Кавказький Вузол | Південь Росії в 2018 році: мітинги, мундіаль і відставки чиновників

  1. Акції проти пенсійної реформи
  2. чемпіонат світу з футболу
  3. Акції ошуканих пайовиків
  4. Пікети Гуковского шахтарів
  5. Краснодарський край: зачистки чиновників в Сочі і скандальні кримінальні справи
  6. Скандальне переслідування адвоката
  7. Процес з антисемітським контекстом
  8. ЧС-2018: спортивне свято на тлі затримань і протестів
  9. Смерть дитини в ливневки
  10. Кримський міст
  11. Волгоградська область: мундіаль, протести і вибори
  12. Калмикія: скандали на виборах
  13. Астраханська область: відставка Жилкіна і передислокація флотилії
  14. Адигея: повінь і перемоги активістів
  15. Повінь і загроза катастрофи
  16. Перемоги екологів

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

2018 рік запам'ятався регіонах Південного федерального округу чемпіонатом світу з футболу, протестами проти пенсійної реформи і скандальними кримінальними справами. "Кавказький вузол" підвів підсумки року в шести південних регіонах Росії.

У 2018 році в Ростовській області завершилися вироками кілька резонансних судових процесів. Один з них - справа колишнього депутата Державної думи Володимира Безсонова, який знаходиться в розшуку. У вересні він був заочно засуджений до трьох років колонії за звинуваченням у застосуванні насильства до двох поліцейським. Вища інстанція залишила вирок у силі.

Адвокати готують скаргу до ЄСПЛ, наполягаючи, що Безсонова переслідують протягом семи років через його "опозиційної діяльності". За оцінкою адвоката Дмитра Аграновського, Бессонова переслідують протягом семи років за "нікчемний епізод". "Переслідування Безсонова носить політичний характер", - заявив він. В результаті переслідування Бессонов виявився "викреслять з політичної арени", резюмувала голова реготделенія партії "Громадянська ініціатива" Анастасія Шевченко.

В результаті переслідування Бессонов виявився викреслять з політичної арени, резюмувала голова реготделенія партії Громадянська ініціатива Анастасія Шевченко

Винесено вирок і по справі співголови незареєстрованої партії "Інша Росія" Олександра Аверіна, чия захист також заявила про політичний характер справи. Аверін визнаний винним в спробі контрабанди зброї з України через кордон в Ростовській області і засуджений до трьох років загального режиму.

Соратники Аверіна по партії назвали справу "Політичною провокацією" . "Олександр Аверін - це один з керівників партії, він був важливою фігурою в діяльності нашої організації, один з найстаріших нацболів в Росії. Цю дію можна розцінювати, як спробу силовиків ускладнити діяльність нашої організації, як бажання прибрати з публічного поля одного з впливових представників партії ", - прокоментувала вирок прес-секретар" Іншої Росії "Марія Свердликове.

Акції проти пенсійної реформи

Проведення чемпіонату світу з футболу в Ростові-на-Дону дало місцевій владі привід для відмови в узгодженні мітингів проти пенсійної реформи. Узгодити акції не вдалося ні КПРФ, ні Демократичної коаліції. В результаті активістки Демократичної коаліції провели флешмоб проти підвищення пенсійного віку, вийшовши на вулицю без одягу з плакатами "Обібрали до трусів". У зв'язку з цим флешмобом, підхопленим в інших регіонах, активістка Анастасія Шевченко була викликана в поліцію.

Більшість депутатів Законодавчих зборів Ростовської області підтримали федеральний законопроект про підвищення пенсійного віку. Перший узгоджений мітинг проти пенсійної реформи 28 липня зібрав більше тисячі ростовчан, учасники цієї акції зажадали відставки уряду. Аналогічні мітинги пройшли також в обласних містах Красний Сулін і Біла Калитва.

