Гарантована державою юридична допомога

  1. Кому надається гарантована державою юридична допомога?
  2. Суб'єкти гарантованої державної юридичної допомоги
  3. Відмова в наданні ГГЮП
  4. Перелік документів, що підтверджують права осіб на отримання гарантованої державою юридичної допомоги
  5. Критерії якості надання ГГЮП

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Всім відомо, що кожна людина має право на захист Всім відомо, що кожна людина має право на захист. Але не всі знають що якщо у нього немає можливості найняти собі адвоката, нотаріуса чи іншого суб'єкта правового захисту, щось йому надається гарантована державою юридична допомога за рахунок бюджету. У цій статті ми спробуємо детально розповісти про гарантовану державою юридичної допомоги. І відповісти на наступні питання як, хто може отримати ГГЮП, куди звертатися для отримання ГГЮП, хто може надати дану юридичну допомогу і які документи потрібно для отримання гарантованої державою юридичної допомоги.

Що таке гарантована державою юридична допомога?

Відповідно до Конституцією і законами РК кожен має право на отримання в ході цивільного, адміністративного і кримінального процесу кваліфікованої юридичної допомоги у відповідності до встановлених положеннями. І на цих підставах громадянам РК надається гарантована державою юридична допомога.

  1. Правове інформування - вид гарантованої державою юридичної допомоги, що надається невизначеному колу осіб, шляхом надання інформації з питань законодавства Республіки Казахстан в усній, письмовій формах, у формі електронного документа, засвідченого електронним цифровим підписом, або у вигляді візуального ознайомлення.
  2. Правове консультування - вид гарантованої державою юридичної допомоги, що надається фізичним та юридичним особам, які мають право на її отримання, в формі усних і письмових консультацій, в тому числі що стосуються питання складання заяв, скарг, клопотань та інших документів правового характеру.
  3. Гарантована державою юридична допомога - юридична допомога, що надається фізичним та юридичним особам, які мають право на її отримання на підставі і в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами Республіки Казахстан, на безкоштовній основі.
  4. Суб'єкти надання гарантованої державою правової допомоги - фізичні та (або) юридичні особи, які надають гарантовану державою юридичну допомогу.
  5. Система надання гарантованої державою правової допомоги - встановлені законодавством Республіки Казахстан правові основи і механізми реалізації гарантованого державою права на юридичну допомогу.
  6. Уповноважений державний орган у сфері надання гарантованої державою правової допомоги (далі - уповноважений орган) - центральний виконавчий орган, який здійснює керівництво у сфері надання правової допомоги та юридичних послуг населенню.

Види гарантованої державою юридичної допомоги

Гарантована державою юридична допомога надається у вигляді:

  1. Правового інформування.
  2. Правового консультування.
  3. Захисту і представництва інтересів фізичних осіб в судах, органах кримінального переслідування, інших державних органах і недержавних організаціях у випадках і порядку, встановлених цим Законом та іншими законодавчими актами Республіки Казахстан.
  4. Ухвалення примусових заходів по виконанню виконавчих документів приватними судовими виконавцями про стягнення аліментів та заробітної плати в порядку, передбаченому Законом Республіки Казахстан "Про виконавче провадження і статус судових виконавців".

Правове інформування, правове консультування, захист та представництво адвокатами інтересів фізичних осіб є мінімальними соціальними стандартами в сфері надання гарантованої державою правової допомоги відповідно до Закону Республіки Казахстан "Про мінімальні соціальні стандарти та їх гарантії".

Надання гарантованої державою юридичної допомоги грунтується на принципах:

  • законності;
  • пріоритету прав, свобод і законних інтересів фізичних і юридичних осіб, які потребують безоплатної гарантованої державою юридичної допомоги;
  • рівної доступності та якості наданої гарантованої державою юридичної допомоги;
  • забезпечення конфіденційності питання, по якому надається гарантована державою юридична допомога;
  • ефективного державного регулювання і контролю за дотриманням особами, які надають гарантовану державою юридичну допомогу, якості надання гарантованої державою правової допомоги.

Кому надається гарантована державою юридична допомога?

