гнізда ПК

  1. USB порт для підключення пристроїв
  2. У чому різниця між роз'ємом і портом
  3. Різниця в підключенні між роз'ємом і портом
  4. приклади підключення

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

Підключення пристроїв введення - виведення даних до портів комп'ютера здійснюється за допомогою роз'ємів, які виведені на тильну і рідше на лицьову сторони системного блоку ПК. У ноутбуках ці роз'єми знаходяться на передній, тильній і бічних панелях. Але далеко не всі роз'єми є роз'ємами портів введення - виведення.

Порти введення - виведення є багато в чому універсальними, що дозволяють підключати теоретично необмежену кількість різноманітних зовнішніх пристроїв.

Але при цьому в складі комп'ютера можуть вже бути деякі пристрої введення - виведення, які є невід'ємною частиною ПК (персонального комп'ютера). І до цих внутрішніх пристроїв ПК теж можливе підключення зовнішніх, так званих «кінцевих» пристроїв, без яких внутрішній устрій введення - виведення не може або не повинно працювати.

Давайте розберемося, в чому різниця між

  • підключенням кінцевих пристроїв до роз'ємів внутрішніх пристроїв введення - виведення ПК
  • і підключенням зовнішніх пристроїв введення - виведення до портів ПК.

Як правило, в ПК є внутрішня звукова карта, що дозволяє відтворювати звуки (музику і сигнали), а також вводити звукову інформацію, наприклад, з мікрофону.

При цьому до звукової плати можна підключити, наприклад, головні телефони (навушники). Для цього звукова плата має спеціальний роз'єм для підключення навушників. І якщо навушники підключити до роз'єму звукової плати, то це підключення буде виконано не через порт введення - виведення, а «прямо» до внутрішнього пристрою введення - виведення, яким є вбудована в ПК звукова плата.

Підключення пристроїв введення - виведення даних до портів комп'ютера здійснюється за допомогою роз'ємів, які виведені на тильну і рідше на лицьову сторони системного блоку ПК

Внутрішня звукова плата

USB порт для підключення пристроїв

Одночасно можна придбати «гарнітуру», що включає в себе навушники, яка є зовнішнім пристроєм по відношенню до ПК і підключається через універсальний USB-порт. В цьому випадку, підключаючи гарнітуру до порту, ми тим самим одночасно даємо команду ПК налаштувати порт на роботу з гарнітурою .

В цьому випадку, підключаючи гарнітуру до порту, ми тим самим одночасно даємо команду ПК налаштувати порт   на роботу з гарнітурою

Гарнітура Skype c підключенням через usb-порт

Для цього знадобиться деякий кількість часу, «програмне» підключення не відбудеться миттєво після «фізичного» підключення. Після того як операційна система налаштує порт на роботу з підключеною до нього гарнітурою, навушники гарнітури стануть працювати через порт введення - виведення, а не через звукову плату, вбудовану в ПК.

У чому різниця між роз'ємом і портом

Підключаючи зовнішнє «кінцеве» пристрій до вже встановленого всередину ПК пристрою введення - виведення, ми не виробляємо підключення до порту введення - виведення. Це лише підключення до внутрішнього вбудованому в ПК пристрою введення - виведення.

А до порту введення - виведення можна підключити будь-яке інше пристрій, який відсутній серед внутрішніх пристроїв ПК, і тим самим розширити можливості наявного ПК за рахунок нових пристроїв введення - виведення.

Теоретично, звичайно, можна підключити через порт і пристрій введення - виведення, яке вже є серед внутрішніх пристроїв ПК. Наприклад, в ПК вже може бути внутрішній модем, проте, можна до порту введення - виведення підключити ще і зовнішній модем, і потім з його допомогою підключитися до телефонної мережі (наприклад, для передачі-прийому факсів або для виходу в Інтернет).

Але таке дублюючі внутрішній устрій введення - виведення підключення є марнотратним. Дійсно, навіщо підключати модем через порт введення - виведення, якщо всередині ПК вже є такий же модем, що виконує ті ж функції, і має аналогічні можливості.

У той же час якщо через універсальний порт підключити зовнішній накопичувач на жорсткому диску незважаючи на те, що всередині комп'ютера вже є жорсткий диск, то це дозволить збільшити дискову пам'ять ПК. І таке підключення вже назвати марнотратним ніяк не можна.

