«З приводу відмови в прийомі в 10-й клас ... Немає ні законодавчого, ні морального права!»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

27.08.2018

Казанський педрада - 2018: Бурганов виправив ще один «перегин» фаттаховской епохи, а Метшин закликав «уникати кровопролиття»

«Потрібні не красиві звіти, а стабільна еволюція», - закликав сьогодні мер Казані Ільсур Метшин на традиційному серпневому педраді. Як глава міста, говорячи про проблему розриву між кращими і гіршими школами, цитував Салтикова-Щедріна, а Рафіс Бурганов стримано просив тримати на особливому контролі питання викладання рідних мов - в репортажі «БІЗНЕС Online».

На другому поверсі Палацу культури ім На другому поверсі Палацу культури ім. Леніна влаштували невелику виставку досягнень галузі освіти Казані
Фото: metshin.ru

«ПО татарської мови НИНІ СКЛАДНО ЩОСЬ ШУКАТИ ...»

«У мене все добре», - сказав сьогодні кореспонденту «БІЗНЕС Online» депутат Держдуми від Татарстану Ільдар Гільмутдінов, неспокійно ходив з боку в бік у дверей культурно-дозвіллєвого комплексу ім. Леніна в Авіабудівному районі. Тут сьогодні замість затишних залів міжнародного інформаційного центру, як в минулому році, пройшло традиційне серпневе нарада міських освітян. За півгодини до початку великого педради за участю мера Казані Ільсур Метшін з будівлі вибіг на вулицю з задоволеною посмішкою начальник управління освіти виконкому міста Ільнар Хідіятов. «Вже кілька разів перечитав!» - зазначив він на питання нашого кореспондента, чи не хвилюється він перед виступом. Все-таки для нього то був перший масштабний педрада на новій посаді - колишній начальник управління Ільсур Хадіуллін перебрався під крило новопризначеного міністра освіти і науки РТ Рафіса Бурганова. Тому для Хідіятова це був свого роду дебют.

На вході в Палац культури ім. Леніна, який напередодні Нового року урочисто відкривав президент РТ Рустам Мінніханов після масштабної реконструкції, всіх зустрічав скромний молодіжний оркестр. На другому поверсі влаштували невелику виставку досягнень галузі освіти міста. Особливою популярністю вона не користувалася - лише одиниці зупинялися перед виставкою, найчастіше щоб сфотографувати інформаційні стенди, де красувався рейтинг шкіл Казані. Ще менше людей було в сусідньому залі, де було стіл реєстрації і невелика розпродаж навчальної літератури. Тих, хто цікавиться було так мало, що продавці змушені були покірно сидіти в своїх телефонах, не звертаючи уваги на те, що відбувається навколо.

Розпродажем навчальної літератури цікавилися мало   Фото: Максим Кирилов Розпродажем навчальної літератури цікавилися мало
Фото: Максим Кирилов

«По татарській мові нині складно щось знайти, - сказала одна з продавщиць навчальних посібників. - В нас тільки книги з символікою і конституцією Татарстану. Спробуйте у сусідів запитати, у Татарського книжкового видавництва ». Дійсно, у сусіднього «прилавка» можна було знайти кілька десятків навчальних посібників і робочих зошитів по татарській мові. Переважна більшість з них були для дошкільнят. На питання, почому нині література з гучними назвами типу «Татар тілі дәресләре», продавчиня повідомила, що від 40 до 600 рублів.

