Як подати документи на аліменти після розлучення

  1. Етап 1. Статус
  2. Етап 2. Підбір суду
  3. Етап 3. Підготовка документів
  4. Етап 4. Позов на аліменти
  5. Етап 5. Хід судового процесу
  6. Етап 6. Отримання результату на руки

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Виховання дітей - незмінна обов'язок обох батьків, незалежно від їх особистих відносин. І якщо зобов'язати морально брати участь в житті дитини держава поганого батька не може, брати фінансову участь він повинен по Сімейному праву Російської Федерації. Думати довго, як це зробити, не треба, подати документи на належні аліменти можна і до, і після розлучення з недбайливим чоловіком.

Процедури практично не відрізняються один від одного, тому тим, хто бажає отримати законне спадкоємців без розриву шлюбу, досить почитати порядок дій для розлучених. Останнім же треба буде пройти 6 етапів оформлення, з яких п'ять - підготовчих і один судовий.

Етап 1. Статус

Перший крок після рішення стягнути аліментні кошти на дитину (як і на себе) - перевірити, чи виконуються умови отримання такої виплати, згідно російським нормам.

А саме - одержувач аліментів має мати один з встановлених статусів:

  • спільно народжений, усиновлений-удочерити особами, вирішальними питання аліментів, і не досяг 18-ти років;
  • то ж, досяг 18-ти, але визнаний непрацездатним безстроково (обмежені можливості) або тимчасово (навчається, отримує тривале лікування, інше);
  • є непрацездатним чоловіком (справжнім, колишнім), що підтверджено офіційно;
  • є чоловіком, ростять спільну дитину віком до 3-х, без можливості заробітку;
  • вагітна спільним спадкоємцем жінка, яка не має можливості себе забезпечити.

За останніми 2 пунктам потребує має право отримати виплати і на себе, і окремо на малюків.

Етап 2. Підбір суду

Тут значення мають два фактори: чи буде виплата носити добровільний характер, і чи готовий прохач отримувати стандартні відрахування. Якщо обидва питання мають позитивну відповідь, аліментних позов подається прямо мировому судді. Якщо хоча б на одне із запитань відповідь - ні, звертатися потрібно тільки в загальногромадянський суд: міський, районний, територіальний.

Юридичне обґрунтування звернення до загального суду визначається так:

  • адресат, з якого запитуються кошти, повністю не бажає виконувати свій обов'язок, ховається сам і приховує свої доходи від суду;
  • прохач не згоден на відсотки із заробітків відповідача, йому потрібна конкретна грошова сума по конкретному графіку (можна разово);
  • між подружжям добровільно була укладена раніше офіційна аліментна домовленість, але одна зі сторін відверто перестала її виконувати.

Адреса суду не має суворої прихильності тільки до позивача або відповідача. Подавати позов можна як за місцем проживання одного, так іншого.

Етап 3. Підготовка документів

Підготувати документи для подачі аліментів після розлучення належним чином, значить забезпечити собі 2/3 результату. У справах такого роду суд насамперед спирається саме на них, так що на чиєму боці буде більше вагомих паперів, той і виграє.

Перелік документів, які потрібні обов'язково:

  1. Заявний позов - 2 примірники. Складається, передається судовому діловоду, там реєструється. Один примірник зі штампом про входження повертається назад прохачеві.
  2. Оригінал і ксерокопія паспорта заявника. При підготовці копії досить продублювати тільки сторінки з відмітками.
  3. Докази шлюбу - свідоцтво про укладення-розлучення, в залежності від поточного статусу, довідки з РАГСу, постанова судді про припинення відносин. Якщо офіційної реєстрації не було - підтвердження спільного життя, способи підійдуть будь-які.
  4. Свідоцтва про появу на світ спільних дітей, паперу про загальний опікунство (адопціі).
  5. Довідка про стан сім'ї з місця проживання прохача.
  6. Якщо це можливо - паспорт майбутнього платника з ксерокопією, а також будь-які офіційні відомості про його заробітну плату, доходи.
  7. Платіжний рахунок про внесення держмита.

Перерахований список документів на аліменти після розлучення не є остаточним. По-перше, виходячи з ситуації, він може бути розширений на прохання приймаючої судді. По-друге, заявник сам вільний додати якісь папери по суті, здатні точніше прояснити справу.

Оформлення документів краще зробити з юридичних правилами:

  • сам пакет повинен бути складений в 3 примірниках, для себе, судді і відповідача;
  • у кожної копії повинен бути оригінал, який потрібно буде на першу вимогу продемонструвати судді;
  • якщо оригінал надати немає можливості - ксерокопія повинна бути нотаріально завірена;
  • ніде не повинно бути підчисток, незрозумілих, нелегалізованих дописок, неточностей, розмитостей.

Позовна заява повинна бути складена грамотно, без просторіччя, але зрозуміло викладати суть прохання. Це окремий етап справи.

Етап 4. Позов на аліменти

Позовна прохання носить типову форму, складати його треба з дотриманням норм. Чинний зразок заяви на аліменти після розлучення доступний нижче, також його можна взяти у судові виконавці, у юристів.