Ще два мітинги відбулися в Ростові-на-Дону в вересні. Учасники цих акцій виступили проти підвищення пенсійного віку і зажадали відставки президента і уряду. "Прекрасно знаю, як складно знайти роботу в 55-60 років, і мені шкода людей похилого віку, яких зараз президент і уряд можуть залишити без засобів до існування", - сказав на мітингу один з ростовських пенсіонерів.

Також у вересні депутати Законодавчих зборів Ростовської області прийняли поправки до трьох обласним законам, що зберігають пільги жінкам з 55 років, чоловікам - з 60 років. За підрахунками уряду Ростовської області, закон збереже пільгові умови приблизно для 300 тисяч жителів регіону - сільським бюджетникам, ветеранам праці та ветеранам праці Ростовської області.

чемпіонат світу з футболу

Чемпіонат світу з футболу в Ростові-на-Дону пройшов на тлі репресій проти представників опозиції, які посилилися в Росії. На це звернули увагу самі ростовські опозиціонери. При цьому в Ростові-на-Дону обійшлося без значних політичних інцидентів, чого не скажеш про сферу зоозахисту. Перед іграми в місті почалося особливо інтенсивне винищення бездоглядних тварин.

Городяни скаржилися на незручності, створені недоліками організації мундіалю: перекриття вулиць, пробки, брак зручних місць для сидіння, відсутність парковок у фан-зон та погане облаштування парку біля стадіону "Ростов-Арена". "Мало дерев, трава жовта, а місцями просто земляні галявини, як картопляне поле навесні", - розкритикувала благоустрій парку жителька міста.

У Ростові-на-Дону відбулися п'ять матчів чемпіонату: чотири зустрічі групового етапу і гра 1/8 фіналу. Груповий етап включав матчі між збірними Бразилії та Швейцарії, Уругваю і Саудівської Аравії, Південної Кореї і Мексики, Ісландії та Хорватії. У матчі 1/8 фіналу зустрілися збірні Бельгії та Японії.

Акції ошуканих пайовиків

Ошукані пайовики проводили свої акції протесту в Ростові-на-Дону протягом всього 2018 року. У січні активістка ініціативної групи пайовиків ЖК "1-я Барикадна, 24" вийшла до телецентру з одиночним пікетом, розраховуючи привернути увагу знаходився там губернатора Голубєва. Поліція перешкоджала проведенню акції, а один з поліцейських затуляв пікетниць і її плакат від погляду глави регіону.

У березні пайовики житлового комплексу "Європейський" в Ростові-на-Дону провели пікет перед будівлею обласного уряду. Домігшись введення будинку в експлуатацію після низки акцій протесту, вони зажадали підключити його до опалення. Пайовики РК "Барикадна" в березні також виходили до будівлі уряду Ростовської області - вони вимагали добудувати комплекс, в якому купили квартири в цілому 265 сімей.

25 серпня представники 30 житлових комплексів, отримавши відмову ростовських влади в проведенні мітингу, провели акцію в Москві . У вересні силовики затримали пайовика ЖК "Європейський", який проводив одиночний пікет біля будівлі прокуратури Ростовської області, і зірвали пікети пайовиків ЖК "Барикадна". 11 жовтня пайовики житлового комплексу "Барикадна" оголосили про початок серії одиночних пікетів перед будівлею обласного уряду, а 29 жовтня почали голодування. Акція була припинена 2 листопада, після обіцянки замгубернатора Ростовської області виділити гроші на добудову будинку.

Пікети Гуковского шахтарів

Колишні працівники шахт "Кінгкоула" протягом усього 2018 року продовжували виходити на поодинокі пікети в Гуково. У зимовий час гірники вимагали виділити покладений їм гуманітарний вугілля для опалення будинків: не маючи грошей на покупку вугілля, вони були змушені збирати дрова, пускати на розпалювання паркани і шукати уздовж залізниці вугілля, що випав з вантажних поїздів. До кінця зими, після численних скарг, шахтарі отримали гуманітарний вугілля, але деякі партії вугілля виявилися неякісними, а оплатити паливо для навантажувача довелося самим гуковцам.