Ільдар Гільмутдінов: «Президент почув і з приводу федеральної цільової програми Ільдар Гільмутдінов: «Президент почув і з приводу федеральної цільової програми. Лист по фонду вже у президента. Думаю, що найближчим часом він своїм указом все вирішить »Фото:« БІЗНЕС Online »

«Це все непросто, - розповів в кулуарної бесіді Гільмутдінов, обговорюючи долю ФГОС про державну мову. - Державна мова має бути для всіх зрозумілим. Ми хочемо це питання вирішити. Його програма мусить бути побудована так, щоби діти на побутовому, розмовному рівні ... Принаймні, якщо вони вже взялися його вивчати. Але, ще раз кажу, що ніхто нікого не змушує: дають таку можливість ». За його словами, в Москві триває робота з розробки стандартів викладання державних мов. Зараз все пропозиції зібрані, і щосили йде аналітичний процес з вивченням всім регіональних «хотелок». Ось тільки в Міносвіти Росії, за словами татарстанського депутата, який перебуває в робочу групу, поки не особливо активні з цим. Можливо, це пов'язано з організаційної плутаниною після поділу міністерства. А ось питання фонду з підтримки національних мов, як зазначив Гільмутдінов вже майже в стадії вирішення - документ лежить на столі у президента Росії Володимира Путіна. "Президент почув і з приводу федеральної цільової програми. Лист по фонду вже у президента. Думаю, що найближчим часом він своїм указом все вирішить », - розповів Гільмутдінов.

"РЕАЛІЗАЦІЯ ЕФЕКТИВНОЇ МОВНИЙ ПОЛІТИКИ ПО ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ОСВІТИ - ВАЖЛИВА ЗАВДАННЯ»

Хідіятов відразу попередив президія, засідання триватиме дві години. Метшін це здивувало, і він перепитав про час закінчення педради, але начальник управління був твердий - в іншому випадку стан галузі освіти в місті не встигнути обговорити.

"Система навчання - безперечний ресурс для розумної сили і культурного лідерства Казані, простір нових можливостей і громадського діалогу», - почав свій значний за обсягом доповідь начальник управління освіти міста. За його словами, міська влада в цьому році витратили на галузь освіти 15 млрд рублів, що становить 69% усього бюджету Казані. Сума, до слова, на 2,5% більше, ніж в минулому році. І на ці гроші вдалося забезпечити «якісну та доступну освіту», доповідав Хідіятов. Зокрема, вдалося побудувати в цьому році три школи в мікрорайонах «Салават Купера», «Світла долина» і на вулиці Мінській: всього - на 3248 місць. Розпочато будівництво ще двох шкіл, які відкриються до початку наступного навчального року. Правда, визнав доповідач, нові шкіл не вирішують проблему по переходу на односменку - в другу зміну все ще навчаються понад 14% дітей. Вирішити це питання можна буде за допомогою прилаштувати до діючих учбовим закладам.

Ситуація з дошкільними установами виглядає краще: в цьому році відкриють три нових дитсадка а в 2018-2019 роках побудують ще 10 установ на 2170 спальних місць. Дитсадки сьогодні відвідують близько 71 тис. Дошкільнят, в цьому році понад 17 тис. Дітей вперше прийдуть в дитячий сад. Продовжують міська влада укрупнювати дитсадки: раніше реорганізували 29, в цьому році займуться ще 22 установами. Не без гордості Хідіятов повідомив, що разом з традиційними формами активно розвивається варіативної освіту: з групами тимчасового перебування, родинними групами, дошкільними відділеннями при школах. Інноваційному укладу дитсадків приділили окремий параграф доповіді. «Всім відділам освіти необхідно проаналізувати результати рейтингу», - заявив Хідіятов, показуючи на слайді список кращих і гірших дошкільних установ.

Далі чиновник звернув увагу на систему оцінки загальної освіти, в якій є свої складнощі. Рособрнадзор не раз піднімав питання про завищення результатів ВПР (всеросійських перевірочних робіт), в опублікованому списку є і п'ять казанських шкіл, яких це торкнулося. «Проблема, мені здається, полягає в тому, що школи не хочуть бачити в ВВР дієвий інструмент за визначенням реального рівня освіти учнів. Вони сприймають його як інструмент для адміністративного контролю з боку регіону або муніципалітету », - зазначив доповідач, не ставши спростовувати ці припущення.