Право на одержання гарантованої державою юридичної допомоги безкоштовно у вигляді правового інформування мають всі фізичні і юридичні особи.
Гарантована державою юридична допомога надається особам, які мають право на отримання безкоштовної гарантованої державою юридичної допомоги, у випадках і порядку, встановлених законодавством РК:

  • позивачам при розгляді судами справ про відшкодування шкоди, заподіяної смертю годувальника, каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з роботою;
  • позивачам і відповідачам, що є учасниками ВВВ і особами, прирівняними до них, військовослужбовцями строкової служби, інвалідами I і II груп, пенсіонерами за віком, якщо розглянутий судом спір не пов'язаний з підприємницькою діяльністю;
  • фізичним особам з питань стягнення аліментів, призначення пенсії та допомоги, реабілітації, отримання статусу біженця або оралмани, неповнолітнім, які залишились без піклування батьків, у випадках необхідності складають письмові документи правового характеру.

    Оплата гарантованої державою юридичної допомоги, що надається адвокатом, проводиться за рахунок бюджетних коштів. Зазначені вище особи мають право отримати гарантовану державою юридичну допомогу на території РК незалежно від місця проживання і місця перебування.

Особа, що потребує гарантованої державою юридичної допомоги, має право:

  1. Рівного доступу до гарантованої державою юридичної допомоги.
  2. Отримати інформацію про свої права, обов'язки та умови надання гарантованої державою правової допомоги.
  3. Звернутися за наданням безкоштовної юридичної допомоги до суб'єктів надання гарантованої державою правової допомоги.
  4. Отримати гарантовану державою юридичну допомогу або відмовитися від її отримання.
  5. Оскаржити дії або бездіяльність суб'єктів, що надають гарантовану державою юридичну допомогу.
  6. На конфіденційність питання, по якому надано гарантована державою юридична допомога.

Одержувач гарантованої державою юридичної допомоги, зобов'язаний:

  1. Подати документи, що підтверджують його право на одержання гарантованої державою юридичної допомоги.
  2. Своєчасно сповіщати про зміну обставин, що впливають на умови надання гарантованої державою правової допомоги.
  3. Забезпечити достовірність інформації, на якій заснована необхідність надання гарантованої державою правової допомоги.

Суб'єкти гарантованої державної юридичної допомоги

Гарантовану державою юридичну допомогу надають державні органи в межах своєї компетенції і адвокати, нотаріуси, приватні судові виконавці.

Адвокати як суб'єкти надання гарантованої державою правової допомоги надають фізичним особам безкоштовну гарантовану державою юридичну допомогу. Участь адвокатів у наданні гарантованої державою юридичної допомоги забезпечується колегією адвокатів області, міста республіканського значення, столиці. Надання гарантованої державою юридичної допомоги адвокатами в сільських населених пунктах забезпечується колегією адвокатів області. Критерії відбору адвокатів, що беруть участь в системі надання гарантованої державою правової допомоги, затверджуються Республіканської колегією адвокатів.

Відмова в наданні ГГЮП

  • заявник не відноситься до категорії осіб, які мають право на одержання гарантованої державою юридичної допомоги;
  • звернення заявника не має правового характеру.

Відмова в наданні гарантованої державою юридичної допомоги повинен бути мотивованим і може бути оскаржений в вищестоящий орган, прокуратуру або суд.

Перелік документів, що підтверджують права осіб на отримання
гарантованої державою юридичної допомоги

При розгляді судами спорів про відшкодування шкоди, заподіяної смертю годувальника, каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я, пов'язаним з роботою - акт про нещасний випадок на виробництві.

