За парканом: «Іскра» згасла в кризу

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Міське середовище

Звернувшись до теми міських довгобудів, «Карпівка» спробувала зазирнути за паркан будівельного майданчика на Іскрівська проспекті. Уже багато років робота тут то кипить, то затухає ...

Довгобуд для Петербурга - аж ніяк не дивина. Будівельний бум, який розгорнувся в місті за останнє десятиліття, приніс з собою чимало супутніх проблем. Городяни вже встигли познайомитися з такими поняттями, як «ущільнювальна забудова», «пайове будівництво», «комерційна нерухомість». Термін «довгобуд» став широко відомий після пам'ятного кризи 2008-2009 років.

Одна з «жертв» депресивних явищ в економіці тих часів, включаючи і будівельну галузь Петербурга, до сих пір муляє очі перехожим і жителям навколишніх будинків на Іскрівська проспекті. Безглуздий бетонний остов торгового комплексу «Іскра», оточений яскраво-синім парканом, різко виділяється на тлі житлових багатоповерхівок і викликає змішане почуття жалю і обурення на його недбайливих творців.

Здійснюючи променад по периметру обгородженій зони, знайомимося з мешканкою будинку навпроти. «Будівництво ця йде вже більше десяти років, - каже Клавдія Петрівна. - Пам'ятаю, як тільки почали рити котлован, різко піднялася вода. На болоті адже живемо, та й Нева поруч. Будівництво відразу ж припинили, і яма довго стояла недоторканою. Через кілька років воду відкачали, вбили палі - і знову тиша. Потім навезли бетонних блоків, встановили їх, і в такому стані воно вже приблизно років шість. У свій час під землею (т. Е. Нижче рівня фундаменту - прим. Ред.) Хотіли будувати гаражі, проте вода знову затопила всю конструкцію ».

Подякувавши жінку за інформацію «з перших рук», рухаємося далі. На об'єкті тиша, ні душі ... Правда, в кутку маячить будка охоронця. Нам вдалося зафіксувати, що котлован майже повністю затоплений водою.

З боку проспекту виставлений щит з інформацією про об'єкт, інвестора, забудовника та терміни його передачі в експлуатацію, а поруч - реклама про продаж приміщень в новому торговому комплексі. На тлі сумовитих бетонних конструкцій, густо вкритих арматурою, цей барвистий транспарант виглядає як знущання.

Нам вдалося зв'язатися з представником ТОВ «Скейлс» - замовником і інвестором багаторічної будівництва. Керівник проекту Роман Бобровський розповів, що роботи з підготовки проектної документації для об'єкта почалися ще в середині 2000-х років. Тоді ж був укладений договір оренди земельної ділянки з міським комітетом майнових відносин (в той час КУГИ). «Після проведення експертизи, маючи на руках дозвіл на будівельні роботи, ми приступили до підготовки фундаменту. Котлован був готовий, коли сталася криза ».

Тут варто згадати, що інвестиційні проекти зведення об'єктів комерційної нерухомості часто реалізуються за участю пайовиків, які викупили приміщення в будинку, що будується торговому комплексі. Дилер будівництва - група компаній «Невський альянс» - зумів швидко наростити кількість співінвесторів-пайовиків, і спочатку торговий комплекс «Іскра» повинен був відкритися в I кварталі 2009 року.

Проект «Іскри», розроблений відомою в місті архітектурної майстерні, був вельми футуристичний для тих років - просторе п'ятиповерховий будинок трапецієподібної форми з великим плазмовим екраном і рекламними електронними табло на фасаді.

Економічний дефолт 2008-2009 років змішав усі плани. Будівництво на Іскрівська проспекті завмерла, як і десятки інших в Петербурзі. Інтерес пайовиків різко впав, і реалізувати залишилися вільні приміщення дилер не зміг. Незабаром відбулася і процедура банкрутства ТОВ «Феміда-Строй», забудовника проекту, а влітку 2011 року на межі розорення виявився і сам замовник - компанія «Скейлс».

Через два роки інтерес до довгобуду проявила адміністрація Петербурга, розпорядившись виділити значну площу під багатофункціональний центр державних послуг. Ледве отямився від кризи замовнику проекту довелося в терміновому порядку перерозподіляти вже продані приміщення і домовлятися з пайовиками. Терміни закінчення будівництва «Іскри» знову повисли в повітрі ...

Терміни закінчення будівництва «Іскри» знову повисли в повітрі

Тим часом котлован під бетонним каркасом будівлі розмивало талої та дощової водою, чимало проблем створювали грунтові води. Назріла небезпека підмиву фундаменту розташованої поблизу житлової багатоповерхівки. За словами Романа Бобровського, щоб уникнути можливої ​​трагедії будівельники створили так звану шпунтову стінку, щоб припинити подальший розмив котловану. «Крім того, в котловані вже забетонована підземна парковка, - повідомив представник ТОВ« Скейлс ». - Ми час від часу проводимо відкачування води за домовленістю з міським Водоканалом ». Як зазначив пан Бобровський, сьогодні будівництво не стоїть на місці: «Перше враження оманливе, нинішній забудовник - ТОВ" ТеплоСтройКомплект "- з дня на день чекає доставки нових будівельних кранів». Що ж стосується термінів зведення ТК «Іскра», то вони, за словами відповідальної особи, вже перенесені на II квартал 2016 року.

В адміністрації Невського району нам підтвердили цю інформацію - згідно з постановою уряду Петербурга № 140 від 17 лютого 2015 року засуджено будівництва торгово-побутового комплексу на Іскрівська проспекті ТОВ «Скейлс» продовжені до 30 червня 2016-го - «за умови завершення реалізації інвестиційного проекту в зазначений термін ». Остання фраза, між іншим, викликає деякі сумніви: приміщення в «Іскрі» і в межкрізісние роки розпродавалися слабо, сьогодні ситуація не краща.

До речі, зовсім недавно в Смольному розпорядилися замінити сині паркани, що закривають ділянки будівництва, на огорожі сірого кольору. Мовляв, традиційний колір робить будівництва занадто помітними і псує панорами Північної столиці. Сині паркани або сірі - суть одна: стирчать з-за огорож бетонні скелети довгобудів самі по собі додають негативу в і без того бляклий і сумовитий колорит районів новобудов.

«Карпівка» чекає ваших фото довгобудів з докладним описом їх розташування за адресою [email protected] . Ми обов'язково дізнаємось всі про цей об'єкт і розповімо!

Олексій Спруде


Фото: Олексія Спруде,


Посилання по темі:

karpovka.com: 30.04.2019

Претенденти чекають рішення адміністрації Петербурга.

karpovka.com: 19.04.2019

Традиційні села, дерев'яні храми і природа Російської Півночі.

karpovka.com: 11.04.2019

Дізнайтеся, розрізните ви туфлі Петра і Катерини.

karpovka.com: 10.04.2019

За останні півроку їх було мінімум шість.

karpovka.com: 27.03.2019

Десять особливих переправ міста.

Loading ...

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online