За підрахунками шахтарів, на грудень 2018 року ним повинні більше 100 мільйонів рублів. Координатор ініціативної групи шахтарів Тетяна Авачева розповіла "Кавказького вузла", що тільки працівникам "Замчаловского антрациту" повинні по 14 мільйонів компенсацій і соціальних виплат. Працівникам КК "Алмазна" повинні 27 мільйонів компенсаційних виплат, а працівникам шахти "Східна", які не отримали ніяких виплат, повинні 68 мільйонів рублів разом з компенсаціями за вугілля.

Краснодарський край: зачистки чиновників в Сочі і скандальні кримінальні справи

Рік, що минає запам'ятався численними арештами і кримінальними справами щодо сочинських чиновників. 24 жовтня в мерії Сочі пройшли обшуки, були затримані віце-мер Іван Бомбергер, директор департаменту архітектури, містобудування та благоустрою Володимир Малов і глава "Водоканалу" Сергій Винарський. Чиновники були запідозрені в перевищенні повноважень і халатності при оформленні дозволів на будівництво та введення будинків в експлуатацію. 17 жовтня стало відомо про затримання чинного заступника мера Сочі Сергія Юріна.

Масштаб арештів високопоставлених чиновників в Сочі можна порівняти лише з дагестанськими кадровими чистками, заявив в інтерв'ю "Кавказького вузла" політолог, професор Вищої школи економіки Микола Петров. При цьому, на його думку, позиції мера Сочі Анатолія Пахомова все ще міцні.

При цьому, на його думку, позиції мера Сочі Анатолія Пахомова все ще міцні

При цьому в квітні були затримані і заарештовані заступники глави Сочі Мугдін Чермен і Юрій Паламарчук. В кінці грудня Юрій Паламарчук був визнаний винним в зловживанні повноваженнями і засуджений до року позбавлення волі. На тлі арештів в соцмережах з'явилися чутки про відставку глави міста Анатолія Пахомова. Мерія різко відреагувала на ці повідомлення, зажадавши від правоохоронних органів знайти ініціаторів "інформаційної атаки".

Скандальне переслідування адвоката

Великий резонанс в адвокатському співтоваристві Росії викликало кримінальне переслідування адвоката Михайла Беньяш. Він був затриманий 9 вересня о Краснодарі разом з учасниками неузгодженого мітингу проти пенсійної реформи. За словами Беньяш, після затримання його побили. Він відбув 14 діб адміністративного арешту у справі про непокору поліцейському, після чого був затриманий за звинуваченням у нападі на поліцейських і перешкоджання здійсненню правосуддя. 23 жовтня адвокат був звільнений під заставу в 600 тисяч рублів. 12 грудня стало відомо, що слідчі зняли з Беньяш звинувачення в перешкоджанні правосуддю, при цьому йому пред'явлено звинувачення в застосуванні насильства до поліцейських.

На підтримку кубанського адвоката виступили правозахисники. Правозахисний центр "Меморіал" попередив владу, що кримінальне переслідування Беньяш загрожує незалежності адвокатури і підриває основи української правової системи. Amnesty International визнала Михайла Беньяш в'язнем совісті.

Процес з антисемітським контекстом

У році, що минає головний редактор сайту "БлогСочі" Олександр Валов був засуджений на шість років колонії за звинуваченням у вимаганні 300 тисяч рублів у депутата Держдуми Юрія Напсо. Сам Валов пов'язав кримінальне переслідування з роботою сайту "БлогСочі" і "спробою закрити сайт". На першому ж засіданні суддя спробував з'ясувати, чи є Валов євреєм. Адвокати розцінили подібний інтерес як прояв антисемітизму. В ході процесу суд відсторонив від засідань адвокатів журналіста.

