«Збірна споруда»

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Компанія «Аксіс Інвестиції», афільована з однокурсником Володимира Путіна Миколою Єгоровим, веде будівництво на землях під Геленджик. Після інспекції цих районів були жорстоко побиті активісти «Екологічної вахти Північного Кавказу». «Нова» відправила запити, намагаючись з'ясувати, наскільки будівництво законно. Ось, що нам вдалося дізнатися.

Нагадаємо, 28 грудня 2017 року Краснодарі невідомі люди в масках напали на співробітників «Ековахти». Глава організації Андрій Рудомаха дивом залишився живий - в лікарні лікарі діагностували у нього перелом основи черепа. Напад стався відразу після повернення активістів з чергової експедиції по виявленню незаконного будівництва в природоохоронних зонах, на які багатий Краснодарський край.

Напад стався відразу після повернення активістів з чергової експедиції по виявленню незаконного будівництва в природоохоронних зонах, на які багатий Краснодарський край

Андрій Рудомаха після побиття. Фото надано співробітниками «Ековахти»

Після двох тижнів у лікарні Андрія Рудомаха виписали, проте йому все ще чекає довгий період реабілітації. Спочатку кримінальну справу за фактом нападу в регіональному МВС (яке веде розслідування) кваліфікували як «грабіж» - у активістів була викрадена аудіо- і відеоапаратура з матеріалом про будівництво в природоохоронній зоні. Зараз воно вже розслідується за статтею «розбійний напад». Однак постраждалі як і раніше наполягають: метою нападників була апаратура, а бажання залякати активістів, щоб ті припинили свою діяльність. Про це свідчать і листи з погрозами фізичної розправи, які Рудомаха став отримувати після нападу. З огляду на ці обставини, адвокати потерпілих наполягають на перекваліфікації справи на статтю 277 КК РФ «Замах на життя державного і громадського діяча».

У день нападу активісти інспектували землі лісового фонду в районі курортного селища Криниця під Геленджик.

Екологи виявили, що в околицях Криниці ведеться капітальне будівництво, прокладені нові дороги, ліс вирубаний на чотирьох майданчиках, де вже вириті котловани, а в деяких місцях залиті фундаменти.

Але найбільше екологів здивувала поява на одному з майданчиків лесфонда величної церкви у візантійському стилі.

Але найбільше екологів здивувала поява на одному з майданчиків лесфонда величної церкви у візантійському стилі

Нова церква посеред земель лісфонду. Фото надано співробітниками «Ековахти»

Ділянки, на яких ведеться будівництво, перебувають у довгостроковій оренді у двох компаній. Перший орендар - ТОВ «Перспектива», співвласником якого є Павло Езубов, син депутата Держдуми від Краснодарського краю Олексія Езубова і партнер Олега Дерипаски. Другий орендар - АТ «Аксіс Інвестиції». Його генеральний директор - петербурзький юрист Олексій Той, давній друг і бізнес-партнер однокурсника Володимира Путіна Миколи Єгорова.

До ділянок лісфонду прилягають 17 гектарів сільськогосподарських земель, також взятих в довгострокову оренду АТ «Аксіс Інвестиції». На цих землях зовсім недавно були розбиті виноградники (згідно з базою даних СПАРК, одна з фірм, якою володіє Микола Єгоров, а керує Олексій Той - «Апекс Південь» - якраз займається вирощуванням винограду). Всі ділянки землі обгороджені єдиним парканом, по периметру якого розташовані шість постів охорони, головне завдання якої не пускати на територію сторонніх людей.

«Нова» запитала у гендиректора «Аксіс Інвестицій» Олексія Тота, яке відношення його компанія має до цього будівництва. Олексій Той відповів: «охорону не наймали», «управлінням виноградниками займається керуюча компанія, найнята« Аксіс Інвестиціями »на договірній основі», «за договором з керуючою компанією ми дала згоду на обов'язковість щодо збереження конфіденційності», тому розкривати її назву Олексій Той не має права.

Проте зведення парканів навколо ділянок і почалася будівництво на них перекрила звичну дорогу до Грекової щілини, а також завдає інші незручності місцевим жителям, про що вони неодноразово, але, на жаль, безрезультатно скаржилися в селищну адміністрацію.

Зіставивши зібрані факти, екологи припустили: на огородженій території будується приватний виноробний комплекс з невеликим заводиком і садибою з церквою.

Розташування вже виритих котлованів і залитих фундаментів говорить про те, що над проектом комплексу попрацювали професіонали в області ландшафтного планування. Ось взяти хоча б церква. Вона розташована на височині, від неї з пологого пагорба вниз струмують виноградники, аж до самої смуги морського узбережжя, де так і проситься поява затишній марини. Хоча вже зараз, стоячи біля церкви, можна нескінченно милуватися відкривається пейзажем.

Однак є в цій ідилії один нюанс. Згідно з державним реєстром, землі, на яких ведеться будівництво будівель, до сих пір числяться у веденні лісового фонду, а значить, охороняються державою. Будівництво на землях цієї категорії незаконно.

У відповідь на запит «Нової газети» генеральний директор «Аксіс Інвестицій» Олексій Той повідомив, що «каплиця є тимчасовою збірної будівництвом, яка була зведена без рубки лісових насаджень». Дозволимо собі засумніватися.