  1. При розгляді судами суперечок не пов'язаних з підприємницькою діяльністю:
  • для учасника ВВВ - посвідчення учасника ВВВ видається органами МО РК;
  • для інваліда ВВВ - посвідчення інваліда війни, котра видається органам соціального захисту населення РК;
  • для осіб, прирівняних до учасників або інвалідам ВВВ - пенсійне посвідчення;
  • для військовослужбовців строкової служби - військовий квиток, виданий уповноваженим органом;
  • для інвалідів I і II груп - довідка про інвалідність;
  • для пенсіонерів за віком - пенсійне посвідчення;
  • З питань стягнення аліментів - свідоцтво про народження дитини (дітей);
  • З питань призначення пенсій та допомог - документ, що засвідчує особу громадянина.
  1. З питань реабілітації:
  • з питань відшкодування шкоди, завданої незаконними діями органу, провідного кримінальний і адміністративний процес - копія процесуального акта, що підтверджує факт виправдання або припинення досудового розслідування, або припинення справи про адміністративне правопорушення або про скасування або зміну інших незаконних рішень по кримінальній або адміністративній справі;
  • з питань реабілітації жертви масових політичних репресій - документ, що підтверджують застосування політичних репресій у вигляді вигнання з країни, або видалення з місць проживання або районів проживання (посилання або вислання), або направлення на спецпоселення, в разі відсутності таких документів, в зв'язку з їх знищенням , документ підтверджує факт проживання особи на території Казахстану внаслідок репресивних акцій.
  1. З питань отримання статусу біженця - свідоцтво особи, що шукає притулок в РК.
  2. З питань отримання статусу оралмани - документ, що засвідчує особу етнічного казаха, постійно проживав на момент придбання суверенітету РК за її межами і прибув до Казахстану з метою постійного проживання на історичній батьківщині.
  3. З питань неповнолітніх, які залишилися без піклування батьків:
  • рішення суду про позбавлення піклування дитини одного або обох батьків в зв'язку з обмеженням або позбавленням їх батьківських прав;
  • визнанням безвісно відсутніми;
  • оголошенням померлими;
  • визнанням недієздатними або обмежено дієздатними;
  • відбуванням покарання в місцях позбавлення волі;
  • документ, що підтверджує ухилення від виховання дитини або захисту його прав та інтересів, в тому числі про відмову взяти дитину з виховної або медичної організації.
  1. З питань захисту або представництва інтересів фізичних осіб в кримінальному, адміністративному та цивільному судочинстві - постанова органу, провідного кримінальний процес, постанова судді, органу (посадової особи), уповноваженого розглядати справи про адміністративні правопорушення, рішення суду або судді про забезпечення через професійну організацію адвокатів або її структурний підрозділ адвоката в якості захисника або представника.

Критерії якості надання ГГЮП

Критеріями якості наданої юридичної допомоги у вигляді правового інформування є:

  • здійснення правового інформування в межах наданих законом повноважень;
  • встановлення механізмів правового інформування;
  • інформування населення про порядок отримання гарантованої державою юридичної допомоги;
  • відсутність обґрунтованих скарг на дії (бездіяльність) суб'єктів надають юридичну допомогу у вигляді правового інформування;
  • компетентність при здійсненні правового інформування;
  • дотримання чинного законодавства РК.

Критеріями якості наданої юридичної допомоги у вигляді правового консультування є:

  • забезпечення об'єктивного, всебічного і вчасного розгляду звернень фізичних та юридичних осіб;
  • обгрунтованість і вмотивованість відповідей на звернення з посиланням на чинне законодавство;
  • дотримання чинного законодавства РК;
  • актуальність консультацій;
  • дотримання термінів надання юридичної допомоги у вигляді правового консультування;
  • відсутність обґрунтованих скарг на дії (бездіяльність) суб'єктів, що надають юридичну допомогу.

Критеріями якості наданої юридичної допомоги у вигляді захисту і представництва інтересів фізичних осіб в судах, органах кримінального переслідування, інших державних органах і недержавних організаціях є:

  • надання юридичної допомоги в межах наданих законом повноважень;
  • дотримання при виконанні професійних обов'язків норм чинного законодавства РК і Кодексу професійної етики адвокатів;
  • збереження адвокатської таємниці ;
  • відмова від прийнятого доручення про надання юридичної допомоги при наявності особистої зацікавленості в результаті справи, що суперечить інтересам особи, яка звернулася за юридичною допомогою;
  • відсутність обґрунтованих скарг на дії (бездіяльність) суб'єктів надають юридичну допомогу.

Список адвокатів беруть участь в системі ГГЮП

Кому надається гарантована державою юридична допомога?
Що таке гарантована державою юридична допомога?
Кому надається гарантована державою юридична допомога?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online