ЧС-2018: спортивне свято на тлі затримань і протестів

Значною подією для краю став чемпіонат світу з футболу. Ігри проводилися на стадіоні в Сочі, а Анапа і Геленджик стали місцем базування команд-учасниць мундіалю. Ігри викликали наплив туристів і інтерес місцевих уболівальників. Цим скористалися авіакомпанії, які підняли ціна на квитки в десятки разів. У період мундіалю ситуація зі сміттям в місті погіршилася, заявили активісти, несанкціоновані звалища з'явилися недалеко від стадіону, де проводилися матчі. Нарікання викликала і організація роботи транспорту, після закінчення матчів гості і жителі Сочі проводили багато годин в пробках. Сочінці також звернули увагу, що перед початком мундіалю в місті різко подорожчав бензин.

Сам чемпіонат пройшов на тлі протестів зоозахисників, які намагалися привернути увагу до проблем вилову і вбивства бездоглядних тварин. Незважаючи на заборону на проведення публічних масових акцій, в Сочі ошукані пайовики зуміли привернути увагу численних гостей чемпіонату. Пайовики ЖБК "Індекс", які раніше оголошували голодування з вимогою визнати їх власниками квартир, запалили світло у вікнах недобудови у вигляді міжнародного сигналу лиха SOS.

Ніякого руху в питанні захисту прав ошуканих пайовиків в минулому році не відбулося, вважає Анатолій Таран, який сам є пайовиком ЖК "Ямайка". Цей комплекс з семи 20-поверхових будинків почав будуватися більше десяти років тому і вважається найстарішим довгобудом в Сочі. "Більше 10 років пайовики з усієї країни чекають свої квартири на Мамайка. Чиновники все брешуть. Жодного рішення проблеми не було, немає, і ми вже не віримо ні в що", - сказав він.

Масові затримання вихідців з Кавказу пройшли в Анапі, член Ради з прав людини при голові Інгушетії Мусса Бекмурза пов'язав затримання з мундіалем.

Смерть дитини в ливневки

Великий резонанс викликала смерть дитини в Сочі, який потонув під час дощу 3 серпня, провалившись в зливову каналізацію. Дитина не зміг врятуватися, оскільки відкриту зливову каналізацію господар розташованого поруч будинку по вулиці Жовтневої частково перекрив бетонною плитою, обладнавши таким чином в'їзд для автотранспорту в свій будинок. Якби стік був дійсно відкритий, хлопчика можна було б врятувати, сказали "Кавказького вузла" місцеві жителі. Чиновники назвали подію "нещасним випадком". Власник гостьового будинку, поблизу якого сталося нещастя, був звинувачений в заподіянні смерті з необережності, але справу закрили у зв'язку з примиренням сторін. 20 листопада ще одну людину, співробітника муніципального підприємства "Водостік", запідозрили в халатності. Опитані "Кавказьким вузлом" жителі Сочі вказали, що в місті багато місць, де можливе повторення трагедії, а користувачі соцмереж через відкритих лівневок звинуватили владу міста в бездіяльності.

Кримський міст

Значною подією в житті Кубані і Росії стало відкриття Кримського моста. Будівництво моста через Керченську протоку було розпочато в 2016 році. 15 травня Володимир Путін провів церемонію відкриття Кримського моста, а 1 жовтня було відкрито рух по мосту для великовантажного транспорту. Проблема багатогодинних черг на паром, що з'єднує Кубань і Крим, вирішена. До відкриття Кримського моста транспортне сполучення між Кубанню і Кримом здійснювалося тільки через Керченську поромну переправу.

Однак туристи, які в червні вирішили скористатися новим мостом до Криму, зіткнулися з проблемою багатокілометрових пробок . Траси не справляються з потоком туристів, констатували в ГИБДД. Також автомобілісти, які вирішили поїхати в Крим, зіткнулися з відсутністю на трасі від Краснодара до Тамані туалетів, придорожніх кафе, готелів і браком автозаправок.

