Керівник портів Райвис Вецкаганс «засвітився» в корупційному скандалі в Лондонському суді (документ)

  1. Райвис Вецкаганс і корупційний скандал
  2. Чим займався Вецкаганс до того, як потрапити в Україну
  3. Володимир Омелян: У Райвіс Вецкаганса немає в Україні зв'язків

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

15:30

Новий в.о. керівника Адміністрації морських портів України Райвис Вецкаганс свого часу був звинувачений в участі в корупційних схемах. Ціна питання - понад 5 мільйонів доларів.

Українські «реформатори» продовжують запрошувати на керівні посади іноземців. Останнє таке призначення відбулося і зовсім без конкурсу. Йдеться про надання посади виконуючого обов'язки керівника Адміністрації морських портів України Райвіс Вецкагансу, громадянину Латвії.

Безумовно, міністр інфраструктури України Володимир Омелян представив латвійця, який в сфері транспорту працює понад 16 років, як ефективного менеджера. Втім, на батьківщині Вецкаганс встиг побути фігурантом судової справи про шахрайство в сумі понад 5 мільйонів доларів. Справа розглядалася в Королівському суді Лондона. Про це українські чиновники вирішили промовчати.

Райвис Вецкаганс і корупційний скандал

Як вдалося з'ясувати, ліберійська корпорація Латмар холдингс - дочірня компанія Латвійської судноплавної компанії (далі - ЛСК, - Ред.) - подала позов проти, зокрема, колишнього топ-менеджменту ЛСК і двох компаній про розкрадання понад 5,2 мільйона доларів. Виробництво було відкрито на підставі позовної заяви ще 5 липня 2011 року.

Відповідачами виступили віце-президенти ЛСК Андріс Лінус і Райвис Вецкаганс, а також голова юрдепартаменту Лскедвінс Берзінс. У навмисному заподіянні збитків компанії звинувачували також інших колишніх топ-менеджерів.

Згідно з рішенням першої інстанції, між компанією Латмар і компанією Аріндал Бетейлігунгсвершалтінгс ГМБХ (Аріндал) (зареєстрована в Австрії) заднім числом був укладений фіктивний консалтинговий договір. Латмар за цей договір заплатила 4,8 млн доларів. У цій шахрайській схемі фігурує прізвище Лінуса.

В іншій схемі фігурує Берзінс. Між Латмар і компанією Медіа Фокус Лімітед ( «Медіа Фокус») (зареєстрована в Англії) заднім числом був укладений фіктивний договір про надання консультаційних послуг. За це Латмар заплатила 420 тисяч євро.

В судовій справі йдеться, що справу Латмара полягає в тому, що апелянти змовилися між собою і з іншими, щоб викрасти кошти в компанії під прикриттям фіктивних консультаційних договорів.

Суд встановив, що Медіа Фокус і Аріндал є фіктивними компаніями. Наприклад, у другій статутний капітал становить лише 2 фунти стерлінгів.

Рішенням першої інстанції позов задоволено, вирішено з відповідачів стягнути кошти, отримані шахрайським шляхом. Крім цього, рішенням апеляційної інстанції відповідачів Лінуса, Вецкаганса і Берзинса, зокрема, зобов'язали відшкодувати витрати, понесені позивачем за участь в апеляційній інстанції в сумі 100 тисяч фунтів стерлінгів. Відповідачі, звичайно ж, оскаржили рішення.

На батьківщині Вецкаганса неодноразово звинувачували в різних махінаціях і участі в корупційних схемах. За даними ЗМІ, в 2015 році ця ситуація вирішилася мирно, і ніхто за ґрати не відправився.

Латвійська преса також пов'язує Вецкаганса з беззмінним мером Вентспілса Айварсом Лембергсом, одним з найбагатших людей Латвії, у якого чимало проблем з законом.

Чим займався Вецкаганс до того, як потрапити в Україну

Райвис Вецкаганс раніше займав посади члена правління, віце-президента АТ «Латвійське пароплавство», члена правління найбільшого портового терміналу для обробки насипних і генеральних вантажів в країнах Балтії «Rigas Centralais Terminals», голови правління ТОВ «Riga Container Terminal».

Зараз він очолює компанію Banga Ltd, яка займається виготовленням і продажем консервованих шпротів, салаки, сардин і інших морських продуктів.

Як зазначається в профілі Linkedin , До цього Райвис Вецкаганс 7 місяців працював комерційним директором Fenix ​​LLC на портовому терміналі «Бронко» в Санкт-Петербурзі. Раніше Вецкаганс очолював ТОВ «Ризький центральний термінал» і «Ризький контейнерний термінал».

Володимир Омелян: У Райвіс Вецкаганса немає в Україні зв'язків

Міністр інфраструктури перед тим, як змінити керівництво Адміністрації морських портів України, зазначив: «АМПУ залишається прикладом неефективності, корупції і зловживань».

Більш того, Омелян напередодні призначення нового керівника заявив про намір перенести центральне управління АМПУ з Одеси до Києва з метою відновлення на підприємстві державного контролю.

«АМПУ з державного підприємства перетворилася в бізнес кількох людей. Знаходяться в Одесі і творять, що хочуть. Цьому кінець. Переносимо АМПУ до Києва, відновлюємо державний контроль, наводимо порядок », - зазначив глава Мінінфраструктури.

Один з основних профілів діяльності АМПУ - це проведення днопоглиблювальних робіт в морських портах України.

З огляду на, що ця діяльність останні 2,5 року супроводжується численними скандалами, ймовірно, що Вецкагансу з його «досвідом» буде чим зайнятися в Україні.

Втім, міністр інфраструктури запевнив, що у Вецкаганса немає в Україні політичних, ділових або будь-яких інших зв'язків. «Це, звичайно, не є 100-відсотковою гарантією, але ризиків, що новий керівник буде працювати ще на когось, крім держави, значно менше. Я особисто вірю і вболіваю за Райвіс і сподіваюся, що йому все вдасться », - повідомив чиновник, додавши, що в Україні практично неможливо знайти фахівця, який був би відповідальним і порядним висококласним професіоналом з нульовою толерантністю до корупції.

BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online