Як подати до суду заяву на аліменти

  1. Коли може знадобитися звернення до суду
  2. Як подати заяву на аліменти, якщо шлюб не був зареєстрований
  3. Як подати позов до суду на аліменти
  4. Отримання судового наказу
  5. Розмір аліментних виплат
  6. Розгляд справи
  7. Розгляд справи в порядку позовного провадження
  8. Документи для суду
  9. Терміни для подачі заяви
  10. Як діяти при зверненні до суду по аліментах
  11. Як правильно скласти позовну заяву на аліменти

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За сімейним законодавством, кожен батько зобов'язаний піклуватися про свою дитину до досягнення нею повноліття. Причому робити це потрібно незалежно від того, як проживають батьки: спільно або окремо один від одного.

Якщо батько або мати дитини, що живе окремо, ухиляється від виконання своїх обов'язків, батькам необхідно мирно домовитися про сплату аліментів. аліментні Угода - оптимальний вихід ситуації, так як сторони можуть самостійно вирішити ряд важливих питань - розмір виплат, їх періодичність і порядок перерахування.

Але, найчастіше, сторонам не вдається прийти до мирного вирішення. Тоді залишається тільки одне, подати в суд заяву на аліменти . Подати позов на аліменти в 2018 році може не тільки батько, а й представник служби захисту неповнолітніх.

Коли може знадобитися звернення до суду

Коли може знадобитися звернення до суду

Як правило, заява в суд на аліменти подається після розлучення подружжя, якщо проживають окремо батько відмовився виконувати свій обов'язок щодо забезпечення неповнолітнього. В цьому випадку довести необхідність призначення аліментів досить просто, в заяві потрібно вказувати на такі обставини:

  1. Батьки не проживають спільно, тобто, спільне господарство відсутня.
  2. Про дитину піклується тільки один з батьків.

Але іноді заяву на аліменти до суду може знадобитися і в тих випадках, коли батьки знаходяться в шлюбі . В такому випадку подати позов на виплати можна тільки при наявності свідків, які зможуть підтвердити в суді, що один з подружжя ухиляється від свого обов'язку по утриманню неповнолітньої дитини.

Як подати заяву на аліменти, якщо шлюб не був зареєстрований

Позовна заява на аліменти може бути подано до суду навіть у тих випадках, коли батьки не перебували у зареєстрованому шлюбі. Але в такій ситуації матері потрібно додатково встановлювати факт батьківства.

встановлення батьківства відбувається шляхом проведення генетичної медичної експертизи. Якщо батько неповнолітнього відмовляється пройти це дослідження, можна подати відповідне клопотання до суду, щоб чоловіка зобов'язали здати генетичний матеріал медикам.

В окремих випадках батько дитини, навіть без офіційної реєстрації шлюбу, вносить інформацію про себе в свідоцтво про народження. У такій ситуації проведення генетичної експертизи не потрібно, заява на аліменти подається тільки на підставі свідоцтва.

Як подати позов до суду на аліменти

В рамках сучасної судової системи передбачається два основних варіанти проведення процедур, спрямованих на стягнення аліментних виплат:

  1. Спрощена процедура. Цей варіант стягнення аліментів передбачає отримання судового наказу .
  2. Звичайна процедура. Даний варіант передбачає можливість розгляду судом цивільного позову.

Отримання судового наказу

Щоб подати заяву на аліменти, достатньо заповнити цей документ і передати його на розгляд до суду. Далі, суддя приймає рішення про можливість стягнення коштів та порядку їх перерахування одержувачу.

Найпоширеніший і ефективний спосіб отримати аліменти з платника - винесення судового наказу. При такому варіанті розгляду позову про аліменти, суддя одноособово вивчає заяву, всі представлені документи, і на їх підставі приймає своє рішення.

При розгляді справи в рамках судового наказу, сторони виробництва не викликаються на засідання, тому що у батьків відсутні оспорювані позиції і повернення щодо призначення аліментних виплат, а всі обставини справи з'ясовані.

Суддя може призначити аліментні виплати в наказовому порядку тільки в частках від заробітної плати відповідача, що відрізняє його від добровільного аліментного угоди. При отриманні судового наказу мати або батько, який спільно проживає з неповнолітнім, може відразу ж звернутися до судових приставів для виконання цього документа.

Розмір аліментних виплат

Розмір виплат в рамках провадження за судовим наказом, встановлюється за вимогами статті 81 Сімейного кодексу:

  1. 25 відсотків від заробітку на одну дитину.
  2. 33 відсотки на двох дітей.
  3. 50 відсотків від постійного доходу на трьох і більше неповнолітніх дітей.

Згідно із законом, загальна сума коштів, яка може бути стягнута на аліменти, становить 70 відсотків від доходу платника. У випадку з аліментних виплатами, норми статті 139 Трудового кодексу на заробіток людини не поширюються.

Розгляд справи

Щоб суд розглянув заяву на аліменти в порядку спрощеного виробництва, потрібно щоб разом з позовом була представлена ​​вичерпна інформація про обох батьків неповнолітнього:

  1. Місце постійного проживання.
  2. Склад сім'ї.
  3. Джерело доходів.
  4. Діти, які перебувають на утриманні.
  5. Сімейний стан.

Суддя приймає своє рішення, грунтуючись на матеріальному і сімейний стан сторін, фінансових потреб дитини.

Розгляд справи в порядку позовного провадження

Позовна виробництво - це самий універсальний спосіб отримання аліментів в ході судового розгляду. Такий процес передбачається змагальність та відкритість спору в суді.

