшиться овдовіле і складе 300 рублів.
  • Якщо одночасно з аліментами позов містить вимогу про розірвання шлюбу, то держмито буде дорівнює 400 рублів.

У Податковому кодексі прописані окремі категорії громадян, вони взагалі можуть бути звільнені від сплати державного збору. До них відносяться заявники за позовами про сплату аліментів. Позивач не буде платити мито при подачі позову. Варто враховувати, що не можна зовсім не платити державний збір при зверненні до суду. Коли від цього звільняється позивач, то платити доведеться відповідачу. Це прописано в статті 25.3 російського Податкового Кодексу. Держмито при подачі позову про стягнення аліментів буде збільшуватися рівно пропорційно присудженої суми аліментів. Тому про остаточний розмір податкового збору можна говорити тільки після закінчення судового засідання.

Детально про стягнення аліментів на утримання дружини з судової практики тут .

Хто повинен платити?

До 2016 року стаття 333.19 (регулююча оплату держмита) викликала у росіян чимало запитань. Відповіді на них дав Верховний суд, надавши більше, ніж вичерпне пояснення. Батько, який містить дитини і є захисником його інтересів на судовому засіданні, автоматично буде звільнений від сплати державного мита. Якщо ж другий з батьків є недобросовісним платником, то всі обов'язки по оплаті внесків накладаються на нього. Це правило стосується виключно позовів по аліментах.

Позивачу не буде потрібно оплачувати державне мито в наступних ситуаціях:

  • при подачі позову про збільшення розміру аліментів;
  • при подачі позову про стягнення наявної заборгованості по аліментах;
  • при подачі позову про матеріальну допомогу в разі понесених витрат, які пов'язані з серйозним захворюванням дитини.

Іноді позивач також повинен заплатити державний внесок
Іноді позивач також повинен заплатити державний внесок. Це прийнято тоді, коли позов про стягнення аліментів подається із заявою про розлучення. Позивачу потрібно оплатити тільки суму за подачу позову. Ні за яких умов позивач не буде звільнений від сплати цієї суми.

Згідно із загальними правилами судочинства, в 132-ю статтею ЦПК Росії відповідальність за сплату держмита накладається на того, хто подає заяву до суду. Можливі випадки, коли позивач потрапляє в категорію громадян, для яких передбачено пільгове оподаткування. Для підтвердження цього необхідно надати відповідні документи. Категорії осіб, звільнених від сплати державного внеску в разі звернення суд, будуть розглянуті трохи нижче.

Що робити, якщо загублено виконавчий лист по аліментах дізнайтеся за посиланням https://cashfacts.ru/2120-poryadok-uderzhaniya-alimentov-po-ispolnitelnomu-listu-iz-zarabotnoi-platy

Як і де платять держмито за аліменти?

Іноді позивачі, не знаючи, як платиться держмито за судовий наказ про стягнення аліментів, прикладають гроші при передачі заяви секретарю суду. Ні в якому разі не слід платити держмито в руки помічника судді або секретаря. Держмито можна оплатити в одному із зазначених місць:

  • каса будь-якого банку РФ;
  • будь-яка діюча система інтернет-банкінгу;
  • банкомат будь-якого банку по безготівковому або готівковим розрахунком.

Квитанцію або чек (при оплаті через інтернет-банкінг квитанцію роздрукувати) слід зберегти і додати до заяви в суд.

реквізити

Перед тим, як платити такий внесок, як держмито за стягнення аліментів на дитину, слід звернутися до секретаря суду, в якому буде розглядатися позов, за необхідними реквізитами для сплати державного мита. Реквізити можна взяти не тільки у секретаря, але і на інформаційному стенді, що знаходиться в будівлі суду. Аналогічна інформація розміщена на офіційному сайті суду.

В реквізити обов'язково включаються такі дані:

  • Назва отримувача;
  • ОКТМО код;
  • Назва банку;
  • № банківського рахунку одержувача.

Платіжне доручення має містити в собі:

  • прізвище, ім'я та по батькові платника;
  • дату внесення платежу;
  • адреса регістраціізх;
  • найменування платежу.

встановлені терміни

Цікава стаття

Про те як стягнути борг з аліментів читайте тут .

Законодавство Російської Федерації не регламентує термін, коли можна подавати заяву на аліменти, це можна робити, як до початку шлюборозлучного процесу, так і під час, і після нього. Розмір державної полшіни буде різним. Варто також врахувати, що подавати позов про стягнення вже утворилася заборгованості по аліментах прийнято тільки за три роки, які є попередніми подачі позовної заяви до суду. У цей час від позивача потрібно і надати всі докази того, що в ці три роки були зроблені будь-які заходи щодо витребування своєчасних аліментних платежів. Правило стягнення аліментів за трирічний термін має на увазі також і те, що подати позов до суду про стягнення аліментів можна і через три роки з того моменту, як дитина буде старше 18 років.

Держмито про стягнення аліментів на дитину в такій ситуації не сплачується. У всіх інших випадках при подачі заяви по аліментах сплата мита повинно здійснюватися одночасно з подачею позову. Квитанція або чек прикладається до позовної заяви. Це прописано в Податковому кодексі (стаття 333.20).

Якщо у вас на руках є квитанція про оплату, позов подається протягом одного року. Такий термін пов'язаний з тим, що по закінченню цього часу можуть помінятися реквізити отримувача.

Що робити, якщо чоловік не платить аліменти за виконавчим листом докладно в статті https://cashfacts.ru/2121-chto-delat-dalshe-esli-ispolnitelnyi-list-po-alimentam-na-rukah

Хто звільняється від сплати держмита?

  • герої Росії, герої СРСР, а також кавалери ордена Слави;
  • інваліди 1,2 груп;
  • ветерани військових дій;
  • ветерани ВВВ.

Можливості зменшення розміру державного збору

Законодавством передбачена така можливість. Для цього потрібна письмова заява від позивача. Зразок заяви можна отримати на сайті суду, в будівлі суду, у секретаря судового засідання. Таке клопотання необхідно подати безпосередньо при подачі позовної заяви, який знижує розмір державного мита або зовсім звільнити від його сплати. Для цього потрібно надати всі докази нестабільного матеріального становища. До таких доказів можна віднести:

  • свідоцтво про народження на дітей до 18 років;
  • довідку з місця роботи;
  • документ, який підтверджує розмір трудової пенсії (якщо така є).

Також за рішенням суду надається можливість розстрочки державного мита
Також за рішенням суду надається можливість розстрочки державного мита. Держмито при стягненні аліментів на дитину в такому випадку сплачується частинами. На підтвердження цього квитанція також прикладається до позову.

Детально про стягнення аліментів за минулий період читайте в статті: як стягнути аліменти за минулий період

Якщо у вас виникли питання по оплаті держмита, пишіть в коментарях

Як і де платять держмито за аліменти?
Хто повинен платити?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online