Як отримати аліменти з непрацюючого батька. деталі

  1. Закон про аліменти
  2. Як отримати аліменти з непрацюючого батька
  3. Аліменти з безробітного
  4. Суд по аліментах
  5. Заява про стягнення аліментів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Аліменти на утримання дітей зобов'язані платити всі батьки або за нотаріальним або взаємною згодою, або за судовим рішенням Аліменти на утримання дітей зобов'язані платити всі батьки або за нотаріальним або взаємною згодою, або за судовим рішенням. При цьому не має значення, отримує аліментник зарплату, чи ні. Дитина ж має їсти кожен день, його потрібно одягати і взувати. А то, що тато не працює, зовсім не звільняє його від обов'язку утримувати дитину. У законодавстві описані всі випадки, як отримати аліменти з непрацюючого батька.

Зміст статті

Закон про аліменти

За статтею 80 Сімейного кодексу дитина повинна забезпечуватися обома батьками в рівній мірі. Якщо тато не хоче добровільно брати участь в утриманні дитини, його обов'язок встановлюється в суді. При цьому існує два варіанти сплати:

  • в розмірі певної частки від заробітку;
  • в конкретній грошовій сумі.

Аліменти з непрацюючого батька можна стягнути як першим варіантом, так і другим. Однак потрібно врахувати, що деякі аліментники не утрудняються пошуками роботи або влаштовуються на низькооплачувану посаду. У цьому випадку зміст на дитину буде надходити мізерна, якщо суд визначить виплату у відсотках від зарплати. А по 81 ю статтею СК частки визначаються:

  • на одного малюка - чверть заробітку;
  • на двох - третина;
  • на трьох або більше - половина.

У 83 й статті встановлено, що якщо тато працює не постійно або зовсім не влаштовується на роботу, аліменти можна стягнути в конкретно визначеній грошовій сумі.

Як отримати аліменти з непрацюючого батька

Мамі, що залишилася з дитиною, оптимальніше стягувати гроші з Мамі, що залишилася з дитиною, оптимальніше стягувати гроші з   непрацюючого батька саме за другим варіантом непрацюючого батька саме за другим варіантом. Підстави для стягнення грошей при цьому повинні бути такими:

  • неможливо визначити розмір зарплати тата (приховує місце роботи);
  • він часто змінює місце роботи або працює нерегулярно;
  • інтереси дитини або мами істотно порушені (наприклад, аліменти виплачуються в мізерну суму, хоча в минулі періоди вони були вище).

Існує думка, що стягнувши аліменти в певній сумі, можна пригадати. Наприклад, суд вирішить, що батько буде зобов'язаний щомісяця платити по 10 тисяч рублів на дитину. Якщо він влаштується на роботу з зарплатою в 100 тисяч, то платити все-одно буде по 10, а в частковому співвідношенні він би платив по 25 тисяч.

На цей випадок у 1-й частині 83-й статті сімейного кодексу передбачена умова: можна стягнути гроші на утримання одночасно і в грошовій сумі, і в частковому співвідношенні до зарплати. Тоді розмір аліментів не буде нижче певної суми або покладеної від зарплати частки.

Дотримуючись наведеним вище прикладу, непрацюючий батько буде перераховувати по 10 тисяч рублів на місяць, а з зарплати в 100 тисяч заплатить, як і належить, 25.

Аліменти з безробітного

Якщо батько дитини офіційно зареєстрований на біржі праці, а аліменти стягуються в частковому співвідношенні, мама дитини в якості змісту буде отримувати мінімум Якщо батько дитини офіційно зареєстрований на біржі праці, а аліменти стягуються в частковому співвідношенні, мама дитини в якості змісту буде отримувати мінімум. На сьогодні максимальна сума, яка виплачується безробітним, становить 4900 рублів, а мінімальна і зовсім 850 (Постанова №1223). Постановою №841 встановлено, що аліменти сплачуються і з допомоги безробітного.

