Міфи і правда про бійцівських породах собак

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Схоже, Санкт-Петербург в черговий раз довів, що він є самим передовим містом Росії. Ось уже кілька місяців депутати Законодавчих Зборів і залучені незалежні експерти обговорюють проект закону "Про домашніх тварин в Санкт-Петербурзі". Що ж, справа хороша. Особливо якщо врахувати, що це перший досвід подібного законотворчості на території пострадянської Росії. Однак обговорення деяких положень даного документа знову оживила почівшую було в бозі дискусію про небезпеку для суспільства собак бійцівських порід.

Фото: AP

Власне, викликав до життя цей "привид собачої загрози" депутат вищезгаданого Законодавчих Зборів Ігор Риммер. У своєму виступі він запропонував заборонити розведення собак бійцівських порід у вітчизняних розплідниках, а також посилити вимог про відповідальність господарів за утримання собак особливо агресивних порід.

Читайте: Вівчарка привела рятувальників до палаючого будинку

Всі ці пропозиції викликали неоднозначну реакцію в ЗМІ і Інтернеті. Хтось традиційно зрадів (давно, мовляв, пора), хтось поскаржився, що занадто м'які міри покарання пропонують, а господарі "опальних" порід почали дружно отругіваться. І, як завжди, мало хто звернув увагу на те, що проблеми-то, власне, в тому вигляді, в якому вона подається паном Ріммер, не існує.

Як би ви поставилися до звістки про те, що депутати Законодавчих Зборів прийняли закон, що забороняє розведення і утримання на території Росії Немейских левів, а власників лернейською гідрою зобов'язали б вигулювати їх в спеціальних місцях з намордниками на всіх дев'яти головах? Ну, а якщо ви захочете тримати у себе вдома Цербера, то будьте готові заплатити втричі більший собачий податок і пройти спеціальні курси під назвою "Дванадцять подвигів Геракла". Як вам таке?

"Але це ж абсурд!" - скажете ви, покрутивши пальцем біля скроні - "Як можна приймати такі закони? Адже мова в них йде про міфологічних тварин!". Абсолютно вірно. Але справа в тому, що
собаки бійцівських порід - це теж міфологічні тварини.

Фото: AP

Ось що говори з цього приводу відомий зоолог і телеведучий Іван Затевахин: "На жаль, останнім часом знову почастішали випадки агресії собак по відношенню до людей. Головний висновок, до якого приходить більшість коментаторів - у всьому винні горезвісні бійцівські собаки, незважаючи на те, що фахівцями багато разів було заявлено, що таких в природі не існує. Доводиться зробити це ще раз. Єдина порода, в назві якої є слово "бійцівський" - це шар-пей, завсідник ветлікарень і стаціонарів. Взагалі, все породи псо , В предках яких ходили бійцівські, читай - травильні, читай - мисливські начебто хортів, з бурхливим минулим прабатьків нічого спільного не мають ".

Схоже, це дійсно так. Адже що таке бійцівська порода? Це порода собак, призначена переважно для участі в собачих боях. Але, як з'ясовується, подібних собак ніхто ніколи не виводив. І бультер'єри, і стаффордширские тер'єри, і пітбулі, і Амстаффи, і навіть куля-пеї виводилися як мисливські собаки. В їх завдання входить зупинити мчиться великого звіра (наприклад, кабана) і "тримати" до того, як приспіють мисливці. До речі, саме для цього свого часу виводили бульдогів і боксерів. Тож не дивно, що собакам цих порід властива деяка "незалежність" поведінки, а також здатність самостійно приймати рішення - адже господар далеко, а звір - ось він, і чекати не буде. Саме ці якості в подальшому привели до того, що подібні собаки стали завсідниками бійцівських рингів.

Так само до бійцівським собакам часто відносять Тоса-іну (японські мастиф), філа бразілейро і аргентинських догів. Ці собаки початково були виведені як охоронці і конвоїри (тобто виконували функції службових собак). Однак їм теж властива здатність працювати автономно, не озираючись на господаря. І це якість також стало їх пропуском в світ собачих боїв.
У той же час, багато інших порід собак, які є "завсідниками" рингу, до бійцівським собакам чомусь не относятся.Напрімер, середньоазіатські вівчарки. Між іншим, я особисто був присутній на собачих боях за участю собак цієї породи в околицях Ташкента. Видовище, скажу я вам, не для людей зі слабкими нервами ...

