Українцям заборонили виїзд за кордон за комунальні борги. Назавжди?

  1. - Зараз нові комунальні тарифи сильно вдарили по гаманцях українців. Невже якщо вчасно не заплатити...
  2. - А як щодо випадків, коли людина не може сплатити борг з поважної причини? Що робити тоді?
  3. - Кого можуть не випустити за межі країни?
  4. - Через борги можуть навіть відмовити в оформленні закордонного паспорта?
  5. - Уявімо, що людині заборонили виїжджати за кордон. Коли починає діяти ця заборона і як від нього...
  6. - Чи правда, що суди все частіше виносять рішення про заборону виїзду за межі країни без присутності...
  7. - Як можна дізнатися, чи випустять вас за кордон в разі потреби? І коли це краще зробити?
  8. - А якщо держвиконавець не повідомить боржника про відкриття виконавчого провадження?

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Чи плануєте поїздку за кордон, але у вас є борги за комуналку? Готуйтеся до того, що вас можуть не випустити з України! Адже відтепер судова практика складається таким чином, що суди забороняють виїжджати за кордон тим громадянам, у яких залишилися навіть мізерні неоплачені рахунки за комунальні послуги. Ми запитали юриста ЮК «Центр Конфліктології і Права» Ігоря Кравченко , Кого можуть не випустити за кордон і чи законно взагалі, якщо суд виносить рішення без вашої присутності.

- Зараз нові комунальні тарифи сильно вдарили по гаманцях українців. Невже якщо вчасно не заплатити за воду чи електроенергію годі й виїхати за кордон?

- Заборонити виїзд можуть за будь-які борги або зобов'язання, які були покладені на особу рішенням суду. Тут питання вимагає певних пояснень. Дійсно, тимчасове обмеження в праві виїзду за межі України може вирішуватися тільки судом за поданням держвиконавця через навмисного або несвідомого невиконання особою зобов'язань, покладених на нього рішенням суду. Обмеження права виїзду може бути застосоване лише в разі наявності факту ухилення від виконання зобов'язань, який вже відбувся, який є об'єктивно існуючим і який простежується з матеріалів виконавчого провадження.

- А як щодо випадків, коли людина не може сплатити борг з поважної причини? Що робити тоді?

- Дійсно, бувають випадки, коли ухилення боржника може бути обумовлено об'єктивними причинами, наприклад, внаслідок відсутності майна, роботи, незадовільного фінансового стану, тривалого відрядження, важкої хвороби тощо. Однак таке ухилення може мати і принципово інше походження, суб'єктивне, коли боржник свідомо ухиляється від виконання, тобто має можливість виконати зобов'язання в повному обсязі або частково, але не робить цього без поважних причин.

- Кого можуть не випустити за межі країни?

- Фактично заборонити виїзд за кордон можуть будь-якій особі за наявності таких обставин:

1) є судове рішення, яким було покладено на це особа зобов'язання

2) відкрито виконавче провадження для примусового виконання цією особою покладених на нього зобов'язань

3) наявність в матеріалах виконавчого провадження доказів, що підтверджують умисне ухилення боржника від виконання покладених на нього зобов'язань

Відсутність хоча б одного з цих елементів унеможливлює прийняття рішення про обмеження виїзду за кордон. Зазначу, що близько року тому було виключено щонайменше три підстави, за наявності яких громадянинові України могли б тимчасово відмовити у виїзді за кордон.

- Через борги можуть навіть відмовити в оформленні закордонного паспорта?

- На жаль, так, вам можуть відмовити в оформленні закордонного паспорта через борги. Більш того, вже наявний у вас закордонний паспорт може бути тимчасово затримано або вилучено. Однак з 1 жовтня 2016 року наберуть чинності зміни в ЗУ «Порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» , Згідно з якими наявність боргу вже не зможе бути підставою для відмови в оформленні закордонного паспорта, його затримання або вилучення.

- Уявімо, що людині заборонили виїжджати за кордон. Коли починає діяти ця заборона і як від нього можна позбутися?

- Слід пам'ятати, що заборона на виїзд за кордон починає діяти виключно після винесення рішення суду, яким тимчасово обмежено право на виїзд за межі країни. А перестає він діяти тоді, коли людина сплатить всі борги, розмір і характер яких встановив суд.

- Чи правда, що суди все частіше виносять рішення про заборону виїзду за межі країни без присутності відповідача? Це взагалі законно? як оскаржити рішення суду , Якщо ви з ним не згодні?

- Розгляд справи про тимчасове обмеження права на виїзд за кордон відбувається без виклику чи повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб, що прямо передбачено ст. 377-1 ЦПК України . Тобто це абсолютно законно. За результатами розгляду цього питання суд виносить рішення, яке може бути оскаржене в 5-денний строк з дня його проголошення. Якщо особа була відсутня під час винесення рішення, то апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії рішення суду.

- Як можна дізнатися, чи випустять вас за кордон в разі потреби? І коли це краще зробити?

- Станом на сьогодні орган, який ввів обмеження, зобов'язаний повідомити особу про обмеження його в праві на перетин кордону в протягом 10-ти днів з моменту введення таких обмежень. З 1-го жовтня 2016 року термін повідомлення про встановлення цих обмежень буде скороченим до одного дня. Крім того, як було попередньо зазначено, людини можуть обмежити в праві виїзду за кордон при наявності ряду обставин і рішень органів державної влади. Малоймовірно, що ви не будете знати про такі обставини.

Тому державний виконавець при відкритті виконавчого провадження зобов'язаний надіслати боржнику постанову про відкриття провадження листом з рекомендованим повідомленням. Таким чином, особа, знаючи про примусове стягнення з нього боргу, має здогадуватися про можливе застосування до нього таких заходів.

- А якщо держвиконавець не повідомить боржника про відкриття виконавчого провадження?

- В такому разі суд відмовить у задоволенні подання держвиконавця про обмеження права особи на виїзд за кордон, оскільки державний виконавець не зможе довести умисного ухилення боржника від виконання рішення суду.

Отже, виявляється, що за найменші комунальні борги від бажаної поїздки за кордон доведеться відмовитися. Тому, щоб не опинитися в неприємній ситуації, краще подбати про це питання заздалегідь перед відпусткою або відрядженням. Якщо ж ви впевнені, що мали поважні причини, за якими не змогли оплатити борг, але суд все одно заборонив вам виїжджати за кордон, - краще зверніться за допомогою до юристів.

Схожі теми:

За які комунальні борги можуть забрати квартиру?

можна Лі заборонити виїзд за кордон військовозобов'язаним?

Що чекає боржника за невиконання грошового зобов'язання

Поділіться корисною інформацією з друзями:



А як щодо випадків, коли людина не може сплатити борг з поважної причини?
Що робити тоді?
Кого можуть не випустити за межі країни?
Через борги можуть навіть відмовити в оформленні закордонного паспорта?
Як можна дізнатися, чи випустять вас за кордон в разі потреби?
І коли це краще зробити?
А якщо держвиконавець не повідомить боржника про відкриття виконавчого провадження?
Чи плануєте поїздку за кордон, але у вас є борги за комуналку?
Невже якщо вчасно не заплатити за воду чи електроенергію годі й виїхати за кордон?
А як щодо випадків, коли людина не може сплатити борг з поважної причини?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online