Найбільша кількість стобалльніков, 10 осіб, підготували педагоги ліцею №131, 7 осіб - IT-ліцею КФУ, по 5 чоловік 100 балів набрали випускники ліцею КФУ та гімназії №122   Фото: metshin Найбільша кількість стобалльніков, 10 осіб, підготували педагоги ліцею №131, 7 осіб - IT-ліцею КФУ, по 5 чоловік 100 балів набрали випускники ліцею КФУ та гімназії №122
Фото: metshin.ru

Левову частину виступу він присвятив темі зданих школярами держіспитів. Вдало ці випробування пройшли 99% випускників, тобто 10,5 тис. Дітей. Цей показник підріс на 0,4%. Менше стало тих, хто не зміг отримати атестати: на місто їх всього 66 чоловік. За ЄДІ за останні 10 років середній бал з російської мови підвищився на 18,7 бала, а з профільної математики - на 15,6. Частка високобалльних робіт збільшилася з 8 предметів з 14. Найбільше зростання відмічене по німецькому, англійському, російської мов і хімії. Різниця середнього балу між школами з високими і низькими результатами по російській мові скоротилася на 1,8 бала, а з математики - на 6,2 бала. «Це позитивний приклад роботи відстаючих шкіл», - пояснив Хідіятов. За рік зросла кількість стобалльніков - з 46 до 89 осіб. Місто взагалі дав майже половину всіх випускників республіки, які набрали на ЄДІ вищий бал. Цікава статистика: майже кожен п'ятий стобалльнік користувався послугами репетитора або ходив на курси до ВНЗ.

Медаль «За особливі успіхи в навчанні» отримали в цьому році 632 випускники. Хідіятов припустив, що їх число зменшиться, так як при оцінці збираються враховувати всі предмети, а не тільки позначки з російської та математики. Окрему увагу доповідач приділив темі виступів школярів на олімпіадах. 73 людини стали переможцями і призерами всеукраїнських олімпіад. На їх підготовку місто витратило 20 млн рублів. Для збереження стабільно високих результатів чиновник запропонував матеріально заохочувати обдарованих дітей і попросив підтримки Бурганова в цьому питанні.

Окрему увагу Хідіятов приділив питанням кадрової політики. Викладацький склад сьогодні на 29,2% складається з молодих людей, що радує чиновників. Поступово, за словами доповідача, хочуть іти від кадрової роботи до модного «управлінню персоналом». Як і школярів, вчителів теж потрібно фінансово підтримувати, але деталізувати цю тезу не стали.

«В кінці липня поточного року прийнятий федеральний закон, який передбачає вивчати рідну мову в обов'язковій частині навчального плану, - перейшов до болючої теми Хідіятов. - Необхідно забезпечення державних гарантій щодо реалізації прав по вивченню рідних мов у всіх освітніх організаціях. Реалізація ефективної мовної політики щодо збереження та розвитку національної освіти - важливе завдання, яке стоїть перед керівниками освітніх організацій. Вивчення рідної мови в дитячих садах має бути організовано відповідно до статусу освітньої організації і з урахуванням думки батьків. Сьогодні є багато різних цікавих технологій, навчальних посібників, які дозволяють зацікавити дітей по вивченню рідної мови. Завдання керівників шкіл і дитячих садів - створити умови ».

І це стало єдиним, що сказав начальник управління освіти Казані з цього слизькому питання. Куди більше позитивних слів було сказано про батьків, творчої активності казанських школярів, різних громадських рухах учнів і їх проектах.

Виступ Хідіятова доповнили доповіді кількох інших виступаючих, які повинні були стати дебатами. Але вони слабо нагадували дискусію, а лише акцентували увагу на окремих темах, які в основному доповіді були розкриті слабо. Вінцем основної частини великого педради став мультфільм на злободенну тему роздільного збору відходів «Пригоди пластикової пляшки». Трохи відволіктися і подивитися мультик запропонував Хідіятов. Начальник управління освіти рекомендував всім в залі частіше крутити його дітям - екологічні виховання все-таки ...