Читайте: Шкуродери вкрали і з'їли сусідського собаку

Крім того, немає єдиної думки в тому, які породи собак слід вважати бійцівськими. У США, наприклад, до бійцівським породам відносять доберманів і ротвейлерів. Хоча перші початково виводилися як охоронці (службова порода), а другі - як помічники гуртівника при перегоні биків на бойні, тобто по суті, як пастуші собаки. У деяких країнах Європи бійцівської собакою вважають безстрашного мисливця на левів бурбуля (хоча представники цієї породи ніколи не були помічені на рингу). У той же час, в вікторіанської Англії в підпільних собачих боях брали участь скотчтер'єр і фокстер'єри, проте нікому і в голову не прийде зарахувати ці породи до бійцівським.

Фото: AP

Ну ладно, скажете ви, припустимо, ніхто ніколи не виводив породу собак спеціально для участі в боях. Але може бути, власники "королів рингу" вже потім проводили відбір, в результаті якого агресивність представників даних порід зросла? А може бути, не тільки агресивність, але і некерованість? Може бути, сучасні Амстаффи, пітбулі та інші "бійці" безнадійно зіпсовані цим відбором? Це навряд чи. Швидше навпаки, найбільш агресивні особини якраз відбраковувалися. Адже рознімати собак на рингу доводиться людям. Крім того, перед боєм за традицією кожну собаку повинен був оглянути суддя і господар противника. Але ж огляд включав себе обмацування і навіть миття! Виходить, що собака повинна була дозволити чужій людині доторкатися до себе (такого часто навіть пекінес або спанієль не допустить). Яка вже тут підвищена агресивність ...

До речі, у мене був шанс самому в цьому переконатися. Якось раз я був в гостя у своїх знайомих, які містять чарівну суку стаффоршірдского тер'єра. Ближче до вечора я кілька втомився і з розмаху сів в крісло, не помітивши, що на ньому спокійно спить собака. І як ви думаєте, надійшла "люта королева рингу"? Розірвала мене на дрібні шматочки? Ні. З скривдженим вереском вивернулася з-під мене і втекла під стіл. Мені знадобилося багато зусиль, щоб загладити провину, але до кінця вечора нам все ж вдалося помиритися.

Але як же тоді ставитися до всіх повідомлень про те, що: "... знову собака бійцівської породи скалічив (загризла) людини"? Перш за все, не слід впадати в паніку. Собаки будь-якої породи цього не схвалюють. Потім, якщо подивитися статистику, то в середньому з усіх нападів собак на людей за рік, тільки в трьох відсотках випадків брали участь "бійці". Найчастіше люди страждають від агресії бездомних "двортер'єрів" (41 відсотка), вівчарок різних порід (22 відсотки) і декоративних собак (17 відсотків). Виходить, що небезпечніше зустрітися з болонкою, ніж з пітбулем.

Однак, як бачимо, іноді подібні інциденти все ж відбуваються. Як вважає Іван Затевахин: "Причин агресії, яка виникає у представників всіх без винятку порід собак, дві. Перша - це неправильне розведення. Більшість порід собак розлучається, всупереч широкомовною заявою заводчиків, абсолютно не враховуючи небажаних рис характеру. Неврівноважені екземпляри зустрічаються в будь-якій породі і дуже часто йдуть в розведення, породжуючи собі подібних ....

Друга біда - неправильне утримання та обученіе.Нельзя тримати в однокімнатній квартирі більше однієї великої собаки - а таке трапляється часто-густо. Не можна виховання фізично сильних собак пускати на самоплив, думаючи, що вона сама по собі буде такою ж "розумної", як комісар Рекс або все Мухтара вітчизняного кінематографа. Але ж вихованням часом можна коригувати і окремі недоліки характеру будь-якої, навіть самої службової породи собак ... ".
Від себе можу лише додати, що бійцівськими собаками не народжуються, а стають. І, зауважте, виключно з нашої вини.

Читайте інші статті рубрики "Життя"

Як вам таке?
Quot; - скажете ви, покрутивши пальцем біля скроні - "Як можна приймати такі закони?
Адже що таке бійцівська порода?
Але може бути, власники "королів рингу" вже потім проводили відбір, в результаті якого агресивність представників даних порід зросла?
А може бути, не тільки агресивність, але і некерованість?
Може бути, сучасні Амстаффи, пітбулі та інші "бійці" безнадійно зіпсовані цим відбором?
І як ви думаєте, надійшла "люта королева рингу"?
Розірвала мене на дрібні шматочки?
Знову собака бійцівської породи скалічив (загризла) людини"?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online