В цьому випадку позовної процес проходить через декілька стадій, які починаються від попереднього судового засідання, а закінчуються розглядом справи. У цьому процесі беруть участь відповідач і позивач, при цьому кожна сторона справи є можливість надавати суду свої заперечення, пояснення і будь-які докази, необхідні для підтвердження своєї точки зору.

Як правило, позовне провадження використовуються при призначенні аліментів у твердій грошовій сумі, або при поєднанні частки від заробітної плати платником аліментів і твердій сумі.

Даний процес також використовується і при стягненні заборгованості по аліментах за минулі періоди (не більше 3 років).

При розгляді справи в порядку позовного провадження суддя враховує не тільки той факт, що батько добровільно не виконує покладені на нього зобов'язання по утриманню неповнолітнього, але і обгрунтування суми, заявленої стягувачем для забезпечення дитини.

Документи для суду

Щоб подати заяву в суд на аліменти, стягувач має підготувати чималий пакет документів, куди входить:

  1. Копія свідоцтва про народження загального дитини.
  2. Копія паспорта заявника, з обов'язковою наявністю сторінок про реєстрацію шлюбу, прописку.
  3. Копія свідоцтва про укладення шлюбу або про його розірвання.
  4. Довідка про склад сім'ї з місця постійного проживання заявника.
  5. Розрахунок суми аліментів.
  6. Довідка про склад сім'ї з місця постійного проживання відповідача.
  7. Обгрунтування витрат на спільну дитину

Також якщо у заявника є інформація про джерела заробітку платником аліментів, вони повинні бути перераховані в заяві. Особливо важливе виконання цієї вимоги в тих випадках, коли аліменти стягуються з людини, який офіційно не працевлаштований, не має постійного доходу, і не здійснює підприємницьку діяльність.

Якщо в суді буде вирішуватися питання про можливість стягнення заборгованості зі сплати аліментів за минулі періоди, то позивач додатково повинен вказати всі рухоме і нерухоме майно платником аліментів, яке оформлено в його власність. В такому випадку у судді буде можливість при винесенні рішення вказати конкретні цінності та майно, на які пристави зможуть звернути свою стягнення.

Зібраний пакет документів повинен бути прикладений до позовної заяви або заяви на аліменти.

Терміни для подачі заяви

Заяви на аліменти може подати в будь-якому віці дитини до досягнення його повноліття. Однак варто пам'ятати про те, що стягнення аліментів за судовим рішенням буде проводитися з моменту звернення позивача до суду.

За нормами статті 107 Сімейного кодексу РФ, термін позовної давності на вимоги по аліментах не поширюється. При призначенні судом розміру аліментних обчислень на кількох дітей, судове рішення буде діяти до тих пір, поки старшому з них не виповниться 18 років. Після цього розмір аліментів буде переглянутий в порядку судового провадження.

Як діяти при зверненні до суду по аліментах

Щоб отримати аліменти, не достатньо просто подати заяву. Порядок дій виглядає наступним чином:

  1. Складання заяви на аліменти і заяви на отримання судового наказу.
  2. Подача позовної заяви мировому судді для розгляду. У позивача є право самостійно вибрати конкретний суд, так як у спорах в даній категорії розгляд може бути проведено як за місцем проживання відповідача, так і за місцем постійного проживання позивача.
  3. Всі документи в канцелярію суду потрібно надати в трьох примірниках, один з яких залишається в матеріалах справи, другий повинен відправлятися відповідачу по справі, а на третьому секретар канцелярії робить позначку про проведення реєстрації, після чого все повертається позивачеві.
    За номером, який присвоюється судовій справі в канцелярії, у заявника буде можливість відстежувати рух по справі, дізнаватися, в якому складі суд буде розглядати спір. Крім того, за допомогою цих даних можна уточнити дату і час проведення судового засідання.
  4. Після закінчення судового розгляду, суд виносить рішення, видає на його підставі судовий наказ.
  5. Далі стягувачу потрібно чекати закінчення терміну для оскарження судового рішення, отримати екземпляри своїх документів на руки, при цьому в канцелярії судового органу додатково проставляється відмітка, що підтверджує, що документ вступив в законну силу.
  6. Після отримання судового рішення, заявник повинен звернутися в канцелярію суду, де йому видається виконавчий лист. Отриманий документ передається в Федеральну службу судових приставів.

Як правильно скласти позовну заяву на аліменти

Вимоги, що пред'являються до позовної заяви про стягнення аліментів обумовлені в статті 123 Цивільного процесуального кодексу. Згідно з нормами цієї статті, в заяві на аліменти має міститися наступна інформація:

  1. Назва та адреса судового органу, до якого подається заява.
  2. Найменування відповідача та позивача по справі.
  3. Відомості про місце постійного проживання позивача і відповідача.
  4. Обставини, які стали підставою для заяви позовних вимог.
  5. Грошова сума за заявою.
  6. Необхідні докази, що підтверджують законність заявлених у позовній заяві вимог.

Окремо варто відзначити що заявники у справах про аліментних стягнення на користь неповнолітніх звільнені від сплати державного мита та інших зборів. Тобто, ніяких грошових коштів за здачу документів і проведення судового розгляду у справі сплачувати не доведеться.

Згідно із законом, при зверненні в будь-яке державне установу чи організацію за різними довідками, а також безпосередньо під час передачі позовної заяви про стягнення аліментів до суду, у громадянина повинен бути при собі паспорт, інакше працівники канцелярії суду мають право відмовити йому в прийомі документів.

Звертаємо вашу увагу на те, що законодавство Росії постійно змінюється і написана нами інформація може застарівати. Для того щоб вирішити виниклий у вас питання по Сімейному праву, ви можете звернутися в безкоштовну консультацію юристів сайту.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online