Рафіс Бурганов (зліва): «Хочу акцентувати увагу на необхідності виконання державних гарантій реалізації прав по вивченню рідних мов з числа мов народів Росії» Фото: metshin Рафіс Бурганов (зліва): «Хочу акцентувати увагу на необхідності виконання державних гарантій реалізації прав по вивченню рідних мов з числа мов народів Росії» Фото: metshin.ru

«Захопився гонитві за гарним РЕЗУЛЬТАТАМИ, ЗАБУВАЄ ЩО ДЛЯ ДІТЕЙ ...»

Після цього до трибуни запросили Бурганова, який став хвалити казанські влади за «яскраве й динамічне» розвиток галузі освіти. Він багато в чому повторив все ті ж самі цифри, які озвучив основний доповідач. Наприклад, повідомив, що 99% дітей по республіці забезпечені місцями в дитсадках, а в Казані поки тільки 95%, - є куди рости. Міністр просив звернути увагу на розвиток варіативних форм навчання. Про цю необхідність, помітимо, заявляв минулого тижня Мінніханов на республіканському серпневому педраді в Кукмор.

Утішні слова адресував голова Міністерства освіти та науки РТ директорам шкіл, хвалив за інноваційні підходи казанських вчителів. Але не все виявилося так гладко, як на перший погляд. «Зазначу, що муніципальне управління освіти, захоплюючись погонею за добрими результатами, забуває, що для дітей, які не вибрали профіль, є ще і універсальний навчальний план. В цьому році в міністерство надходить велика кількість звернень від батьків, в тому числі і з Казані, з приводу відмови в прийому хлопців в 10-й клас. Ми з вами не маємо на це ні законодавчого, ні морального права », - зазначив Бурганов. Як приклад він навів Вахітовского район, де майже 81% випускників 9-х класів перейшли в минулому навчальному році в 10-й клас, при цьому за підсумками ДПА даний район займає третю позицію по республіці.

Скандали, пов'язані з відмовою переводити дітей в 10 клас, нагадаємо, почалися ще за часів попередника Бурганова Енгель Фаттахова. «Питання підвищення якості освіти були розглянуті на засіданнях ради безпеки і кабінету міністрів, було прийнято рішення, що не всім обов'язково після 9-го класу йти в 10-й і в 11-й і далі до вузів», - говорив Фаттахов на одній з прес-конференцій. Був названий навіть конкретний індикатор - долю школярів, що переходять в 10-11-й класи, в міносвіти сподівалися знизити з 51% хоча б до 35-40%. У приклад при цьому ставилася Бугульма, де за три роки три школи перетворилися з середніх в основні. Результат - лідерські позиції в республіці по здачі ЄДІ. Втім, коли почалися скарги батьків в прокуратуру на необґрунтовані відмови в перекладі з одного класу в інший, міністерство визнавало, що це незаконно і неприпустимо. Тепер від «перегину» фаттаховской епохи, схоже, відхрещуються остаточно.

«Хочу акцентувати вашу увагу на необхідності виконання державних гарантій реалізації прав по вивченню рідних мов з числа мов народів Росії у всіх загальноосвітніх школах. Прошу взяти це питання під особливий контроль », - також заявив глава Міністерства освіти та науки РТ. Це були єдині слова по наболілої теми.

Під кінець Бурганов тезисно погодився зі все, що сказав Хідіятов та інші доповідачі: формувати освітні центри з об'єднанням шкіл, щільно працювати з обдарованими дітьми та взагалі робити з казанського освіти драйвер всіх інших районів. Переходячи до церемонії вручення нагород, Бурганов окремо похвалив Метшін і його команду за виконану роботу.