Для мене зовнішній вінчестер є незамінним засобом для резервного копіювання інформації, «нажитий непосильною працею».

Зовнішній жорсткий диск з підключенням через USB-порт

Порт введення - виведення дозволяє підключати різноманітні пристрої . Адже він зроблений таким чином, що апаратне і програмне забезпечення порту може визначати тип і модель підключеного пристрою і автоматично налаштовувати програмне забезпечення комп'ютера для роботи з цим пристроєм.

А до роз'ємів вже наявних внутрішніх пристроїв ПК користувачі можуть підключати тільки строго певні кінцеві пристрої або спеціальні проводи та кабелі для з'єднання ПК з зовнішніми лініями зв'язку і передачі даних.

Головна відмінність полягає в тому, що

при підключенні до роз'єму внутрішнього устрою ПК ми вже маємо всередині комп'ютера це пристрій введення - виведення і ніяк, таким чином, не розширюємо можливості комп'ютера.

А при підключенні до порту - такий пристрій знаходиться поза комп'ютера, і є пристроєм, що доповнює можливості ПК.

Різниця в підключенні між роз'ємом і портом

Цю різницю слід знати і розуміти, так як

  1. підключення пристроїв до роз'ємів внутрішніх пристроїв і
  2. підключення зовнішніх пристроїв до портів введення - виведення,

як правило, робиться по-різному.

У першому випадку користувач підключає термінал (або кабель) до відповідного роз'єму, а пристрій, що обслуговує роз'єм, знаходиться всередині комп'ютера. Це внутрішній устрій є частиною ПК і постійно ініціалізувати в операційній системі, тобто працює з моменту завантаження операційної системи ПК. При відключенні кінцевого пристрою від роз'єму внутрішнього устрою ПК, в операційній системі не відбувається ніяких змін, так як внутрішній устрій залишається підключеним до комп'ютера.

У другому ж випадку користувач підключає нове для комп'ютера зовнішній пристрій, і тому потрібен час, щоб комп'ютер зміг розпізнати пристрій і налаштувати програмне забезпечення для роботи з ним через порт. При цьому операційна система налаштовує порт введення - виведення таким чином, щоб цей порт в точності імітував би роботу зовнішнього пристрою. Таким чином, програмне забезпечення ПК працює не з зовнішнім пристроєм, а з внутрішнім портом, який представляється йому цим зовнішнім пристроєм за рахунок імітації.

Щоб від'єднати зовнішній пристрій від порту введення - виведення програмне забезпечення, яке обслуговує цей порт, перебудовується назад у вигляді порту введення - виведення з непідключеними до нього пристроями, і тоді відключене пристрій перестає бути «видно» програмного забезпечення ПК.

приклади підключення

Приклади підключення кінцевих пристроїв до роз'ємів внутрішніх пристроїв ПК:

  • підключення звукових колонок до звукової плати ПК,
  • підключення телефонної лінії і телефонного апарату до роз'ємів внутрішнього модему ПК,
  • підключення монітора до вбудованої в ПК відео-карті
  • і т.п.

Зовнішнє DVD пристрій з USB-підключенням

Приклади підключення зовнішніх пристроїв до портів введення - виведення:

  • підключення принтера або сканера,
  • підключення флеш-пам'яті (флешки) або зовнішнього накопичувача на жорсткому диску,
  • підключення зовнішнього DVD-пристрої і т.п.

Вправи з комп'ютерної грамотності:

1) Які кінцеві пристрої підключені до внутрішніх пристроїв на Вашому ПК?

2) Які зовнішні пристрої підключені до портів на Вашому ПК?

3) Які зовнішні пристрої, необхідні Вам, можна підключити до портів, які є на Вашому ПК?

PS Рекомендую також прочитати:

Пристрій системного блоку: частина 1

Периферійні пристрої персонального комп'ютера

Про можливість безпечного видалення флешок


Автор: Надія


Які зовнішні пристрої підключені до портів на Вашому ПК?
Які зовнішні пристрої, необхідні Вам, можна підключити до портів, які є на Вашому ПК?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online