Чинний зразок заяви на аліменти після розлучення доступний нижче, також його можна взяти у судові виконавці, у юристів

Зразок позову на аліменти до суду. Завантажити повний текст у форматі MS Word

При зверненні до юристів, проблем не виникне, позов буде складено швидко, грамотно, з урахуванням кожного нюансу. Попутно фахівець пояснить, як подати документи на аліменти після розлучення в конкретній ситуації, це теж входить в його оплату. Оплата за загальноприйнятим тарифом.

Якщо ж звернутися до юридичних професіоналам немає можливості, заяву необхідно скласти самому. Для цього існує окрема інструкція:

  1. Починається процедура з адресування документа - в шапці відображають всі відомості про суд, до якого йде звернення, про позивача, відповідача. Доводяться персональні дані, адреси сторін, контактні дані.
  2. Формується назва, де необхідно написати ціну питання, то є очікувану суму виплат за рік.
  3. Під найменуванням детально розкривається суть звернення.
  4. На завершення позов-заяву доповнюється переліком додатків до нього, візується підписом заявника, позначається датою складання (підписання).

Що повинно міститися в суті звернення, щоб отримати виплати по волі суду:

  • пояснення про те, що позивач звертається до відповідача, з яким знаходився в офіційному чи цивільному шлюбі, для чого вказати докази цього факту - перерахувати дату укладення союзу, дату його розірвання або розриву, описати обставини життя разом;
  • пункт про спільні нащадків - розписати їх персональні дані, обставини появи (рідні, народилися тоді-то, прийомні, прийняті тоді-то);
  • розповідь про те, що другий з батьків не надає ніякої фінансової підтримки для становлення своїх спадкоємців, в той час як батько-позивач повністю містить їх самостійно, проживаючи разом з ними;
  • згадка, чи є у чоловіка-відповідача інші діти, чи бере участь він фінансово в їх утриманні;
  • розкриття підстав для отримання відрахувань окремо непрацездатному шлюбного партнера, якщо аліментних позов подається саме з такою метою - перераховуються причини, за якими партнер має на це право (вказані на початку статті);
  • вимога - що, скільки, яким чином, коли позивач хоче отримати від відповідача на дитину і / або на себе.

Слід враховувати, що по СКР допускається зобов'язати батька виплачувати на виховання одну дитину щомісяця тільки до 25% свого заробітку, на двох - максимум однієї третини, на трьох - не більш ползаработка. Разом з тим, друга сторона має право витребувати сплаті не процентного вираження доходу, а твердої суми в грошовому вираженні, пред'явивши на те вагомі аргументи (наприклад, у відповідача є неофіційний, але стабільний високий дохід, і т.д.). Остаточне рішення приймає суд.

Етап 5. Хід судового процесу

Після прийняття готового позову з доданою документацією до розгляду, суд зобов'язаний розібрати питання не пізніше, ніж за місяць. Звернення виконано за всіма правилами - справі дається хід, суддя задає судове засідання з повідомленням про це учасників.

Прості ситуації, що потрапили у відання мирового суду, можуть бути дозволені без обов'язкової присутності сторін. Суддя виносить вердикт заочно під формою судового наказу.

Справи по відрахуваннях після розлучення через загальногромадянські суди розглядаються тільки за участю всіх зацікавлених і незацікавлених. Служитель Закону зіставляє представлені аргументи, факти, контраргументи, робить висновок про правомірність бажань позивача отримати виплати, положенні відповідача, враховує добровільність-недобровільності домагань.

На підставі всього вивченого робиться висновок про задоволення позову або відмову. Практика така, що майже всі подібні прохання визнаються обґрунтованими і схвалюються судами, бо зобов'язання гідно ростити своїх нащадків, забезпечувати існування нетрудноспособним подружжю і батькам є непорушним прописано в російському Сімейному Кодексі.

Етап 6. Отримання результату на руки

Суддівський позитивний висновок озвучений, відведення протягом 10 днів не отримав, оформлений у вигляді виконавчого листа або наказу і переданий 3 сторонам - учасникам процесу, службі приставів. На цьому місія суду закінчується, настає момент реалізації.

Що робити позивачеві далі для остаточного завершення справи:

  • перевірити, чи дійшов до потрібного терміну виконавчий лист до судпріставов, якщо немає, надати їм примірник самому, через МФЦ або веб-портал (про це нижче);
  • переконатися, чи порушено по листу виробництво;
  • постаратися особисто познайомитися з куратором свого виробництва і взаємодіяти з ним в своїх інтересах, допомагаючи впізнаним інформацією по платником аліментів.

А ось як звернутися до приставам через Інтернет:

  • відвідати сайт держпослуг, авторизуватися на ньому або зареєструватися;
  • перейти до підрозділу «Управління Федслужби судпріставов»;
  • вибрати відповідну послугу зі списку, в інтерфейсі ввести запитувану інформацію (персональні відомості, скан-копію або фотографію постанови, добровільного аліментного угоди);
  • підтвердити отримання послуги.

При успішному проходженні заявки, через деякий час прийде повідомлення від територіального ФССП про початок виробництва. Послуга звернення через держ. сайт безкоштовна.

Це був типовий порядок оформлення аліментів на чоловіка до або після розлучення. Процес часто тривалий і морально важкий. І якщо є хоч найменша можливість домовитися з партнером полюбовно, то краще укласти добровільне аліментні угоду в нотаріуса, воно може позбавити від багатьох неприємних зіткнень. А може, й ні, так що потрібно бути готовим до всього і пам'ятати про запасний варіант.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl + Enter.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online