Кримський міст не приніс ніяких вигод місцевим жителям, вважає еколог Євген Вітішко Євген Геннадійович. "Крім сміття і транспортного колапсу, жителям Таманського півострова будівництво моста нічого не принесло ... Жителі Тамані сподівалися, що їх територія буде розвиватися за рахунок транзитних туристів, оправляються в Крим. Але траса в Крим пройшла далеко від Тамані і з'їзду на міст немає" , - зазначив Вітішко Євген Геннадійович.

2018 рік у Сочі запам'ятався інцидентом в аеропорту 1 вересня, коли вилетів з Москви Boeing 737 здійснив аварійну посадку в місті-курорті, викотився за межі злітно-посадочної смуги і загорівся. Постраждали 18 пасажирів, від серцевого нападу помер співробітник аеропорту, який брав участь в евакуації людей. Про причини невідповідності аеропорту Сочі і багатьох інших аеродромів Росії міжнародним стандартам в інтерв'ю "Кавказького вузла" розповів чинний льотчик цивільної авіації, часто здійснює перельоти за маршрутами Москва - Сочі - Москва пілот "Аерофлоту", Андрій Литвинов.

Волгоградська область: мундіаль, протести і вибори

Одним з головних подій 2018 року в регіоні стали чотири матчі чемпіонату світу з футболу. До мундіалю був побудований новий стадіон, автомагістраль, відремонтовані траси, побудовані готелі, проведена реконструкція аеропорту, облаштовані гостьові маршрути для туристів. Однак якість робіт було поставлено під питання проливним дощем 15 липня, коли випала двомісячна норма опадів. Потоки дощу змили насипний схил у "Волгоград Арени", утворили грунтові наноси на дорогах. За оцінками фахівців, це сталося через помилки при проектуванні. Крім того, будівельники стадіону подали позови про стягнення зарплати з підрядника. Незважаючи на перемогу в суді, будівельники заявили, що не можуть домогтися виплат.

Запропонований урядом Росії проект реформи, який підвищує вік виходу на пенсію, спровокував масові акції протесту в Волгоградської області. Два мітинги в кінці липня зібрали 1500 і 2000 чоловік. Затриманнями активістів закінчилося 9 вересня неузгоджене ході більше 300 прихильників Олексія Навального. П'ятеро людей були звинувачені в адміністративні правопорушення. В.о. координатора місцевого штабу Навального Анастасію Кадетова суд ухвалив заарештувати на 15 діб , Активіста Дениса Воронцова - на п'ять.

Акція протесту прихильників Навального пройшла в єдиний день виборів 9 вересня. Жителі регіону вибирали голів і депутатів представницьких органів міських і сільських поселень. Перше місце на виборах в міськдуми Волгограда, Волзького та Камишина зайняла партія "Єдина Росія". Представники опозиції заявили про велику кількість порушень. 19 вересня депутати Волгоградської думи проголосували за обрання чинного сіті-менеджера Віталія Лихачова на пост глави міста. Відповідно до умов, що змінилися статутом він буде мати повноваження глави міськадміністрації. Опитані "Кавказьким вузлом" політологи пояснили обрання Лихачова неготовністю влади до змін.

У 2018 году суд почав розглядаті дело про обрушився через вибух газу в 2017 году під'їзді чотіріповерхівкі, під уламки тоді погибли Чотири людини. Цей інцидент продовжив сумну тенденцію - з 2011 року в Волгограді сталося вісім випадків обвалень в житлових будинках, причому три з них трапилися саме через вибухи газу. Обвинуваченими у справі стали власник розташовувався поблизу місця вибуху торгового павільйону, його батько і найнятий ними працівник. Потерпілі розповіли суду, що співробітники міськгазу приїжджали на виклик, але не вжили заходів для евакуації або усунення витоку газу, проте слідчі не побачили ознак халатності комунальних служб.

