У Києві обвалилися ціни на квартири: причини

Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua

За підрахунками порталу нерухомості Domik.ua , Стартові ціни в старих панельках з початку року знизилися на 7%: з 884 доларів за квадратний метр за станом на 1 січня 2017 року - до $ 821 у вересні. Продавці житла в сталінках знизили його вартість навіть більше: на 8,4% - з 1636 до 1499 доларів.

Ціни від продавців квартир в Києві:

Динаміка цін на житло в старих панельках з початку року:

Максимально вартість квартир впала в Деснянському районі - на 11,1%, мінімально в елітному Шевченківському - на 2,3 відсотка.

Найбільше подешевшали суміжно-роздільні трикімнатку. У покупців популярні, як і раніше, однокомнатки. Ціни на них також підупали, але мінімально - на 3,5 відсотка.

Ціни на них також підупали, але мінімально - на 3,5 відсотка

У той же час в столиці подорожчала оренда житла.

«У Києві багато приїжджих. Крім того - долар виріс. Відповідно ціни теж підскочили, причому у всіх районах », - заявила нам приватний ріелтор Наталія Костицька.

«Якими були ціни в минулому році в так званому середньому сегменті? Наприклад, на Солом'янці, Нивках, Відрадному або Дорогожичах. На Відрадному однокімнатну хрущовку рік тому можна було купити за 30 тисяч доларів, на Солом'янці - за 35 тисяч. Зараз за ці ж гроші можна придбати вже двокімнатку. У нас був зафіксований рекорд. На Відрадному масиві на вулиці Академіка Стражеска 2-кімнатна панельна хрущовка пішла за 25 тисяч доларів. А в сусідньому будинку така ж за 26 тисяч », - розповів Інформатору Олексій Масалов з агентства нерухомості Lavida.

Експерт уточнив, що падіння цін на вторинне житло стартувало ще в 2008 році, коли проявився фінансова криза. А стрімке падіння почалося з 2014 року і збіглося з Майданом.

«Чим вище долар, тим дешевше житло. Тому що буде з доларом, можна чітко побачити по поведінці забудовника. Якщо в минулому році на етапі котловану квартири продавали по 18 тисяч гривень за метр, то в 2017-му ціна «середнього сегмента» стартує від 21 тисяч. Починаючи з минулого року, забудовники закладають в ціну житла курс 28 гривень за долар », - пояснив він.

Олексій Масалов каже, що в сфері нерухомості забудовники чекали стрибка курсу долара у вересні. Але ці страхи не виправдалися. Тепер «очікування» зсуваються на кінець року.

«Думаю, скоро на Відрадному 2-кімнатну хрущовку можна буде купити за 23-24 тисячі доларів. Поки що ми маємо рух цін вниз. Іншого прогнозу вартості житла я поки не бачу », - підкреслив він.

При цьому в апокаліптичні страхи, що розрісся ринок столичного житла може «лопнути», як мильна бульбашка, і досягне дна, експерт не вірить.

«Те, що по Києву вирахували« середню зарплату »в межах 7 тисяч гривень, для мене навіть дивно. Люди приходять, купують квартири. В Україні дуже сильно розвинена тіньова економіка, мало хто платить податки. Тому ринок нерухомості ще трохи подешевшає, але не завмре », - заявив він.

Як раніше повідомляв Інформатор, гості столиці люблять Київ за його каштани і великий вибір місць для відпочинку .

Людмила Микитюк

Інфографіка: Domik.ua

«Якими були ціни в минулому році в так званому середньому сегменті?
BIKINIKA.com.ua
Наш общий бизнес-фронт BIKINIKA.com.ua. Казино "Buddy.Bet" обещает вам море азарта и незабываемых моментов. Поднимите ставки и начните выигрывать прямо сейчас.

We have 4 guests online