«СИТУАЦІЯ ЗМІНЮЄТЬСЯ - МІНІСТР хвилі!»

Сам мер Казані в слові перед розмовою про стан освіти в місті вирішив спочатку зробити огляд успіхів в інших сферах. Майже десять хвилин він розповідав присутнім вчителям і директорам шкіл про економіку міста, показуючи на слайді зростаючі показники ІСЦ, будівництва, вуличного ремонту, реконструкції парків та скверів - в загальному, про все те, що дозволяє робити Казань зручним для жителів і привабливим для приїжджих абітурієнтів .

За його словами, курс, розпочатий кілька років тому, з будівництва нових шкіл і створення комфортних умов для навчання буде продовжений міською владою. До слова, під навчальні установи вже зарезервували 27 земельних ділянок. Щоб його слова звучали переконливіше він на одному зі слайдів показав усім, якими раніше були казанські школи. На одній картинці був напівзруйнований стелю, а поруч - нові школи по унікальним дизайн-проектам. Мають намір також міська влада продовжити і ремонт шкільних територій.

Метшин порадів даними по стобалльнікам нагадав, що в цьому році 16 казанських шкіл увійшли в топ-500 кращих по країні (раніше таких було 12). «Це велике досягнення, і ми пишаємося цим», - зазначив мер Казані.

«Однак за гучними перемогами не можна забувати про повсякденне життя, - повернув він всіх на землю. - Необхідно продовжити роботу по скороченню розриву між лідерами і відстаючими школами. Але тут, безумовно, не можна діяти грубо, на шкоду школам. Потрібні не красиві звіти, а стабільна еволюція. Як казав Салтиков-Щедрін, освіта слід впроваджувати з поміркованістю, по можливості уникаючи кровопролиття ». Найактивніше закликав Метшин працювати всім з вузами і підприємствами: «Вчителі тільки відкривають двері, далі ви йдете вже самі». В цьому розумінні колосальна роль проведеного в наступному році чемпіонату робочих професій WorldSkills - пора б подумати про свою команду переможців в цьому чемпіонаті.

Тим часом годинник вже майже наблизилися до двогодинному рубежу, і мер Казані став завершувати виступ. Наостанок він нарівні з усіма торкнувся теми екологічного виховання, проект «Добра Казань», і окремо зупинився на майбутніх толстовських читаннях в Казані, куди скликав усіх вчителів.

Після цього меру передали дві скромні папірці - у залу залишилися питання. Вчителі поцікавилися, чи можна організувати прибудовах до татарської гімназії, мовляв, не вистачає місця для всіх бажаючих навчатися. Метшин повідомив, що таке рішення було прийнято тиждень тому і все буде. Друге питання стосувалося теми благоустрою шкільної території. Це питання глава міста обіцяв взяти в роботу.

- Це мій 13-ій педрада в Казані. Я дуже добре пам'ятаю і ваші обличчя. Слава богу, що вони змінюються, - зазначив Метшин, ніж трохи розсмішив залу, але тут же виправився. - Так в кращу сторону змінюються! Ми молодшаємо разом з Казанню. Я просто пам'ятаю цей важкий вантаж на наших плечах, непідйомну бетонну плиту. Добре пам'ятаю свої перші парафії в школи ... Прийшли, а з чотирьох поверхів дві туалету працювало. Але не тому, що директор погано працювала, а просто тому що не виділялися кошти. Спасибі Рустаму Нургаліевіч. Величезні кошти! 141 будинок відремонтували! Але залишилися якісь інші питання. У будь-якому випадку рівень сьогодні зовсім інший. І то кількість шкіл, які будуємо цього року в «Салават Купера», «Світлій долині», на Мінській ... По Мамадишского тракту протягом року ... - тут у Бурганова з гуркотом упала табличка з його ім'ям, що не залишилося без уваги мера. - Ситуація змінюється - міністр хвилюється! »

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online