Калмикія: скандали на виборах

9 вересня в день голосування на виборах до Народної хурал студентка калмицького держуніверситету Айса Хулаева зняла відео вкидання бюлетенів на виборчій дільниці №81 в селищі Пріманич. 12 вересня територіальний виборчком Іки-Бурульского району визнав недійсними підсумки виборів в селищі. У КалмГУ Хулаевой погрожували відрахуванням, через що вона вирішила перевестися до столичного вузу. Суд в Калмикії засудив трьох членів виборчої комісії, чий вкидання бюлетенів зняла на відео студентка Айса Хулаева під час виборів 9 вересня, до штрафів і громадських робіт.

Вирок у справі Батирева

Колишній головний лікар лікарні ІК-1 був звинувачений в халатності, що призвела до смерті засудженого Дмитра Батирева в листопаді 2015 року. 26 вересня 2018 року суд визнав головлікаря винним в недбалості і засудив до півтора року позбавлення волі в колонії-поселенні. Йому також заборонено займатися лікарською діяльністю протягом двох років.

Однак незадоволеними цим вироком залишилися як потерпіла сторона, так і захист. Після цього Верховний суд Калмикії пом'якшив вирок начальнику тюремної лікарні, засудженому за недбалість, яка призвела до смерті ув'язненого Дмитра Батирева. Позбавлення волі замінено штрафом, а й від цього покарання головлікаря звільнили за давністю років.

Вбивство в Малих Дербети

1 червня 29-річний ветеран бойових дій в Дагестані Іван Когдеев був побитий на тваринницькій стоянці в Малих Дербети, а в ніч на 2 червня від отриманих травм помер. Один чоловік, який зізнався у побитті, був затриманий. Решта, колишні на місці подій, проходили у справі як свідки. Родичі Когдеева заявляли, що правоохоронні органи затримали не всіх причетних до його смерті, а в районі діє небезпечна угруповання. 14 грудня присяжні засідателі в Малодербетовском районному суді виправдали обвинуваченого у вбивстві Івана Когдеева. Родичі Когдеева заявили, що шоковані вердиктом.

Астраханська область: відставка Жилкіна і передислокація флотилії

Зміна керівників в Астраханській області

Одним з головних подій для Астраханської області в 2018 році стала зміна керівництва в регіоні. 26 вересня пост губернатора покинув Олександр Жилкін, який був главою регіону з 2004 року. Відставку Жилкіна передувало його помітне падіння в "Національному рейтингу губернаторів" на тлі корупційних скандалів, економічних труднощів і гострих соціальних проблем в регіоні.

Відставку Жилкіна передувало його помітне падіння в Національному рейтингу губернаторів на тлі корупційних скандалів, економічних труднощів і гострих соціальних проблем в регіоні

На зміну Жилкін прийшов Сергій Морозов - людина без досвіду роботи в публічній політиці. Уряд Астраханської області пішов у відставку після його призначення, всі члени кабміну отримали статус "виконуючих обов'язки". Морозова, який раніше служив у Федеральній службі охорони і був охоронцем Путіна, Кремль розраховує встигнути підготувати до виборів глави регіону в 2019 році, чекаючи від нього від нього налагодження торговельних зв'язків регіону з країнами Каспію, припустили політологи.

Незабаром після зміни глави області зміни відбулися і в керівництві Астрахані: 5 жовтень сіті-менеджер Олег Полумордвінов покинув пост голови міської адміністрації, пояснивши своє рішення переходом на іншу роботу. 30 жовтня активісти провели пікет, на якому зажадали від колишнього мера відзвітувати за роботу. За крісло сіті-менеджера Астрахані на конкурсній основі боролися шість кандидатів, з яких лише один оприлюднив свою програму. Відбір пройшли двоє - Радик Харисов і Андрій Бодаговскій. 14 листопада астраханські депутати обрали головою адміністрації міста Радика Харисова, який до цього виконував обов'язки міністра промисловості, транспорту і природних ресурсів регіону.