Ділянка лесфонда, де зараз розташована церква, був узятий в оренду «Аксіс Інвестиціями» у міністерства природних ресурсів Краснодарська краю 31 липня 2015 року. Цільове призначення ділянки: «для культурно-оздоровчих, туристичних і спортивних цілей».

Ось два космічних знімка.

Перший зроблений 28 квітня 2015 року, на ньому видно лісовий масив і межа, що розділяє землі лісфонду і виноградників.

Ось знімок від 23 червня 2016 року - межа все та ж, а в лісі - церква.

Ось знімок від 23 червня 2016 року - межа все та ж, а в лісі - церква

Далі. Якщо уважно вивчити Містобудівний кодекс РФ, а також покопатися в нормативних документах Держбуду Росії, можна дізнатися, що до категорії тимчасових збірних будівель відносяться збірно-розбірні мобільні конструкції. «Ця будівля або споруда, що складається з окремих блоків-контейнерів, плоских і лінійних елементів або їхніх сполук ... і має функціональне значення тимчасового характеру. Сюди відносяться комори, ангари, склади, павільйони ». Важливе: подібна споруда не повинна мати фундаменту, її в будь-який момент, як картковий будиночок, можна розібрати і перенести на інше місце.

Досить побіжного погляду на фотографії, зроблені екологами, щоб з'явилися питання. Монументальну кам'яну будову церкви з каменю і бетону зведено на вимощеної бруківкою штучної терасі, спеціально для неї підготовленою. До церкви ведуть кам'яні сходи, навколо розбитий невеликий скверик з садовими ліхтарями.

Ще в 2016 році Азово-Чорноморська природоохоронна прокуратура провела перевірку на предмет дотримання АТ «Аксіс Інвестиції» вимог лісового законодавства та виявила на федеральних землях церква, дороги та інше активне будівництво.

В акті про результати перевірки говорилося: «АТ« Аксіс Інвестиції »порушені умови укладеного договору оренди лісової ділянки, що перебуває у державній власності, а також вимоги лісового законодавства, а саме фактичне використання лісової ділянки за відсутності проекту освоєння лісів, що пройшов державну експертизу». Прокуратура подала до суду. Відповідач в судове засідання не з'явився.

10 серпня 2016 року Геленджикский міський суд виніс рішення : Позовні вимоги азово-чорноморського міжрайонного природоохоронного прокурора в інтересах Російської Федерації до АТ «Аксіс Інвестиції» про спонукання до дотримання вимог лісового законодавства - задовольнити. Зобов'язати АТ «Аксіс Інвестиції» вжити заходів щодо усунення порушень лісового законодавства ».

Важливо: в якості третьої сторони в судовому засіданні було залучено мінприроди Краснодарського краю. Правда, так само як і відповідач, представник міністерства на засідання не з'явився. Однак письмово підтримав всі позовні вимоги Азово-Чорноморської природоохоронної прокуратури. Це означає, що міністерство вже тоді було в курсі капітального будівництва. Згідно 9 статті Федерального закону № 294, який регулює державний і муніципальний контроль за діяльністю юридичних осіб та індивідуальних підприємців, факти порушень, зафіксовані природоохоронною прокуратурою, були підставою для проведення позапланової перевірки діяльності АТ «Аксіс Інвестиції». Але ніякої перевірки так і не проводилося.

«Нова» відправила запит в мінприроди Краснодарського краю з питанням про те, чи володіє міністерство інформацією про будівництво на землях лісового фонду і чи планує провести перевірку? Заступник міністра Соленов питання про капітальне будівництво обійшов стороною, вказавши лише, що «правові підстави для проведення перевірки відсутні», так як з листопада 2016 року це земельні ділянки віднесені до земель «населених пунктів». До цього ж обставині в своїй відповіді на запит «Нової» апелював і Олексій Той - все законно, це більше не землі лісфонду. Однак питання залишаються.

Дума Геленджика дійсно в листопаді 2016 прийняла новий генеральний план, відповідно до якого дві ділянки лесфонда, прилеглі до виноградників, включені в межі населеного пункту Криниця. Однак, як ми могли переконатися вище, церква стояла на своєму місці вже в липні 2016 року. Тобто як мінімум за 4 місяці до офіційного рішення, про що знало Мінприроди, але нічого не робив. Потім, не дивлячись на новий генеральний план, прийнятий думою Геленджика, згідно Росреестр, землі, на яких ведеться будівництво, до сих пір залишаються за лісовим фондом. А значить, відповідальність за те, що на них відбувається, несе мінприроди Краснодарського краю.

Рішення про зміну статусу природоохоронних земель: вилучення ділянки з лісового фонду і переведення його в межі населеного пункту може бути прийнято тільки у разі схвалення Федерального агентства лісового господарства. Майже два тижні тому «Нова» направила запит в Россельхоз, чи проводилося узгодження. Відповіді ми поки не отримали.

«Нова» відправила запит в мінприроди Краснодарського краю з питанням про те, чи володіє міністерство інформацією про будівництво на землях лісового фонду і чи планує провести перевірку?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online