Виходить, що на одну дитину мама буде отримувати максимум 1225 рублів. А дитячий прожитковий мінімум по Росії на сьогодні встановлено в розмірі 9197 рублів (Постанова №178).

До відома.
За нормою 80-ї статті ТК і мама, і тато зобов'язані витрачати на утримання малюка не менше половини мінімуму, тобто, приблизно по 4600 рублів на місяць. А так як дохід батька не дозволяє стільки платити, потрібно звертатися в суд, щоб встановити розмір аліментів у певній сумі. Адже в наявності порушення прав, як дитину, так і мами.

Суд по аліментах


Почати процедуру стягнення аліментів потрібно зі збору документів. Кожне твердження, заявлене в позові, має бути аргументованим і документально підтвердженими. Перелік документів такий:

  • копія свідоцтва про народження дитини (доказ спорідненості з татом і мамою);
  • довідка від пристава про отримані аліменти, якщо вони стягувалися (за рік або більше, щоб показати нерегулярність виплат або різницю в сумах);
  • довідка про склад сім'ї (доказ наявності утриманні);
  • довідка про своє доході (доказ матеріального становища);
  • якщо відповідач був або є чоловіком, додається копія свідоцтва про шлюб або про розлучення.

Обов'язково потрібно заплатити держмито, на сьогодні це 150 рублів (пункт 14 частини 1 статті 333.19 Податкового кодексу).

До відома.
Аліменти стягуються світовими суддями, тому позов слід спрямовувати саме туди. Свій судовий ділянку можна знайти на офіційному сайті районного суду за місцем проживання батька дитини або на свою адресу (на вибір).

Заява про стягнення аліментів

Щоб суддя зрозумів, що від нього вимагається, заява про аліменти потрібно Щоб суддя зрозумів, що від нього вимагається, заява про аліменти потрібно   структурувати, тобто, поділити на частини: структурувати, тобто, поділити на частини:

  • шапка;
  • Загальна частина;
  • прохальна частина.

У шапці потрібно вказати:

  • номер судового ділянки;
  • свої ПІБ, адресу та телефон;
  • ПІБ батька, також адреса і телефон.

За правилом діловодства шапку потрібно розташувати правіше від центру аркуша.

У загальній частині потрібно описати ситуацію:

  • взаємини з відповідачем (в шлюбі, в розлученні, наявність спільних дітей);
  • місце проживання дитини;
  • матеріальне забезпечення з боку відповідача (чи платить аліменти, чи були вони призначені раніше в частках до зарплати, суми виплат);
  • розмір прожиткового мінімуму в регіоні (можна знайти на офіційному сайті місцевої обласної адміністрації).

Прохальна частина ґрунтується на статтях Сімейного кодексу (в нашому випадку на 83-й статті). Тут потрібно вказати грошову суму, на яку ви розраховуєте в якості аліментів. Варто врахувати, що сума визначається суддею, і він не обов'язково стягне ту, що вказана в заяві.

Зразок заяви про стягнення аліментів можете завантажити тут .

Розмір аліментів повинен відповідати реальному стану речей. За найменшу суму можна взяти половину прожиткового мінімуму.

важливо:
вимагайте стягнення аліментів одночасно і в частках до зарплати і в грошовій сумі!

До заяви додаються перелічені вище документи (в двох примірниках) та квитанція держмита.

Вище наведено приклад того, як отримати аліменти з непрацюючого батька через суд. Однак є ще варіант: можна домовитися з батьком дитини про щомісячні виплати. Якщо він не проти, у нотаріуса підписується угода про аліменти. З моменту реєстрації такого документа буде мати силу виконавчого листа.

Тобто, якщо виплати припиняться або гроші будуть перераховуватися в повному обсязі, угоду можна пред'явити пристава-виконавця. Тоді відносно батька відкриється виконавче провадження.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online