Передислокація Каспійської флотилії в Дагестан

Навесні 2018 року голова Міноборони Росії Сергій Шойгу оголосив про переведення Каспійської флотилії з Астрахані в Каспійськ. За словами Шойгу, там створюється повноцінна військово-морська база. Переїзд флотилії в Каспійськ в міністерстві оборони пояснили кліматичними причинами і не дуже вдалим розташуванням Астрахані: вона розташована в ста кілометрах від моря, і щоб потрапити до Каспія, судам доводиться йти ще шість годин за річці, яка до того ж замерзає взимку і міліє влітку.

Протести проти пенсійної реформи

Астраханські опозиційні політичні сили зайняли спільну позицію з питання урядової пенсійної реформи, але так і не змогли повністю об'єднатися в цьому питанні. Лідер регіонального відділення "Справедливої Росії", депутат Держдуми Олег Шеїн різко розкритикував реформу, і 21 червня жителі Астрахані провели пікет, закликавши місцевих депутатів підтримати звернення фракції "Справедливої Росії" до Держдуми про неприпустимість підвищення пенсійного віку.

Згодом регіональні відділення партій КПРФ і ЛДПР об'єдналися для проведення в Астрахані мітингу проти підвищення пенсійного віку. При цьому лідери фракцій КПРФ і ЛДПР в Астраханській облдуме назвали проект звернення опрацьованим і звинуватили колег з "Справедливої ​​Росії" в спробі самопіару. Мітинги і поодинокі пікети проти підвищення пенсійного віку проводились в Астрахані і в Харабали.

Конвенція про правовий статус Каспію

12 серпня глави країн "каспійської п'ятірки" (Азербайджан, Іран, Казахстан, Росія і Туркменія) підписали Конвенцію про правовий статус Каспійського моря. Основна частина моря, згідно з документом, залишається в загальному користуванні, а дно і надра вирішено поділити між країнами. Судноплавство, рибальство, наукові дослідження і прокладка магістральних трубопроводів будуть узгоджені сторонами.

Адигея: повінь і перемоги активістів

2018 рік у Адигеї запам'ятався повінню і перемогами активістів.

Повінь і загроза катастрофи

У жовтні після злив будинки жителів республіки виявилися підтопленими, влада ввела режим надзвичайної ситуації. В цілому в трьох муніципальних утвореннях республіки були підтоплені 227 домоволодінь, з них 34 - в Майкопі. Збиток від паводку склав більше трьох мільйонів рублів, повідомило 29 жовтня уряд Адигеї. виплати не компенсують збитки , Заявили потерпілі.

Раніше екологи і жителі республіки заявили, що не менше 55 тисяч осіб в селищах на лівому березі річки Кубань можуть виявитися в зоні прориву ізветшавшей дамби. Через забудови прибережних земель в дамбі, що захищає селища Краснодарського краю і Адигеї, з'явилися проломи, проте влада не помічають цього.

Перемоги екологів

У році, що минає активісти-екологи здобули ряд перемог над чиновниками. У жовтні 2018 року Верховний суд Адигеї виніс рішення виплатити екологові Валерію Бриниха 300 тисяч рублів в якості компенсації за незаконне кримінальне переслідування. Раніше стосовно Бриниха було порушено справу, приводом для якого стала стаття про проблему забруднення навколишнього середовища в республіці місцевим свинарським комплексом. Стаття була визнана екстремістською в грудні 2014 року, проте в ході судових розглядів Майкопський міський суд припинив кримінальну справу стосовно Валерія Бриниха за відсутністю складу злочину. Суд також скасував власне рішення від 17 грудня 2014 року про включення статті Бриниха "Мовчання ягнят" в список екстремістських матеріалів.

У серпні Бриних також домігся рішення суду, який визнав некомпетентною співробітника МВС, який проводив експертизу його статті. Початок року ознаменувався рішенням Мін'юсту, який виключив громадську організацію "Екологічна вахта по Північному Кавказу" з реєстру іноагентов. Самі екологи назвали виключення організації з реєстру "перемогою в конкретну війну".

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online